ECHIPE DE LEGENDĂ: Napoli (1986-1990). Echipa fantastică a geniului fotbalului

Până în anii 1980, fotbalul italian a fost dominat de echipele din nordul peninsulei care dictau lupta pentru competiţie. Oraşul flancat la vest de Marea Tireniană şi la est de vulcanul Vezuviu, echipa reprezentativă a urbei Napoli, înfiinţată în 25 august 1926, sub denumirea Associazione Calcio Napoli, nu obţinuse niciun titlu în fotbalul italian. Însă doar până în 1984, când Napoli a făcut cea mai mare ofertă din istoria clubului pentru una dintre vedetele echipei spaniole Barcelona, Diego Armando Maradona.
Preşedintele Corrado Ferlaino, constructor şi inginer din Calabria, a devenit preşedintele Napoli la 18 ianuarie 1969, preluând funcţia de la Achille Lauro, potrivit https://www.reddit.com/r/soccer. Perioada de conducere a clubului a lui Lauro nu a inclus performanţe deosebite, dar a construit o bază solidă de fani la Napoli care avea să reprezinte catalizatorul spre marea performanţă. Mânat de o mare pasiune pentru Napoli, preşedintele Ferlaino era hotărât să conducă clubul spre marea performanţă, iar la 30 iunie 1984 a concretizat cumpărarea campionului argentinian Diego Armando Maradona de la Barcelona pentru suma record de 15 miliarde de lire italiene (estimare la 10,48 milioane de dolari americani), potrivit https://www.football-napoli.net/. La 5 iulie 1984, Diego Maradona a fost prezentat publicului pe stadionul San Paulo, în faţa a 75.000 de spectatori.
Primul sezon (1984-1985), o luptă pentru integrarea cât mai eficientă a noii achiziţii şi contestarea graduală a echipelor din nord, s-a încheiat cu necesitatea adoptării unei strategii de schimbare la nivel de club, atât în partea tehnico-administrativă cât şi pentru lotul de jucători. Rino Marchesi a părăsit banca tehnică pentru a-i lăsa postul de antrenor lui Ottavio Bianchi, care îmbrăcase timp de cinci sezoane tricoul albastru al lui Napoli. La nivelul managementului, Juliano a părăsit echipa, fiind angajat Italo Allodi, fostul manager al lui Inter, Juventus şi Fiorentina. Au venit noi jucători de perspectivă, printre care cel mai redutabil a fost Ciro Ferrara, care debutase în tricoul lui Napoli în sezonul 1984-1985 şi care ulterior avea să fie jucător de bază în campionatul italian (jucând ulterior şi pentru Juventus Torino) şi pentru naţionala Italiei. La finalul sezonului 1985-1986, Napoli a încheiat pe locul trei, în urma echipelor Juventus şi Roma, anunţând parcă lupta de contestare a echipelor consacrate ale Italiei.
Pentru sezonul 1986-1987 a continuat procesul de consolidare a clubului pentru marea performanţă prin schimbări la nivelul lotului şi băncii tehnice. Au semnat Giuseppe Volpecina, managerul Francesco Romano şi atacantul Andrea Carnevale. Maradona revenise învingător de la Cupa Mondială din Mexic, 1986, Argentina câştigând al doilea titlu mondial. Jucătorul argentinian se afla într-o formă extraordinară de joc. În debutul sezonului, la 14 septembrie 1986, Napoli a câştigat la Brescia (1-0), a urmat victoria împotriva lui Juventus la Torino (1-3), iar apoi victorii care au instalat echipa de lângă Vezuviu pe prima poziţie a clasamentului, rezistând campaniei de urmărire a echipei Internazionale Milano. În etapa a 14-a a suferit prima înfrângere cu Fiorentina şi apoi cu Hellas Verona (campioana Italiei în sezonul 1984-1985), la 11 ianuarie, conform https://www.football-napoli.net/. Returul a adus patru victorii la rând, consolidând poziţia în faţa urmăritoarelor Roma şi Internazionale Milano. În aprilie, Napoli a făcut egal la Empoli şi a pierdut la Verona, permiţând lui Inter să se apropie în clasament. Cu doar o etapă înainte de finalul campionatului, Napoli mai avea nevoie doar de un punct, un meci egal, să îşi asigure primul titlu de campioană din istoria clubului. Inter a pierdut la Ascoli, Napoli egal la Como (1-1) şi urma ultima etapă, acasă, pe San Paolo, în faţa Fiorentinei. Cu scorul egal 1-1, prin golurile marcate de Carnival pentru gazde şi Roberto Baggio pentru echipa din Firenze, Napoli câştiga primul titlu din istorie la 10 mai 1987. Mesajul galeriei lui Napoli transmitea fotbalului italian: ''Istoria a vrut o dată, 10 Mai 1987''. În acelaşi sezon, Napoli avea să câştige şi Cupa Italiei, fără înfrângere, inclusiv dubla întâlnire din finala cu Atalanta. Dubla campionat şi cupă în acelaşi sezon fusese obţinută până atunci doar de echipele Marele Torino şi Juventus, indică https://www.football-napoli.net/. Oraşul a fost închis câteva zile pentru celebrarea primului titlu de campioană.
Reuşita lui Napoli de a se impune într-un campionat dominat de echipele puternice din nord s-a datorat mutărilor la nivelul lotului şi băncii tehnico-administrative. Diego Maradona era pe buzele tuturor napoletanilor. A fost cel mai bun marcator al echipei cu 10 goluri şi cel puţin 10 pase decisive de gol, precum şi numeroase pase cheie care aveau să conducă ulterior la marcarea de goluri pentru Napoli. În acel sezon, Napoli marcase 41 de goluri şi primise 21 în cele 30 de partide disputate, conform https://www.reddit.com/r/soccer. Diego era un superstar, un lider şi un jucător cheie. La fiecare meci al lui Napoli, Maradona avea marcaj om la om de la cel mai bun apărător al echipei adverse, însă tot îşi impunea jocul. Francesco Romano puncta despre colegul său Maradona: ''Nu am mai văzut asemenea lucruri. La antrenamente, la încălzire, nu am mai văzut pe cineva să facă ceea ce făcea'', potrivit sursei citate anterior.
În sezonul 1987-1988, Napoli achiziţionează atacantul brazilian Careca de la Sao Paulo şi începe lupta pentru campionat cu cinci victorii în primele cinci etape. la finalul primei părţi de campionat, Napoli avea unsprezece victorii, trei egaluri şi o înfrângere. Tridentul ''Ma.Gi.Ca'' (denumit astfel de jurnalistul italian Francesco Rasulo după victoria 3-1 a lui Napoli în faţa lui Ascoli, la 31 ianuarie 1988) reprezenta nucleul de bază al forţei ofensive a lui Napoli, reunind jucătorii Maradona, Giordano şi Careca. În cele 97 de apariţii cei trei jucători ai lui Napoli au marcat 47 de goluri (Maradona - 21 goluri, Careca - 18 goluri, Giordano - 8 goluri). Napoli, însă, a pierdut titlul în faţa Milanului condus de antrenorul Arrigo Sachi, fiind primul campionat obţinut de echipa milaneză în era Silvio Berlusconi, indică https://www.football-napoli.net/. La finalul sezonului, mai mulţi jucători au părăsit echipe, Garella către Udinese, Ferrario la Roma, Bagni la Avellino şi Bruno Giordano la Ascoli.
Careca, Maradona şi Alemao
Echipa avea să se schimbe complet pentru sezonul următor (1988-1989), prin aducerea unor noi fotbalişti, Giuliano Giuliani, Luca Fusi şi puternicul mijlocaş brazilian Alemao de la Atlético Madrid. Acestea aveau să fie achiziţiile managementului condus de Luciano Moggi and Giorgio Perinetti. Victorii de răsunet, 5-3 în faţa lui Juventus la Torino, 4-1 cu AC Milan şi un senzaţional 8-2 cu Pescara. Titlul în acel an avea să meargă la formidabila echipă a lui Internazionale Milano, condusă de pe bancă de Giovanni Trapattoni şi care avea să rămână una dintre cele mai bune din istoria acestui club.
În Cupa UEFA, Napoli a eliminat Paok Thessaloniki (1-0 şi 1-1), pe Lokomotiv Leipzig (2-0 şi 1-1) şi echipa franceză Bordeaux (0-0 şi 0-1). În sferturi, Napoli înfrunta colega de campionat Juventus, iar după înfrângerea 0-2 la Torino, echipa lui Maradona avea să câştige pe San Paolo cu 3-0. În semifinala cu Bayern Munchen, Napoli a câştigat acasă 2-0 şi ulterior 2-2 în deplasare în Bavaria, asigurându-şi drumul spre finala cu Stuttgartul lui Jurgen Klinsmann. În meciul tur, Napoli câştigă 2-1 prin golurile marcate de Maradona şi Careca, pentru ca în retur să fie 3-3, Napoli câştigând trofeul, primul la nivel de competiţii continentale, în faţa celor 30.000 de suporteri veniţi din sudul Italiei să îşi susţină favoriţii.
Sezonul 1989-1990 avea să anunţe schimbarea băncii tehnice: Albertino Bigon îl înlocuia pe Ottavio Bianchi, la mijlocul terenului a fost cumpărat Massimo Mauro, iar în atac, tânărul jucător talentat Gianfranco Zola. Maradona nu a venit de la începutul campionatului, şi-a prelungit şederea în ţara natală, ajungând pe teren într-un meci al lui Napoli abia la 17 septembrie 1989, în etapa a cincea împotriva Fiorentinei pe San Paolo. A fost o luptă strânsă în campionat cu Inter, AC Milan şi Lazio Roma, însă, de această dată fantoma, eşecului din sezonul 1988 nu s-a confirmat, Napoli a luptat până la capăt şi a obţinut al doilea titlu din istoria clubului.
Napoli a deschis sezonul 1990-1991 cu victoria din Supercupa Italiei în faţa lui Juventus Torino, un neverosimil 5-1, însă în campionat nu a mai reuşit să se impună. A fost eliminată din Cupa Cupelor de Spartak Moscova la loviturile de departajare. A încheiat în campionat sezonul pe un modest loc 7. Problemele personale ale lui Maradona aveau să îşi pună amprenta şi pe relaţia acestuia cu diriguitorii clubului Napoli şi cu autorităţile italiene. Genialul jucător argentinian intrase într-un con de umbră în relaţia cu factorii decizionali din Italia pe fondul problemelor sale personale cu adicţia faţă de substanţele interzise. Însă, după ce Argentina eliminase Italia la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990, partidă desfăşurată chiar la Napoli, prin golul decisiv la penalty înscris de Maradona, presa din Italia îl catalogase pe prima pagină a ziarelor din ''Dumnezeu în diavol'', iar animozităţile faţă de jucătorul argentinian au cunoscut o altă interpretare. Maradona avea să părăsească Italia în 1991, însă şi Napoli avea să intre într-un con de umbră privind culoarul dedicat marii performanţe. Ulterior, după 33 de ani de aşteptare, în sezonul 2022-2023, Napoli avea să reuşească un nou titlu de campioană, sub bagheta antrenorului Luciano Spalletti.
Perioada 1986-1990 a fost una dintre cele mai prodigioase pentru istoria lui Napoli, cu cele două titluri de campioană câştigate, Cupa şi Supercupa Italiei şi trofeul Cupa UEFA, potrivit https://www.transfermarkt.com/. Construită în jurul genialului jucător argentinian Maradona, această echipă a lui Napoli a rămas în istoria clubului drept una dintre cele mai competitive formaţii care s-a bătut pentru supremaţie în fotbalul italian, contestând dominaţia acerbă a echipelor din nord.
La 25 noiembrie 2020, în localitatea Dique Lujan din Argentina, s-a stins din viaţă Diego Armando Maradona, considerat de mulţi oameni de fotbal drept cel mai mare jucător al tuturor timpurilor. În memoria sa, la 4 decembrie 2020, stadionul San Paolo al echipei la care genialul jucător argentinian a îmbrăcat tricoul timp de şapte ani a fost redenumit, de Consiliul municipal din Napoli, Stadionul Diego Armando Maradona, potrivit https://www.skysports.com/. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: storiedicalcio.altervista.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit