DOCUMENTAR: Actriţa Adela Mărculescu împlineşte 85 de ani (21 decembrie)

Actriţa Adela Mărculescu s-a născut la Aiud, judeţul Alba, la 21 decembrie 1938, potrivit site-ului Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, www.tnb.ro.
Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (1959), clasa profesor Alexandru Finţi, a debutat ca actriţă pe scena Teatrului de Stat din Botoşani (1957-1959). A mai jucat la Teatrul de Stat Ploieşti (1959-1963), la Teatrul Mic (1963), Teatrul Radu Stanca din Sibiu (1971), Teatrul radiofonic şi de televiziune, iar din 1964 la Teatrul Naţional "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, notează site-ul citat.
Asistent universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (1963-1965), conferenţiar al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii "Hyperion" (din 1992). Este membru fondator al Uniunii Elene din România şi membru de onoare al Fundaţiei Culturale "L. Blaga" din Sebeş, precizează www.teatrulmetropolis.ro.
Este cunoscută publicului din piesele de teatru: "Povestea dulgherului şi a frumoasei sale soţii" de R. Stanca, "Vicleniile lui Scapin" de Moliere, "Părinţii teribili" de J. Cocteau, "Idiotul" de Dostoievski, "Gaiţele" de Kiriţescu, "Titanic vals" de Tudor Muşatescu, dar şi din filmele: "Serbările galante" (1965), "Bătălia pentru Roma" (1968), "Ceaţa" (1973), "Iancu Jianu Haiducul" (1980), "Alo, aterizează străbunica!" (1981), "Cine iubeşte şi lasă" (1982), "Surorile" (1984), "Declaraţie de dragoste" (1985), "Un oaspete la cină" (1986), "Să-ţi vorbesc despre mine" (1987), "Păcală se întoarce" (2006). A avut şi alte roluri în teatru la: Creart - Sala Teatrelli şi Teatrul Metropolis. A jucat în peste 20 de piese de teatru radiofonic.
Piesa de teatru 'Vrăjitoarele din Salem', jucată pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB). În imagine (prim-plan.): actorii Adela Mărculescu şi Constantin Dinulescu, 10.02.1992.
Foto: (c) Adela Mărculescu /Arhiva istorică AGERPRES
A fost distribuită şi în teatrul de televiziune - "Bălcescu", "Tache, Ianke şi Cadîr", "Orfeu în infern", "Fântâna Blanduziei", "Misiunea", "Visul unei nopţi de iarnă", "Un august în flăcări", precum şi în piesele de teatru radiofonic "Câinele grădinarului" de Lope de Vega, "Cavalerul şi doamna" de C. Goldoni, "Casandra" de N. Iorga, "Somnul raţiunii" de B. Valejo, "Oedip la Colona" de Sofocle, "La răscruce de vânturi" de E. Bronte, "Romeo şi Julieta" de Shakespeare ş.a.
Adela Mărculescu, 03.02.1999.
Foto: (c) MIHAI TAPLIGA/Arhiva istorică AGERPRES
La 7 februarie 2004 a primit, din partea Preşedinţiei României, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului".
A mai primit următoarele distincţii: medalia "Meritul Cultural" în grad de Ofiţer; Premiul I şi titlul "Laureat" pentru rolul Adela din filmul "Un oaspete la cină"; Premiu pentru valorificarea scenică a poeziei lui Lucian Blaga; "Înscris de excelenţă" pentru contribuţia adusă la creşterea prestigiului festivalului de umor "Ion Cănăvoiu" 1995, 1997; alte premii şi medalii la festivaluri de teatru. În cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de film BucharEST (B-EST IFF), care s-a desfăşurat în martie 2009, Adela Mărculescu a primit un premiu de excelenţă pentru întreaga carieră, împreună cu actorii Gheorghe Dinică şi Radu Beligan.
Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de cariera a actriţei Adelei Mărculescu, Teatrul Metropolis lansează cartea 'Adela', semnată de Olga Mărculescu şi Ion Moldovan, 07.03.2010.
Foto: (c) RADU TUTA/AGERPRES FOTO
La 7 martie 2010, actriţa a sărbătorit 50 de ani de carieră artistică, pe scena Teatrului Metropolis din Capitală, unde a jucat în comedia "Floarea de cactus", un spectacol în premieră, în regia lui Alice Barb. Pe scena aceluiaşi teatru a mai jucat în anii următori în "Spitalul comunal" de Hristo Boicev, regia Felix Alexa (2012) şi "Tartuffe sau Impostorul" de J.B.P. Moliere, regia Victor Ioan Frunză (2013). Tot în 2013 a jucat, pe scena Naţionalului bucureştean, în spectacolul "Omul care a văzut moartea" de Victor Eftimiu, regia Dan Tudor, iar în 2015 - în "Terorism" de Fraţii Presniakov, regia Felix Alexa. În actuala stagiune la TNB joacă în "Omul care a văzut moartea", "Sinucigaşul", "Idolul şi Ion Anapoda" şi "Terorism".
La 5 martie 2016, actriţa Adela Mărculescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, iar la 16 martie 2017 i-a fost oferit un premiu de excelenţă pentru întreaga activitate, în cadrul Galei Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF).
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
A primit Premiul întreaga activitate, la cea de a 14-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, în 2020. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ionela Gavril, editor onlineŞ Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Adela Mărculescu a fost distinsă cu Premiul Gopo pentru întreaga Activitate, la cea de-a XIV-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Romănesc împreună cu Asociaţia Film şi Cultură Urbană, desfăşurat la Verde Stop Arena.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
29 mai - Ziua Eroilor
La 29 mai 2025 este sărbătorită Ziua Eroilor, fiind celebrată, în fiecare an, concomitent cu sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paști, aducând în prim plan memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamu
SĂRBĂTORI: Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)
Înălțarea Domnului este sărbătorită în acest an în ziua de 29 mai, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paști). Biserica sărbătorește Înălțarea într-o zi de joi, înainte de Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecime sau Rusalii). Biserica cea dreptmăritoare a lui Hristos are un brâu sfânt ș
CITATUL ZILEI
'O oră nu este doar o oră, ea este un vas plin de parfumuri, de tonuri, de planuri și climate. Ceea ce noi numim realitate este o relație anume între sentimente și amintiri.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 mai
Ortodoxe Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) Greco-catolice Înălțarea la cer a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Ispasul). Sf. m. Teodosia. Pomenirea Eroilor Neamului Romano-catolice Înălțarea Domnului Ss. Paul al VI-lea, pp.; Maxim
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 mai
Este a 149-a zi a anului 2025. Au mai rămas 216 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 36 m și apune la 20 h 51 m. Luna răsare la 07 h 12 m și apune la 23 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Carey Mulligan
Carey Mulligan este una dintre cele mai versatile și împlinite actrițe ale generației sale, cunoscută pentru interpretările sale delicate, dar puternice, atât în drame de epocă, cât și în filme contemporane. Cu o carieră de aproape două decenii, Mulligan a fost apreciată de critici pentru capacitatea sa de a aduce profunzime, nuanță și autentici
CITATUL ZILEI
'Iubirea e dovada evidentă că realitatea contează foarte puțin.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 mai
Ortodoxe Sfinții Ier. Eutihie, episcopul Melitinei, și Nichita, episcopul Calcedonului Greco-catolice Sf. ep. m. Eutihie Romano-catolice Sf. Gherman, ep. Sfântul Ierarh Nichita, episcop al Calcedonului, este pomenit în calendarul cr
Discuții informale președinte-partide în vederea formării noului Guvern (cronologia consultărilor)
Președintele Nicușor Dan a anunțat că va începe, la 28 mai, discuții informale cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern. 'Mâine, am stabilit un calendar, de la ora 9:00 până la ora 20:00, câte o oră și jumătate fiecare. Am vorbit cu liderii la telefon și, azi, echipa de la administrație o să trimită oficial', a declara
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 mai
Este a 148-a zi a anului 2025. Au mai rămas 217 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 37 m și apune la 20 h 50 m. Luna răsare la 06 h 07 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini
Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub
DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)
Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M
Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport (27-28 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport din 2025 se va întruni în zilele de 27 și 28 mai la Oviedo. Acesta este al cincilea dintre cele opt premii internaționale acordate de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la a 45-a ediție. În total, 30 de nominalizări, care cuprind 13 n
Web Summit 2025 la Vancouver (27-30 mai)
La 27-30 mai 2025, se desfășoară la Vancouver Convention Centre din orașul canadian, ediția 2025 a Web Summit, conferința globală dedicată ecosistemului tehnologiilor prezente, aducând laolaltă, cu acest prilej, reprezentanți de seamă ai comunității tehnice din cele două Americi, Asia și de pe coasta de vest a Canadei, conform