TIMP LIBER: Salina şi baza de agrement Praid

Praid este un sat secuiesc foarte atractiv, al cărui destin, datorită aşezării şi mai ales a comorilor naturale deţinute, este să devină oraşul regiunii. Astfel descrie localitatea harghiteană Praid scriitorul de origine secuiască Orban Balazs, în capodopera sa intitulată "Descrierea Ţinutului Secuiesc", potrivit www.salinapraid.ro.
Au trecut aproape 150 de ani de când Orban Balazs a formulat această idee, însă Praid nu a devenit oraş. A rămas un sat secuiesc în inima Ţinutului Sării, care a păstrat tradiţiile, obiceiurile şi meşteşugurile populare şi a cărui existenţă este cunoscută datorită zăcămintelor de sare prezente în această regiune.
Canionul de sare, minele de sare şi băile sărate nu sunt cunoscute numai datorită efectului lor terapeutic, ci oferă şi o atracţie turistică deosebită, localitatea fiind vizitată de sute de mii de oameni în fiecare an. Pe situl www.praid-cazare.ro există cea mai largă gamă de oferte turistice din zona Praid, cum ar fi: oferte de cazare, gastronomie, servicii, atracţii, evenimente, activităţi recreative şi trasee turistice.
Imagine din interiorul Salinei Praid, judeţul Harghita, 2015.
Foto: (c) AGERPRES FOTO
Masivul de sare de la Praid se numără printre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. Masivul de sare are un diametru cuprins între 1,2 şi 1,4 km, şi ajunge la 2.700 de metri adâncime.
Imagine din interiorul Salinei Praid, judeţul Harghita, 2015.
Foto: (c) AGERPRES FOTO
Începuturile exploatării de sare de la Praid datează de pe vremea romanilor. Exploatarea subterană a sării a început în 1762, iar în 1960 s-a deschis prima bază de tratament cu aerosoli. În prezent, centrul de speleoterapie şi climatoterapie se află la 1.250 de metri de la intrare, la o adâncime de 120 de metri de la suprafaţă. Pacienţii beneficiază de asistenţă medicală permanentă. O atracţie specială este Galeria Vinurilor din salină: la o sută de metri adâncime, se găsesc 525 soiuri de vin, provenind din 25 de zone viticole din şase ţări.
Imagine din interiorul Salinei Praid, judeţul Harghita, 2015.
Foto: (c) AGERPRES FOTO
La 200 de metri de la intrarea în mină, în partea nordică a muntelui de sare, se află o altă atracţie turistică a localităţii Praid, ştrandul cu apă sărată, apa provenind din interiorul salinei. Este cel mai modern ştrand în aer liber al acestui ţinut, fiind modernizat şi inaugurat în 2014. Aici se găsesc două bazine cu apă sărată, şezlonguri, duşuri, vestiare, baruri, magazine de suveniruri şi un restaurant fast-food.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
Canionul de Sare s-a format şi datorită activităţii omului: săpăturile rămase după exploatarea sării s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizolvat, lărgindu-le. Acestea s-au transformat în adevărate lanţuri de lacuri. În valea dintre lacuri s-a format canionul sării, adâncit apoi de pârâul Corund. Aici s-au organizat clăci pentru reabilitarea băilor cu nămol.
În apropierea ştrandului, în iulie 2015 s-a deschis un Centru de Wellness, care pune la dispoziţia turiştilor posibilităţi de relaxare şi odihnă într-un mediu cât mai modern şi mai plăcut. Centrul este dotat cu bazine cu apă termală sărată, piscine cu apă dulce, piscine pentru copii, jacuzzi, saune, băi de aburi, locuri de joacă pentru copii, terasă dotată cu şezlonguri, sală de fitness.
Sursa foto: wellnesspraid.ro
Un alt obiectiv turistic, înfiinţat de către Asociaţia Geografică Vulticulus, este Casa Fluturilor Tropicali, deschis recent în Praid. Este prima casă permanentă de fluturi din România, care oferă vizitatorilor săi o experienţă de neuitat despre lumea fascinantă a fluturilor exotici. Fluturii provin din ferme de fluturi din ţările tropicale care oferă un tablou deosebit, având totodată şi un scop didactic şi educativ pentru iubitori ai naturii.
Sursa foto: Casa Fluturilor/Facebook
De asemenea, Casa Memorială "Aprily Lajos", inaugurată în 1991, oferă amănunte despre viaţa şi opera renumitului poet şi traducător maghiar, respectiv despre anii copilăriei sale petrecuţi la Praid.
Sursa foto: visitharghita.com
Baza de agrement de la Salină este amenajată la "Orizontul 50", care se află la o adâncime de 120 metri de la suprafaţă. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 metri până la poarta de intrare în baza de agrement. La nivelul bazei de agrement se află: un sistem de iluminat, wireless şi televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste. Toate acestea au menirea de a oferi o recreere pentru cei care vor să petreacă clipe plăcute într-un mediu plăcut şi inedit. Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
Pe traseul de ieşire din baza de agrement la "Orizontul 60" se află zona de vizitare Panorama Belvedere "Mina Iosif". La acest nivel se poate face o degustare de vinuri şi servi masa. În decursul unui an, salina este vizitată de circa 400.000 de persoane, iar în sezonul de vară numărul persoanelor este de 2.500-3.000/zi. Nu au voie să intre în salină cei care suferă de: tuberculoză, boli acute respiratorii, tensiune mare (faza a treia), cardiopatie ischemică, boala Basedow, boala sistemului nervos manifestată prin leşin şi ameţeli, claustrofobie şi sarcină avansată.
Sursa foto: lapasprinviata.ro
Vechile gropi de exploatare şi dolinele naturale se pot întâlni în partea sud-vestică a Dealului Sării, spre localitatea Ocna de Jos, acestea au accelerat procesul de dizolvare şi de carstificare. Golurile de extracţie abandonate, umplute cu apă au rezultat mici lacuri sărate, iar sporirea lor numerică şi conexiunea lor cu dispunere într-un şir au dat naştere, după unele opinii, la canionul Corundului. Pârâul Corund, curgând peste acest şir de gropi şi doline, a mărit dizolvarea şi a rezultat apariţia unor mici lacuri încălzite prin fenomenul de heliotermie.
Lacurile sărate din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea au adus renumele Praidului, ca fiind o staţiune balneară vestită din Transilvania. Prima atestare documentară a băilor sărate din Praid datează din anul 1715. Băile sărate din Praid au ajuns, mai târziu, cunoscute mai cu seamă prin intermediul bolnavilor de artrită, gută şi reumatisme. Băile hidrotermale de la Praid nu au atins popularitatea băilor de la Corund, dar au fost, în anii comunismului, un important loc de odihnă şi tratament pentru cei nevoiaşi. Frecvenţa ştrandului sărat şi al băilor hidrotermale la vană a crescut după anii 60, când turiştii se bucurau şi de muzica fanfarei în duminicile însorite. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie
Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent
29 aprilie - Ziua internațională a dansului
La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer