logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Summit-urile şefilor de stat şi de guvern ai Consiliului Europei: date generale şi cronologie

Image

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în zilele de 16 şi 17 mai 2023, în Islanda, la Reykjavik, la cel de-al patrulea summit al Consiliului Europei.

Desfăşurată sub motto-ul "Uniţi în jurul valorilor noastre/ Uniţi pentru Europa", cea de-a patra ediţie a reuniunii la nivel înalt va sublinia rolul Consiliului Europei în actualul context geopolitic marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, organizaţia responsabilă pentru democraţie, drepturile omului şi statul de drept fiind printre primele instituţii internaţionale care au reacţionat printr-o acţiune concretă, respectiv prin excluderea Federaţiei Ruse din rândul statelor membre, informa, la 15 mai, Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, pentru România, participarea la Summitul de la Reykjavik are o semnificaţie aparte, întrucât în 2023 se împlinesc 30 de ani de când ţara noastră s-a alăturat ca stat membru cu drepturi depline al organizaţiei de la Strasbourg, decizia privind aderarea fiind luată în 1993 la primul Summit al Consiliului Europei.

În prima zi a summitului, preşedintele Iohannis va coprezida, alături de prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, masa rotundă cu tema "Protejarea democraţiei în vremuri de încercare - riscuri, rezilienţă şi reangajare" şi va participa la reuniunea de lucru "Uniţi pentru Ucraina", găzduită de prim-ministrul Islandei, Katrin Jakobsdottir.

În cursul dezbaterilor generale din cea de-a doua zi a summitului, Iohannis va reitera angajamentul faţă de sistemul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi va reliefa rolul pe care Consiliul Europei l-a jucat, în cei 30 de ani de apartenenţă a României la organizaţia de la Strasbourg, la consolidarea unei democraţii stabile şi mature în ţara noastră, arată Administraţia Prezidenţială.

La finalul summitului va fi adoptată Declaraţia de la Reykjavik, care reconfirmă rolul particular al Consiliului Europei în arhitectura multilaterală la nivel european şi internaţional.

La 7 noiembrie 2022, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a convenit ca un al patrulea summit al şefilor de stat şi de guvern să aibă loc la 16-17 mai 2023, la Reykjavik, în Islanda, în timpul preşedinţiei islandeze a Comitetului de Miniştri (nov. 2022 - mai 2023), scrie site-ul https://www.coe.int/.

Comitetul de Miniştri este organismul de decizie al Consiliului Europei şi este compus din miniştrii afacerilor externe ai fiecărui stat membru, ori din reprezentanţii lor diplomatici permanenţi la Strasbourg. Comitetul de Miniştri decide politica pe care o urmează Consiliul Europei şi aprobă bugetul şi programul său de activităţi.

Consiliul Europei reprezintă un cadru instituţional de colaborare interguvernamentală între statele membre, în toate domeniile de interes ale societăţii europene (cu excepţia celor legate de apărare) şi anume: cooperare juridică, în domeniul mijloacelor de informare în masă, în educaţie, cultură, patrimoniu, tineret şi sport, probleme sociale şi economice, puteri locale şi regionale, protecţia mediului etc. Cuprinde 46 de state membre, inclusiv cele 27 ale Uniunii Europene. Toate statele membre ale Consiliului Europei au semnat Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, un tratat conceput în scopul protejării drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept, conform https://www.mae.ro/ şi https://www.coe.int/.

***

Primul summit al şefilor de stat şi de guvern al Consiliului Europei a avut loc la Viena, în 8-9 octombrie 1993, după căderea zidului Berlinului şi în contextul apariţiei noilor democraţii din Europa Centrală şi de Est. Reuniunea la nivel înalt a confirmat politica de deschidere şi lărgire a Consiliului Europei şi a iniţiat procesul de reformă menit să sporească eficienţa Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Şefii de stat şi de guvern au decis atunci că acest organism (Consiliul Europei) este gardianul securităţii democratice bazate pe drepturile omului, democraţie şi stat de drept. Iar securitatea democratică este complementară securităţii militare, aceasta din urmă fiind o condiţie pentru stabilitate şi pace. Summit-ul s-a finalizat cu adoptarea Declaraţiei de la Viena şi a unui plan de acţiune, scrie site-ul https://www.coe.int/.

La cel de-al doilea summit al Consiliului Europei, care s-a desfăşurat la Strasbourg, în zilele de 10-11 octombrie 1997, şefii de stat şi de guvern au adoptat un plan de acţiune pentru a consolida activitatea Consiliului Europei în patru domenii: democraţie şi drepturile omului (incluzând instituţia Comisarului drepturilor omului în cadrul Consiliului Europei), coeziune socială, siguranţa cetăţenilor şi valori democratice şi diversitate culturală. În Declaraţia finală, şefii de stat şi de guvern au făcut apel, între altele, la intensificarea luptei împotriva xenofobiei, antisemitismului, rasismului şi intoleranţei, precum şi la abolirea universală a pedepsei cu moartea, se arată pe https://search.coe.int/.

Cel de-al treilea summit al şefilor de stat şi de guvern din Consiliul Europei s-a desfăşurat la Varşovia, în 16-17 mai 2005. Reprezentanţii celor 46 de state membre au redefinit rolul organizaţiei internaţionale, adoptând o Declaraţie şi un plan de acţiune. S-au fixat, astfel, sarcinile principale ale Consiliului pentru următorii ani, vizând consolidarea misiunii-cheie a Consiliului Europei, aceea de a menţine şi promova drepturile omului, democraţia şi statul de drept. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Anda Badea)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-05-2025 08:30

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag

Documentare 18-05-2025 08:00

18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI

Documentare 18-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit

Documentare 18-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,

Documentare 18-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai

Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa