DOCUMENTAR: Regizorul Francis Ford Coppola împlineşte 85 de ani (7 aprilie)

Regizorul Francis Ford Coppola s-a născut în Detroit, Michigan, SUA, la 7 aprilie 1939, dar a crescut într-o suburbie din New York. Tatăl său, Carmine Coppola, a fost compozitor şi muzician, iar mama, Italia Coppola, actriţă. Încă din perioada studenţiei a pus în scenă piese compuse de el. A obţinut licenţa în ştiinţe teatrale la Universitatea Hofstra din New York şi a studiat în cadrul departamentului Film al Universităţii California din Los Angeles, menţionează imdb.com.
Primul film regizat de Coppola este "Dementia 13", din 1963, pentru care a scris şi scenariul. Adevărata lovitură regizorală o dă, în 1966, cu filmul "You're a Big Boy Now", una dintre primele pelicule ce avea ca subiect tânăra generaţie. În 1968 regizează "Finian's Rainbow", cu Fred Astaire în rolul principal.
În 1969, întemeiază împreună cu regizorul George Lucas compania independentă de producţie de film "American Zoetrope", cu sediul în San Francisco. Primul proiect al companiei a fost "THX 1138" (1971). Coppola a mai produs şi cel de-al doilea film pe care Lucas l-a regizat şi anume "American Graffiti", în 1973. Acest film a primit cinci nominalizări la Oscar, dintre care unul pentru cel mai bun film.
"The Godfather" (1972) a devenit una dintre cele mai renumite pelicule din istoria filmului, aducându-i un Oscar pentru scenariul realizat cu scriitorul Mario Puzo. Filmul a mai primit un Oscar pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun actor în rol principal, respectiv Marlon Brando, şi totodată recunoaşterea internaţională, mai menţionează imdb.com. Au urmat şi "The Godfather Part II" (1974) şi "The Godfather Part III" (1990), la fel de bine apreciate.
După ce a lucrat la scenariul pentru "The Great Gatsby" (1974), următorul film al lui Coppola a fost "The Conversation" (1974), care a primit Premiul Golden Palm la Festivalul de Film de la Cannes şi i-a adus nominalizări la Oscar pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu original.
Coppola a început apoi să lucreze la cel mai ambiţios film al său, "Apocalypse Now" (1979), o producţie despre războiul din Vietnam. Filmul a fost foarte apreciat şi a câştigat un premiu Golden Palm la Festivalul de Film de la Cannes şi două Premii Oscar pentru cea mai bună cinematografie şi cel mai bun sunet. Tot în 1979 a fost producător executiv la pelicula "The Black Stallion".
George Lucas, alături de Coppola, producător executiv, au realizat peliculele ''Kagemusha'' (1980), regizată de Akira Kurosawa şi ''Mishima: A Life in Four Chapters'' (1985), regizată de Paul Schrader bazată pe viaţa şi scrierile lui Yukio Mishima. Coppola a mai fost producător executiv pentru filme precum "The Escape Artist" (1982), "Hammett" (1982) "The Black Stallion Returns" (1983), "Barfly" (1987), "Wind" (1992), "The Secret Garden" (1993).
O altă producţie regizorală de succes a fost pelicula "Cotton Club", un film despre celebrul club american de jazz al anilor '20 şi '30. În 1996 a regizat filmul "Jack", povestea unui copil de 10 ani în corpul unui adult de 40, cu Robin Williams în rolul principal. În 1997, pune în scenă "The Rainmaker", după romanul de succes al lui John Grisham, şi în care face din nou dovada calităţilor sale regizorale.
A regizat şi "Bram Stoker's Dracula" (1992) cu o distribuţie de excepţie: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves. Filmul a luat trei Oscaruri: cel mai bun machiaj, cele mai bune costume, şi cele mai bune efecte sonore.
În 2005, Francis Ford Coppola s-a aflat în România unde a început să filmeze pentru un lungmetraj intitulat "Youth Without Youth" ("Tinereţe fără tinereţe"), o adaptare a nuvelei omonime a lui Mircea Eliade. Scenariul, producţia şi regia filmului sunt semnate de Coppola, în realizarea acestuia fiind implicată o echipă de producţie şi regie formată în principal din români. În 2007, a revenit în România, la Bucureşti, pentru proiecţia de gală a acestui film pe care l-a turnat în ţara noastră la sfârşitul anului 2005 şi în 2006.
În 2019, a primit Premiul Lumiere în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Lumiere, ce a avut loc în perioada 12-20 octombrie în oraşul francez Lyon.
În februarie 2022, Francis Ford Coppola anunţa că va investi 120 de milioane de dolari din fonduri proprii pentru a realiza filmul "Megalopolis", un proiect mai vechi al cineastului american, informa site-ul revistei Variety. Celebrul regizor american a scris scenariul de la "Megalopolis" la începutul anilor 1980 şi a purtat discuţii, potrivit presei de specialitate, cu actorii Oscar Isaac, Forest Whitaker şi Cate Blanchett pentru a lansa în sfârşit acest proiect. Problema cu care s-a confruntat cineastul consta în faptul că acest film bazat pe o idee originală este un proiect atât de ambiţios şi de costisitor, încât niciun studio major nu a dorit să îl producă.
Într-un interviu acordat în acea perioadă revistei GQ, Francis Ford Coppola spunea că directorii studiourilor majore de la Hollywood au reacţionat după ce el le-a prezentat acest proiect "în acelaşi fel în care au reacţionat şi atunci când eu am câştigat cinci Oscaruri şi eram cel mai în vogă regizor din oraş, când m-am dus la ei să le prezint 'Apocalypse Now' şi le-a spus: 'Acesta este următorul film pe care vreau să-l fac'. Acum eu deţin drepturile asupra 'Apocalypse Now'. Ştiţi de ce le deţin? Pentru că nimeni altcineva nu a dorit să îl producă".
"Aşadar, imaginaţi-vă... dacă aşa au stat lucrurile când eu aveam 33 de ani şi am câştigat toate premiile importante şi am doborât toate recordurile şi, cu toate acestea, nimeni nu a vrut să mi se alăture, atunci cum credeţi că reacţionează acum? Ştiu că 'Megalopolis', cu cât va fi mai personal, cu cât va semăna mai mult cu un vis de-al meu, cu atât va fi mai greu de finanţat", mai adăuga cineastul american.
Intriga filmului "Megalopolis" a rămas învăluită în mister. Francis Ford Coppola spunea în trecut că lungmetrajul va fi realizat în tradiţia unui film epic despre perioada Imperiului Roman, cu o acţiune plasată într-o versiune utopică a oraşului New York, denumit New Rome. Jurnaliştii de la revista GQ au descris proiectul drept "o poveste de dragoste, care este în acelaşi timp o investigaţie filosofică asupra naturii umane. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)
La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi Greco-catolice Sf. m. Talaleu Romano-catolice Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit de Biserică în ziua de 20 mai.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 mai
Este a 140-a zi a anului 2025. Au mai rămas 225 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 43 m și apune la 20 h 42 m. Luna răsare la 02 h 15 m și apune la 12 h 29 m. Ultimul Pătrar la 14 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Validarea rezultatului alegerilor și depunerea jurământului de către noul președinte al României (proceduri)
La 18 mai 2025, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care au concurat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Conform rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente la 19 mai 2025, ora 11:00, după centralizarea tuturor cel
19 mai - Ziua Mondială Fair Play (ONU)
La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/. Climatul fair play c
Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)
Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai
Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională