logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FRAGMENT DE ISTORIE: 60 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Unităţii Africane (25 mai 1963)

Image

Uniunea Africană este cea mai importantă organizaţie continentală pentru gestionarea şi soluţionarea principalelor probleme cu care se confruntă Africa. A fost lansată în anul 2002 ca succesoare a Organizaţiei Unităţii Africane, care şi-a desfăşurat activitatea în perioada 1963-1999, potrivit https://au.int/.

La 25 mai 1963, 32 de şefi de stat de pe continentul african s-au reunit la Addis Ababa, în Etiopia, pentru semnarea Cartei care punea bazele primei instituţii continentală post-independenţă de pe continentul african. Această structură primea denumirea Organizaţia Unităţii Africane (OUA) şi reprezenta viziunea pan-africană pentru o Africa unită, liberă şi gestionând propriul său destin, principii care erau înscrise în Carta OUA în care erau pecetluite libertatea, egalitatea, justiţia şi demnitatea. Acestea erau obiective esenţiale pentru obţinerea aspiraţiilor legitime pentru popoarele africane şi pentru că era nevoie de promovarea înţelegerii între popoarele din Africa şi de consolidare a cooperării între statele africane ca răspuns la aspiraţiile pentru solidaritate şi cooperare ale africanilor, într-o unitate extinsă care transcende diferenţele naţionale şi etnice, potrivit https://au.int/.

Sediul central era găzduit de capitala Etiopiei, la Addis Ababa, aşa cum este şi prezent pentru organizaţia succesoare. Organismul principal decizional a fost Adunarea anuală a şefilor de stat şi de guvern, întruniţi în formatul unui summit pentru adoptarea deciziilor majore care vizau organizaţia, iar în perioada dintre acestei reuniuni la nivel înalt deciziile politice majore erau adoptate prin intermediul consiliului de miniştri, format din miniştrii de externe ai statelor membre.

Principiul care a stat la baza politicii de funcţionare a organizaţiei este pan-africanismul care este fundamentat pe promovarea unităţii africane, pe caracteristicile şi practicile comune ale comunităţilor africane şi pe parcursul de atestare a culturii şi patrimoniului comun.

Obiectivele principale ale OUA vizau îndepărtarea de pe continentul african a rămăşiţelor politicilor de colonizare şi apartheid, promovarea unităţii şi solidarităţii între popoarele africane, coordonarea şi intensificarea cooperării pentru dezvoltare, salvarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor membre, precum şi promovarea cooperării internaţionale, indică portalul dedicat al organizaţiei.

Comitetul de coordonare al OUA pentru eliberarea Africii a constituit un mecanism esenţial pentru obţinerea consensului internaţional în sprijinirea luptei de eliberare şi a combaterii apartheidului. OUA a funcţionat ca nu veritabil forum care a permis statelor membre să adopte poziţii coordonate asupra unor chestiuni de interes comun ale continentului african în plan internaţional şi de apărare, într-un mod eficient, a intereselor Africii.

Unele dintre succesele majore ale implicării organizaţiei în demersuri de reglementare pe continentul african au vizat disputele bilaterale Algeria şi Maroc (anii 1963-64) şi dintre Kenya şi Somalia (1965-67). Au fost monitorizate diferite evenimente pe teritoriul Africii de Sud şi a oferit consultanţă în ce priveşte pachetul de sancţiuni economice internaţionale faţă de guvernul de la Pretoria pe durata manifestării politicii de apartheid, conform portalului www.britannica.com. A contribuit, de asemenea, la cooperarea comună a statelor africane în cadrul activităţii desfăşurate la nivelul Grupului celor 77 şi a valorificat ''Grupul Africa'' la nivelul Naţiunilor Unite prin intermediul căruia mare parte dintre eforturile sale internaţionale de coordonare au fost înlesnite. În anul 1993, OUA a înfiinţat un mecanism de implicare în soluţionarea şi menţinerea păcii pe continentul african.

 


La 9 septembrie 1999, şefii de stat şi de guvern ai Organizaţiei Unităţii Africane au emis Declaraţia de la Sirte (Libia) cerând înfiinţarea unei Uniuni Africane cu scopul accelerării procesului de integrare la nivelul continentului pentru a ajuta Africa să îndeplinească rolul meritat în cadrul economiei globale făcând faţă, totodată, unor probleme diverse politice, economice şi sociale afectate de anumite aspecte negative ale globalizării, potrivit https://au.int/.

În iulie 2002, la Durban, în Africa de Sud, Uniunea Africană a fost lansată oficial, ca rezultat a deciziei din septembrie 1999 a organizaţiei predecesoare OUA de creare a unei noi structuri continentale de continuare a activităţii acesteia. Decizia de relansare a unei entităţi pan-africane a fost adoptată prin consens de liderii africani cu scopul de a pune în valoare potenţialul Africii, înţelegându-se nevoia de modelare de la combaterea decolonizării şi a apartheidului, care fuseseră obiectivele principale ale OUA, spre o mai bună cooperare şi integrare a statelor africane în direcţia dezvoltării şi creşterii economice a Africii.

Uniunea Africană funcţionează, ca filon principal de acţiune, în acord cu principiul - ''Africa paşnică, prosperă şi integrată, călăuzită de proprii cetăţeni şi reprezentând o forţă dinamică pe arena globală''.

 


În 2004, a fost inaugurat Parlamentul pan-african al Uniunii Africane, iar organizaţia a hotărât înfiinţarea unei forţe de menţinere a păcii - African Standby Force, configurată la nivelul a circa 15.000 de militari, potrivit https://www.britannica.com/.

Preşedinţia Uniunii Africane este desemnată de Adunare ca urmare a consultărilor dintre statele membre. Biroul de preşedinte al Uniunii Africane este deţinut pentru o perioadă de un an de un şef de stat sau de guvern dintr-o ţară membră. Preşedintele Republicii Senegal Macky Sall deţine funcţia de preşedinte al Uniunii Africane, indică https://au.int. Un alt organism al Uniunii Africane este Consiliul Executiv, format din miniştrii de externe sau alţi miniştri desemnaţi de statele membre, care răspunde în faţa Adunării, având responsabilităţi în ce priveşte politicile din domeniile de interes comun pentru statele membre, şi veghează la respectarea şi implementarea politicilor stabilite de Adunare - principalul organism decizional al organizaţiei. Comitetul reprezentanţilor permanenţi reuneşte delegaţii cu statut permanent la Uniune sau alţi plenipotenţiari ai statelor membre. Consiliul pentru Pace şi Securitate reprezintă organismul decizional permanent al Uniunii Africane pentru prevenţia, gestionarea şi rezolvarea conflictelor, conform portalului oficial al organizaţiei. În prezent, organizaţia Uniunea Africană numără 55 de state membre. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: sahistory.org.za

Afisari: 70

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 08:00

1 Mai - Ziua internațională a muncii

Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al

Documentare 01-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 01-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read

Documentare 30-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1