logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNIA-NATO-20ANI: Summitul NATO de la Praga (21-22 noiembrie 2002)

Imagine din galeria Agerpres

România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică în cadrul Summitului NATO de la Praga, din 21 noiembrie 2002.

Cu acel prilej, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Lordul George Robertson, a anunţat, în prezenţa şefilor de stat şi de guvern, "decizia crucială şi importantă" de a invita România, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia şi Lituania să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

Noua extindere a NATO a fost decisă de statele membre ca o recunoaştere a eforturilor depuse de cele şapte state candidate pentru a întruni criteriile militare, economice şi politice de aderare, a subliniat secretarul general al NATO. România, alături de celelalte şase state, a demonstrat că poate adopta "decizii dificile" şi poate "îndeplini cerinţele" Alianţei Nord-Atlantice, a continuat George Robertson. Acesta a subliniat că noile membre vor spori "puterea, vitalitatea şi coeziunea" organizaţiei. "NATO nu este o organizaţie exclusivistă" şi şi-a păstrat "uşile deschise", fapt dovedit încă din 1999, când a primit Republica Cehă, Polonia şi Ungaria, în rândurile sale, a amintit George Robertson. În acelaşi timp, acesta a punctat că invitaţia adresată celor şapte state "nu este un cadou, ci o responsabilitate enormă şi un veşmânt greu de purtat".

 


Foto: (c) ARTUR MUSTATA/AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA



În luna octombrie 2002, secretarul general al Alianţei, Lordul George Robertson, afirma că momentul Praga 2002 reprezintă "o provocare şi o schimbare pentru NATO" şi că, în următorul deceniu, omenirea se va confrunta cu cinci pericole majore, respectiv, instabilitate sporită, mai multe fluxuri migratoare şi de refugiaţi, înmulţirea actelor de terorism, un număr mai mare de state aflate în criză şi o proliferare fără precedent a armelor. În acest nou context, ameninţările vor trebui abordate "funcţional, nu geografic", iar Alianţa va trebui să aibă capacitatea de a acţiona oriunde securitatea şi siguranţa naţională o cer.

 


Foto: (c) ARTUR MUSTATA/AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA



Preşedintele SUA, George W. Bush, a subliniat, în cadrul summitului de la Praga, că SUA "sunt satisfăcute" de decizia Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord de a invita oficial România, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia şi Estonia să adere la NATO, decizie despre care a spus că "va consolida" structurile transatlantice. Aderarea la NATO a celor şapte state foste comuniste "nu numai că va contribui la capacităţile militare", dar "va împrospăta spiritul acestei mari alianţe democratice", a subliniat George W. Bush. "Credem că decizia de azi reafirmă angajamentul nostru în favoarea libertăţii şi în favoarea unei Europe unificate, libere şi care să trăiască în pace", a continuat preşedintele SUA.

 


Foto: (c) ARTUR MUSTATA/AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA



În conferinţa de presă susţinută la Praga, preşedintele României Ion Iliescu şi premierul Adrian Năstase au subliniat că pentru securitatea şi stabilitatea ţării noastre, ziua de 21 noiembrie 2002 a avut semnificaţie şi impact istorice. Preşedintele Ion Iliescu a apreciat că extinderea NATO cu încă şapte state, între care şi România, este deopotrivă foarte importantă pentru regiunea căreia îi aparţinem, "care a fost şi rămâne cea mai fragilă" din punct de vedere al stabilităţii, dar şi un moment istoric pentru Europa în ansamblul ei, prin oportunităţile pe care le deschide continentului.

La rândul său, şeful Executivului a subliniat impactul major al deciziei de la Praga pentru tinerele generaţii. Primul-ministru a atras, însă, atenţia că, depăşind viziunea romantică asupra evenimentului, "trebuie să fim pragmatici, să ştim ceea ce avem de făcut".

 


Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA

Ministrul de Externe al României de atunci, Mircea Geoană, prezent la lucrările summitului, a declarat că extinderea Alianţei Nord-Atlantice este "fundamentală pentru destinul României". "Am lucrat cu toţii, şi la nivelul echipei guvernamentale, şi la nivelul elitei politice româneşti, şi la nivelul societăţii civile, nu numai pentru invitarea la NATO, dar şi pentru reîntoarcerea României la locul său natural în rândul familiilor democratice", a apreciat şeful diplomaţiei române.

La rândul său, ministrul Apărării, Ioan Mircea Paşcu, a declarat că drumul României de la Bucureşti la Praga a trecut prin Kandahar. "Lucrul acesta este evident, pentru că acolo am putut să demonstrăm că suntem pregătiţi pentru nivelul misiunilor Alianţei, ceea ce reprezintă o garanţie foarte serioasă că ne vom îndeplini obligaţiile şi după primirea invitaţiei, şi cred că acesta a fost unul din lucrurile care a contat foarte mult", a subliniat ministrul Apărării de atunci.

Printre deciziile luate în cadrul summitului NATO de la Praga, a fost şi crearea unei Forţe de reacţie rapidă, capabilă să intervină rapid pentru misiuni de luptă "oriunde va fi necesar", potrivit unui comunicat al Alianţei Nord-Atlantice citat de www.nato.int.

 


Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA



În declaraţia comună a şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre NATO, publicată la 22 noiembrie 2002, se arată că "NATO va rămâne deschisă pentru democraţiile europene care doresc şi sunt capabile să asume responsabilităţile şi obligaţiile legate de statutul de membru, conform Articolului 10 al Tratatului de la Washington", mesaj adresat celor trei state candidate care nu au reuşit să obţină o invitaţie de a se alătura statelor aliate, respectiv Albaniei, Croaţiei şi Macedoniei.

Ambasadorii la Bucureşti ai unor importante state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au salutat, prin declaraţii de presă acordate Agenţiei Naţionale de Presă, invitaţia făcută României, la Praga, de a adera la NATO. În mesajul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Michael Guest, a subliniat: "ţara dumneavoastră primeşte cu mândrie locul cuvenit în cadrul comunităţii euro-atlantice, este o zi minunată pentru poporul român. De asemenea, este o zi extraordinară pentru alianţa NATO, al cărei steag al libertăţii va flutura de acum înainte peste şapte noi state membre."

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Etienne, s-a arătat "convins că România deţine atu-uri importante şi nu doar prin poziţia sa geo-strategică, de altfel una semnificativă, ci şi prin efortul de reformare a forţelor sale armate care a demarat şi care a permis deja României, înainte chiar de a fi invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică, să participe - de pildă în Afganistan - la operaţiuni complexe, care reclamă un înalt nivel de cunoştinţe şi de interoperabilitate."

Ambasadorul Marii Britanii, Quinton Quayle, a punctat faptul că invitaţia de la summitul din Praga "nu este numai o nouă pagină în istoria României, ci şi începerea unui nou volum al cooperării euro-atlantice".

A fost cea de-a cincea extindere a NATO, de la crearea acestei organizaţii.

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Simona Aruştei)

* Material realizat cu sprijinul surselor: portalul oficial al NATO - www.nato.int, ştirile şi materialele de presă AGERPRES.

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr

Documentare 02-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -

Documentare 02-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir

Documentare 02-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie

Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 01-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N

Documentare 01-04-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)

La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare

Documentare 01-04-2025 09:00

Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)

În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o

Documentare 01-04-2025 08:30

1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor

Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi

Documentare 01-04-2025 08:00

Barometrul statistic al lunii martie 2025

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform

Documentare 01-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro

Documentare 01-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită