logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 210 ani de la naşterea compozitorului Giuseppe Verdi (10 octombrie)

Image

Giuseppe Verdi, cel mai important compozitor italian de operă în secolul al XIX-lea, remarcat pentru opere, precum "Rigoletto" (1851), "Il trovatore" (1853), "La traviata" (1853), "Don Carlos" (1867), "Aida" (1871), "Otello" (1887), "Falstaff" (1893) şi "Messa da Requiem" (1874). Cu peste 25 de opere compuse de-a lungul carierei sale, Verdi continuă să fie considerat şi în prezent unul dintre cei mai mari compozitori din istorie.

 


Giuseppe Fortunino Francesco Verdi s-a născut la 10 octombrie 1813, la Roncole, lângă Busseto, în provincia Parma, din Italia, fiind primul copil al lui Carlo Giuseppe Verdi şi al Luigiei Uttini. Mama lui, Luigia Uttini, a lucrat ca filatoare, iar tatăl său, Carlo Giuseppe Verdi, şi-a câştigat existenţa ca paznic local.

De la vârsta de patru ani, Verdi a luat lecţii private de latină şi italiană. La zece ani, a început să studieze la liceul din Busseto, iar la cincisprezece ani, a început să lucreze pentru Societatea Filarmonică din Busseto, unde a scris uverturi care au ajuns să fie interpretate, fără a fi, însă, publicate vreodată.

 


Respins la Conservatorul din Milano, în anul 1836, a fost încredinţat lui Vincenzo Lavinga, care, timp de trei ani, l-a învăţat contrapunctul şi i-a făcut cunoscută muzica lui Haydn şi a lui W. A. Mozart. A studiat singur formele instrumentale şi corale. Numit "Maestro di musica" al oraşului Busseto, în anul 1836, Giuseppe Verdi s-a căsătorit cu Margherita Barezzi, fiica lui Antonio Barezzi, directorul Societăţii Filarmonice din Busseto, potrivit menţiunilor din lucrarea "Giuseppe Verdi", de Jacques Bourgeois (1982).

În 1837, a plecat la Milano, pentru a deveni compozitor de operă, şi a debutat, în anul 1839, cu "Oberto, conte di San Bonifacio", care i-a adus un succes neaşteptat, fiindu-i cerută o nouă compoziţie. Deşi cariera pare să-i fie sigură, durerea pricinuită de pierderea celor doi copii şi a soţiei l-au făcut să nu-l mai intereseze componistica. Salvarea i-a venit de la D. Merelli, care aproape l-a forţat să primească un libret de Temistocle Solera ("Nabucco"), potrivit www.britannica.com.

Verdi şi-a depăşit disperarea, provocată de pierderea familiei, compunând opera, iniţial numită, "Nabuccodonosor". La 9 martie 1842, opera "Nabucco", triumfă la Scala din Milano. Cu aceasta, a început perioada cea mai fecundă a creaţiei lui Giuseppe Verdi. Între "Nabucco" şi "Rigoletto", a scris peste zece opere, de valoare inegală, după cum se menţionează pe https://www.biography.com/musicians/giuseppe-verdi.

 


Eşecul înregistrat la 12 martie 1857 cu opera "Simon Boccanegra" a fost şters spre sfârşitul secolului, când, cu mici modificări, lucrarea a fost clasată drept o capodoperă. În 1859, s-a căsătorit cu cântăreaţa Giuseppina Strepponi şi, tot în acest an, în care a realizat succesul la Roma cu "Un ballo in maschera", a fost ales deputat de Busseto şi a fost primit, la Torino, de regele Victor Emmanuel al II-lea.

S-a reîntors la compoziţie şi, în 1862, a scris "La forza del destino", iar un an mai târziu, la Paris, "Don Carlos". Următoarea sa operă, "Aida", i-a solicitat multe investigaţii, premiera având loc în decembrie 1871.

A scris, în franceză, pentru Opera din Paris, "Don Carlos" (1867), care a triumfat în versiunea italiană la Londra şi în Italia. În anul 1873, a terminat "Messa da Requiem", iar între 1884 şi 1885 a lucrat la "Otello", premiera având loc în februarie 1887.

 


Verdi nu s-a mulţumit cu vechii lauri câştigaţi şi a continuat să compună, după succesul cu "Otello" urmând "Falstaff". Terminat în 1890, când Verdi avea peste 70 de ani, "Falstaff" - o adaptare comică a pieselor shakespeariane "The Merry Wives of Windsor" şi "Henric al IV-lea", în trei acte - a debutat la Scala din Milano pe 9 februarie 1893. La fel ca la "Otello", reacţiile la "Falstaff" au fost, în general, extrem de pozitive, iar opera continuă să câştige popularitate şi în prezent, potrivit www.eno.org/composers. Premierele operelor sale, ulterioare, au fost toate evenimente culturale majore, aşteptate cu nerăbdare.

Dacă la începutul carierei sale accentul l-a pus pe suflul patriotic, mobilizator, al ideilor transmise prin intermediul teatrului, odată cu maturizarea componistică, a cedat locul unei atitudini de largă generalizare a caracteristicilor definitorii pentru sensibilitatea poporului italian, în context universal. De la opera militantă şi până la crearea unui nou tip de dramă şi comedie muzicală, Giuseppe Verdi a parcurs evoluţia unui artist de neîntrecută forţă. Melodica sa, bazată pe fondul intonaţiilor cântecului popular, pe simetriile tipice canţonetei, s-a ridicat treptat la nivelul unei personale recreări în spirit italian, mereu convingătoare prin sinceritatea şi eficienţa expresiei, potrivit menţiunilor din volumul "Dicţionar de mari muzicieni" (Bucureşti, 2006).

Giuseppe Verdi a murit la 27 ianuarie 1901, la Milano, în Italia.

Anul 2001 a fost sărbătorit în toată lumea ca "Anul Verdi", marcând astfel un veac de la trecerea în nefiinţă a marelui compozitor romantic italian, genial creator de operă, cu profund simţ dramatic şi umanitar. Bicentenarul naşterii sale, marcat în 2013, a confirmat popularitatea operelor sale, mai ales cele trei vârfuri ale "perioadei de mijloc": "Rigoletto", "Il Trovatore" şi "La Traviata", în plus, lucrările sale au fost interpretate mai mult decât ale oricărui alt compozitor din lume, continuând să umple săli şi în zilele noastre. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.imdb.com

Afisari: 57

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 16-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai

Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră