logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 iunie 2024

Image

Victoria echipei naţionale de fotbal a României împotriva Ucrainei, donarea de către ţara noastră a unui sistem de rachete PATRIOT către Ucraina, anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind retragerea candidaturii sale la şefia NATO, precum şi avertizările de căldură extremă emise de ANM reprezintă o parte dintre evenimentele interne din perioada 17-21 iunie 2024.


AFACERI EXTERNE
* 17 iunie - Prim-ministrul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită de două zile în Landul Bavaria. A fost prezent la meciul România-Ucraina din cadrul Campionatului European de fotbal, în tribunele stadionului "Football Arena" din München. La 18 iunie 2024, Marcel Ciolacu a fost primit de către Markus Soder, prim-ministrul Statului Liber Bavaria. Prim-ministrul landului german a subliniat importanţa aderării României cu drepturi depline la spaţiul Schengen şi a remarcat relaţia bilaterală "foarte strânsă", în contextul în care se împlinesc 25 de ani de la instituirea cooperării instituţionale româno-bavareze.
* 17 iunie - Senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, solicită Guvernului suedez o "reacţie foarte rapidă", pentru a da curs solicitărilor "absolut îndreptăţite de a stopa detenţia absolut ilegală şi abuzivă" a două minore cu cetăţenie română, ai căror părinţi locuiesc în Suedia.
* 19 iunie - Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe omologul italian, Sergio Mattarella, care a efectuat o vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia şefului statului român. Şi premierul Marcel Ciolacu l-a primit la Palatul Victoria, pe preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.
* 20 iunie - Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe Nunţiul Apostolic în România, monseniorul Giampiero Gloder, pe ambasadorul agreat al Republicii Chile, Julio Antonio Bravo Iubini, şi pe ambasadorul agreat al Federaţiei Ruse, Vladimir Gheorghievici Lipaev, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.
* 20 iunie - Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au vizitat Baza aeriană Satakunta Air Wing din Tampere, acesta fiind ultimul punct din programul vizitei pe care au întreprins-o în Finlanda. Reprezentanţii Familiei Regale s-au mai întâlnit cu Anders Adlercreutz, ministrul Afacerilor Europene, au vizitat Centrul European de Excelenţă pentru Combaterea Ameninţărilor Hibride din capitala finlandeză, au vizitat vasul de patrulare Turva al Pazei de Coastă, ulterior participând la o recepţie oferită de Maria Ligor, ambasadorul României în Finlanda.


POLITIC
* 17 iunie - A avut loc sesiunea solemnă a Senatului consacrată aniversării a 160 de ani de la constituirea instituţiei.
* 18 iunie - Alianţa Electorală PSD PNL a obţinut 48,55% din voturi la alegerile europarlamentare (19 mandate de eurodeputat), Alianţa AUR - 14,93% (6 mandate), Alianţa Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei - 8,71% (3 mandate), potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central. De asemenea, Uniunea Democrată Maghiară din România a obţinut 6,48% din voturi (2 mandate), Partidul S.O.S România a obţinut 5,03% (2 mandate de eurodeputat), iar Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă, candidat independent, a obţinut 3,08% (un mandat). În urma atribuirii celor 33 de mandate alocate României în Parlamentul European, situaţia se prezintă astfel: Alianţa electorală PSD PNL - 19 mandate de europarlamentari; Alianţa AUR - 6 mandate de europarlamentari; Alianţa Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei - 3 mandate de europarlamentar; Uniunea Democrată Maghiară din România - 2 mandate de europarlamentar; Partidul S.O.S România - 2 mandate de europarlamentar; independentul Ştefănuţă Nicolae Bogdănel a obţinut un mandat de europarlamentar.
* 18 iunie - Plenul Senatului a luat act de demisia senatoarei PSD, Gabriela Firea, ca urmare a alegerii ei în Parlamentul European, şi a aprobat vacantarea mandatului de senator, începând cu data de 1 iulie 2024.
* 19 iunie - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că alegerile prezidenţiale pot avea loc în septembrie, octombrie sau în noiembrie, subliniind că, dacă se doreşte altceva, trebuie schimbată legislaţia şi că preşedintele României trebuie ales de români şi nu de partide.
* 21 iunie - Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale, menţionând că, în urma deciziilor din coaliţie, săptămâna viitoare va fi stabilită data primului tur de scrutin în 15 sau 29 septembrie.


APĂRARE
* 17 iunie - Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, într-o vizită, la fabrica din Braşov, a grupului care produce componente pentru Airbus, că România trebuie să aibă şi are ambiţia de a deveni al cincilea jucător instituţional în grupul Aerotec.
* 20 iunie - Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), reunit în şedinţă la Palatul Cotroceni, a decis ca România să doneze un sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei. MApN a prezentat CSAT o analiză detaliată privind situaţia operaţionalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanţa operaţională a acestora la nivel naţional şi aliat, precum şi impactul generat de un eventual transfer al unui sistem.
* 20 iunie - Preşedintele Klaus Iohannis a informat CSAT că i-a anunţat pe aliaţii din cadrul NATO, la sfârşitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcţia de secretar general al organizaţiei.


ECONOMIC
* 19 iunie - Banca Naţională a României (BNR) a aprobat achiziţionarea, în mod direct, de către Dan Ostahie (90,10%) şi societatea Real Estate SRL (9,89%), a unei participaţii de 100% din capitalul social şi din drepturile de vot în cadrul Porsche Bank România SA.
* 20 iunie - BNR a obţinut anul trecut un profit de 2,4 miliarde de lei, în creştere cu 124% comparativ cu cel înregistrat în 2022, conform Raportului anual 2023 publicat de BNR.
* 20 iunie - Sectorul bancar românesc a înregistrat un profit de 13,5 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creştere cu 34,3% faţă de 2022, conform Raportului anual 2023. Dintr-un total de 32 de instituţii de credit, 25 de bănci (cu o cotă de piaţă cumulată de 99,4%) au consemnat un rezultat net pozitiv total în valoare de 13,6 miliarde de lei, în timp ce 7 bănci de talie mică au înregistrat pierderi cumulate în valoare de 0,12 miliarde lei.


JUSTIŢIE
* 17 iunie - Şeful IPJ Cluj, chestorul de poliţie Mihai Rus, a fost reţinut de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.
* 18 iunie - Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede că activitatea Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului General se va desfăşura cu minim 14 procurori.
* 19 iunie - Tribunalul Constanţa a deschis procedura de insolvenţă a Damen Mangalia, iar CITR filiala Bucureşti a fost numită administrator judiciar. Damen Shipyards Mangalia este situat pe litoralul Mării Negre din România şi este o societate de tip Joint Venture creată de Damen şi Guvernul României, în care Damen este responsabil de managementul operaţional al şantierului.
* 20 iunie - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie (o cale extraordinară de atac) formulat de Mario Iorgulescu şi a anulat decizia Curţii de Apel Bucureşti din octombrie 2023, prin care acesta a fost condamnat la 13 ani şi 8 luni închisoare, urmând ca procesul să se rejudece în faza de apel. În consecinţă, Mario Iorgulescu (fiul lui Gino Iorgulescu - preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal) scapă de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor (cocaină), în legătură cu accidentul auto provocat de acesta în anul 2019, soldat cu moartea unui bărbat.


SOCIAL
* 19 iunie - Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări Cod Galben şi Cod portocaliu de căldură extremă, valabile în toată ţară pe parcursul următoarelor două zile. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 şi 35 de grade şi, local, va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând şi depăşind uşor pragul critic de 80 de unităţi.
* 21 iunie - Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul va introduce salariul minim european în România, cu scopul de a proteja puterea de cumpărare şi de a ridica salariul mediu brut la "cât mai aproape de 50% din salariul mediu net pe economie".
* 21 iunie - Peste 25.000 de angajaţi ai MAI vor fi mobilizaţi, pentru a veghea la buna desfăşurare a evenimentelor care vor avea loc în toată ţara, în minivacanţa de Rusalii, a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Monica Dajbog.


CULTURĂ-MASS-MEDIA
* 17 iunie - România înregistrează cel mai scăzut nivel de încredere (27%) în presă din ultimii opt ani, conform Digital News Report, prezentat, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Rezultatele acestei ediţii a Digital News Report, cel mai mare studiu academic despre audienţele de ştiri din lume, coordonat de Institutul Reuters pentru Studierea Jurnalismului de la Universitatea din Oxford, au fost prezentate de prof. univ. dr. Raluca Radu, de lector univ. dr. Manuela Preoteasa şi de lector univ. dr. Antonia Matei, din Departamentul de Jurnalism al FJSC, UB.
* 17 iunie - Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu au participat la Ambasada României în Finlanda la prezentarea expoziţiei itinerante de fotografie AGERPRES, "Contribuţia Familiei Regale la consolidarea rolului României în NATO şi UE 2002-2023", care cuprinde imagini surprinse în timpul activităţilor externe derulate de Familia Regală.
* 20 iunie - Preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a preluat funcţia de preşedinte EUNIC - European Union National Institutes for Culture (Reţeaua instititutelor culturale naţionale din Uniunea Europeană), în cadrul Adunării Generale desfăşurate în 19 şi 20 iunie, la Bucureşti.


SPORT
* 17 iunie - Naţionala de fotbal a României a debutat cu o victorie la Campionatul European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, 3-0 (1-0) cu Ucraina, pe Football Arena din Munchen, în Grupa E.
* 17 iunie - Sportivii români au cucerit 6 noi medalii, 2 de aur, 3 de argint şi una de bronz, la Campionatele Europene de haltere pentru juniori U15 şi U17 de la Salonic (Grecia).
* 19 iunie - Aeronava TAROM, care va purta sportivii români către Jocurile Olimpice de la Paris, numită anterior "Sarmizegetuza", a fost redenumită Nadia Comăneci, a informat compania. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ionela Gavril, editor online: Anda Badea)

*** Sinteza a fost realizată în baza ştirilor AGERPRES

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco

Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d

Documentare 01-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)

Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul

Documentare 01-02-2025 09:30

Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)

În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii

Documentare 01-02-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025

România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur

Documentare 01-02-2025 09:15

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)

Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/

Documentare 01-02-2025 09:00

DOCUMENTAR: Luna februarie

Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina

Documentare 01-02-2025 08:00

1 februarie - Ziua intendenței militare

Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului

Documentare 01-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 01-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie

Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș

Documentare 01-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie

Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 31-01-2025 17:07

Săptămâna europeană 27-31 ianuarie 2025

Instituțiile europene au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, membrii Comisiei Europene au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de

Documentare 31-01-2025 13:07

Retrospectiva evenimentelor interne 27-31 ianuarie 2025

Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția privind posibilitatea de anulare a alegerilor în context comparat, adoptarea de către guvern a Hotărârii prin care s-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4/18 mai 2025, evoluțiile pe marginea dosarului furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda și încetarea din viață a lui

Documentare 31-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Civilizația este averea colectivă a omenirii și ca atare merge încet, dar sigur, într-o continuă ascensiune.' - C. Rădulescu-Motru, 'Vocația', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 31-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 31 ianuarie

Ortodoxe Sf. Mc. doctori fără de arginți Chir și Ioan Greco-catolice Sf. m. Chir și Ioan, doctori fără plată; Sf. Ioan Bosco Romano-catolice Ss. Ioan Bosco, pr.; Marcela, văduvă Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt pomeniț

Documentare 31-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 ianuarie

Este a 31-a zi a anului 2025. Au mai rămas 334 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 35 m și apune la 17 h 24 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 19 h 49 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)