BISERICI ŞI CATEDRALE: Bazilica Santa Maria Novella din Florenţa (Italia)

Santa Maria Novella este o biserică din Florenţa, Italia, situată vizavi de gara principală a oraşului şi care i-a împrumutat numele. Din punct de vedere cronologic, este prima mare bazilică din Florenţa şi este principala biserică dominicană a oraşului, potrivit www.crestinortodox.ro.
Biserica, mănăstirea alăturată şi sala capitulară (sala de adunare în mănăstirile catolice) conţin o multitudine de comori de artă şi monumente funerare. Renumite sunt frescele realizate de maeştrii gotici şi ai Renaşterii timpurii. Operele de artă au fost finanţate de cele mai importante familii florentine, care şi-au asigurat astfel capele funerare. A fost numită Santa Maria Novella ("cea nouă") deoarece a fost construită pe locul oratoriului Santa Maria delle Vigne din secolul al IX-lea.
Bazilica Santa Maria Novella a fost fondată de călugării catolici ai Ordinului Dominican în prima jumătate a secolului al XIII-lea, devenind unul dintre cele mai importante puncte de interes religios şi artistic din Italia, notează www.smn.it. Celebritatea bazilicii din Evul Mediu şi Renaştere a atras artişti importanţi precum Giotto, Brunelleschi, Masaccio, Michelangelo, Ghirlandaio, Botticelli şi Vasari, care au realizat lucrări frumoase de artă în interiorul complexului religios. Această avere artistică şi religioasă specială a legat pentru totdeauna locul bisericii de operele sale de artă. Capodoperele au fost concepute special pentru acest complex catolic.
În anul 1221, locul unde se afla oratoriul Santa Maria delle Vigne a fost oferit Ordinului Dominican, care a decis să ridice o nouă biserică şi un nou complex. Planurile bisericii au fost realizate de fraţii dominicani Sisto da Firenze şi Ristoro da Campi. Construcţia a început în jurul anului 1246 şi a fost finalizată în 1360, cu excepţia faţadei, care a fost definitivată de Leon Battista Alberti în stil proto-renascentist (1456-70).
În 1360, era terminată doar partea inferioară a faţadei gotice. Biserica a fost sfinţită în anul 1420. Cu ocazia unei comisii realizate de Giovanni di Paolo Rucellai, un vânzător local de textile, Leone Battista Alberti a proiectat partea superioară a faţadei, folosind marmură albă şi neagră (1456-1470). Alberti era renumit ca arhitect al Templului Malatestiano din Rimini. El a mai proiectat şi faţada Palatului Rucellai din Florenţa.
Alberti a pus în practică ideile umaniste din domeniul arhitecturii, al proporţiilor cât şi detaliile de inspiraţie clasică. A dorit să creeze o armonie cu faţada medievală începută (partea inferioară a acesteia era terminată). Contribuţia sa a constat în friza largă, decorată cu pătrate, incluzând şi cei patru pilaştri alb-verzi şi fereastra rotundă, decorată cu emblema solară a dominicanilor. Au fost adăugate şi cele patru coloane cu capitaluri corintene de la baza faţadei. Frontonul dominican cât şi friza sunt inspirate de antichitate, în timp ce curbele în formă de S din partea superioară a acesteia, erau noi şi fără precedent în Antichitate.
Sursa foto: visitflorence.com
Interiorul bisericii, destul de vast, urmând planul unei bazilici, prezintă o formă de cruce latină, fiind împărţit într-o navă, două abside cu vitralii şi un scurt transept. Tavanul bolţii prezintă arce cu diagonale ce formează pătrate, fiind ornate cu marmură albă şi neagră. Fereastra vitraliu datează din secolele XIV-XV, ca şi "Madona cu pruncul" şi "Sfântul Ioan şi Filip" ale lui Filippino Lippi, ambele aflându-se în capela Filippo Strozzi. Unele dintre vitralii au fost avariate de-a lungul secolelor, fiind înlocuite. Un vitraliu de pe faţadă, cel al Încoronării Mariei, datează din secolul al XIV-lea, fiind bazat pe un desen al lui Andrea Bonaiuti.
Sursa foto: visitflorence.com
Balconul pentru predicat, cerut de familia Rucellai în 1443, a fost schiţat de către Filippo Brunelleschi şi executat de fiul său adoptiv, Andrea Calvalcanti. Acest balcon are o istorie proprie însemnată, deoarece, de aici a venit primul atac asupra lui Galileo Galilei, ducând în cele din urmă la condamnarea acestuia.
Sursa foto: Santa Maria Novella/Facebook
"Sfânta Treime", situată la jumătatea absidei stângi, este o lucrare de început în stil renascentist a lui Masaccio, evidenţiind noile sale idei în privinţa perspectivei şi a proporţiilor matematice. Importanţa sa în pictură poate fi comparată cu cea a lui Brunelleschi în arhitectură şi a lui Donatello în sculptură. De menţionat este şi Tomba della Beata Villana, un monument funerar din anul 1451, al lui Bernardo Rossellini. Aici se mai se găsesc mormintele Episcopului de Fiesole (realizat de Tino di Camaino) şi încă unul realizat de Nino Pisano.
Sursa foto: smn.it
Bolţile sunt acoperite de picturi prezentându-i pe cei patru Evanghelişti. Pe peretele din spate sunt picturile "Sfântul Dominic arde cărţile eretice" şi Martiriul Sfântului Petru, Buna Vestire şi "Sfântul Ioan merge în pustie". Vitraliile sunt făcute manual în anul 1492 de către artistul florentin Alessandro Agolanti. Corul (sau Cappella Tornabuoni) conţine o serie de fresce celebre pictate între 1485 şi 1490 de Domenico Ghirlandaio al cărui ucenic a fost tânărul Michelangelo. Frescele reprezintă teme din vieţile Fecioarei Maria şi ale lui Ioan Botezătorul. Acestea conţin portrete ale mai multor membri ai unor familii importante florentine. Crucifixul de bronz de pe altarul principal este realizat de Giambologna (secolul al XVI-lea).
Sursa foto: Santa Maria Novella/Facebook
În interior, o serie de fresce îmbracă armonios Capela Filippo Strozzi, Cappella Strozzi di Mantova, Capela Della Pura, Capela Rucellai, Capela Bardi. Sacristia, la capătul culoarului stâng, a fost construită ca şi Capela Bunei Vestiri de familia Cavalcanti în 1380. Adăposteşte, după o perioadă recentă de 14 ani de curăţare şi renovare, enormul Crucifix pictat cu Madona şi Ioan Evanghelistul, o lucrare timpurie a lui Giotto. Picturile de pe perete sunt atribuite lui Vasari şi altor pictori florentini contemporani.
Sursa foto: smn.it
Capela spaniolă (sau Cappellone degli Spagnoli) este fosta sală capitulară a mănăstirii. Construcţia a început în 1343 şi a fost terminată în 1355. Capela Guidalotti a fost numită mai târziu "Capela Spaniolă", deoarece Cosimo I i-a atribuit-o Eleonorai de Toledo şi alaiul ei spaniol.
Sursa foto: Santa Maria Novella/Facebook
Vasari a fost arhitectul, comandat în 1567 de Marele Duce Cosimo I, pentru prima remodelare a bisericii, care a inclus îndepărtarea paravanului şi mansardei sale originale şi adăugarea a şase capele între coloane. A doua remodelare a fost proiectată de Enrico Romoli şi a fost realizată între 1858 şi 1860. Piaţa din faţa bisericii a fost folosită de Cosimo I pentru cursa anuală de care (Palio dei Cocchi). Acest obicei a existat între 1563 şi sfârşitul secolului al XIX-lea.
Sursa foto: Santa Maria Novella/Facebook
Din 1868, în conformitate cu Legile de suprimare a proprietăţii Bisericii şi pe baza Convenţiei ulterioare din 3 septembrie între Oraşul Florenţa şi Rectorul Bisericilor, Comunitatea Părinţilor Dominicani a deţinut responsabilitatea pentru întreţinerea şi toate sarcinile de oficiere ale Clădirile bisericeşti, inclusiv slujbele liturgice şi pastorale, ale Bazilicii Santa Maria Novella.
Sursa foto: Santa Maria Novella/Facebook
În 2001, în urma lucrărilor ample de restaurare a Bazilicii Santa Maria Novella, finanţate integral de statul italian pentru marele Jubileu din 2000, a fost înfiinţată asociaţia non-profit Opera per Santa Maria Novella la iniţiativa comunităţii dominicane a mănăstirii. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: visitflorence.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci