logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FRAGMENT DE ISTORIE: 140 de ani de la inaugurarea podului american Brooklyn Bridge (24 mai)

Image

La 24 mai 1883, a fost inaugurat podul suspendat din oţel şi piatră Brooklyn Bridge, ce traversează East River, şi care face legătura dintre cartierele Manattan şi Brooklyn din New York. Cunoscut pentru arcadele sale de piatră, Podul Brooklyn susţine şase benzi de vehicule (fără camioane) şi o pistă comună pentru pietoni şi biciclete, potrivit site-ului www.nyc.gov. Începând cu anul 2018, peste Podul Brooklyn circulă în medie zilnic peste 116.000 de vehicule, 30.000 de pietoni şi 3.000 de biciclişti.

Podul este deţinut, operat şi întreţinut de Departamentul de Transport al oraşului New York şi este folosit încă de la finalizarea sa. Până la jumătatea secolului al XX-lea , a transportat şi trenuri şi tramvaie înalte. Întreaga zonă a construcţiei se întinde pe circa opt hectare. Grandioasa construcţie de infrastructură fost înscrisă, în 2017, în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit paginii de internet a organizaţiei, http://whc.unesco.org.

 


Podul Brooklyn a fost proiectat de John A. Roebling. Construcţia sa a început în 1869 şi a fost finalizată în 1883. La acea vreme, era cel mai lung pod suspendat din lume. Lungimea construcţiei proiectate de inginerul John Roebling este de 1825 de metri, pentru aceasta cheltuindu-se peste 15 milioane de dolari în 13 ani. Astfel, primele lucrări de construcţie au început în 1870, iar podul a fost dat în exploatare la 24 mai 1883.

După aproape un deceniu şi jumătate, lucrările de construcţie ale celebrului pod new-yorkez au fost finalizate, cu preţul a 27 de vieţi omeneşti, în mai 1883. Pentru prima dată în istorie, New York şi Brooklyn au fost legate, prin cel mai mare pod suspendat până la acea vreme. La 24 mai 1883, mii de locuitori s-au adunat pe malurile East River pentru a urmări ceremonia de inaugurare, oficiată de preşedintele SUA Chester A. Arthur şi guvernatorul oraşului New York, Grover Cleveland, în prezenţa fiului arhitectului german John A. Roebling, Washington A. Roebling.

 

 

Sursa foto: (c) apimagesblog.com 


Intenţia de a construi un pod peste East River datează de la începutul anilor 1800, dar distanţa era prea mare pentru soluţiile tehnologice de atunci. Locuitorii Insulei Manhattan erau, oarecum, izolaţi, la fel ca şi cei din Brooklyn.


John A. Roebling îşi câştigase reputaţia de artist al căilor de comunicaţii suspendate, după ce construise astfel de poduri peste râurile Delaware, Niagara şi Ohio. Edilii oraşului New York l-au desemnat, în 1869, inginer-şef al echipei de constructori al celui ce avea să devină cel mai celebru pod din istorie. Inginerii au proiectat o dantelărie din fire de oţel cu lungimea de 142 metri, dar inginerul-şef a murit într-un accident, iar lucrarea a fost preluată de fiul său, în vârstă de 32 de ani. Doi piloni formaţi fiecare din trei picioare bine fixate în pământ au fost instalaţi pe malurile ce trebuiau legate. Apoi, aceştia au fost legaţi printr-o structură puternică de cabluri de oţel, pe care s-a construit autostrada.

 

 

Sursa foto: (c) apimagesblog.com  


Prima persoană care a traversat, mergând pe jos, podul Brooklyn, a fost soţia inginerului-şef, Emily Roebling, care purta asupra ei o crenguţă de cocos, simbolul victoriei. În următoarele 24 de ore, un număr aproximativ de 250.000 de persoane au traversat podul, folosind un pasaj pietonal special creat de John Roebling pentru cei care doreau să privească panorama oraşului sau doar să facă o plimbare inedită.

 


Podul Brooklyn a fost numit "cea de-a opta minune a lumii", datorită lungimii sale dar şi procedurii de construcţie, inovatoare la vremea aceea. Legătura creată în 1883 între Mahnattan şi Brooklyn a permis dezvoltarea pe toate planurile a oraşului New York, schimbând cursul vieţii localnicilor pentru totdeauna. În 1898, Mahnattan şi Brooklyn s-au unit cu New York, Staten Island şi câteva sate din apropiere, formând Greater New York.

 

 

Sursa foto: (c) apimagesblog.com  


Construcţia este remarcabilă atât din punct de vedere tehnologic, cât şi prin expresia sa estetică. La momentul în care a fost construit, era cel mai lung pod suspendat din lume, iar construcţia sa a fost semnificativ inovatoare, fiind primul de acest gen care folosea cabluri de oţel şi prima utilizare pe scară largă a metodei franceze de cheson pneumatic, precum şi utilizarea unui metode ingenioase de rigidizare a punţii. Turnurile impunătoare de piatră ale podului completează catenarele de oţel şi suporturile pentru cabluri pentru a oferi unul dintre cele mai faimoase şi cunoscute monumente ale oraşului New York, reprezentând creşterea şi dezvoltarea oraşului în a doua jumătate a secolului al XIX- lea, notează UNESCO.

 

 

Sursa foto: (c) apimagesblog.com  


Între 1944 şi 1954 a avut loc o reconstrucţie cuprinzătoare. Au fost consolidate părţile interioare şi exterioare, s-au instalat noi suporturi orizontale între cele patru cabluri principale, au fost îndepărtate şinele de cale ferată şi de troleu, s-au lărgit drumurile de la două benzi la trei benzi şi au fost construite noi rampe.

 

 

Sursa foto: (c) apimagesblog.com  


Podul Brooklyn a fost desemnat Reper Istoric Naţional în 1964 şi Reper Istoric Naţional de Inginerie Civilă în 1972. Podul şi mai multe loturi din Manhattan şi Brooklyn care cuprind abordări au fost desemnate Repere NYC în 1967. În septembrie 2021, o pistă de biciclete protejată cu două sensuri a fost deschisă de-a lungul Podului Brooklyn, reutilizând o bandă de trafic de vehicule pentru a face faţă creşterii ciclismului în New York. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: Brooklyn Bridge/Facebook

Afisari: 43

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 27-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )

Documentare 27-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon

Documentare 27-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie

Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 26-04-2025 10:00

26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)

O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab

Documentare 26-04-2025 08:30

26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)

La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur

Documentare 26-04-2025 08:00

26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc

Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe

Documentare 26-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 26-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și

Documentare 26-04-2025 07:00

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista

Documentare 26-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie

Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru