Alegerile europarlamentare din România, anul 2019

Cel de-al patrulea scrutin din România pentru alegerea membrilor din ţara noastră în Parlamentul European s-a desfăşurat la data de 26 mai 2019. Pentru cele 33 de posturi de europarlamentar, au candidat 13 partide şi alianţe, precum şi trei candidaţi independenţi. Alegerile au avut loc concomitent cu un referendum privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis.
Componenţa Biroului Electoral Central (BEC)
La 1 martie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat, prin tragere la sorţi, cei cinci judecători din cadrul acestei instanţe care urmau să facă parte din BEC în vederea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European.
În urma tragerii la sorţi efectuate în şedinţă publică de preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, au fost aleşi membri ai BEC: Georgeta Carmen Negrilă - preşedinte, Mirela Vişan - locţiitor preşedinte, Geanina Cristina Arghir, Alina Macavei şi Anca Mădălina Alexandrescu. La tragerea la sorţi au fost folosite bile cu numele a 91 de judecători de la instanţa supremă.
La 3 martie, formula BEC a fost completată cu preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, şi vicepreşedinţii instituţiei, Zsombor Vajda, precum şi Marian Muhuleţ, acesta din urmă fiind şi purtător de cuvânt al BEC.
În plus, au fost desemnaţi reprezentanţii partidelor politice şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care aveau, la această dată, membri în Parlamentul European. BEC a fost completat, la 19 aprilie, cu reprezentanţii partidelor care nu aveau membri în Parlamentul European şi care participau la alegerile din 26 mai.
Candidaturile admise de BEC
La 16 aprilie, candidaturile formaţiunilor politice pentru alegerile europarlamentare din anul 2019, admise de Biroul Electoral Central, au rămas definitive. BEC a admis candidaturile pentru 13 formaţiuni politice şi pentru trei candidaţi independenţi.
Conform deciziilor publicate pe site-ul BEC, au fost admise candidaturile propuse de PSD, PNL, Alianţa Electorală 2020 USR-PLUS, ALDE, UNPR, Pro România, UDMR, PMP, Partidul România Unită, Partidul Socialist Român, Blocul Unităţii Naţionale (BUN), Partidul Social Democrat Independent.
La PRODEMO, Biroul Electoral Central a admis în parte candidaturile, respingând candidatura Alexandrei Gafiţa pe motiv că nu are vârsta de 23 de ani împliniţi până în ziua alegerilor.
BEC a mai admis candidaturile independente ale Gregorianei Tudoran, a lui George Simion şi Peter Costea.
Ordinea formaţiunilor politice pe buletinele de vot
La 17 aprilie 2019, BEC a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea partidelor pe buletinul de vot la alegerile europarlamentare din 26 mai, pe primele 3 locuri aflându-se PSD, Alianţa 2020 USR PLUS şi Partidul Pro România. Următoarele poziţii au fost ocupate de UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale - BUN. Pe ultimele poziţii pe buletinul de vot s-au aflat candidaţii independenţi - Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.
Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2019 a început la 27 aprilie şi s-a încheiat la 25 mai. Au fost organizate 18.730 de secţii de votare pe teritoriul naţional, în străinătate cetăţenii români putând să voteze în 441 de secţii.
Rezultatele scrutinului europarlamentar din 26 mai 2019
Rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost publicate de BEC la data de 3 iunie.
Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente a fost de 18.266.867, iar pe listele electorale speciale, 389. Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale, care s-au prezentat la urne, a fost de 9.352.472. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 9.069.822, în timp ce numărul voturilor nule a fost de 274.415, conform europarlamentare2019.bec.ro.
Partidului Naţional Liberal i-au revenit zece mandate, Partidului Social Democrat - nouă mandate, iar Alianţei 2020 USR PLUS - opt mandate. De asemenea, Partidului Pro România, Partidului Mişcarea Populară şi UDMR le-au revenit câte două mandate.
PNL a întrunit 2.449.068 de voturi valabil exprimate, PSD - 2.040.765, Alianţa 2020 USR PLUS - 2.028.336, Partidul Pro România - 583.916, Partidul Mişcarea Populară - 522.104, iar UDMR - 476.777, arată europarlamentare2019.bec.ro. Ceilalţi competitori electorali nu au depăşit pragul sau coeficientul electoral.
Lista membrilor PNL aleşi pentru Parlamentul European a fost: Rareş Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureşan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi, Marian Jean Marinescu.
Lista membrilor PSD aleşi pentru PE: Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Vasile Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Adrian Benea şi Victor Negrescu.
Din partea Alianţei 2020 USR PLUS au obţinut mandate: Dacian Cioloş, Cristian Ghinea, Dragoş Nicolae Pîslaru, Clotilde Armand, Ioan Dragoş Tudorache, Nicolae Ştefănuţă, Vlad Botoş, Ramona Victoria Strugariu.
Pro România a obţinut două mandate pentru Victor Ponta şi Corina Creţu, UDMR - pentru Iuliu Winkler şi Lorant Gyorgy Vincze, iar PMP - pentru Traian Băsescu şi Eugen Tomac. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)
Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic
DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)
Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene
3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)
''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri
CITATUL ZILEI
''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai
Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham
Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,
DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)
Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des
2 mai - Ziua națională a tineretului
La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul
2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)
Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a
CITATUL ZILEI
''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai
Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Barometrul statistic al lunii aprilie 2025
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz