DOCUMENTAR: Actriţa Cezara Dafinescu împlineşte 75 de ani (4 august)

Actriţa Cezara Dafinescu s-a născut la 4 august 1948, la Sibiu. În copilărie, cariera sa părea să se îndrepte către lumea sportului, după ce a cucerit titlul de campioană naţională la juniori, la săritura în înălţime, dar evoluţia ei în atletism a fost întreruptă brusc, în urma unei accidentări, după cum se amintea într-un comunicat de presă al Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din 6 iulie 2021.
Atracţia pentru artă a determinat-o să se îndrepte către lumea teatrului şi astfel, în 1973, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, clasa profesor Moni Ghelerter, potrivit site-ului Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB), http://www.tnb.ro. A devenit actriţă la TNB începând din anul 1975.
A interpretat cu talent şi naturaleţe roluri de succes pe scena TNB, în numeroase piese: "Să nu-ţi faci prăvălie cu scară" (regia Sanda Manu, 1971), "Kir Zuliaridi" (regia Zoe Anghel Stanca, 1972), "Doi pe un balansoar" (regia George Motoi, 1974), "Cyrano de Bergerac" (regia N.Al. Toscani, 1977), "Gaiţele" (regia Horea Popescu, 1977), "Căruţa cu paiaţe" (regia Constantin Dinischiotu, 1978), "A treia ţeapă" (regia Sanda Manu, 1979), "Examenul" (regia Cristian Munteanu, 1979), "Act veneţian" (regia Mihai Berechet, 1982), "Zbor deasupra unui cuib de cuci" (regia Horea Popescu, 1983), "Titanic vals" (regia Mihai Berechet, 1983), "Farul şi Domnul Valentino" (regia Horea Popescu, 1984), "Arheologia dragostei" (regia Anca Ovanez Doroşenco, 1985), "Nu se ştie niciodată" (regia Mihai Berechet 1985), "Cineva te iubeşte" (regia George Motoi, 1989), "Patrihoţii" (regia Mihai Manolescu, 1991), "Paiaţa soseşte la timp" (regia George Motoi, 1992), "Caut autor dramatic" (regia George Motoi, 1995), "Ispita" (regia Mihai Manolescu, 2002), "Maşinăria Cehov" (regia Cristian Ioan, 2003), "Patimile Sfântului Tommaso d'Aquino" (regia Grigore Gonţa, 2005), "Încă-i bine!" (regia Rodica Popescu-Bitănescu, 2008).
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea (dr.), conferă titlul de ”Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti” actriţei Cezara Dafinescu, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Teatrul Odeon, Bucureşti, 18 decembrie 2018.
Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO
De asemenea, a jucat în spectacole de teatru de televiziune: "Regele Ioan" (regia Letiţia Popa), "Actorul din Hamlet" (regia Matei Alexandru), "Marele vis" (regia Nicolae Motric), "Întoarcerea Vlaşinilor" (regia Mircea Drăgan), "Agentul X" (regia Olimpia Arghir), "Gaiţele" (regia Nae Cosmescu), "Filiera" (regia Virgil Calotescu), "Gâlceava Zeilor" (regia Silviu Jicman), "Ferma de struţi" (regia Silviu Jicman), "Five O'Clock" (regia Sergiu Ionescu), "Tren de plăcere" (regia Sergiu Ionescu), "Femeia păianjen" (regia Sergiu Ionescu), "Bani-Bani" (regia Sergiu Ionescu), "Haina de blană" (regia Sergiu Ionescu).
A jucat rolul Anei în piesa "Pluralul englezesc" de Alan Ayckbourn, în regia lui Toma Enache, un spectacol a cărui premieră a avut loc la 6 decembrie 2010, la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian".
În cinematografie a debutat în comedia "B.D. în alertă" (regia Mircea Drăgan, 1971), după care a fost distribuită în zeci de filme, dintre care amintim: "Ciprian Porumbescu" (regia Gh. Vitanidis, 1972), "Explozia" (regia Mircea Drăgan, 1973), "Despre o anume fericire" (regia Mihai Constantinescu, 1973), "Accident" (regia Sergiu Nicolaescu, 1976), "Războiul de Independenţă" (regia Sergiu Nicolaescu, Doru Năstase, Gheorghe Vitanidis, 1977), "Buzduganul cu trei peceţi" (regia Constantin Vaeni, 1978), "Reţeaua S" (regia Virgil Calotescu, 1980), "Miezul fierbinte al pâinii" (regia Alecu Croitoru, 1983), "Dumbrava minunată" (regia Gheorghe Naghi, 1980), "Întoarcerea Vlaşinilor" (regia Mircea Drăgan, 1983), "Secretul lui Nemesis" (regia Geo Saizescu, 1985), "Cucoana Chiriţa" (regia Mircea Drăgan, 1986), "Chiriţa în Iaşi" (regia Mircea Drăgan, 1987), "Harababura" (regia Geo Saizescu, 1990), "Şobolanii roşii" (regia Florin Codre, 1990), "Atac în bibliotecă" (regia Mircea Drăgan, 1992), "Inelul cu briliant" (regia Silviu Jicman, 1993), "Trenul celor 7 păcate" (regia Petre Năstase şi Ioan Cărmăzan, 2004), "Bunraku" (regia Guy Moshe, 2009), "Toni Erdmann" (regia Maren Ade, 2016), "Între chin şi amin" (regia Toma Enache, 2019). A jucat, de asemenea, în serialele de televiziune "Lacrimi de iubire" (regia Iura Luncaşu, 2005) şi "Vocea inimii" (regia Mihai Bauman, 2006).
A fost profesoară de Arta Actorului la Facultăţile "Hyperion" din Bucureşti şi "Luceafărul" din Brăila, indică site-urile http://www.tnb.ro.
Cezara Dafinescu se numără printre personalităţile cărora le-a fost conferit, la 18 decembrie 2018, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Teatrul Odeon, titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti.
La 25 martie 2019, la Gala Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF), desfăşurată sub semnul celebrării a 100 de ani de la Marea Unire şi 100 de ani de film românesc, Cezara Dafinescu s-a numărat printre actorii cărora le-au fost decernate Diplome Centenar.
La 31 iulie 2021, Cezara Dafinescu a primit Premiul pentru întreaga carieră la ediţia din 2021 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care a avut loc la Cluj-Napoca. "Cu un palmares care include nu mai puţin de 40 de roluri în film, apariţii în seriale de televiziune şi peste 60 de roluri principale interpretate în cele patru decenii de activitate în teatru, Cezara Dafinescu se numără astăzi printre cei mai iubiţi artişti din România", se menţiona într-un comunicat de presă din 6 iulie 2021 al TIFF.
Cezara Dafinescu a fost căsătorită cu actorul George Motoi, împreună cu care are o fiică - Raluca - şi este bunica a doi nepoţi - Andrei şi Petru. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei