25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

La data de 25 aprilie este marcată, anual, Ziua mondială de combatere a malariei, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenţia progresele care au fost realizate în prevenirea şi controlul malariei, dar şi pentru a accelera lupta împotriva acestei boli.
Tema propusă de OMS pentru ediţia din 2024 a Zilei mondiale de combatere a malariei este: "Accelerând lupta împotriva malariei pentru o lume mai echitabilă". Astfel, organizatorii doresc să sublinieze impactul social avut de această boală. "Nu doar că malaria continuă să pună în pericol sănătatea şi viaţa, dar, totodată, perpetuează un cerc vicios al inegalităţii. Persoanele aflate în cele mai vulnerabile situaţii sunt femei însărcinate, nou-născuţi, copii sub cinci ani, refugiaţi, migranţi şi popoare indigene din regiunea Africii. Potrivit OMS, la nivelul anului 2022, aproximativ 95% din cazurile de malarie şi cele mai multe decese rezultate s-au înregistrat în Africa", arată who.int.
Zonele rurale africane, cu cele mai mari rate de sărăcie şi cele mai mici posibilităţi de acces la educaţie sunt cele mai afectate de această boală infecţioasă. Patru din cinci cazuri de malarie apar la copiii sub cinci ani din zonele cele mai defavorizate din Africa Subsahariană. Sarcina reduce imunitatea mamei în faţa malariei, crescând riscul de îmbolnăvire severă şi de moarte, iar inegalităţile de gen şi discriminările exacerbează acest risc. Netratată, malaria poate provoca anemie, decesul mamei, naştere prematură şi copii cu greutate mică la naştere.
Pentru a împiedica această tendinţă periculoasă, OMS propune un set de măsuri menite să combată discriminările de gen, să promoveze educaţia sanitară în zonele defavorizate, includerea măsurilor de prevenţie şi tratament în asigurările de sănătate, motivarea personalului de specialitate în vederea desfăşurării activităţii în zonele cu populaţie izolată şi defavorizată.
Un prim pas pentru atingerea acestor deziderate a fost întreprins la 6 martie 2024, atunci când miniştrii Sănătăţii din 11 dintre cele mai afectate ţări au semnat la Yaounde, în Camerun, "Declaraţia pentru accelerarea reducerii mortalităţii cauzate de malarie în Africa". Cele 11 ţări semnatare sunt: Burkina Faso, Camerun, Congo, Ghana, Mali, Mozambic, Niger, Nigeria, Sudan, Uganda şi Tanzania.
O soluţie pentru stoparea şi, în cele din urmă, eradicarea acestei boli pe plan global o reprezintă vaccinurile. La 20 aprilie 2021, OMS a anunţat că, după doi ani de la introducerea primului vaccin împotriva malariei, aproximativ 650.000 de copii au fost imunizaţi. La începutul lunii aprilie 2023, Ghana a devenit prima ţară din lume care a autorizat un nou vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford împotriva malariei, de care beneficiază inclusiv copiii cu vârste mai mici de trei ani, a informat Reuters.
La data de 17 aprilie 2024, AFP a informat că un nou tip de plasă de ţânţari distribuită în Africa Subsahariană a prevenit aproximativ 13 milioane de cazuri de malarie şi aproape 25.000 de decese în trei ani. Proiectul New Nets a livrat 56 de milioane de plasare de ţânţari îmbibate cu două tipuri de insecticid în 17 ţări deosebit de afectate de malarie, între 2019 şi 2022. Iniţiativa a fost finanţată de UNITAID şi Fondul global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei şi a fost coordonată de Innovative Vector Control Consortium. Acest consorţiu a constatat că noile plase de ţânţari, unse cu insecticidul Pirol de nouă generaţie în combinaţie cu insecticidul Piretrinoid standard, au fost mult mai eficiente în combaterea malariei în raport cu plasele standard.
***
Potrivit estimărilor OMS, în 2022 au fost înregistrate 608.000 decese cauzate de malarie şi, în acelaşi an, au existat 249 de milioane de îmbolnăviri, arată who.int.
În România se înregistrează anual între 25 şi 35 de cazuri de malarie, toate de "import", a menţionat, în februarie 2024, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Ministrul le-a recomandat celor care călătoresc în zone tropicale şi ecuatoriale să consulte date de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, de la direcţiile de sănătate publică, de la un medic epidemiolog, infecţionist sau de familie pentru a vedea ce este necesar pentru prevenirea bolilor care pot apărea în ţările vizitate.
Malaria este o boală infecţioasă, întâlnită cu precădere în zone tropicale şi subtropicale. Este maladia cu răspândirea cea mai largă de pe glob. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire şi tratament, malaria poate duce la deces, potrivit cdt-babes.ro. Boala este determinată de un grup de protozoare-parazit numite "Plasmodium". Parazitul malariei este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel.
Formele mai severe de malarie se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienţei de organ, cum ar fi insuficienţa renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces, arată site-ul cdt-babes.ro. Un studiu publicat în septembrie 2019 şi realizat de cercetători din Danemarca, care au utilizat registrele la nivel naţional pentru a identifica 3.970 de cazuri de malarie între anii 1994 şi 2017, a arătat că bolnavii de malarie sunt cu aproximativ 30% mai predispuşi să sufere de insuficienţă cardiacă. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 iunie
Este a 168-a zi a anului 2025. Au mai rămas 197 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 03 m. Luna răsare la 00 h 43 m și apune la 11 h 33 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Anatol Emilian Baconsky
Anatol Emilian Baconsky, poet, prozator, eseist și traducător, s-a născut la 16 iunie 1925, în comuna Cofa din Hotin, Bucovina. În volumul ''9 pentru eternitate'', apărut în 1977 și consacrat memoriei celor nouă scriitori decedați în urma seismului din 4 martie 1977 (publicat de Asociația Scriitorilor din București, text
FRAGMENT DE ISTORIE: 190 de ani de la înființarea Academiei Mihăilene din Iași (16 iunie)
'Academia Mihăileană' - prima instituție de învățământ superior din Moldova, denumită astfel după numele lui Mihail Sturdza, domn al Moldovei (1834-1849) - a fost inaugurată, la Iași, la 16/28 iunie 1835. Mihail Sturdza, fost membru al Epitropiei Învățăturilor publice, sprijinise în această calitate dezvoltarea școlii naționale,
16 iunie - Ziua internațională a remiterilor familiale (ONU)
Ziua internațională a remiterilor familiale ('International Day of Family Remittances') are ca scop recunoașterea contribuțiilor financiare semnificative ale milioanelor de lucrători migranți, pentru traiul familiilor pe care le lasă acasă, consolidând astfel economiile statelor și contribuind direct la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). &
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 iunie
Ortodoxe Sf. Ier. Martir Neofit Cretanul, mitropolitul Țării Românești; Sf. Ier. Tihon, episcopul Amatundei (Începutul Postului Sf. Ap. Petru și Pavel. Dezlegare la pește) Greco-catolice Sf. Tihon al Amatuntei Ciprului. Începe Postul Sf. ap. Petru și Pavel. Post Romano-catolice Ss. Benone, ep.; Iudit
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 iunie
Este a 167-a zi a anului 2025. Au mai rămas 198 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 02 m. Luna răsare la 00 h 20 m și apune la 10 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
CITATUL ZILEI
''Urmașii patriarhilor sunt aici, trăiesc printre noi, spunea cineva și, mai mult ca sigur, fără săși cunoască strămoșii. Dacă socotim în medie 3 generații pe secol (la oamenii biblici erau de fapt mai multe), de Iona, care a trăit, probabil, în secolul 8 î.Hr., ne despart în jur de 90 de generații. Nu e chiar așa de mult, doar că urma se
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 iunie
Ortodoxe Sf. Proroc Amos; Sf. Mc. Isihie; Fericiții Ieronim și Augustin Duminica întâi după Rusalii Greco-catolice Duminica 1 dR. Sf. pf. Amos; Sf. Ieronim Romano-catolice Preasfânta Treime Ss. Amos, profet; Abraham, călug. Sfântul Proroc Amos este pomenit în
15 iunie - Ziua internațională a energiei eoliene
Ziua internațională a energiei eoliene se marchează la 15 iunie, cu scopul de a promova acest tip de energie, puterea și posibilitățile pe care le deține și rolul acesteia în reducerea poluării cauzate de obținerea energiei prin arderea combustibililor fosili. Energia eoliană este în prezent una dintre cele mai ieftine forme de generare a energiei
15 iunie - Ziua mondială a conștientizării abuzului față de vârstnici (ONU)
La data de 15 iunie este marcată, anual, Ziua mondială de conștientizare a abuzului față de vârstnici. Inițial, această zi a fost instituită de Rețeaua internațională pentru prevenirea abuzului asupra vârstnicilor, fiind apoi recunoscută de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, prin Rezoluția 66/127, din 19 decembrie 2011, conform
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 iunie
Este a 166-a zi a anului 2025. Au mai rămas 199 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 02 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 09 h 06 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
15 iunie - Ziua Banatului Montan
La 15 iunie 2025 este marcată, pentru prima dată, Ziua Banatului Montan, instituită prin Legea nr.60/2025. O propunere legislativă privind instituirea zilei de 15 iunie ca Ziua Banatului Montan pentru a celebra identitatea istorică a acestei regiuni a fost inițiată, la începutul anului 2025, de mai mulți senatori și deputați aparținând PSD, PNL, AU
DOCUMENTAR: 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen (14 iunie)
Prin semnarea Acordului Schengen la 14 iunie 1985, Belgia, Germania, Franța, Luxemburg și Țările de Jos au convenit să elimine treptat controalele la frontierele lor interne și să introducă libertatea de circulație pentru toți resortisanții țărilor semnatare, ai altor state membre ale UE și ai unor țări din afara UE, potrivit
14 iunie - Ziua Regelui - Trooping the Colour
La 14 iunie 2025 se desfășoară, la Londra, de-a lungul arterei The Mall, între Palatul Buckingham și Horse Guards Parade, parada 'Trooping the Colour', ceremonia militară a regimentelor armatei britanice, o manifestare specială ce marchează ziua de naștere oficială a suveranului britanic Charles al III-lea. Cele șapte regimente din cadrul Diviziei Regale de Gar
CITATUL ZILEI
''În cea mai mare parte a ultimilor 2000 de ani, creștinii au urmat îndemnul teologului elvețian Rudolf Walther (1519-1586), dedicându-se identificării Anticristului. Ei au trăit cu așteptarea că sfârșitul istoriei este aproape și credeau că el constituia cel mai evident semn în acest sens. Prin urmare, a presupune și, cel puțin, a estim