O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan

Unul dintre actorii "Generaţiei de Aur", Ovidiu Iuliu Moldovan a debutat pe scena Teatrului Naţional din Timişoara şi a devenit cunoscut pe cea a Teatrului Naţional din Bucureşti. Fizionomia, experienţa scenică şi intuiţia cinematografică l-au impus şi în roluri pentru marele ecran. A interpretat roluri în piese de teatru radiofonic şi a colaborat la emisiuni de poezie - recitaluri "Eminescu".
Actorul s-a născut în satul Vişinelu, localitatea Sărmaşu, judeţul Cluj (astăzi, judeţul Mureş), la 1 ianuarie 1942. A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorilor Pop Marţian şi Octavian Cotescu, pe care l-a absolvit în 1964. Şi-a început cariera pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, unde fusese repartizat. Aici, a jucat între anii 1965-1969, într-o serie de spectacole, între care: "A 12-a noapte" de W. Shakespeare, "Anotimpurile" de Werker, "Romulus cel Mare" de F. Durrenmatt, "Pădurea împietrită" de Sherwood, "Dactilografii" de Schisgall, "Pogoară iarna" M. Anderson, potrivit https://www.tnb.ro/.
Repetitţe înaintea premierei piesei de teatru 'Livada cu vişini', jucată pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), în regia lui Andrei Şerban. în imagine: actorii Eugenia Maci (stg) şi Ovidiu Iuliu Moldovan (dr), 1992.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES
Începând din 1970 şi până în 2002, ca actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, a interpretat o multitudine de personaje din literatura dramatică românească şi universală. A fost: Oswald în "Regele Lear" de William Shakespeare (1970, regia Radu Penciulescu), Ian în "Prima zi de libertate" de Leon Kruczkovski (1971, regia Dan Nasta), Thomas în "Generoasa fundaţie" de Antonio Buero Vallejo (1978, regia Horea Popescu), Caligula în piesa cu acelaşi nume de Albert Camus (1980, regia Horea Popescu), Despot Eraclid în "Despot Vodă" de Vasile Alecsandri (1983, regia Anca Ovanez Doroşenco), Malvolio în "A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare (1984, regia Anca Ovanez Doroşenco), Gelu Ruscanu în "Jocul ielelor" de Camil Petrescu (1986, regia Sanda Manu), Carson în "Marea" de Edward Bond (1987, regia Horea Popescu), Baiazid Yildirim în "Moştenirea" de Tudor Popovici (1989, regia Horea Popescu şi Mihai Manolescu), Iason în "O trilogie antică - Medeea" după Euripide şi Seneca (1990, regia Andrei Şerban), Avram Iancu în spectacolul cu acelaşi nume de Lucian Blaga (1991, regia Horea Popescu), Orsino în "Noaptea regilor" de William Shakespeare (1991, regia Andrei Şerban), Lopahin în "Livada de vişini" de A.P. Cehov (1991-1992, regia Andrei Şerban), Tamerlan în "Tamerlan cel Mare" de Christopher Marlowe (1994, regia Victor Ioan Frunză), Platonov în piesa cu acelaşi nume de A.P. Cehov (1994, regia Ivan Helmer), Penteu în "Bacantele" de Euripide (1997, regia Mihai Măniuţiu), Baronul în "Azilul de noapte" de Maxim Gorki (1998, regia Ion Cojar), "Celălalt Cioran", pe texte din "Jurnalul" lui Emil Cioran (2002, regia George Banu şi Radu Penciulescu), "Trecut-au anii..." (2008, recital de poezie din lirica lui Mihai Eminescu), se menţionează pe site-ul Teatrului Naţional Bucureşti.
A jucat pe scena Teatrului Bulandra, în 1979, în unul dintre cele mai bune spectacole ale lui Liviu Ciulei, respectiv "Furtuna" de William Shakespeare. Spectacolul a fost distins cu Premiul Special al Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN).
Din filmografia sa amintim: "Despre o anume fericire" (1974, regia Mihai Constantinescu), "Actorul şi sălbaticii" (1975, regia Manole Marcus), "Dincolo de pod" (1976, regia Mircea Veroiu), "Artista, dolarii şi ardelenii" (1978, regia Mircea Veroiu), "Profetul, aurul şi ardelenii" (1978, regia Dan Piţa), "Un om în loden" (1979, regia Nicolae Mărgineanu), "Pruncul, petrolul şi ardelenii" (1980, regia Dan Piţa), "Bietul Ioanid" (1980, regia Dan Piţa), "Semnul şarpelui" (1982, regia Mircea Veroiu), "Castelul din Carpaţi" (1982, regia Stere Gulea), "Întâlnirea" (1983, regia Sergiu Nicolaescu), "Dreptate în lanţuri" (1984, regia Dan Piţa), "Horea" (1984, regia Mircea Mureşan), "Punct şi de la capăt" (1986, regia Alexa Visarion), "Cuibul de viespi" (1988, regia Horea Popescu), "Flori de gheaţă" (1989, regia Anghel Mora), "Somnul insulei" (1993, regia Mircea Veroiu), "Nopţi de crystal" (1994, regia Tonia Marketaki, producţie Grecia), "Crăciun însângerat" (1996, regia Claudio Nasso, producţie Canada) şi "Craii de Curtea Veche'' (1997, regia Mircea Veroiu).
A apărut în producţii pentru televiziune - "Un august în flăcări" (1975, regia Dan Piţa, Radu Gabrea), "Nimeni nu moare" (1984, regia Constantin Chelba), "Misiunea" (1988, regia Virgil Calotescu), "Ion şi Adriana" (1995, regia Niky Wolkz, producător ZDF Berlin), dar şi în piese de teatru pentru televiziune - "Cei din urmă" după M. Gorki (1975, regia Radu Penciulescu), "Turnul de fildeş" după Camil Petrescu (1980, regia Cornel Todea), "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian (1983, regia Eugen Todoran), "Hanul de la răscruce" după Horia Lovinescu (1984, regia Olimpia Arghir), "Bălcescu" după Octav Măgureanu (1985, regia Letiţia Popa).
De asemenea, a interpretat peste 60 de roluri în piese de teatru radiofonic şi a lucrat cu regizori precum Constantin Moruzan, Cristian Munteanu, Dan Puican sau Leonard Popovici. A colaborat la peste 80 de emisiuni de poezie - recitaluri "Eminescu", alături de Valeria Seciu şi Ion Caramitru, arată https://www.ziarulmetropolis.ro/.
Foto: (c)
Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan la Gala premiilor UNITER, 2004.
Foto: (c) BOGDAN MARAN/AGERPRES FOTO
I-au fost decernate numeroase premii şi distincţii care i-au răsplătit activitatea teatrală şi cinematografică, între care: medalia Meritul Cultural clasa I "pentru merite în domeniul artei dramatice" (1967); Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului" "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului" (2004) şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004).
Casa memorială a actorului Ovidiu Iuliu Moldovan, din Sărmaşu, judetul Mureş.
Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO
Ovidiu Iuliu Moldovan a murit la 12 martie 2008, la vârsta de 66 de ani, şi a fost înmormântat în Cimitirul Bellu, pe Aleea Actorilor. Preşedinţia României i-a conferit post-mortem, la 15 martie 2008, Ordinul "Steaua României", în grad de cavaler, "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră artistică, pusă în slujba scenei şi a filmului din ţara noastră". AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat