FRAGMENT DE ISTORIE: Inaugurarea oficială a Tower Bridge din Londra (30 iunie 1894)

La 30 iunie 1894, Tower Bridge din Londra, a cărui construcţie a început în 1886, era inaugurat oficial de prinţul de Wales, viitorul rege Eduard al VII-lea şi prinţesa de Wales, Alexandra. Numit după construcţia istorică celebră, aflată în apropiere, Tower of London, Tower Bridge a fost timp de peste un secol unul dintre simbolurile Londrei şi ale Regatului Unit, notează https://www.towerbridge.org.uk/.
Tower Bridge este un pod basculant. Cele două secţiuni ale podului se ridică, formând unghiuri la aproape 90 de grade, ceea ce permite trecerea navelor. Cele două turnuri victoriene de la ambele capete ale podului nu au fost construite doar pentru estetica ansamblului, ci pentru a susţine greutatea uriaşă a celor două părţi ale podului, mai ales atunci când acesta se ridică. Cele două secţiuni ale podului erau acţionate hidraulic, folosind abur pentru a alimenta enormele motoare de pompare. Energia creată era stocată în şase acumulatoare masive, existând întotdeauna puterea necesară pentru a ridica podul. Astăzi, podul este în continuare acţionat hidraulic, cărbunii şi aburul fiind înlocuiţi începând din 1976 de petrol şi electricitate. Motoarele, acumulatorii şi cazanele de pompare originale au fost păstrate şi sunt astăzi expuse în camerele vechi ale motoarelor în partea de sud a Tower Bridge.
Pentru a construi un nou pod peste Tamisa, City of London Corporation avea nevoie de aprobarea atât a parlamentului cât şi a suveranului. Regina Victoria (1837-1901) a semnat Corporation of London (Tower Bridge) Act, la 14 august 1885.
În mai puţin de un an, prinţul moştenitor a pus piatra de temelie marcând începerea construcţiei podului. Piatra, aflată la capătul nordic al construcţiei, este decorată cu stema regală şi gravată cu numele celor prezenţi la ceremonie, printre care inginerul Sir John Wolfe Barry (1836-1918) şi arhitectul Sir Horace Jones (1819-1887). La 30 iunie 1894, prinţul de Wales a revenit pentru a inaugura oficial Tower Bridge. De data aceasta a fost însoţit de soţia sa, prinţesa Alexandra, şi de fiul lor, ducele de York (viitorul rege George al V-lea).
La ceremonia de inaugurare a Tower Bridge s-a aflat, printre alţii, şi pictorul englez William Wyllie (1851-1931) împreună cu soţia sa. El a imortalizat procesiunea navelor pe Tamisa, inclusiv iahtul Trinity House "Irene", canoniera HMS "Landrail", "Bismarck" şi "Clacton Bell". Tower Bridge a devenit unul dintre subiectele lui preferate de pe Tamisa. A pictat un mare tablou cu acest eveniment (aflat astăzi în Galeria de Artă Guildhall) şi astfel s-a împrietenit cu inginerul podului, Sir John Wolfe Barry. Lucrarea, semnată "W L Wyllie", stânga jos, a fost expusă în Galeria Expoziţiei Speciale, în octombrie 1974, conform https://www.towerbridge.org.uk/.
În secolul al XIX-lea, odată cu creşterea numărului de locuitori ai oraşului a crescut şi traficul în oraş, ceea ce a făcut ca deplasarea şi traversarea râului să fie dificilă. Ridicarea unui pod în aval de Podul Londrei, fără a perturba activităţile de trafic fluvial, a reprezentat o uriaşă provocare cu care s-a confruntat Primăria Londrei. În 1876, a fost înfiinţat un Comitet special, care a lansat o competiţie publică, pentru a găsi un proiect pentru noul punct de traversare al Tamisei. Tower Bridge a fost conceput astfel încât navele să poată continua să urce şi să coboare pe râul Tamisa, în acelaşi timp cu traficul mare de pe uscat.
Abia în octombrie 1884, arhitectul Sir Horace Jones, în colaborare cu inginerul Sir John Wolfe Barry, a ales un proiect din cele peste 50 modele examinate. Unele dintre acestea sunt expuse, astăzi, în cadrul muzeului Tower Bridge. La 21 iunie 1886, a început construcţia noului pod, un proces care a durat opt ani, au fost schimbate cinci companii şi a beneficiat de munca neobosită a 432 muncitori, sub privirea atentă a lui Sir John Wolfe Barry, conform https://guidelinestobritain.com/.
Cu o lungime de 244 de metri, Tower Bridge are în componenţa sa 11.000 de tone de oţel, peste 31.000 de cărămizi şi un număr infinit de şuruburi şi nituri. Cele două turnuri de 65 metri înălţime au fost ridicate pe nişte piloni uriaşi, cufundaţi în albia râului. Partea centrală dintre turnuri, lungă de 61 metri, este împărţită în două secţiuni egale care se pot ridica în cinci minute la 86 grade, pentru a permite traficul fluvial. Cele două turnuri sunt legate de malurile Tamisei, prin poduri suspendate, fixe, fiecare cu o lungime de 82 metri. La 44 de metri deasupra râului, cele două turnuri au fost unite de două galerii, fapt care permitea pietonilor trecerea podului, chiar şi atunci când acesta era deschis. Accesul în galerii se făcea pe scările din interiorul turnurilor. Închise în 1910, au fost redeschise începând cu anul 1982, galeriile fiind, astăzi, platforme de observare, care din loc în loc sunt de sticlă.
Cele două turnuri şi pasarele au fost îmbrăcate în granit de Cornish şi piatră de Portland pentru a proteja partea de oţel a construcţiei şi pentru a conferi podului un aspect mai plăcut. Schema de culori a podului s-a schimbat semnificativ, de-a lungul anilor. De la un maro-ciocolată, culoarea originală, au urmat culorile Union Jack, pentru a fi vopsit în anii 1980, în albastru şi alb, culori păstrate până astăzi.
În momentul inaugurării sale, Tower Bridge era cel mai mare şi mai sofisticat pod basculant finalizat vreodată, o capodoperă a inginerilor acelor timpuri. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Tower Bridge/facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit