FRAGMENT DE ISTORIE: A fost dezvăluită publicului sculptura ''Mica Sirenă'' (23 august 1913)

Celebra sculptură "Mica Sirenă" din Copenhaga, simbol şi o îndrăgită atracţie turistică, a fost inspirată de povestea "Mica Sirenă" scrisă de marele creator de basme danez Hans Christian Andersen (1805-1875), în 1836. Sirena din poveste, fiica regelui Neptun care stăpânea mările şi oceanele, a renunţat la tot ceea ce avea în schimbul dragostei unui prinţ şi a unei vieţi pe pământ, potrivit https://www.visitcopenhagen.com/.
Dezvăluită publicului la 23 august 1913, sculptura din bronz şi granit, ce măsoară doar 1,25 metri, este situată pe o stâncă în Langelinie, în portul din Copenhaga, şi a fost un cadou dăruit oraşului Copenhaga de către berarul Carl Jacobsen (1842-1914), colecţionar de artă şi filantrop, fiul fondatorului Fabricii de bere Carlsberg, Jacob Christian Jacobsen.
Carl Jacobsen a fost fascinat de personajul principal al poveştii dar şi de povestea însăşi, după ce a urmărit un spectacol de balet la Teatrul Regal din Copenhaga, pe muzica compozitorului danez Fini Henriques (1867-1940). El l-a angajat pe artistul Edvard Eriksen (1876-1959) să realizeze o sculptură reprezentând-o pe sirenă. Balerina Ellen Price, care a dat viaţă personajului în spectacolul de balet, şi-a dat acordul pentru a-i fi folosit chipul în realizarea statuii Micii Sirene, însă nu a dorit să pozeze nud pentru realizarea întregii opere. Prin urmare, pentru trupul sirenei, artistul l-a avut drept model pe cel al soţiei sale, Eline.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Sculptura "Mica Sirenă" a fost, de-a lungul anilor, fotografiată, sărutată, îmbrăţişată şi admirată de milioane de oameni din întreaga lume, notează
http://www.mermaidsculpture.dk/. Însă, în aceeaşi măsură, statuia a fost de mai multe ori victima actelor de vandalism. A fost distrus capul statuetei de două ori, un braţ a fost smuls, a fost împinsă în mare şi a fost acoperită cu vopsea.
***
Cel mai îndrăgit povestitor al lumii, scriitorul danez Hans Christian Andersen s-a născut la 2 aprilie 1805, la Odense, într-o familie modestă, potrivit https://www.visitodense.com/. Şi-a petrecut copilăria imaginându-şi tot felul de poveşti fantastice, iar la vârsta de 14 ani, a plecat la Copenhaga să îşi încerce norocul ca actor la Teatrul Regal. În acelaşi an, a publicat prima sa carte - "Ungdoms-Forsog" - sub pseudonim şi a depus o piesă la Teatrul Regal. Piesa nu a plăcut, dar conducerea teatrului a decis să-l ajute pe tânărul scriitor să aibă o educaţie. Şi-a terminat studiile în 1829 şi s-a dedicat scrisului, făcându-se remarcat cu povestirea "A Journey on Foot From Copenhagen to the Eastern Point of Amager".
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
În 1830, a publicat o piesă de teatru "Love on St. Nicholas Church Tower" şi un mic volum de poezii. În 1831, a publicat prima sa carte de călătorii "Shadow-Pictures of a Journey to the Harz Mountains and Saxony".
Jonas Collin, unul dintre protectorii săi şi unul dintre directorii Teatrului Regal din Copenhaga i-a înlesnit, în 1833, obţinerea unei burse de călătorie din partea regelui, care i-a permis să întreprindă primul său voiaj în Europa. Acesta l-a inspirat să scrie primul roman, "The Improvisatore", în 1835, care i-a adus titlul de scriitor internaţional, conform site-ului www.biography.com.
Încercările sale iniţiale de a scrie basme au fost rescrieri ale poveştilor pe care le-a auzit în copilărie. Însă, cu ajutorul imaginaţiei sale bogate, jucăuşe şi îndrăzneţe, Andersen a scris numeroase basme originale. Primele patru basme care au fost traduse în 1845, în limba engleză, şi care i-au adus recunoaşterea peste hotare, au fost: "The Little Mermaid", "Wonderful Stories for Children", "A Danish Story Book" şi "Danish Fairy Tales and Legends".
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Poveştile sale au fost traduse în peste 125 de limbi străine, iar printre cele mai cunoscute se numără: "The Snow Queen", "Thumbelina", "The Ugly Duckling", "The Princess and the Pea", "The Emperor's New Clothes", "The Little Match Girl", "The Wild Swans".
Deşi a publicat şi alte romane, precum "O.T., To Be Or Not to Be", în 1857, şi autobiografia sa, "The Fairy Tale of My Life", în 1855, el a revenit la scrierea basmelor şi le-a publicat în etape până în 1872.
S-a stins din viaţă la 4 august 1875. În memoria sa, la 2 aprilie este celebrată Ziua internaţională a cărţii pentru copii, cu scopul de a insufla copiilor dragostea pentru citit şi pentru a canaliza atenţia spre cărţile pentru copii. La 1 iulie 2021, în Odense, a fost inaugurat un nou muzeu dedicat celebrului său povestitor de geniu.
***
Sculptorul Edvard Eriksen s-a născut la 10 martie 1876, în Copenhaga. În 1895 şi-a definitivat educaţia ca sculptor. S-a căsătorit în anul 1900 cu Eline Vilhelmine Moller şi au avut cinci copii, potrivit http://www.mermaidsculpture.dk/.
Prima sa sculptură, "The Sufferer", realizată în 1902, a fost acceptată la una dintre expoziţiile de la Charlottenborg. Un moment important al carierei sale a avut loc în 1904, când Muzeul de Stat al Artei i-a cumpărat sculptura "Hope". În anul următor a primit un premiu pentru lucrarea "Doom".
În 1908 a primit o comandă regală pentru realizarea a trei sculpturi în marmură "Grief, Memory and Love" pentru monumentele funerare ale regelui Christian al IX-lea şi reginei Louise aflate în Catedrala Roskilde.
Edvard Eriksen a călătorit mulţi ani, însoţit de familia sa, la Florenţa, Roma şi Carrara, căutând inspiraţie şi studiind despre sculptura în marmură. A fost numit profesor de onoare al Academiei de Artă din Carrara.
Un alt personaj din basmele lui Hans Christian Andersen, pe lângă "Mica Sirenă", realizat de artist, a fost cel al lui Jack the Dullard, sculpturi în bronz ale acestuia aflându-se în Odense, Aschaffenburg şi Los Angeles, în cadrul Forest Lawn Memorial Park.
A realizat pentru Glyptotek, un muzeu de artă construit de Carl Jacobsen şi care include colecţiile acestuia de artă greacă şi romană, 12 reliefuri de marmură, două aflându-se în interiorul muzeului, iar restul pe pereţii de sud şi nord ai clădirii.
În 1932, i-a fost decernat Ordinul Dannebrog. A murit la 21 ianuarie 1959. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/
8 mai - Ziua internațională a talasemiei
Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien
8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu
8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii
În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol
8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați
La 8 mai 2025 este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în conformitate cu prevederilor Legii 23/2015 pentru promovarea egalității de șanse între sexe, parte integrantă a politicilor sociale la nivel național. Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost inițiat de Rozalia Biro, senator UDMR. Proiectul a fos
Summitul liderilor țărilor Forței Expediționare Comune, la Oslo (8-9 mai)
La 8-9 mai 2025 se desfășoară, la Oslo, summitul anual al liderilor Forței Expediționare Comune, agenda reuniunii fiind dedicată situației din Europa și cooperării regionale în problemele de securitate, conform https://www.regjeringen.no și https://www.rusi.org/