logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Cineastul James Ivory

Image

James Ivory, unul dintre cei mai premiaţi cineaşti de film americani, care şi-a dedicat în întregime cariera artistică experimentării şi abordării de noi culturi, cunoscut pentru "A Room with a view", "Savages", a câştigat, în 2018, Premiul Academiei pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru pelicula "Call Me by Your Name", în regia lui Luca Guadagnino. "A Cooler Climate", cel mai recent proiect regizoral, a fost prezentat în 2022, în secţiunea "Proiecţie specială" a Festivalului de Film de la Roma, potrivit https://www.cinematographe.it.

 


Regizorul, scenaristul şi producătorul, James Ivory, s-a născut la 7 iunie 1928, la Berkeley, California, şi a crescut în Klamath Falls, Oregon. A absolvit Universitatea Oregon, în 1951, unde s-a specializat în Arhitectură şi Belle Arte, apoi a urmat cursurile Universităţii de Artă Cinematografică "Southern California". Lucrarea sa de licenţă a fost, totodată, şi primul său film, al cărui scenarist, fotograf şi producător a fost. Filmul intitulat "Venice: Theme and Variations" era un documentar de jumătate de oră iar evocarea faimosului oraş a fost numită de publicaţia The New York Times, în 1957, drept unul dintre cele mai bune zece filme non-teatrale ale anului. În 2019, a primit o diplomă onorifică din partea Universităţii Oregon, conform https://president.uoregon.edu/.

Un început de relaţie cu India a fost evidenţiat în cel de-al doilea film al său, "The Sword and the Flute", bazat în întregime pe picturi indiene în miniatură din colecţiile americane. Succesul său a dus la obţinerea unei granturi din partea Societăţii Asiatice din New York pentru a realiza "The Delhi Way", un film despre oraşul indian.

 


În 1961, Ivory a înfiinţat compania de producţie Merchant Ivory Productions, împreună cu producătorul de origine indiană, Ismail Merchant, şi cu Ruth Prawer Jhabvala, care a lucrat ca scenograf de-a lungul colaborării lor. Primul lor lungmetraj a fost "The Household", bazat pe un roman timpuriu al lui Jhabvala, care a scris şi scenariul. Colaborarea celor trei a dus la câştigarea a numeroase premii, potrivit https://www.merchantivory.com/.

Cele şaptesprezece filme pe care Ivory le-a realizat pentru Merchant Ivory Productions includ clasicul "Shakespeare Wallah" şi filme mai recente, cum ar fi cele două producţii ale lui Henry James, "The Europeans" şi "The Bostonians"; "Heat and Dust", bazat pe un alt roman de Ruth Prawer Jhabvala; "A Room With a View" şi "Maurice", după romanele lui E.M. Forster.

 


Pelicula "A Room With a View" a fost nominalizată la opt premii Oscar, inclusiv la categoriile cel mai bun film şi cel mai bun regizor, şi a câştigat trei la categoriile: cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun costum şi cel mai bun design de producţie. "A Room With a View" a fost votat, de asemenea, cel mai bun film din 1986 de către Asociaţia Criticilor de Film din Marea Britanie, de Academia Britanică de Film şi Televiziune, National Board of Review din Statele Unite şi în Italia, unde filmul a câştigat Premiul Donatello pentru cel mai bun film străin şi pentru cel mai bun regizor.

În 1987, "Maurice" a primit premiul Leul de Argint pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Veneţia, precum şi premiul la secţiunea cel mai bun film ce i-a revenit lui Richard Robbins şi premiile la secţiunea cel mai bun actor ce au revenit actorilor James Wilby şi Hugh Grant.

James Ivory s-a întors în Statele Unite pentru alte două filme americane. Primul a fost "Slaves of New York" (1989), bazată pe povestirile lui Tama Janowitz. Acestuia i-a urmat "Mr. and Mrs. Bridge" (1990), o adaptare a lui Ruth Jhabvala după romanele lui Evan S. Connell, film care a primit o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriţă (Joanne Woodward). A mai primit încă două nominalizări din partea Asociaţiei Criticilor de Film din New York, la categoriile cea mai bună actriţă şi cel mai bun scenariu.

 


Următorul proiect al cineastului a fost "Howards End" (1992), bazat pe romanul lui E.M. Forster. Pelicula a fost nominalizat la nouă premii ale Academiei, inclusiv cel mai bun film şi cel mai bun regizor. A câştigat trei dintre acestea: cea mai bună actriţă - Emma Thompson, cel mai bun scenariu adaptat - Ruth Prawer Jhabvala şi cea mai bună regie artistică - Luciana Arrighi/Ian Whittaker. Producţia a fost distinsă şi cu premiul pentru cel mai bun film de către British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), cât şi cu premiile pentru cel mai bun film, cea mai bună actriţă şi cel mai bun regizor - James Ivory, din partea organizaţiei National Board of Review. Directors Guild of America (Asociaţia Regizorilor Americani) i-a acordat regizorului James Ivory cea mai înaltă distincţie a sa, premiul "D.W. Griffith", conform https://www.merchantivory.com/.

Un alt succes de necontestat a fost "The Remains of the Day" (1993), după romanul cu acelaşi nume al autorului japonez Kazuo Ishiguro, care a primit nu mai puţin de opt nominalizări la Oscar, inclusiv pentru categoriile cel mai bun film şi cel mai bun regizor. Filmată în Anglia, în toamna anului 1992, pelicula i-a reunit pe marii actori Anthony Hopkins şi Emma Thompson, în rolurile principale.

 


"Jefferson in Paris" a fost următorul proiect al lui Ivory, lansat în 1995, în care joacă Nick Nolte, Greta Scacchi şi Simon Callow. A urmat filmul "Surviving Picasso", cu Anthony Hopkins în rolul lui Picasso, Natascha McElhone în rolul lui Françoise Gilot şi Julianne Moore în rolul Dorei Maar.

Filmul "The White Countess" (2005), turnat în Marea Britanie, SUA şi China, are la bază romanul scriitorului Kazuo Ishiguro şi îi are ca protagonişti pe actorii Ralph Fiennes, Natasha Richardson şi Vanessa Redgrave. Acesta a fost ultimul film al producătorului Ismail Merchant, care a murit în mai 2005. A urmat un alt film, de data aceasta realizat în 2006-2007, în Argentina, "The City of Your Final Destination" (2009).

Autor al scenariului pentru pelicula "Call Me by Your Name" (2017), James Ivory a câştigat, în martie 2018, premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film, fiind cel mai în vârstă câştigător al unui premiu al Academiei (89 de ani). A mai câştigat, la aceeaşi categorie, un premiu BAFTA, trofeul Sindicatului Scenariştilor Americani (Writers Guild of America), Critics' Choice Awards, Scripter Awards.

A mai regizat, între altele: "Adventures of a Brown Man in Search of Civilization" (1972), "Autobiography of a Princess" (1975), "Jane Austen in Manhattan" (1980), "Lumiere and Company" (1995), "A Soldier's Daughter Never Cries" (1998), "The Golden Bowl" (2000), "Le Divorce" (2003). AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sorsa foto: www.imdb.com

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 27-07-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 27-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.

Documentare 27-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie

Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa

Documentare 26-07-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)

Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe

Documentare 26-07-2025 08:30

Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)

La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională

Documentare 26-07-2025 08:00

26 iulie - Ziua Arhivelor Militare

În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is

Documentare 26-07-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 26-07-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu

Documentare 26-07-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 iulie

Este a 207-a zi a anului 2025. Au mai rămas 158 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 56 m și apune la 20 h 48 m. Luna răsare la 07 h 28 m și apune la 21 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 25-07-2025 16:08

Retrospectiva evenimentelor interne 21-25 iulie 2025

Vizita oficială a președintelui Nicușor Dan în Austria, vizita oficială la Chișinău a ministrului Afacerilor Externe, Oana Țoiu, precum și cina de lucru a premierilor României și Ungariei la Palatul Victoria sunt câteva dintre cele mai relevante evenimente pentru actualitatea internă în intervalul 21-25 iulie 2025.

Documentare 25-07-2025 14:07

Săptămâna europeană 21-25 iulie 2025

Liderii Uniunii Europene și ai Japoniei s-au întâlnit la Tokyo, cu prilejul celui de-al 30-lea summit între cele două părți. La Beijing, a avut loc cea de-a 25-a reuniune nivel înalt între Uniunea Europeană și China. Comisia Europeană a adoptat foaia de parcurs și acțiunile de referință care vor fi implementate până în 2027 p

Documentare 25-07-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Între zilele de 25 și 27 iulie, se desfășoară Festivalul Sighișoara Medievală, ajuns la ediția aniversară cu numărul XXX. Programul evenimentului include parade cu domnițe și cavaleri, spectacole interactive, muzică medievală, dansuri și ateliere pentru toate vârstele. Pe scena amplasată în Piața Cetății vor urca artiști pr

Documentare 25-07-2025 09:00

Cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală (25-27 iulie)

Între zilele de 25 și 27 iulie 2025, se derulează cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală. Programul include parade solemne de domnițe și cavaleri, dansuri exuberante, muzică medievală și concerte folk, potrivit primariasighisoara.ro. 'În Cetatea Sighișoarei, timp de t

Documentare 25-07-2025 08:30

25 iulie - Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (ONU)

Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (World Drowning Prevention Day), declarată în aprilie 2021 prin rezoluția A/RES/75/273 a Adunării Generale, este organizată anual la 25 iulie. Acest eveniment global reprezintă o bună oportunitate de a evidenția impactul tragic și profund al înecului asupra familiilor și comunităților și de a oferi soluții salvatoare pe