PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Geoparcul Kefalonia - Ithaca din Grecia

Geoparcul global UNESCO Kefalonia - Ithaca reprezintă un complex de insule aparţinând arhipelagului Eptanisa ("Şapte Insule" în greacă), din vestul Greciei, evidenţiază http://www.globalgeopark.org/. Insula Kefalonia este cunoscută pentru bogăţia sa în istorie culturală şi arheologică, precum şi pentru biodiversitatea şi diversitatea sa geologică, fiind comparată cu un laborator geologic activ, situat în locul cu cea mai intensă activitate tectonică din Europa. Formaţiunile geologice, numărul mare de falii - dintre care mai multe sunt active -, marile cutremure şi seismicitatea, peşterile şi formaţiunile carstice, muntele Aenos şi mediul marin deosebit creează un model geologic ca un mozaic cu toate caracteristicile specifice unui Geoparc, arată site-ul UNESCO - https://www.unesco.org/.
Kefalonia ocupă o suprafaţă de 773 kilometri pătraţi şi găzduieşte peste 35.000 de locuitori, iar cei 117 kilometri pătraţi ai insulei Ithaca sunt locuiţi de aproximativ 3.000 de oameni. Geoparcul este bogat în geosituri de origine carstică, cum ar fi peşteri, doline şi pâraie subterane, toate înfăţişând o istorie geologică care datează de mai bine de 250 de milioane de ani. Ambele insule sunt situate foarte aproape de un lanţ muntos în formă de arc (arcul elen), format prin subducţia plăcii africane sub placa eurasiatică.
Geoparcul are, de asemenea, o semnificaţie literară, Ithaca fiind considerată drept patria lui Ulise, eroul poemului epic Odiseea, al lui Homer. Geoparcul găzduieşte, de asemenea, monumente elenistice şi romane preistorice, castele medievale, mănăstiri bizantine şi post-bizantine, aşezări tradiţionale, mori de vânt, poduri şi faruri, o bogată moştenire culturală răspândită pe această structură geologică cu însuşiri extraordinare.
Sursa foto: globalgeopark.org
Încă din cele mai vechi timpuri, insula Ithaca a fost legată de eroul mitic Ulise şi ''Odiseea''. ''Prietenia'' şi ''Ospitalitatea'' sunt menţionate în cea mai veche inscripţie cunoscută a poemului epic, găsită pe fragmente ale unei amfore de vin, ce datează din secolul al VII-lea î.Hr. Mai mult, pe o stâncă verticală situată de-a lungul traseului care leagă zonele Aetos şi Ai-Giannis, este gravată inscripţia "OD", despre care se crede că reprezintă iniţialele cuvântului "Odiseu". Potrivit istoriei populare, palatul şi memorialul Penelope sunt situate în Paliokastro şi o stâncă cu o gaură în ea i-a servit lui Ulise pentru a ridica stâlpul steagului său, evidenţiază www.kefaloniageopark.gr.
Sursa foto: globalgeopark.org
Insula Kefalonia a fost locuită încă din epoca de piatră. Descoperirile de pe insulă arată că primii locuitori cunoscuţi ai insulei proveneau din tribul Lelege, care îl venerau pe Poseidon, zeul mării. Potrivit mitologiei, Kefalonia a fost numită după primul său rege, eroul mitic Cephalus, care a cucerit insula mai târziu, în epoca bronzului, împreună cu micenienii şi conducătorii lor, Amphitryon (tatăl lui Hercule) şi Eleios (fiul lui Perseus).
Sursa foto: Kefalonia-Ithaca Unesco Global Geopark/Facebook
Unele surse istorice susţin că acei "kefaloni" homerici (numiţi "Kefalanes" în dialectul doric), făceau parte dintr-un regat mai larg care cuprindea, le lângă Kefalonia, insulele Ithaca, Zakynthos, Lefkada şi o parte a districtului Acarnania din vestul Greciei. Ei aparţineau tribului Pelasgi, care se stabilise iniţial în zona muntoasă Acarnania şi s-a mutat lângă mare în timpul epocii bronzului, pentru a folosi rutele comerciale pentru comerţ. Istoricul Efstathios Livieratos relata, în "Istoria Kefaloniei" (1916), că aceştia ar fi putut fi numiţi kefalonieni, după vârfurile munţilor de unde veneau, întrucât în limba greacă veche cuvântul ''vârfuri'' era sinonim cu capete ("kefales"), mai indică site-ul oficial al Geoparcului Kefalonia- Ithaca.
Sursa foto: Kefalonia-Ithaca Unesco Global Geopark/Facebook
În perioada bizantină şi post-bizantină, Kefalonia a jucat un rol cheie în apărarea şi revendicarea intereselor marilor puteri în zona Ionică şi în zona mai largă a Mării Mediterane. În secolul al XIX-lea, Kefalonia a intrat sub ocupaţia engleză, această administraţie investind în construcţia de lucrări publice şi private în jurul insulei (Podul De Bosset din laguna Koutavos, moara Stevenson din Karavomylos). Totuşi, în 1864, englezii au plecat şi a avut loc mult dorita unire a Kefaloniei şi a celorlalte insule Ionice cu Grecia. În secolul al XX-lea, condiţiile de viaţă au devenit destul de dificile pentru locuitorii insulei, odată cu izbucnirea celor două războaie mondiale, războiul civil şi cutremurele catastrofale din 1953, care s-au soldat cu distrugerea şi apoi abandonarea unor sate întregi, precum Vlachata Veche şi Digaleto. Şi capitala insulei, Argostoli, decretată de veneţieni în 1757, a fost complet distrusă. Kefalonia a renăscut din ruine, astfel că în zilele noastre adună turişti din întreaga lume.
Sursa foto: Kefalonia-Ithaca Unesco Global Geopark/Facebook
În organizarea actuală a Geoparcului, Kefalonia cuprinde 40 de geosituri: pe peninsula Paliki - Izvorul Keria, satul Matzavinata, plajele Xi şi Kounopetra - cu formaţiuni litologice ce cuprind sedimente de argilă albăstruie -, Platia Ammos, Agia Eleni, Vouti, Fteri, capul Gerogompos, Kipouria; zonele umede Livadi şi Laguna Koutavos din Golful Argostoli; defileele Agia Varvara şi Poros; zona Piniatoro din Lassi; plaja Ai Helis; plaja Agios Thomas; polia Valsamata - cea mai mare vale carstică de pe insulă -; sistemul hidrologic carstic Katavothres din Argostoli; Şariajul Ionian; cascadele din Gradou; plaja Klimatsia; Limenia; peşterile Grouspa, Melissani, Drogarati, Agioi Theodoroi, Agia Eleousa, Chiridoni-Sotira şi Zervati; lacurile Karavomilos şi Avithos; dolina Aggalaki; golful Myrtos; aşezarea Asos; Alaties; Roudi; Rudists; sistemul geomorfic carstic din Aenos şi muntele Aenos.
Sursa foto: Kefalonia-Ithaca Unesco Global Geopark/Facebook
Insula Ithaca, situată la câţiva kilometri de Kefalonia, are zece geosituri: structurile monolite din Anogi, peştera Nimfelor sau Marmarospilia, plaja Marmaka, golful Afales, peştera Rizes, zona Vathi, plajele Gidaki, Filiatro, Sarakiniko, peştera Polis sau Loizos, potrivit http://www.kefaloniageopark.gr.
Sursa foto: Kefalonia-Ithaca Unesco Global Geopark/Facebook
Geoparcul cuprinde şi o încrengătură de georute: zece în Kefalonia şi una în Ithaca.
Sursa foto: Kefalonia-Ithaca Unesco Global Geopark/Facebook
Geoparcul Kefalonia-Ithaca s-a alăturat Reţelei Mondiale de Geoparcuri UNESCO la 13 aprilie 2022, potrivit Unităţii de management al parcurilor naţionale din Zakynthos, Ainos şi zonele protejate din Insulele Ionice. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: globalgeopark.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)