logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SĂRBĂTORI: Biserica Romano-Catolică sărbătoreşte Învierea Domnului (31 martie)

Imagine din galeria Agerpres

Biserica Romano-Catolică celebrează Învierea Domnului duminică, 31 martie 2024.

În 2024, credincioşii romano-catolici au început Postul Mare la 14 februarie, iar credincioşii greco-catolici la 18 martie, astfel că sărbătoarea Învierii are loc după ritul roman sau latin pe 31 martie, iar după ritul bizantin pe 5 mai, potrivit https://www.vaticannews.va.

În Duminica Paştelui - Învierea Domnului, papa Francisc prezidează la ora 10.00, în Piaţa San Pietro, Sfânta Liturghie a Duminicii Învierii. De la ora 12.00, transmite tradiţionalul mesaj pascal şi binecuvântarea apostolică "Urbi et Orbi" la balconul central al bazilicii Sfântul Petru.

În acest an, Biserica Romano-Catolică sărbătoreşte în perioada 28-30 martie, cele trei zile sfinte care precedă marea sărbătoare a Sfintelor Paşti.

În Joia Sfântă, papa Francisc a prezidat Liturghia Crismei, în cadrul căreia peste 1.880 de preoţi, episcopi şi cardinali şi-au reînnoit promisiunile făcute la hirotonirea lor.

Cardinalii, episcopii şi preoţii care locuiesc la Roma au concelebrat Sfânta Liturghie împreună cu papa în Bazilica San Pietro. Joia Sfântă marchează instituirea Euharistiei şi instituirea Sacramentului Preoţiei la Cina cea de Taină.

Joi seara, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie a Cinei Domnului nu în Bazilica San Pietro, ci într-o comunitate aflată într-un moment deosebit de suferinţă. În acest an, pontiful a prezidat Liturghia Cinei Domnului la o închisoare de femei din Roma.

În Vinerea Sfântă a Pătimirii Domnului, 29 martie în acest an, papa prezidează, în Bazilica Sfântul Petru, Celebrarea Pătimirii Domnului. În seara Vinerii Sfinte, papa Francisc prezidează devoţiunea "Calea Crucii", organizată la amfiteatrul antic Colosseum.

Vinerea Pătimirii Domnului este zi de penitenţă obligatorie, ce trebuie să fie marcată prin post şi abstinenţă. În după-amiaza acestei zile, are loc celebrarea pătimirii Domnului; ea constă din trei părţi: liturgia cuvântului, adorarea crucii şi sfânta Împărtăşanie. (ercis.ro)

Sâmbăta Sfântă este zi aliturgică. În seara Sâmbetei Sfintei, papa Francisc prezidează în Bazilica San Pietro, solemna Vigilie Pascală a Învierii Domnului.

Liturghia Vigiliei, chiar dacă se celebrează înainte de miezul nopţii, este Liturghia pascală a duminicii Învierii.

"Conform unei tradiţii foarte vechi, această noapte este o 'priveghere în cinstea Domnului' (Ex 12,42), astfel încât credincioşii, după îndemnul Evangheliei (Lc 12,35-37), ţinând în mâini făcliile aprinse, să fie asemenea unor oameni care aşteaptă ca Domnul să se întoarcă, pentru ca, atunci când va sosi, să-i afle priveghind şi să-i aşeze la masa lui". (ercis.ro)

Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Hristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez, împărtăşirea credincioşilor sunt evenimentele care stau în centrul atenţiei acestei nopţi sfinte.

Procesiunea din noaptea Învierii trebuie să se facă cu lumânarea pascală, semnul Învierii Domnului. Iar această lumânare trebuie făcută din ceară şi nu din alte materiale, în fiecare an să fie nouă, unică, destul de mare, pentru a putea evoca faptul că Hristos este lumina lumii.

Vigilia pascală, celebrată în noaptea de Paşti, exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Hristos Înviat. Noaptea de sâmbătă spre duminică este o "priveghere în cinstea Domnului" (Ex 12,42). (ercis.ro)

Întreaga celebrare a vigiliei pascale trebuie să se desfăşoare în timpul nopţii, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopţii şi să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică.

Liturghia zilei Sfintelor Paşti, din ziua de duminică, se celebrează cu mare solemnitate. La începutul Liturghiei, credincioşii sunt stropiţi cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală, o lumânare mare, simbol al Învierii lui Hristos, este aşezată lângă altar.

"Celebrarea Paştelui continuă în timpul pascal. Cele 50 de zile care urmează după Duminica Învierii, până la Duminica Rusaliilor, se celebrează în bucurie ca o singură zi de sărbătoare, ba mai mult, ca 'marea duminică' ". (ercis.ro)

În 2023, Suveranul pontif a prezidat slujba solemnă din duminica Învierii Domnului, în ziua de 9 aprilie, în Piaţa Sfântul Petru. Un covor alcătuit din 38.000 de flori donate de Ţările de Jos a decorat celebra piaţă din Roma.

După slujba oficiată de Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, papa Francisc a rosti, în balconul Bazilicii Sfântul Petru, mesajul şi binecuvântarea sa bianuală "Urbi et Orbi" ("Către oraş şi lume") în faţa unei mulţimi numeroase de credincioşi.

La fel ca în anul precedent şi în 2023, mesajul suveranului pontif a acordat un loc special războiului din Ucraina.

În 2022, în ziua de 17 aprilie, în Piaţa San Pietro, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie a Duminicii Învierii pentru aproximativ 50.000 de persoane strânse în Piaţa San Pietro - prima Liturghie de Paşti cu public după doi ani de restricţii impuse de pandemia Covid-19. Papa Francisc a participat, de asemenea, la "Resurrexit", un ritual străvechi de cinstire a unei icoane a Mântuitorului. (Catholic News Agency, preluată de Catholica.ro)

Studenţii de la Seminarul Colegiului Nord-American din Roma au ministrat la Liturghia papală. Evanghelia după Ioan 20, 1-9 a fost proclamată în latină şi greacă.

Pericopa Evanghelică, la care se face referire, relatează momentul în care Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena şi Sfinţii Apostoli Petru şi Ioan au găsit mormântul gol după învierea Domnului. În locul predicii de după Evanghelie, după un obicei al ultimilor ani, papa Francisc a păstrat o tăcere de câteva minute pentru rugăciune şi reflecţie personală. După Sfânta Liturghie, a salutat mulţimea din Piaţa San Pietro, din papamobil, înainte de a merge în Aula Binecuvântărilor.

Papa Francisc a ieşit în balconul central al bazilicii, de unde a dat binecuvântarea "Urbi et Orbi". (surse: https://www.vaticannews.va. ercis.ro; Catholic News Agency; https://www.catholica.ro) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

Credincioşii romano-catolici şi protestanţi sărbătoresc duminică Paştele

 

Scrisoarea pastorală a IPS Aurel Percă pentru Solemnitatea Învierii Domnului (text integral)

 

Arhiepiscopul Aurel Percă, în Pastorala de Paşti: Cântarea de bucurie contrastează cu strigătele ce provin din situaţii dureroase

Afisari: 66

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Octavia Spencer

Actrița Octavia Spencer a intrat în atenția publicului odată cu rolul Minny Jackson din filmul 'The Help' (2011) pentru care a fost recompensată cu un Premiu Oscar la categoria cea mai bună actriță în rol secundar. Pentru același rol a mai primit, la aceeași categorie, în 2012, premiile Golden Globe, BAFTA, Critics Choice, Satellite, Screen Actors G

Documentare 25-05-2025 10:00

Săptămâna internațională de solidaritate cu popoarele din teritoriile neautonome (ONU) (25-31 mai)

În perioada 25-31 mai 2025, Organizația Națiunilor Unite marchează Săptămâna internațională a solidarității cu popoarele din teritoriile neautonome, conform www.un.org. Aniversarea anuală a Săptămânii internaționale de solidaritate cu popoarele din teritoriile neautonome a fost stabilită de Ad

Documentare 25-05-2025 09:30

25 mai - Ziua internațională a copiilor dispăruți

La data de 25 mai este marcată, anual, Ziua internațională a copiilor dispăruți, cu scopul de a evidenția tragedia copiilor răpiți, stoparea cazurile de dispariții voluntare în rândul copiilor, informarea părinților în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-și proteja copiii și de a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiți niciodată.

Documentare 25-05-2025 09:00

25 mai - Ziua limbii slovace

La 25 mai 2025 este sărbătorită în România Ziua limbii slovace, conform Legii nr. 142/2014. Această zi este marcată prin organizarea de manifestări dedicate acestei sărbători în localitățile în care trăiesc membri ai comunității slovace. Proiectul legislativ a fost inițiat de Merka Adrian Miroslav, deputat al Uniunii Demo

Documentare 25-05-2025 08:30

25 mai - Ziua mondială a fotbalului (ONU)

La 25 mai 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua mondială a fotbalului, potrivit https://www.un.org/. Organizația Națiunilor Unite a organizat un eveniment dedicat acestei zile, în Sala Adunării Generale a ONU, la New York, la 22 mai 2025, în intervalul orar 11.0

Documentare 25-05-2025 08:00

25 mai - Ziua Românilor de Pretutindeni

La 25 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni, potrivit prevederilor Legii 101/2015, care a stabilit marcarea acestei zile în ultima duminică a lunii mai. Inițial, înainte de anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel &

Documentare 25-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Libertatea nu este un dar oferit nouă de alți oameni, ci este un drept care ne aparține prin legile lui Dumnezeu și ale naturii.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818).

Documentare 25-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 25 mai

Ortodoxe A treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul Duminica a 6-a după Paști Greco-catolice Duminica a 6-a a Paștilor. A treia aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul Romano-catolice Duminica a 6-a a Paștelui Ss. Beda Venerabilul, pr. înv.; Grigore al VII-lea, pp.; Maria Magdalena de'Pazzi, f

Documentare 25-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 mai

Este a 145-a zi a anului 2025. Au mai rămas 220 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 39 m și apune la 20 h 47 m. Luna răsare la 04 h 04 m și apune la 19 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-05-2025 20:46

FRAGMENT DE ISTORIE: 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal (24 mai)

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne, indică site-ul https://pnl.ro/. Originile mișcării liberale trebuie însă căutate cu mult m

Documentare 24-05-2025 20:45

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Priscilla Presley

Actrița Priscilla Presley s-a născut la 24 mai 1945, în Brooklyn, New York. Tatăl său, pilotul de marină James Wagner, a murit într-un accident de avion la numai câteva luni de la nașterea ei. Mama sa, Ann, s-a recăsătorit în 1948, cu Paul Beaulieu, un ofițer al Forțelor Aeriene, originar din Quebec, Canada. Familia sa s-a mutat de mai multe ori și a

Documentare 24-05-2025 20:29

24 mai - Ziua limbii bulgare

La 24 mai 2025 este marcată Ziua limbii bulgare, instituită prin Legea nr. 100/2015. În această zi sunt sărbătoriți Sfinții Chiril și Metodie, creatorii alfabetului chirilic, utilizat pentru scrierea în limba bulgară, potrivit http://www.cdep.ro/. Senatul a adoptat la 11 martie 2015 p

Documentare 24-05-2025 20:21

24 mai - Ziua europeană a parcurilor naționale

Ziua europeană a parcurilor naționale, sărbătorită pe 24 mai, a fost lansată în 1999 de Federația EUROPARC pentru a celebra ariile protejate din întreaga Europă. Aceasta celebrează crearea primelor parcuri naționale din Europa - un set de nouă parcuri delimitate în Suedia în 1909, notează https://www

Documentare 24-05-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1948-1977)

Justinian Marina a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al României la 24 mai 1948, după trecerea la cele veșnice a Patriarhului Nicodim Munteanu (1939-1948). 'Cel dintâi și cel mai de seamă lucru pe care îl voi avea de făcut, în hotarul tradițiilor noastre bisericești, este păstrarea credinț

Documentare 24-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cei care vor renunța la libertatea esențială pentru a dobândi o fărâmă de siguranță pe moment nu merită nici libertate, nici siguranță.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818).