O PERSONALITATE PE ZI: Regele Felipe al VI-lea al Spaniei

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei s-a născut la 30 ianuarie 1968, la Madrid, potrivit https://www.britannica.com şi https://www.casareal.es.
La naştere a primit numele Felipe, Juan, Pablo, şi Alfonso de Todos los Antos, în memoria, în ordine, a primului rege Bourbon care a domnit în Spania, a bunicului său pe linie paternă, şeful reşedinţei regale spaniole, a bunicului său pe linie maternă regele Greciei şi a străbunicului său Alfonso XIII, regele Spaniei, indică https://www.casareal.es/EN/FamiliaReal/ReyFelipe/Paginas/biografia.aspx.
La 22 noiembrie 1975, la două zile după moartea lui Francisco Franco, tatăl lui Felipe, Juan Carlos, a devenit regele Spaniei. Doi ani mai târziu, Felipe, singurul fiu al regelui Juan Carlos, a fost numit Prinţ de Asturias.
În 1981 a fost făcut membru al Ordinului Lâna de Aur de către regele Juan Carlos, liderul ordinului. A urmat şcoala Santa María de los Rosales până în 1984, unde a parcurs anii ciclului primar şi secundar. În ultimul an a studiat la Lakefield College School, în Canada, reprezentând studii echivalente celor universitare.
În anul 1986, la vârsta de 18 ani, Felipe a depus jurământul faţă de regele Juan Carlos, înaintea parlamentului spaniol, asumându-şi prin jurământ să respecte îndatoririle cu credinţă, să respecte Constituţia şi legile statului spaniol şi să respecte drepturile cetăţenilor şi ale Comunităţilor Autonome, îndeplinind deplin rolul său de succesor la tronul Spaniei. În perioada 1985-1988 a fost pregătit în fiecare din academiile de forţe armate ale Spaniei, fiind desemnat ofiţer în armată, marină şi forţele aeriene şi a primit certificarea sub forma brevetului de pilot de elicopter.
În perioada septembrie 1985 - iulie 1988, s-a pregătit la Academia Militară Generală la Zaragoza, unde a depus jurământul la 11 octombrie 1985. A continuat pregătirea militară la Şcoala navală militară în Marin şi ulterior la Academia forţelor aeriene în San Javier, primind gradele locotenent de infanterie, sublocotenent de marină şi locotenent al forţelor aeriene. A luat brevetul de pilot de elicopter, în carul Escadrilei 402 forţe aeriene ale armatei spaniole. A obţinut calificativul de pilot de elicopter şi pentru forţele navale şi pentru armata terestră. În perioada octombrie 1988 - iunie 1993 a studiat la Autónoma University of Madrid, unde a absolvit cu diploma în drept şi a studiat diverse materii legate de obţinerea diplomei în ştiinţe economice. În septembrie 1993, s-a înscris la cursul de masterat în relaţii internaţionale la Edmund Walsh School of Foreign Service din cadrul Universităţii Georgetown, Washington DC, unde a absolvit la 26 mai 1995. Din septembrie 1999 până în iunie 2000 a urmat un curs în securitate şi apărare.
A fost membru al echipei olimpice de navigaţie la Jocurile Olimpice din 1992 de la Barcelona, unde a încheiat al şaselea în cadrul unei întreceri de profil.
În 1990 în calitate de prinţ de Asturias a început să efectueze o serie de vizite oficiale în comunităţile autonome ale Spaniei, pentru a deprinde mai multă cunoaştere profundă despre Spania şi să stabilească o legătură mai apropiată cu poporul spaniol. A avut, deopotrivă, numeroase întâlniri cu organisme constituţionale şi cu principalele instituţii ale Administraţiei Centrale a Spaniei şi ale Comunităţilor Autonome pentru a afla mai multe despre activităţile lor. De asemenea, a acordat audienţe private şi publice unui număr considerabil de persoane din eşichierul politic, economic, şi cultural, media, pentru a discuta pe marginea unui spectru larg de subiecte în probleme naţionale şi internaţionale, indică portalul oficial https://www.casareal.es/EN/FamiliaReal/ReyFelipe/Paginas/biografia.aspx.
A desfăşurat numeroase activităţi în străinătate, îndeplinind un rol activ în promovarea economică şi a intereselor comerciale ale Spaniei. A fost, de asemenea, foarte interesat în ceea ce priveşte promovarea cunoaşterii limbii şi culturii spaniole, prin sprijinirea reţelei de centre a Institutului Cervantes şi modulelor pentru răspândirea cunoaşterii în istoria şi realitatea curentă a Spaniei în principalele universităţi străine. Acompaniat de soţia sa Letizia a întreprins vizite în ţări ibero-americane şi în state din Uniunea Europeană, Orientul Mjlociu sau Orientul Îndepărtat unde Spania are interese strategice. Începând din ianuarie 1996, a reprezentat Spania la ceremoniile de depunere a jurământului de credinţă ale preşedinţilor din statele ibero-americane.
La 1 noiembrie 2003, regele Juan Carlos şi regina Sofia au anunţat logodna prinţului de Asturias cu Letizia Ortiz Rocasolano, o cunoscută vedetă de televiziune prezentatoare a jurnalelor de ştiri, cei doi ulterior fiind apreciaţi pentru stilul lor de viaţă modest. Ceremonia religioasă s-a desfăşurat la 22 mai 2004 în Catedrala Almudena din Madrid.
După urcarea pe tronul Spaniei a regelui Felipe al VI-lea, Letizia Ortiz Rocasolano a devenit prima persoană obişnuită din istoria Spaniei care a fost desemnată regină. Cei doi au două fiice, Leonor, născută în 2005, şi Sofia, născută în 2007. Leonor are titlul de prinţesă de Asturias şi urmează tatălui său în linia succesiunii la tronul Spaniei, ordinea de precădere urmând să se schimbe în cazul în care regele Spaniei şi regina vor avea un fiu.
La data de 2 iunie 2014, regele Juan Carlos a anunţat intenţia sa de a renunţa la tronul Spaniei. Monarhul în vârstă de 76 de ani a luat această decizie pe fondul unor dificile situaţii care au afectat reputaţia Casei Regale Spaniole, un caz de evaziune fiscală în care a fost implicată sora mai mare a lui Felipe, prinţesa Cristina, precum şi periplul regelui în anul 2012 într-o expediţie safari în Africa. Cu aprobarea parlamentului de la Madrid, regele Juan Carlos a abdicat şi a dat coroana fiului său Felipe, în vârstă de 46 de ani.
Felipe a fost proclamat rege, Felipe al VI-lea, la 19 iunie 2014, cu promisiunea unei ''monarhii reînoite'' şi pentru o ''nouă Spanie''. Regele Felipe al VI-lea a promis, la începutul domniei sale, că va conduce ''o monarhie parlamentară înnoită, pentru vremuri noi'' în Spania, ţară cu care se identifică şi în care crede, conform mass-media spaniole.
Privind legătura cu structurile armate, regele Spaniei este în contact direct cu Forţele Armate şi cu Garda Civilă, urmând un program de activităţi care includ înmânarea comenzii, participarea la exerciţii şi manevre militare, vizitarea unităţilor, centrelor şi instituţiilor, şi din 2010 participarea la audienţe militare. Este informat curent despre problemele militare curente prin audienţe cu ofiţeri de rang înalt din Armată şi din Garda Civilă.
Regele deţine gradele de general căpitan al armatei, al marinei şi al forţelor aeriene, cel mai mare grad militar care corespunde exclusiv celui de comandant suprem al Forţelor Armate, conform https://www.casareal.es/EN/FamiliaReal/ReyFelipe/Paginas/biografia.aspx.
Pe lângă activităţile oficiale, regele Felipe al VI-lea este preşedinte onorific al diverselor Asociaţii şi Fundaţii, ale căror activităţi monarhul este special dedicat, participând la reuniuni de lucru şi conducând întâlniri ale consiliilor de conducere. Printre aceste fundaţii se numără Fundaţia Prinţului de Asturias, Fundaţia Prinţului Girona şi Fundaţia Hesperia. Are deopotrivă întâlniri cu Fundaţia Codespa care este dedicată reducerii sărăciei prin dezvoltare economică şi socială şi cu Institutul Regal Elcano, principalul centru de analiză şi reflecţie spaniol care produce idei şi cercetare în domeniul relaţiilor strategice şi internaţionale, indică https://www.casareal.es/EN/FamiliaReal/ReyFelipe/Paginas/biografia.aspx.
La nivel de şef de stat România a primit vizita regelui Juan Carlos I şi a reginei Sofia în anul 2003, iar în iulie 2009 prinţul de Asturia, moştenitor al tronului Spaniei şi soţia sa Letizia au vizitat România, conform https://mae.ro.
Preşedintele Klaus Iohannis (stg.) a fost primit la Palatul Zarzuela, de regele Spaniei, Felipe al VI-lea (dr.), în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în această ţară, 13.07.2015.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
La 13 iulie 2015, regele Felipe al VI-lea a primit, la Madrid, la Palatul Zarzuela, vizita preşedintelui României Klaus Iohannis şi a soţiei sale Carmen Iohannis. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Casa Real España - Su Majestad el Rey Don Felipe VI
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.
FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)
Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe
Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural
În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro. Cu acest prilej, personalități a că
CITATUL ZILEI
'Fericirea personală a noastră depinde întotdeauna de fericirea generală. Tot așa și mântuirea noastră depinde totdeauna de raportul dintre noi și semenii noștri, de cât de bine le-am făcut, câtă dragoste le-am arătat.' - Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia Greco-catolice Sf. m. Agapia, Irina și Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous Romano-catolice Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre În
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 aprilie
Este a 106-a zi a anului 2025. Au mai rămas 259 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 30 m și apune la 20 h 02 m. Luna răsare la 24 h 00 m și apune la 07 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)