DOCUMENTAR: 90 de ani de la naşterea actriţei Vasilica Tastaman (6 octombrie)

Actriţa de comedie Vasilica Tastaman s-a născut la 6 octombrie 1933, la Brăila.
A debutat în 1949, la vârsta de 16 ani, pe scena teatrului din oraşul său natal, potrivit http://aarc.ro (revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România).
La 14 ani, rămâne orfană şi nu are cine să-i plătească eventualele studii de specialitate, conform https://teatrultanase.ro. În drumul ei spre teatru o ajută Elvira Petreanu (soţia lui Ion Aurel Manolescu, nepotul poetului Ion Manolescu), care îi dă lecţii de dicţie şi îi arată cum să meargă şi să dea replica pe o scenă. La 18 ani, era deja actriţă la Teatrul Giuleşti, graţie directoarei Elena Deleanu. Mai târziu, o ajută în carieră marea actriţă Lucia Sturdza Bulandra.
Până în 1961, când s-a numărat printre fondatorii Teatrului de Comedie, a jucat la teatrele Giuleşti şi Bulandra din Bucureşti. La Teatrul de Comedie a rămas până la plecarea sa în străinătate, în Suedia, în 1981.
Între rolurile în care a strălucit aproape 30 de ani se numără: Nicole în piesa "Burghezul gentilom", de Moliere, Ana din "Svejk în al Doilea Război Mondial" de B. Brecht, Elena în "Troilus şi Cresida" de W. Shakespeare, Efimiţa în "Capul de răţoi" de George Ciprian, Veta în "O noapte furtunoasă", Getuţa în "Preşul" lui Ion Băieşu, spectacol care s-a jucat peste zece ani, Dany în "Ucigaş fără simbrie" de Eugen Ionescu, Lucreţia Borgia în "Fata Morgana" de D. Solomon, Nataşa în "Trei surori" de Cehov, Dona Estrella în "Noaptea la Madrid" de Calderon de la Barca, Anunţiata din "Umbra" de Evgheni Svart.
A jucat, de asemenea, în multe filme româneşti, cu acelaşi mare talent şi umor. Dintre acestea se remarcă: 1958 - ''D-ale carnavalului'' (regia Gheorghe Naghi, Aurel Miheles); 1959 - ''Telegrame'' (regi Aurel Miheles, Gheorghe Naghi); 1960 - ''Aproape de soare'' (regia Savel Stiopul); ''Bădăranii'' (regia Sică Alexandrescu, Gheorghe Naghi); ''Toamna se numără bobocii'' (regia Mircea Mureşan); 1966 - ''Castelanii'' (regia Gheorghe Turcu); ''Vremea zăpezilor'' (regia Gheorghe Naghi); ''Maiorul şi moartea'' (regia Alexandru Boiangiu); 1968 - ''Vin cicliştii'' (regia Aurel Miheles); 1971 - ''Brigada Diverse în alertă'' (regia Mircea Drăgan); ''Urmărirea'' (regia Radu Gabrea) - serial TV; 1972 - ''Adio, dragă Nela'' (regia Cornel Todea); ''Astă seară dansăm în familie'' (regia Geo Saizescu); ''Veronica'' (regia Elisabeta Bostan); 1973 - ''Dragostea începe vineri'' (regia Virgil Calotescu); 1974 - ''Păcală'' (regia Geo Saizescu); 1976 - ''Premiera'' (regia Mihai Constantinescu); 1977 - ''Eu, tu şi Ovidiu'' (regia Geo Saizescu); ''Războiul de Independenţă'' (regia Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu) - serial TV; 1979 - Nea Marin miliardar (regia Sergiu Nicolaescu), 1981 - ''Am o idee'' (regia Alecu Croitoru), notează "Dicţionarul Cineaştilor Români", Cristina Corciovescu, Ed. Ştiinţifică, 1996.
În 1967, a fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a ''pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice''.
Vasilica Tastaman a fost căsătorită cu internaţionalul de fotbal şi antrenorul Emeric Ienei, cu care a avut un fiu, Călin Ienei. A fost căsătorită şi cu actorul Dan Tufaru, notează www.cinemagia.ro.
În 1981, se stabileşte în Suedia, unde va continua să joace pe scena teatrului din oraşul Malmö. La reîntoarcerea în ţară, în 2003, urma să joace într-un spectacol, pe scena Teatrului de Comedie. O hemoragie digestivă i-a curmat însă visul de a fi din nou pe o scenă românească.
A murit la 30 martie 2003, la Bucureşti. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)
La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi
Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare (20 mai 2025)
Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare, se reunește la 20 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi figurând sprijinul acordat de UE Ucrainei și pregătirea apărării. Sesiunea miniștrilor apărării va fi urmată de o sesiune a miniștrilor de externe ai UE în cursul după-amiezii, în cadrul căreia se va discuta desp
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi Greco-catolice Sf. m. Talaleu Romano-catolice Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit de Biserică în ziua de 20 mai.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 mai
Este a 140-a zi a anului 2025. Au mai rămas 225 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 43 m și apune la 20 h 42 m. Luna răsare la 02 h 15 m și apune la 12 h 29 m. Ultimul Pătrar la 14 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Validarea rezultatului alegerilor și depunerea jurământului de către noul președinte al României (proceduri)
La 18 mai 2025, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care au concurat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Conform rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente la 19 mai 2025, ora 11:00, după centralizarea tuturor cel
19 mai - Ziua Mondială Fair Play (ONU)
La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/. Climatul fair play c
Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)
Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai
Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)