TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Ultima noapte de dragoste'' (1980)

Filmul "Ultima noapte de dragoste", regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu inspirat din romanul "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" (1930) al scriitorului român Camil Petrescu, a avut premiera în 1980.
"Tânărul industriaş Tudor Gheorghiu (Vladimir Găitan) îşi aminteşte, obsedat de gelozie, povestea de dragoste dintre el şi soţia sa Lena (Ioana Pacula) petrecută înainte de plecarea sa în război. Crezând că aceasta urma să se întâlnească cu amantul, el părăseşte comanda subunităţii sale pentru a o prinde. Însă lipsa lui de pe front conduce la decimarea subunităţii rămasă fără comandant. Pentru acest lucru este condamnat la moarte în faţa plutonului de execuţie. Deşi nu urmăreşte cu maximă fidelitate firul narativ petrescian, filmul reuşeşte să redea pasiunea şi zbuciumul celor doi protagonişti a căror dragoste este întreruptă brutal de începerea Primului Război Mondial. Crearea fundalului social instabil al acelor vremuri de restrişte este realizată cu multă iscusinţă", notează site-ul https://www.cinemagia.ro/ în prezentarea dramei.
Într-o cronică semnată de criticul Ioana Creangă, publicată în revista "România literară" nr. 14 din 3 aprilie 1980, se arată "din incandescenţa neliniştilor lui Gheorghidiu (Ştefan Gheorghidiu, personajul din romanul lui Camil Petrescu, dar care în film se numeşte Tudor Gheorghiu - n.r.) nu se fixează pe peliculă decât cuvintele, ce anunţă o tristă poveste de iubire".
Sursa foto:aarc.ro
"Scenariul construieşte şi alte noi biografii: mediocrul Grigoriade, 'un vag avocat, foarte căutat de femei', dobândeşte alură de jurist important, veşnic preocupat de mari afaceri; mai mult, (...) eroul principal nu mai este intelectualul îndrăgostit de abstracţiuni, analizându-se în două ipostaze ale vieţii, aflate în spiritul său la poli opuşi, ci se recomandă în suita imaginilor mai ales ca un sculptor fără talent, continuu torturat de gelozie şi sub ploaia de gloanţe, şi în momentele de izolare. Din refuzul obsesiv al trivialităţii şi trufaşelor orgolii, din puterea de a dispreţui goana după avere, frivolitatea sau suficienţa celorlalţi, lui Tudor Gheorghiu nu-i rămâne decât neînsemnatul zbucium al bărbatului gândind neîncetat la eşecul dragostei 'absolute'. Finalul filmului (...) îl aduce în faţa plutonului de execuţie pentru 'dezertarea', dispreţuită şi incriminată de el însuşi", scrie cronica de film, potrivit site-ului http://aarc.ro/.
Sursa foto: cinemaraton.ro
În opinia criticului, comparaţia dintre romanul lui Camil Petrescu şi pelicula recentă reliefează şi alte discordanţe - "de la aplatizarea detaliilor (merele nu mai sunt culese din livadă şi nici nu sunt scoase din buzunarul unui inamic mort, ci sunt aduse de un ostaş), până la deformarea replicii emblematice pentru întreaga creaţie a scriitorului ('Câtă luciditate, atâta pasiune/ existenţă şi deci atâta dramă', devine în film 'Câtă luciditate atâta fericire şi dramă'!)".
Sursa foto:aarc.ro
"Discursul cinematografic răstoarnă echilibrul dintre conştiinţele imaginate de Camil Petrescu; existenţei solitare, măsurând şi judecând tragica întinare a valorilor i se opun, în succesiunea secvenţelor, cu o greutate cel puţin egală, alte 'viabile' moduri de viaţă . (...) Tudor devine în faţa soţiei sale şi a lumii, o fantomă a iubirii şi geloziei; el preia derizoriu atitudinea rivalului său - atunci când participă la licitaţia fabricii - îl concurează, mimându-i chiar gesturile - camera de luat vederi urmăreşte, rând pe rând, curajul de pe câmpul de bătălie al unuia şi strădania celuilalt de a-l imita. Şi tot în paralel, ca un alter-ego al personajului principal apare şi Orghidan. El dobândeşte esenţiale funcţii, de confesor, camarad de arme, protector al lui Gheorghiu; cu el îşi confruntă gândurile în timp de pace, el îi obţine mult aşteptata permisie şi tot el porneşte la asalt împreună cu soldaţii conduşi de prietenul îndrăgit, uitând de ai săi. Totuşi, către sfârşitul filmului, Orghidan dispare, înlăturat brusc din centrul evenimentelor şi înlocuit printr-un alt bonom sfătuitor", notează cronica de film publicată în revista "România literară".
Criticul Ioana Creangă subliniază că "deşi întâmplările se doresc înlănţuite emoţional, tensiunea nu se iveşte nici la nivelul dramelor individuale, nici la cel al suferinţelor colective", adăugând că "prezentarea războiului este elaborată în reci planuri generale, astfel încât se valorează (...) tirul de artilerie şi exploziile (...), în timp ce eroii anonimi, fără 'istorie' în acţiunea propriu-zisă, sunt descoperiţi în treacăt (...), ori sunt ca nişte neînsemnate contururi, pe pământul întunecat de moarte".
Sursa foto:aarc.ro
"Se alternează conştiincios aceleaşi grăitoare priviri ale protagoniştilor; actorii (să-i numim, alături de interpreţii principali, pe Gheorghe Dinică, Ernest Maftei sau George Mihăiţă) au ţinuta potrivită rolurilor (ba, poate, chiar şi a personajelor literare), dar se supun şi se închistează în partiturile simplificatoare", mai scria criticul, conform site-ului http://aarc.ro/.
Din distribuţia filmului fac parte actorii: Vladimir Găitan, Ioana Pacula, Sergiu Nicolaescu, Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Colea Răutu, George Mihăiţă, Eniko Szilágyi, Ernest Maftei, Corneliu Gîrbea, Valeria Gagealov, Aimée Iacobescu, Viorel Comănici, Mircea Anghelescu, Virgil Popovici, Nucu Păunescu, Alexandru Dobrescu, Aristide Teică, Doru Dumitrescu, Ionel Rusu, George Alexandru, Mircea Şeptilici, Andrei Magheru, precum şi Florian Pittiş şi Adina Popescu (dublaje voce).
Filmările s-au desfăşurat la Bucureşti, Bran, Făgăraş, Câmpulung Muscel, Constanţa şi Buftea, conform site-ului http://tvri.tvr.ro/.
Filmul "Ultima noapte de dragoste" a primit, din partea UCIN, Premiul pentru costume (create de Marga Moldovan), precizează site-ul https://www.cinemaraton.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iunie
Este a 179-a zi a anului 2025. Au mai rămas 186 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 34 m și apune la 21 h 04 m. Luna răsare la 08 h 36 m și apune la 23 h 34 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 23-27 iunie 2025
Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 23-27 iunie 2025: Liderii statelor membre din Uniunea Europeană se întâlnesc în 26 și 27 iunie, la Bruxelles; Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic privind extinderea stocării gazelor; UE și Canada își consolidează relația într-o lume marc
Retrospectiva evenimentelor interne 23-27 iunie 2025
Semnarea de către PSD, PNL, USR, UDMR și minorități a acordului politic al coaliției de guvernare, învestirea în parlament a noului Guvern Ilie Bolojan, depunerea jurământului de către noul guvern, participarea președintelui Nicușor Dan la Summitul NATO de la Haga, participarea președintelui român la Consiliul European, numirea judecătoarei Li
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Isabelle Adjani
Actrița Isabelle Adjani s-a născut la 27 iunie 1955, la Gennevilliers, Hauts-de-Seine, o suburbie a Parisului. Tatăl era de orgine algeriană, iar mama de origine germană. De mică a învățat foarte bine limba germană. După ce a câștigat un concurs de recitare la școală, a început să joace într-un teatru amator până la vârsta de 12 ani.
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' invită vizitatorii, în perioada 27-29 iunie, la Târgul de Sfinții Apostoli 'Petru și Pavel', eveniment ce face parte din programul cultural Târguri din satul de altădată. În toată această perioadă aleile muzeului vor găzdui târgul meșterilor populari, unde se pot găsi pro
27 iunie - Ziua întreprinderilor micro, mici și mijlocii (ONU)
La data de 27 iunie, ONU marchează, anual, Ziua întreprinderilor micro, mici și mijlocii, conform Rezoluției 71/279 adoptată de Adunarea Generală a ONU la 6 aprilie 2017. Tema ediției din 2025 este 'Consolidarea rolului microîntreprinderilor și al întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor) ca motor al creșterii durabile și al inovării
CITATUL ZILEI
'Să nu pierdem niciodată din vedere că la Înfricoșata Judecată (Matei 25, 31-46) nu vom fi întrebați decât de lucruri cu totul neteoretice, neorganizate, necatehetice. Numai de lucruri foarte concrete, simple și relaționale: cum ne-am purtat cu cei flămânzi, însetați, goi, bolnavi, întemnițați și ce am făcut pentru ei.' - Nicolae S
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iunie
Ortodoxe Sf. Cuv. Samson, primitorul de străini; Sf. Mironosiță Ioana Greco-catolice Sf. cuv. Samson, primitorul de străini Romano-catolice Preasfânta Inimă a Lui Iisus; Sf. Ciril din Alexandria, ep. înv. Sfântul Cuvios Samson, primit
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iunie
Este a 178-a zi a anului 2025. Au mai rămas 187 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 33 m și apune la 21 h 04 m. Luna răsare la 07 h 18 m și apune la 23 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Eveniment al Bibliotecii Naționale a României, care sărbătorește șapte decenii de cultură, memorie și patrimoniu
Biblioteca Națională a României organizează, la 26 iunie 2025, un eveniment prilejuit de împlinirea a 70 de ani de la reînființarea acestei instituții (25 iunie 1955), potrivit unui comunicat al Bibliotecii Naționale a României transmis AGERPRES la 23 iunie 2025. Deschiderea oficială a evenimentului aniversar va avea loc la ora 11.00, &
Forumul Economic Eurasiatic, la Minsk (26-27 iunie)
Forumul Economic Eurasiatic, ajuns la cea de-a patra ediție se desfășoară în zilele de 26-27 iunie 2025, la Minsk, în Republica Belarus. Cu acest prilej vor fi dezbătute cele mai importante probleme economice ale spațiului eurasiatic de către lideri de afaceri mari, medii și mici, oficiali guvernamentali și reprezentanți ai guvernelor din statele Uniunii Economic
26 iunie - Ziua Drapelului Național
Ziua Drapelului Național, instituită prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, este marcată, în fiecare an, la 26 iunie, potrivit https://www.cdep.ro/. Drapelul este unul din simbolurile noastre naționale, alături de stemă, sigiliu, imnul 'Deșteaptă-te române' și Ziua Națională 1 Decembrie, confor
26 iunie - Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii (ONU)
Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii este marcată la 26 iunie, în fiecare an, semnificând reînnoirea angajamentelor omenirii, în vederea eradicării totale a acestei forme de pedeapsă inumană, prin denunțarea acțiunilor de tortură și pedepsirea făptașilor, inclusiv prin măsuri împotriva comerțului cu bunuri utilizate pentru
CITATUL ZILEI
'Ficțiunea a precedat știința. Tot ce visăm, adică tot ce dorim e adevărat (mitul lui Icar a precedat aviația, iar dacă Ader și Bleriot au zburat, este pentru că toți oamenii au visat zborul). Nu există alt adevăr decât al mitului: istoria, încercând să-1 realizeze, îl desfigurează, îl ratează pe jumătate; ea e impostură, mistificare, chiar
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 iunie
Ortodoxe Sf. Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ier. Ioan, episcopul Goției Greco-catolice Sf. cuv. David din Tesalonic Romano-catolice Ss. Ioan și Paul, m.; Josemaria Escriva, pr. Sfântul Cuvios David este pomenit în calendarul creștin