DOCUMENTAR: Coregraful şi regizorul Răzvan Mazilu împlineşte 50 de ani (21 iunie)

Răzvan Mazilu este artistul complet - regizor, coregraf, creator de costume. Cu o carieră prestigioasă ca dansator între anii 1992-2019, căutările artistice ale lui Răzvan Mazilu din ultimul deceniu sunt dedicate genului musical, al cărui promotor este pe scenele din România, evidenţiază pagina Operei Naţionale din Timişoara - ort.ro. A pornit de la balet, a dansat pe toate genurile muzicale şi a ajuns să realizeze spectacole de dans, teatru, musical. ''Întotdeauna mi-a plăcut să spun că baletul m-a ales pe mine. Mi-a plăcut să fac asta din copilărie. Şi apoi l-am transformat în diverse forme, mai apoi în teatru, acum, în musical.'', a mărturisit artistul într-un interviu pentru emisiunea "Portretele TVR Cultural", în octombrie 2023.
Răzvan Mazilu s-a născut la 21 iunie 1974, la Bucureşti. A absolvit Liceul de Coregrafie din Bucureşti în 1992 şi apoi Academia de Teatru şi Film - secţia coregrafie în 1996. În paralel, urmează stagii şi workshopuri susţinute de coregrafi precum Josef Nadj, Christine Bastin, Dominique Bagouet, Gigi Căciuleanu, Rusell Maliphant. Încă din anii liceului devine solist al Companiei de Dans Contemporan "Contemp", mai întâi la Opera Naţională Română, apoi la Teatrul Evreiesc de Stat, potrivit paginii www.razvanmazilu.ro.
Răzvan Mazilu, 17.11.1997
Foto: (c) PAUL BUCIUŢA / Arhiva istorică AGERPRES
Debutul în coregrafie este marcat de câteva premii obţinute la festivalurile de dans: Premiul special al juriului pentru debut coregrafic la Festivalul Internaţional "Eurodans" de la Iaşi, Premiul I la Festivalul Naţional "Mihail Jora", Bucureşti, şi Premiul pentru debut coregrafic de excepţie acordat de Uniunea Compozitorilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.
Primul său spectacol de autor a fost ''Dama cu camelii'', la Teatrul Naţional, în 1995, un spectacol realizat împreună cu Maia Morgenstern, ''un spectacol cu care apoi am colindat lumea'', după cum spunea artistul în interviul amintit. Tot în 1995, regizorul Andrei Şerban îl invită în echipa cu care montează "Oedipe" de George Enescu, la Opera Naţională Română, în calitate de coregraf.
Răzvan Mazilu, 16.11.2006
Foto: (c) EMIL BADEA/ Arhiva istorică AGERPRES
O primă întâlnire cu Teatrul Odeon din Bucureşti are loc în această zonă de teatru şi dans cu "Vorbeşte-mi ca ploaia şi lasă-mă să te ascult", după Tennessee Williams, în 1996. În acelaşi an, participă la Concursul Internaţional de Balet de la Paris, unde primeşte Premiul de Interpretare al Operei Naţionale din Paris într-o ceremonie la Palatul Elysee.
În 1997, devine protagonistul primului one-man show al unui dansator român, în "Jocul de-a Shakespeare", în coregrafia lui Ioan Tugearu, prezentat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
'Un tango mas', 26.01.2007.
Foto: (c) EMIL BADEA/AGERPRES FOTO
Din 1998 începe o colaborare îndelungată cu Opera Naţională Română în calitate de invitat în spectacolele "Anna Karenina" (1998), "Stampe japoneze" (2000), "Roşu şi negru" (2001), potrivit paginii amintite.
În calitate de coregraf şi consultant artistic la Teatrul Odeon din Bucureşti, coordonează programul Dans la Odeon, începând din 2001.
În 2004, la Odeon, are premiera "Portretul lui Dorian Gray" de Oscar Wilde, în care Răzvan Mazilu - interpret al rolului titular şi realizator al coregrafiei - apare sub direcţia de scenă a lui Dragoş Galgoţiu.
Face parte din distribuţia spectacolului de teatru coregrafic semnat de Gigi Căciuleanu "Simfonia Fantastică" (2006), pe celebra partitură a lui Hector Berlioz.
În 2006, are loc premiera spectacolului "Un Tango mas", ce poartă semnătura sa, iar direcţia de scenă este realizată de Alexandru Dabija.
În 2007, a lansat proiectul internaţional de responsabilitate socială Dance Energy, în sprjinul liceelor de coregrafie din România. În primul spectacol al acestui proiect, artistul şi invitaţii săi - dansatorii Talia Paz, Rafael Carrico, Claudia Martins, Adrian Stoian, Monica Petrică, actriţa Maia Morgenstern, soprana Felicia Filip, Mihaela Rădulescu şi muzicienii Johnny Răducanu şi A.G. Weinberger - au evoluat pe scena Operei Române din Bucureşti într-un show unic, în beneficiul liceului de coregrafie ''Floria Capsali'' din Bucureşti, evidenţiază sursa citată.
Finalizarea donaţiei realizate în cadrul primei ediţii a proiectului cultural de responsabilitate socială ''Dance Energy''. În imagine: Răzvan Mazilu, 12.06.2007.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
Spectacolele sale de musical, montate în Bucureşti şi în ţară, se joacă cu casa închisă şi primesc premii şi nominalizări importante: ''West Side Story'', producţie a Festivalului Naţional de Teatru 2014 şi a UNITER, prezentat pe scena Teatrului Odeon, ''Femei în pragul unei crize de nervi'' (2016) la Teatrul Naţional Târgu-Mureş, ''Cartea Junglei'' (2017) la Teatrul German de Stat Timişoara, ''Familia Addams'' (2019) şi ''Opera de trei parale'' (2022) la Teatrul Excelsior, ''Cabaret'' (2021) la Teatrul Odeon, ''Maria de Buenos Aires'' (2021) şi ''Mon Cabaret Noir'' (2015) la Teatrelli, ''We Will Rock You'' (2019) - Wondertheatre la Sala Palatului din Bucureşti, prezentat în faţa a peste 10.000 de spectatori, ''Sunetul Muzicii'' (2018) la Opera Comică pentru Copii, ''Zaraza'' (2018) la Teatrul ''Toma Caragiu'' din Ploieşti, ''Hedwig and the Angry Inch'' (2023) la Teatrul Metropolis, ''The Full Monty'' (2011) la Teatrul Naţional Timişoara şi apoi un alt spectacol ''The Full Monty''/ ''Goi puşcă'' (2023) cu premiera la Sala Palatului.
Spectacolul 'Requiem. Nu ştii nimic despre mine', la Teatrul Odeon din Capitală, destinat strângerii de fonduri pentru Japonia, grav afectată de cutremurul din 11 martie, special creat pentru acest eveniment de către artistii Motoko Hirayama (Japonia) şi Razvan Mazilu (România), 25.11.2011.
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/AGERPRES FOTO
Dintre cele mai importante premii şi distincţii primite ca dansator sau regizor-coregraf, amintim: Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Preşedinţia României (2004), Premiul Special pentru Coregrafie la Gala UNITER (2007), Premiul pentru contribuţia adusă construcţiei dansului contemporan acordat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (2019), Premiul UNITER pentru dezvoltarea spectacolului de musical în România (2022).
În 2010, la Editura Vellant, a apărut albumul de artă fotografică "Răzvan Mazilu. Oglinzi / Mirrors", semnat de Denise Rădulescu, iar în 2017, la Editura Nemira, volumul "Răzvan Mazilu. De la dans la musical" de Sanda Vişan.
Răzvan Mazilu, actor-dansator şi coregraf participă la prima ediţie a seriei celor opt spectacole-conferinţa Round Table Bucureşti, organizată la Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale de Muzică, 22.09.2015.
Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO
Deşi nu mai participă în spectacole ca dansator, în 2023 şi 2024 a dansat la Gala extraordinară a dansului la Teatrul Odeon. Iniţiator al proiectului, Răzvan Mazilu a propus o alternativă la spectacolele de teatru, în contextul în care scena Teatrului Odeon şi-a dezvoltat o tradiţie încă din anii '90, găzduind Centrul de Expresie Artistică, care a funcţionat în acest teatru, conform paginii de Facebook a Teatrului Odeon.
Coregraful Răzvan Mazilu participă la Gala de decernare a Premiilor Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, 14.12.2019.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
''Deşi eu nu mai dansez, am apărut şi am dansat şi a fost un amestec de senzaţii şi de emoţii, de nostalgie (...). Mult mai interesant mi se pare acum rolul de regizor, de a sta de partea cealaltă a scenei şi de a-mi pune ideile pe scenă.'', a mai spus Răzvan Mazilu în interviul amintit, în cadrul căruia a mai evidenţiat: ''Cel mai interesant mi se pare când artele îşi împrumută între ele mijloacele de expresie''. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f