logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

15 mai - Ziua internaţională a familiilor (ONU)

Imagine din galeria Agerpres

Ziua internaţională a familiilor este celebrată, anual, la data de 15 mai, cu scopul de a marca importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor, fiind în acelaşi timp o oportunitate pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă acestea la nivel mondial. Anul 2024 marchează 30 de ani de la Anul Internaţional al Familiei.

Această Zi internaţională a fost instituită pentru a promova conştientizarea problemelor de legate de familie, a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile. Activităţile specifice acestei zile sunt reprezentate, de obicei, de conferinţe, seminarii, programe radio şi televiziune, articole de presă şi programe culturale, conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org.

Tema din acest an a Zilei internaţionale a familiilor se intitulează "Familiile şi schimbările climatice" ("Families and Climate Change"), potrivit www.un.org/en/observances/international-day-of-families. Schimbările climatice au un impact negativ asupra sănătăţii şi bunăstării familiilor prin creşterea poluării, în timp ce evenimentele meteorologice extreme exacerbate de schimbările climatice, cum ar fi uraganele, secetele şi inundaţiile, duc adesea la strămutarea forţată şi la pierderea mijloacelor de trai pentru familii şi oameni. Astfel de evenimente afectează productivitatea agriculturii şi accesul la apă, intensificând foamea şi vulnerabilitatea. Acestea provoacă perturbări economice în industriile sensibile la impactul climatic, cum ar fi agricultura şi pescuitul.

Fără acţiuni drastice, adaptarea şi atenuarea impactului schimbărilor climatice vor deveni din ce în ce mai dificile şi mai costisitoare. Creşterea educaţiei membrilor familiilor, schimbarea obiceiurilor de consum şi advocacy este esenţială pentru o acţiune semnificativă şi eficientă în domeniul schimbărilor climatice, notează site-ul ONU. Familiile transmit valori de-a lungul generaţiilor, astfel că este important să fie insuflate membrilor acestora, de la o vârstă fragedă, obiceiuri durabile şi conştientizarea climatului. Integrarea principiilor economiei circulare în educaţia timpurie poate ajuta la construirea unui model economic durabil bazat pe minimizarea deşeurilor şi regenerarea resurselor naturale. Familiile, în calitate de consumatori şi susţinători, pot conduce tranziţia către o economie circulară.

Ziua internaţională a familiilor din 2024 îşi propune să conştientizeze modul în care schimbările climatice afectează familiile şi rolul pe care familiile îl pot juca în acţiunea climatică. Prin iniţiative familiale şi comunitare, pot fi promovate acţiunile climatice prin educaţie, acces la informaţie, formare şi participare comunitară.

Evenimentele de celebrare a acestei zile vor include prezentări cu privire la rezultatele principalelor activităţi pregătitoare regionale IYF+30 (International Youth Foundation), iniţiative ale societăţii civile, recomandări privind politicile de familie pentru acţiunea climatică şi o discuţie interactivă. În plus, în cadrul manifestărilor legate de sărbătorirea acestei zile, vor fi prezentate două publicaţii intitulate "Schimbări climatice şi familii" şi "Acasă, familie şi schimbări climatice".

La sfârşitul anului 2022, populaţia lumii a ajuns la opt miliarde de oameni. Caracterizat de Secretarul General al ONU, António Guterres, drept "o piatră de hotar în dezvoltarea umană", acest eveniment emblematic ilustrează progrese majore în domeniul sănătăţii, prelungind durata vieţii umane. Creşterea populaţiei va continua, deşi într-un ritm descrescător. Se estimează că va ajunge la 9,8 miliarde în anul 2050 şi la 11,2 în anul 2100, îngrijorările crescând cu privire la perspectivele urbanizării durabile şi gestionarea schimbărilor climatice.

Schimbarea demografică este una dintre cele mai importante megatendinţe care afectează lumea noastră şi viaţa şi bunăstarea familiilor din întreaga lume. Tendinţele demografice sunt în mare parte modelate de modelele de fertilitate şi mortalitate. Scăderea ratelor de fertilitate are ca rezultat beneficii pentru familii, deoarece acestea sunt mai capabile să investească în sănătatea şi educaţia copiilor lor, ceea ce, la rândul său, ajută la reducerea sărăciei şi la o mai bună dezvoltare socio-economică. Cercetările indică faptul că scăderea fertilităţii creşte, de asemenea, participarea femeilor la muncă. Pe de altă parte, scăderea fertilităţii are ca rezultat familii mai mici, care sunt mai puţin susceptibile de a face faţă îngrijirii şi altor obligaţii casnice. Ca atare, în timp de şomaj sau de boală, familiile au mai puţini membri pe care să se bazeze. În plus, ratele scăzute de fertilitate pot submina forţele de muncă şi structurile sociale, declanşând răspunsuri drastice cu consecinţe greu de anticipat pentru problemele de la securitatea socială la egalitatea de gen.

Conform statisticilor ONU, speranţa de viaţă globală la naştere a ajuns la 72,8 ani în 2019, o îmbunătăţire de aproximativ 9 ani faţă de 1990. Până în anul 2030, aproape 12% din populaţia lumii va avea 65 de ani sau mai mult. Până în 2050, longevitatea medie la nivel global va ajunge la aproximativ 77,2 ani. La nivel global, peste 23% dintre persoane, echivalentul a peste un miliard de oameni, trăiesc în mahalale din zonele urbane. Estimările arată că o creştere de un procent într-o populaţie urbană creşte incidenţa mahalalelor cu 5,3% în Asia şi 2,3% în Africa. Se estimează, totodată, că 2% din populaţia globală este fără adăpost şi încă 20% locuiesc în locuinţe neadecvate.

În anii '80, ONU a început să îşi îndrepte atenţia spre problemele familiilor. În 1983, pe baza recomandărilor Consiliului Economic şi Social, Comisia pentru Dezvoltare Socială a publicat rezoluţia "Rolul familiei în procesul de dezvoltare" (1983/23), în care îi cerea Secretarului General al ONU să îmbunătăţească procesul de conştientizare a problemelor şi nevoilor familiilor în rândul publicului şi al factorilor de decizie, precum şi metode eficiente pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme şi nevoi. De asemenea, la cea de-a 43-a sesiune, i s-a solicitat Secretarului General să înainteze Adunării Generale ONU un raport bazat pe comentariile şi propunerile statelor membre cu privire la proclamarea unui an al familiei şi asupra altor mijloace pentru a îmbunătăţi poziţia şi bunăstarea familiilor, dar şi pentru a intensifica eforturile de cooperare internaţională ca parte a iniţiativei globale de avansare a progresului şi a dezvoltării sociale.

După ce prin Rezoluţia 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat 1989 drept Anul internaţional al familiilor, prin Rezoluţia 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită şi Ziua internaţională a familiilor, fiind considerată un prilej pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile, scrie site-ul www.un.org.

Anul 1994 a fost declarat An Internaţional al Familiilor, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe ţări de pe glob.

La 25 septembrie 2015, 193 de state membre ale ONU au adoptat în unanimitate Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă, un set de 17 obiective care au ca scop eliminarea sărăciei, a discriminării, a abuzurilor şi a deceselor care pot fi prevenite, precum şi eliminarea distrugerii mediului înconjurător. Familiile, politicile publice şi programele orientate spre familie sunt vitale pentru îndeplinirea acestor obiective, mai notează site-ul oficial al ONU. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 04-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)

Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni

Documentare 04-04-2025 10:45

4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)

La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională

Documentare 04-04-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic

Documentare 04-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)

În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re

Documentare 04-04-2025 09:30

Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile

Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar

Documentare 04-04-2025 09:15

4 aprilie - Ziua Academiei Române

Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act

Documentare 04-04-2025 08:30

Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)

Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai

Documentare 04-04-2025 08:15

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)

În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto

Documentare 04-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 04-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv

Documentare 04-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.

Documentare 04-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie

Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org

Documentare 03-04-2025 11:30

Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)

La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr

Documentare 03-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar

Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z