logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TIMP LIBER: Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova

Image

Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova a fost înfiinţat la 30 decembrie în 1956 şi îşi are sediul central în Palatul Culturii din Ploieşti. Activitatea expoziţională şi lucrul direct cu publicul se desfăşoară în nouă secţii, fiecare cu o identitate bine conturată, din punct de vedere al tematicii ştiinţifice şi al funcţionalităţii cultural-educative, având în acelaşi timp şi o judicioasă repartizare teritorială, fiind amplasate atât în reşedinţa judeţului, cât şi în trei zone geografice cu o deosebită semnificaţie culturală şi turistică: Muzeul Omului (Palatul Culturii, Ploieşti); Acvariul (Palatul Culturii, Ploieşti); Muzeul Petrolului (Ploieşti); Grădina Botanică Bucov (Bucov); Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi (Sinaia); Muzeul Sării (Slănic); Muzeul "Natura Văii Teleajenului" (Vălenii de Munte); Muzeul "Flori de Mină" (Cheia); Muzeul de Antropologie "Francisc I. Rainer" (Cheia), potrivit site-ului oficial al muzeului, https://muzbioph.ro/.

La Muzeul Omului, care îşi desfăşoară activitatea în Palatul Culturii din Ploieşti, se pot vizita, în prezent, următoarele săli: Sala de Antropogeneză, Sala de Anatomie, Sala de Genetică, Sala de Biodiversitate, Sala de Arii Protejate, Sala SOS Natura, Sala Populaţie.

 



Peste 60 de specii din toate colţurile lumii, cu aproximativ 1.200 de exemplare de peşti rari şi din fauna exotic-tropicală, cu peste 30 de broaşte ţestoase şi 20 de tritoni se află în cele 70 de bazine profesional amenajate ale Acvariului, amenajat la rândul său în Palatul Culturii din Ploieşti.

 

 

 

Muzeul Petrolului, inaugurat în octombrie 1961, este singurul muzeu de acest gen din România, înfiinţarea sa la Ploieşti reprezentând recunoaşterea statutului oraşului în cadrul industriei petroliere din ţară noastră. Patrimoniul său este estimat la peste 8.000 de piese muzeale, printre cele mai importante fiind: utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea; panouri exemplificând sistemul de solventare selectivă cu dioxid de sulf, inventat de Lazăr Edeleanu; hărţi geologice; mostre mineralogice; felinare cu petrol; macheta primei instalaţii de foraj mecanic folosită în România. Există, totodată, un fond foarte bogat care cuprinde brevete de invenţie, lucrări ştiinţifice ce descriu istoricul fabricării parafinei, uleiului, benzinelor; albume, scrisori şi fotografii document ale lui Lazăr Edeleanu (considerat fondatorul petrochimiei româneşti şi universale). Muzeul este situat pe Strada Doctor Dumitru Bagdazar Nr. 8.

 


 

Muzeul Văii Teleajenului se află pe Str. Berovoieşti, în Vălenii de Munte. Amenajat într-o clădire monument istoric, muzeul prezintă a sinteză a arealului specific acestei zone - flora, vegetaţia, fauna, relieful, peisajul, fiind realizate într-o manieră modernă interactivă.

 



Muzeul Sării este amenajat în centrul staţiunii Slănic, în Casa Cămărăşiei, monument istoric şi de arhitectură din secolul al XVIII-lea. Muzeul prezintă importanţa acestui mineral pentru viaţa şi activităţile omului, influenţa biologică a acestuia asupra organismului uman, aspecte semnificative din istoria exploatării şi prelucrării sării, precum şi particularităţile mediului natural din zonă, inclusiv unele specii rare de plante halofile. Din 15 martie 2018, expoziţiei permanente i s-a alăturat o călătorie virtuală în minele de sare de la sfârşit de secol XVIII care este posibilă cu ajutorul unor ochelari Realitate Virtuală (VR). Turiştii se aşează într-un vagonet cu patru locuri, automatizat electronic, şi cu ajutorul ochelarilor VR coboară într-o mină de sare printre mineri şi urmăresc cum este extrasă sarea, de la începuturi şi până la metodele moderne de astăzi, în timp ce sunt mişcaţi de vehiculul care merge pe şine, pe un drum şerpuit şi plin de surprize. La etajul clădirii, vizitatorii vor putea accesa o masă interactivă realizată pe baza tehnologiei Realităţii Adăugate şi kinetice. Pe lângă informaţiile despre sare, sunt prezentate unelte şi materiale folosite în extragerea acesteia.

 


Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi este amenajat într-o clădire cochetă de pe Bulevardul Carol I din Sinaia, în imediata apropiere a Cazinoului şi prezintă aspectele cele mai semnificative ale florei şi faunei din Masivul Bucegi. Mulţimea şi diversitatea exponatelor - plante, păsări şi animale, dintre care multe sunt specii şi varietăţi rare de monumente ale naturii, surprinse în mediul lor natural, superbe peisaje alpine reproduse în imagini fotografice şi în sugestive ansambluri muzeistice, asociaţii vegetale unice şi anumite biocenoze.

 



Muzeul Sării este situat pe Str. Principală Nr.1 din oraşul Cheia şi găzduieşte piese din colecţia de flori de mină "Mihai Viteazul", piese de o valoare deosebită, mărturii materiale ale evoluţiei mediului natural. În cele 22 de vitrine sunt expuse 170 de piese, într-o mare varietate de forme şi culori, grupate pe criterii ştiinţifice riguroase şi pe moderne principii muzeistice. La dispoziţia vizitatorilor se află un sistem informatizat care oferă şi alte date despre miraculosul domeniu al florilor de mină.

 



Amenajat în casa de vacanţă a marelui savant Francisc I. Rainer, Muzeul de Antropologie "Francisc I. Rainer" prezintă viaţa, opera şi activitatea medicului, profesorului şi cercetătorului care a instituţionalizat antropologia românească şi a înscris-o în circuitul valorilor ştiinţifice internaţionale. Muzeul, situat pe Str. Principală Nr. 1 din Cheia, are un pronunţat caracter interactiv, fiind dotat cu echipamente electronice de ultimă generaţie, care permit vizitatorului nu numai să urmărească filme pe teme de antropologie, dar şi să afle diverse date interesante despre propria-i persoană - profil psihologic, bioritm sau fizionomie.

Grădina Botanică din Bucov şi-a deschis porţile pentru vizitare în anul 2014 şi de atunci se află în permanentă dezvoltare şi modernizare. Amplasamentul stabilit pentru realizarea Grădinii botanice are o suprafaţă de 15 ha şi se află în partea de vest a Parcului Memorial "C. Stere" din Bucov. În Grădina Botanică Bucov pot fi admirate Grădina Engleză, Grădina Italiană, Grădina Franceză şi o zonă alpină cu peste 300 de specii de arbori şi arbuşti, plante şi flori ornamentale, un iaz cu peşti exotici o fântână arteziană şi o seră de expoziţie. Grădina se poate vizita în perioada 1 octombrie - 31 martie, de luni până duminică, între orele 9.00-17.00 şi în perioada 1 aprilie - 30 septembrie, de luni până duminică, între orele 10.00 - 18.00.

 


Muzeul Omului, Acvariul şi Muzeul Petrolului se pot vizita în zilele de marţi până duminică între orele 9.00-17.00. Muzeul Rezervaţiei Bucegi - Sinaia, Muzeul Văii Teleajenului - Vălenii de Munte, Muzeul Sării - Slănic, Muzeul Flori de Mină - Cheia şi Muzeul "Francisc I. Rainer" - Cheia au program de vizitare începând de marţi până duminică, între orele 9.00-19.00, în perioada 1 mai - 30 septembrie şi între orele 9.00-17.00, în perioada 1 octombrie - 30 aprilie, potrivit site-ului https://muzbioph.ro/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova/Facebook

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 30-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie

Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 29-04-2025 17:01

Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)

O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.

Documentare 29-04-2025 14:14

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de

Documentare 29-04-2025 10:27

Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)

Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent

Documentare 29-04-2025 10:00

29 aprilie - Ziua internațională a dansului

La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali

Documentare 29-04-2025 09:35

BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă

La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:

Documentare 29-04-2025 08:30

29 aprilie - Ziua veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea

Documentare 29-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)

După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate

Documentare 29-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 29-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților

Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet

Documentare 29-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie

Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin

Documentare 29-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții

Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt

Documentare 29-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie

Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 28-04-2025 19:14

Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)

La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi

Documentare 28-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi

Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA.   Fiul unui fost boxer