DOCUMENTAR: Cântăreţul spaniol Julio Iglesias împlineşte 80 de ani (23 septembrie)

Julio Iglesias este, fără îndoială, cel mai celebru artist din istoria muzicii spaniole şi latine. Este cel mai bine vândut artist latino şi unul dintre primii 10 cei mai bine vânduţi artişti, cu peste 300 de milioane de discuri vândute în 14 limbi străine. După ce a avut peste 60 de milioane de spectatori pe cinci continente la concertele sale şi 2.600 de CD-uri de aur şi platină, a intrat în Cartea Recordurilor Guinness, pentru că a vândut cele mai multe discuri în cele mai multe limbi din istoria muzicii. Pe 19 decembrie 2018, American Recording Academy i-a acordat lui Julio Iglesias, "Lifetime Achievement Award" - un omagiu adus acelor interpreţi care prin creaţia lor artistică au contribuit la industria muzicii, potrivit site-ului www.julioiglesias.com.
Julio Jose Iglesias de la Cueva s-a născut la 23 septembrie 1943, în Madrid, unde familia locuia într-un cartier din clasa de mijloc. Urmează Colegiul Catolic al Inimilor Sacre, după care studiază ştiinţele juridice cu scopul de a intra în serviciul diplomatic.
A jucat în echipa de rezervă pentru juniori a popularului club de fotbal profesionist Real Madrid. Cu toate acestea, aspiraţiile sale de a deveni un jucător de fotbal profesionist s-au încheiat când a rămas parţial paralizat la vârsta de douăzeci de ani, în urma unui accident de maşină. În timpul recuperării îndelungate de aproape doi ani, a primit o chitară de la asistentul care îl îngrijea (Eladio Magdaleno), ca mijloc de terapie. Aşa a descoperit pasiunea pentru muzică, învăţând să cânte la chitară.
După recuperare, pleacă în Marea Britanie pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele de limba engleză şi scrie acolo primul său cântec, "La Vida sigue igual", cu care câştigă, în 1968, Festivalul de Muzică de la Benidorm, marcând debutul său ca artist.
În februarie 1969 a participat la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur de la Braşov. În 1969, a înregistrat şi primul său disc "Yo Canto", a susţinut primul turneu în Spania şi a jucat în primul film, "La vida sigue igual", inspirat din viaţa sa.
Julio Iglesias pe scena Festivalului 'Cerbul de Aur', Braşov, 7 martie 1969.
Foto: (c) CORNEL MOCANU /Arhiva istorică AGERPRES
Julio Iglesias acordă autografe la Festivalul 'Cerbul de Aur', Braşov, 10 martie 1969.
Foto: (c) CORNEL MOCANU /Arhiva istorică AGERPRES
Continuă să scrie piese noi, între care "Guendoline" (1970), care deşi a ocupat doar locul patru la Festivalul Eurovision ce se desfăşura în Ţările de Jos, a devenit cel mai mare succes al anului, aducându-i solistului recunoaşterea europeană.
Au urmat recitaluri în diverse ţări latino-americane vorbitoare de limbă spaniolă. După câteva LP-uri de succes, precum "Como el Alamo al camino" (1972), "El Amor" (1975), "A mis 33 anos" (1977) şi "Emotiones" (1978), semnează un contract de colaborare cu firma CBS, care reflectă popularitatea sa globală.
În 1976, Iglesias a susţinut un concert sold-out la Madison Square Garden din New York City, deşi Statele Unite ale Americii erau una dintre puţinele ţări în care nu era încă un nume cunoscut. Versiunea spaniolă a lui Julio Iglesias la melodia "Begin the Beguine" a lui Cole Porter, a devenit un hit în Marea Britanie în 1981. A lansat, apoi un album de compilaţie pentru a prezenta muzica sa ascultătorilor americani, ce includea piesa "Hei", potrivit www.allmusic.com.
Începutul anilor '80 îl face pe Julio Iglesias cunoscut publicului american şi prin apariţii în show-uri de televiziune, spectacole şi talk-show-uri. Urmează, în 1984, duete cu Diana Ross, Stan Getz, "The Beach Boys", "The Pointer Sisters" şi cu starul muzicii country, Willie Nelson.
În 1982, a înregistrat un record în Japonia, unde a vândut 1.200.000 de exemplare ale albumului "De nińa a mujer", în numai şase luni, şi un alt record în Brazilia, cu acelaşi album, cu peste 2.000.000 de exemplare vândute în unsprezece luni, arată site-ul citat.
Din 1985 are o stea a celebrităţii care îi poartă numele la Hollywood, iar din 1991, o altă stea dedicată lui, în Ţările de Jos.
În 1986, a cântat cu Placido Domingo şi cu Charles Aznavour în Lincoln Center din New York, la Centenarul Statuii Libertăţii. Albumul "Raices", lansat în 1989, include selecţii din cântece clasice spaniole, italiene, franceze şi portugheze. De asemenea, a înregistrat alături de Placido Domingo "Sonadores de Espana". Tot în 1989, a primit premiul "Artistul Anului", alături de Clint Eastwood şi de Bette Davis, din partea "The American Cinema", potrivit www.biography.com.
În 1993, a înregistrat "Summer Wind" cu Frank Sinatra şi a realizat un turneu prin SUA. Un an mai târziu, a prezentat albumul "Crazy", apreciat de critica mondială, pe care apar colaborări sau cântece în duet: "When You Tell Me That You Love Me" cu Dolly Parton sau "Fragile" cu Sting.
Albumul "La Carretera" i-a adus, în 1995, primul disc de platină. În 1996, albumul său "Tango" a obţinut discuri de aur şi multi-platină în toată lumea.
Julio Iglesias este primul artist latin căruia i s-a decernat Premiul ASCAP (Societatea Americană a Compozitorilor, Autorilor şi Publiciştilor), câştigat, de asemenea, de celebrităţi precum Frank Sinatra, Ella Fitzgerald şi Barbra Streisand, printre alţii.
În octombrie 2001, a lansat un album în italiană intitulat "Una Donna Puo Cambiar la Vita" şi, în noiembrie, un album în portugheză intitulat "Ao Meu Brasil".
Între albumele apărute în ultimul deceniu, cel intitulat "1", lansat în Spania, în 2011, ajunge foarte repede pe primul loc pe iTunes. Albumul "Mexico" este lansat în 2015, iar în 2018 lansează "Mexico & Amigos", o colecţie de duete cu Juan Luis Guerra, Plácido Domingo, Diego Torres, Thalía şi Eros Ramazzotti, potrivit www.allmusic.com.
Julio Iglesias s-a căsătorit în februarie 1971, la Toledo, cu Isabel Preysler Arrastria cu care are trei copii (Maria Isabel, Julio Jose şi Enrique Miguel), însă în 1978, s-au despărţit, iar un an mai târziu a obţinut divorţul.
În prezent, este căsătorit cu Miranda Johanna Maria Rinjsburger, top-model, cu care are cinci copii: Miguel Alejandro (1997), Rodrigo (1999), gemenele Victoria şi Cristina (2001), Guillermo (mai 2007).
Autobiografia sa, "Entre el cielo y el infierno", a fost publicată în 1981. Doi dintre fiii săi, Julio Jr. şi Enrique şi-au urmat tatăl în domeniul muzicii pop.
În vara şi toamna lui 2019, artistul a cântat în mai multe oraşe europene, dar şi în SUA, în cadrul unui turneu ce a marcat împlinirea a 50 de ani de carieră, potrivit https://learningenglish.voanews.com/.
În România, după participarea în 1969, la Festivalul de la Braşov "Cerbul de Aur", Julio Iglesias a revenit de nenumărate ori în faţa publicului, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale ţării. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025
Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai
30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari
iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT
30 aprilie - Ziua Infanteriei Române
Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)
La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c
Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025
Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel
CITATUL ZILEI
''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.
CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024
Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie
Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent