Iuliu Winkler, europarlamentar ales pe lista Uniunii Democrate Maghiare din România (fişă biografică)

Iuliu Winkler a fost ales europarlamentar pe lista Uniunii Democrate Maghiare din România, în urma scrutinului din 9 iunie 2024, potrivit rezultatelor finale prezentate la 18 iunie de 2024 de Biroul Electoral Central.
Iuliu Winkler s-a născut la 14 martie 1964, în Hunedoara.
Este absolvent al Facultăţii de Electrotehnică, specializarea electronică şi telecomunicaţii, din cadrul Institutului Politehnic ''Traian Vuia'' din Timişoara (1988). Este, de asemenea, licenţiat în finanţe şi asigurări al Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Petroşani (2001), potrivit CV-ului publicat pe www.europarl.europa.eu. Absolvent al Colegiului Naţional de Apărare din România (2003).
A urmat diverse cursuri postuniversitare şi specializări: International Republican Institute (SUA) - Program de formare în campaniile electorale pentru tinerii lideri ai partidelor politice, Timişoara (1995); curs postuniversitar de management şi marketing în afaceri economice internaţionale - Universitatea Ecologică, Deva (1997); program de perfecţionare în antreprenoriat - Conservatoire National des Arts et Métiers, Belfort, Franţa (1997); curs de formare în marketingul la nivel regional - Centrul pentru antreprenori, Szombathely, Ungaria (1998); Adunarea Regiunilor Europei, Şcoala de Vară, Erfurt, Germania (1998).
Inginer (1988-1992) la IAMSAT Bucureşti, filiala Hunedoara, şi metrolog coordonator şi titular al unei licenţe pentru activităţi nucleare (1990-1992); delegat la Fondul Proprietăţii Private ''BANAT-CRIŞANA'' (1993-1998); director de dezvoltare la S.C. REMONTIN Construcţii-Montaj S.R.L. Hunedoara (1996-1999).
Este membru al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) din 1991; membru al Consiliului Reprezentanţilor UDMR (din 2000); vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Hunedoara a UDMR (2000-2001); preşedinte al Organizaţiei Judeţene Hunedoara a UDMR (din 2001).
A fost membru al Consiliului Judeţean Hunedoara (1996-1999) şi subprefect al judeţului Hunedoara (1999-2000), potrivit www.europarl.europa.eu.
În perioada 2000-2004 a fost deputat UDMR de Hunedoara; membru al Comisiei Parlamentului României pentru Integrare Europeană (2003-2004); secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor (apr.-dec. 2004); membru al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul execuţiei bugetului Curţii de Conturi pe anul 2000, secretar al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul execuţiei bugetului Curţii de Conturi pe anii 2001 şi 2002. A fost, de asemenea, membru supleant în delegaţia Parlamentului României la Adunarea Uniunii Europei Occidentale (din martie 2003), potrivit www.cdep.ro.
În perioada decembrie 2004-aprilie 2007 a ocupat funcţia de ministru delegat pentru comerţ în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului. Din aprilie până în iulie 2007, a fost secretar de stat pentru comerţ la Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. Din august până în decembrie 2007, a fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor. În noiembrie 2007, îşi dă demisia din funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor şi preia postul de europarlamentar UDMR, după ce Gyorgy Frunda a fost desemnat preşedinte al Comisiei Juridice a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
A fost ales europarlamentar pe listele UDMR în cadrul scrutinului din 7 iunie 2009. A fost reales la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 şi din 26 mai 2019. Membru al Grupului Partidului Popular European (PPE), din 2007; membru supleant în Comisia pentru Dezvoltare Regională (REGI); membru supleant în Comisia specială pentru criza economică, financiară şi socială (CRIS) (2009-2011); vicepreşedinte al Grupului de lucru pentru afaceri externe din cadrul PPE; vicepreşedinte al Comisiei pentru comerţ internaţional (INTA) din Parlamentul European (din 2014); membru al delegaţiei pentru relaţiile cu China; membru supleant al Comisiei pentru Cultură şi Educaţie, precum şi membru supleant al delegaţiei pentru relaţiile cu Australia şi Noua Zeelandă, potrivit CV-ului publicat pe site-urile www.europarl.europa.eu şi https://winklergyula.ro.
Vicepreşedinte al SME Europe (2012-2015) şi prim-vicepreşedinte al SME Europe (din 2015).
La 20 martie 2019 i-a fost decernată Medalia de Aur a Societăţii pentru Încurajarea Progresului - Societe d'Encouragement au Progres (SEP), în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat în rotonda Şcolii Militare din Paris. În cadrul festivităţii de premiere, preşedintele SEP, Jean-Francois Roubaud, a arătat că această distincţie i-a fost decernată pentru întreaga activitate, pentru rezultatele şi responsabilităţile pe care şi le-a asumat în cadrul Parlamentului European. A fost apreciată şi contribuţia decisivă a eurodeputatului în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor dintre judeţul Hunedoara şi Regiunea Franche-Comte. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Citiţi şi:
* Mihai Tudose, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Cristian Terheş, europarlamentar ales pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (fişă biografică)
* Dan-Ştefan Motreanu, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Iulian-Claudiu Manda, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Adina-Ioana Vălean, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Claudiu-Richard Târziu, europarlamentar ales pe lista Alianţei AUR (fişă biografică)
* Victor Negrescu, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Daniel Buda, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Ioan-Rareş Bogdan, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Gabriela Firea, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Diana Iovanovici-Şoşoacă, europarlamentar ales pe lista Partidului S.O.S. România (fişă biografică)
* Vasile Dîncu, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Gheorghe Piperea, europarlamentar ales pe lista Alianţei AUR (fişă biografică)
* Maria Grapini, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Gheorghe Florin Cârciu, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Siegfried Mureşan, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Adrian-Dragoş Benea, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Maria-Georgiana Teodorescu, europarlamentar ales pe lista Alianţei AUR (fişă biografică)
* Mircea-Gheorghe Hava, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Dan Nica, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Gheorghe Falcă, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Adrian-George Axinia, europarlamentar ales pe lista Alianţei AUR (fişă biografică)
* Ştefan Muşoiu, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Roxana Mînzatu, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Virgil-Daniel Popescu, europarlamentar ales pe lista Alianţei Electorale PSD PNL (fişă biografică)
* Luis-Vicenţiu Lazarus, europarlamentar ales pe lista Partidului S.O.S. România (fişă biografică)
* Şerban-Dimitrie Sturdza, europarlamentar ales pe lista Alianţei AUR (fişă biografică)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei