TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Ultima noapte de dragoste'' (1980)

Filmul "Ultima noapte de dragoste", regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu inspirat din romanul "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" (1930) al scriitorului român Camil Petrescu, a avut premiera în 1980.
"Tânărul industriaş Tudor Gheorghiu (Vladimir Găitan) îşi aminteşte, obsedat de gelozie, povestea de dragoste dintre el şi soţia sa Lena (Ioana Pacula) petrecută înainte de plecarea sa în război. Crezând că aceasta urma să se întâlnească cu amantul, el părăseşte comanda subunităţii sale pentru a o prinde. Însă lipsa lui de pe front conduce la decimarea subunităţii rămasă fără comandant. Pentru acest lucru este condamnat la moarte în faţa plutonului de execuţie. Deşi nu urmăreşte cu maximă fidelitate firul narativ petrescian, filmul reuşeşte să redea pasiunea şi zbuciumul celor doi protagonişti a căror dragoste este întreruptă brutal de începerea Primului Război Mondial. Crearea fundalului social instabil al acelor vremuri de restrişte este realizată cu multă iscusinţă", notează site-ul https://www.cinemagia.ro/ în prezentarea dramei.
Într-o cronică semnată de criticul Ioana Creangă, publicată în revista "România literară" nr. 14 din 3 aprilie 1980, se arată "din incandescenţa neliniştilor lui Gheorghidiu (Ştefan Gheorghidiu, personajul din romanul lui Camil Petrescu, dar care în film se numeşte Tudor Gheorghiu - n.r.) nu se fixează pe peliculă decât cuvintele, ce anunţă o tristă poveste de iubire".
Sursa foto:aarc.ro
"Scenariul construieşte şi alte noi biografii: mediocrul Grigoriade, 'un vag avocat, foarte căutat de femei', dobândeşte alură de jurist important, veşnic preocupat de mari afaceri; mai mult, (...) eroul principal nu mai este intelectualul îndrăgostit de abstracţiuni, analizându-se în două ipostaze ale vieţii, aflate în spiritul său la poli opuşi, ci se recomandă în suita imaginilor mai ales ca un sculptor fără talent, continuu torturat de gelozie şi sub ploaia de gloanţe, şi în momentele de izolare. Din refuzul obsesiv al trivialităţii şi trufaşelor orgolii, din puterea de a dispreţui goana după avere, frivolitatea sau suficienţa celorlalţi, lui Tudor Gheorghiu nu-i rămâne decât neînsemnatul zbucium al bărbatului gândind neîncetat la eşecul dragostei 'absolute'. Finalul filmului (...) îl aduce în faţa plutonului de execuţie pentru 'dezertarea', dispreţuită şi incriminată de el însuşi", scrie cronica de film, potrivit site-ului http://aarc.ro/.
Sursa foto: cinemaraton.ro
În opinia criticului, comparaţia dintre romanul lui Camil Petrescu şi pelicula recentă reliefează şi alte discordanţe - "de la aplatizarea detaliilor (merele nu mai sunt culese din livadă şi nici nu sunt scoase din buzunarul unui inamic mort, ci sunt aduse de un ostaş), până la deformarea replicii emblematice pentru întreaga creaţie a scriitorului ('Câtă luciditate, atâta pasiune/ existenţă şi deci atâta dramă', devine în film 'Câtă luciditate atâta fericire şi dramă'!)".
Sursa foto:aarc.ro
"Discursul cinematografic răstoarnă echilibrul dintre conştiinţele imaginate de Camil Petrescu; existenţei solitare, măsurând şi judecând tragica întinare a valorilor i se opun, în succesiunea secvenţelor, cu o greutate cel puţin egală, alte 'viabile' moduri de viaţă . (...) Tudor devine în faţa soţiei sale şi a lumii, o fantomă a iubirii şi geloziei; el preia derizoriu atitudinea rivalului său - atunci când participă la licitaţia fabricii - îl concurează, mimându-i chiar gesturile - camera de luat vederi urmăreşte, rând pe rând, curajul de pe câmpul de bătălie al unuia şi strădania celuilalt de a-l imita. Şi tot în paralel, ca un alter-ego al personajului principal apare şi Orghidan. El dobândeşte esenţiale funcţii, de confesor, camarad de arme, protector al lui Gheorghiu; cu el îşi confruntă gândurile în timp de pace, el îi obţine mult aşteptata permisie şi tot el porneşte la asalt împreună cu soldaţii conduşi de prietenul îndrăgit, uitând de ai săi. Totuşi, către sfârşitul filmului, Orghidan dispare, înlăturat brusc din centrul evenimentelor şi înlocuit printr-un alt bonom sfătuitor", notează cronica de film publicată în revista "România literară".
Criticul Ioana Creangă subliniază că "deşi întâmplările se doresc înlănţuite emoţional, tensiunea nu se iveşte nici la nivelul dramelor individuale, nici la cel al suferinţelor colective", adăugând că "prezentarea războiului este elaborată în reci planuri generale, astfel încât se valorează (...) tirul de artilerie şi exploziile (...), în timp ce eroii anonimi, fără 'istorie' în acţiunea propriu-zisă, sunt descoperiţi în treacăt (...), ori sunt ca nişte neînsemnate contururi, pe pământul întunecat de moarte".
Sursa foto:aarc.ro
"Se alternează conştiincios aceleaşi grăitoare priviri ale protagoniştilor; actorii (să-i numim, alături de interpreţii principali, pe Gheorghe Dinică, Ernest Maftei sau George Mihăiţă) au ţinuta potrivită rolurilor (ba, poate, chiar şi a personajelor literare), dar se supun şi se închistează în partiturile simplificatoare", mai scria criticul, conform site-ului http://aarc.ro/.
Din distribuţia filmului fac parte actorii: Vladimir Găitan, Ioana Pacula, Sergiu Nicolaescu, Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Colea Răutu, George Mihăiţă, Eniko Szilágyi, Ernest Maftei, Corneliu Gîrbea, Valeria Gagealov, Aimée Iacobescu, Viorel Comănici, Mircea Anghelescu, Virgil Popovici, Nucu Păunescu, Alexandru Dobrescu, Aristide Teică, Doru Dumitrescu, Ionel Rusu, George Alexandru, Mircea Şeptilici, Andrei Magheru, precum şi Florian Pittiş şi Adina Popescu (dublaje voce).
Filmările s-au desfăşurat la Bucureşti, Bran, Făgăraş, Câmpulung Muscel, Constanţa şi Buftea, conform site-ului http://tvri.tvr.ro/.
Filmul "Ultima noapte de dragoste" a primit, din partea UCIN, Premiul pentru costume (create de Marga Moldovan), precizează site-ul https://www.cinemaraton.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)