Consiliul European din 23-24 martie 2023

Liderii Uniunii Europene se reunesc în zilele de 23 şi 24 martie 2023, la Bruxelles, într-o reuniune formală, pentru a lua în discuţie subiecte precum agresiunea rusă din Ucraina, competitivitatea, politica comercială a Uniunii, energia, relaţiile externe etc, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
În prima zi a reuniunii va participa la un prânz de lucru şi secretarul general al ONU, António Guterres.
În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, liderii europeni vor aborda subiectul în toate dimensiunile sale. În acest context, liderii vor discuta despre responsabilitatea vinovaţilor, creşterea presiunii colective asupra Rusiei, utilizarea activelor îngheţate pentru reconstrucţia Ucrainei, sprijin pentru a satisface nevoile militare şi de apărare ale Ucrainei, securitatea alimentară globală, arată site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
De la începutul războiului din Ucraina, UE şi statele sale membre au pus la dispoziţie aproximativ 67 de miliarde de euro Ucrainei şi au adoptat un set de măsuri restrictive împotriva Rusiei fără precedent: 10 pachete de sancţiuni.
De asemenea, la 20 martie 2023, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al UE, s-a convenit asupra unui acord privind alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei, conform AFP. Miniştrii de externe ai UE (17 din cele 27 de state membre + Norvegia) au decis să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de 2 miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei, pentru a o ajuta în războiul cu Rusia. Statele care vor participa la acest program sunt Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Suedia şi Norvegia. Suma alocată este inclusă în măsurile de asistenţă din cadrul Facilităţii europene pentru pace, menţionează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Suma de 1 miliard de euro va fi utilizată pentru a le rambursa statelor membre muniţiile livrate Kievului din stocurile lor, la preţuri de 1.000-1.300 euro pe obuz. În prezent, preţul unui astfel de obuz este de 4.000 de euro şi creşte în continuare, potrivit relatării AFP. Un alt miliard de euro va fi utilizat pentru cumpărarea de muniţii calibrul 155 mm destinate Ucrainei. Contractele sunt prevăzute în septembrie cu obiectivul de a reduce la 6-8 luni termenul pentru achiziţionare şi livrare.
Consiliul European va discuta strategia competitivităţii pe termen lung a UE, precum şi despre productivitatea şi modul de valorificare a întregului potenţial al pieţei unice. Se va aborda, de asemenea, un set de propuneri ale Comisiei, incluzând Actul european al materiilor prime critice, Actul privind industria net-zero (Net-Zero Industry Act -NZIA), un cadru de ajutor de stat revizuit. Comisia a propus, la 16 martie 2023, Actul privind industria cu zero emisii nete, pentru a extinde producţia de tehnologii curate în UE şi pentru a se asigura că Uniunea este bine echipată pentru tranziţia către o energie curată. Această iniţiativă a fost anunţată de preşedinta von der Leyen ca parte a Planului industrial al Pactului verde, conform site-ului https://ec.europa.eu/. Tot la 16 martie, Comisia a propus un set de acţiuni cuprinzătoare, pentru a garanta accesul UE la o aprovizionare sigură, diversificată, accesibilă ca preţ şi durabilă cu materii prime critice, scrie site-ul https://romania.representation.ec.europa.eu/.
Consiliul European din 23-24 martie va avea o şi discuţie strategică cu privire la aspectele geopolitice ale politicii comerciale a UE şi va aborda reforma cadrului de guvernanţă economică a Uniunii.
De asemenea, se aşteaptă aprobarea recomandării privind politica economică a zonei euro şi sondajul anual privind creşterea durabilă 2023.
Cu privire la subiectul energie, Consiliul European va face un bilanţ al acţiunilor privind preţurile ridicate la energie, reducerea cererii de gaze, asigurarea securităţii aprovizionării, eliminarea treptată a dependenţei de combustibilii fosili ruşi.
Nu în ultimul rând, având în vedere că la Consiliul European din februarie 2023, liderii UE au solicitat Consiliului şi Comisiei să revizuiască punerea în aplicare a concluziilor lor privind migraţia, la reuniunea din 23-24 martie, preşedintele Comisiei şi preşedinţia suedeză a Uniunii vor oferi o scurtă informare pe această temă.
Site-ul Consiliului mai informează că, în marja Consiliului European, pe 24 martie, va avea loc un Summit Euro în format incluziv.
***
Reuniunea anterioară a Consiliului European s-a desfăşurat la 9 februarie 2023, la Bruxelles, fiind o întâlnire extraordinară. Liderii Uniunii au adoptat concluzii privind Ucraina, economia, migraţia, dialogul Belgrad-Priştina şi cutremurul din Turcia şi Siria. În concluzii se arată că UE va menţine şi va încerca să sporească şi mai mult presiunea colectivă asupra Rusiei, pentru a pune capăt războiului şi pentru a-şi retrage trupele şi echipamentele militare din Ucraina. Măsurile împotriva eludării vor fi, de asemenea, întărite, iar UE este pregătită să continue să îşi consolideze măsurile restrictive, scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
UE sprijină iniţiativa Ucrainei pentru o pace justă, inclusiv formula de pace a preşedintelui Zelenski, cuprinzând planul de pace în 10 puncte al Ucrainei, un summit pe tema formulei de pace, se mai arată în concluziile adoptate.
Consiliul european din 9 februarie 2023 a fost, de asemenea primul summit european de la declanşarea războiului de către Rusia în februarie 2022, la care preşedintele Zelenski a participat în persoană.
***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii.
Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul "concluziilor" adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. În cadrul fiecărei reuniuni a Consiliului European sunt adoptate concluzii de către această instituţie.
Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.
Pe lângă reuniunile formale, Consiliul European desfăşoară şi reuniuni informale sau extraordinare ale şefilor de stat sau de guvern. De obicei, în urma acestor reuniuni, liderii adoptă mai degrabă o declaraţie decât concluzii oficiale. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc