logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FRAGMENT DE ISTORIE: 140 de ani de la inaugurarea podului american Brooklyn Bridge (24 mai)

Image

La 24 mai 1883, a fost inaugurat podul suspendat din oţel şi piatră Brooklyn Bridge, ce traversează East River, şi care face legătura dintre cartierele Manattan şi Brooklyn din New York. Cunoscut pentru arcadele sale de piatră, Podul Brooklyn susţine şase benzi de vehicule (fără camioane) şi o pistă comună pentru pietoni şi biciclete, potrivit site-ului www.nyc.gov. Începând cu anul 2018, peste Podul Brooklyn circulă în medie zilnic peste 116.000 de vehicule, 30.000 de pietoni şi 3.000 de biciclişti.

Podul este deţinut, operat şi întreţinut de Departamentul de Transport al oraşului New York şi este folosit încă de la finalizarea sa. Până la jumătatea secolului al XX-lea , a transportat şi trenuri şi tramvaie înalte. Întreaga zonă a construcţiei se întinde pe circa opt hectare. Grandioasa construcţie de infrastructură fost înscrisă, în 2017, în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit paginii de internet a organizaţiei, http://whc.unesco.org.

 


Podul Brooklyn a fost proiectat de John A. Roebling. Construcţia sa a început în 1869 şi a fost finalizată în 1883. La acea vreme, era cel mai lung pod suspendat din lume. Lungimea construcţiei proiectate de inginerul John Roebling este de 1825 de metri, pentru aceasta cheltuindu-se peste 15 milioane de dolari în 13 ani. Astfel, primele lucrări de construcţie au început în 1870, iar podul a fost dat în exploatare la 24 mai 1883.

După aproape un deceniu şi jumătate, lucrările de construcţie ale celebrului pod new-yorkez au fost finalizate, cu preţul a 27 de vieţi omeneşti, în mai 1883. Pentru prima dată în istorie, New York şi Brooklyn au fost legate, prin cel mai mare pod suspendat până la acea vreme. La 24 mai 1883, mii de locuitori s-au adunat pe malurile East River pentru a urmări ceremonia de inaugurare, oficiată de preşedintele SUA Chester A. Arthur şi guvernatorul oraşului New York, Grover Cleveland, în prezenţa fiului arhitectului german John A. Roebling, Washington A. Roebling.

 

 

Sursa foto: (c) apimagesblog.com 


Intenţia de a construi un pod peste East River datează de la începutul anilor 1800, dar distanţa era prea mare pentru soluţiile tehnologice de atunci. Locuitorii Insulei Manhattan erau, oarecum, izolaţi, la fel ca şi cei din Brooklyn.


John A. Roebling îşi câştigase reputaţia de artist al căilor de comunicaţii suspendate, după ce construise astfel de poduri peste râurile Delaware, Niagara şi Ohio. Edilii oraşului New York l-au desemnat, în 1869, inginer-şef al echipei de constructori al celui ce avea să devină cel mai celebru pod din istorie. Inginerii au proiectat o dantelărie din fire de oţel cu lungimea de 142 metri, dar inginerul-şef a murit într-un accident, iar lucrarea a fost preluată de fiul său, în vârstă de 32 de ani. Doi piloni formaţi fiecare din trei picioare bine fixate în pământ au fost instalaţi pe malurile ce trebuiau legate. Apoi, aceştia au fost legaţi printr-o structură puternică de cabluri de oţel, pe care s-a construit autostrada.

 

 

Sursa foto: (c) apimagesblog.com  


Prima persoană care a traversat, mergând pe jos, podul Brooklyn, a fost soţia inginerului-şef, Emily Roebling, care purta asupra ei o crenguţă de cocos, simbolul victoriei. În următoarele 24 de ore, un număr aproximativ de 250.000 de persoane au traversat podul, folosind un pasaj pietonal special creat de John Roebling pentru cei care doreau să privească panorama oraşului sau doar să facă o plimbare inedită.

 


Podul Brooklyn a fost numit "cea de-a opta minune a lumii", datorită lungimii sale dar şi procedurii de construcţie, inovatoare la vremea aceea. Legătura creată în 1883 între Mahnattan şi Brooklyn a permis dezvoltarea pe toate planurile a oraşului New York, schimbând cursul vieţii localnicilor pentru totdeauna. În 1898, Mahnattan şi Brooklyn s-au unit cu New York, Staten Island şi câteva sate din apropiere, formând Greater New York.

 

 

Sursa foto: (c) apimagesblog.com  


Construcţia este remarcabilă atât din punct de vedere tehnologic, cât şi prin expresia sa estetică. La momentul în care a fost construit, era cel mai lung pod suspendat din lume, iar construcţia sa a fost semnificativ inovatoare, fiind primul de acest gen care folosea cabluri de oţel şi prima utilizare pe scară largă a metodei franceze de cheson pneumatic, precum şi utilizarea unui metode ingenioase de rigidizare a punţii. Turnurile impunătoare de piatră ale podului completează catenarele de oţel şi suporturile pentru cabluri pentru a oferi unul dintre cele mai faimoase şi cunoscute monumente ale oraşului New York, reprezentând creşterea şi dezvoltarea oraşului în a doua jumătate a secolului al XIX- lea, notează UNESCO.

 

 

Sursa foto: (c) apimagesblog.com  


Între 1944 şi 1954 a avut loc o reconstrucţie cuprinzătoare. Au fost consolidate părţile interioare şi exterioare, s-au instalat noi suporturi orizontale între cele patru cabluri principale, au fost îndepărtate şinele de cale ferată şi de troleu, s-au lărgit drumurile de la două benzi la trei benzi şi au fost construite noi rampe.

 

 

Sursa foto: (c) apimagesblog.com  


Podul Brooklyn a fost desemnat Reper Istoric Naţional în 1964 şi Reper Istoric Naţional de Inginerie Civilă în 1972. Podul şi mai multe loturi din Manhattan şi Brooklyn care cuprind abordări au fost desemnate Repere NYC în 1967. În septembrie 2021, o pistă de biciclete protejată cu două sensuri a fost deschisă de-a lungul Podului Brooklyn, reutilizând o bandă de trafic de vehicule pentru a face faţă creşterii ciclismului în New York. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: Brooklyn Bridge/Facebook

Afisari: 58

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-05-2025 08:00

18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI

Documentare 18-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit

Documentare 18-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,

Documentare 18-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai

Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război