PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Parcul Naţional Göreme şi monumentele în stâncă din Capadocia (Turcia)

Parcul Naţional Göreme şi monumentele în stâncă din Cap(p)adocia sau Capadochia din centrul Anatoliei (Turcia) au fost înscrise, în 1985, în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit paginii de internet a organizaţiei, http://whc.unesco.org.
Într-un peisaj spectaculos, sculptat în întregime de eroziune, valea Göreme şi împrejurimile sale conţin sanctuare cioplite în stâncă ce oferă dovezi unice ale artei bizantine în perioada post-iconoclastă. Acolo pot fi văzute şi locuinţe, sate troglodite (în cavernă) şi oraşe subterane, rămăşiţe ale unui habitat uman tradiţional datând din secolul al IV-lea.
Situat pe platoul central al Anatoliei, într-un peisaj vulcanic sculptat de eroziune care a format o succesiune de creste muntoase, văi şi vârfuri cunoscute sub numele de "hornuri de zâne" sau "hoodoos", Parcul Naţional Göreme şi siturile stâncoase din Capadocia acoperă regiunea dintre oraşele turceşti Nevşehir, Ürgüp şi Avanos, siturile Karain, Karlik, Yeşilöz, Soganli şi oraşele subterane Kaymaklî şi Derinkuyu. Zona este delimitată la sud şi la est de şiruri de vulcani dispăruţi cu Erciyes Dagi (3.916 metri) la un capăt şi Hasan Dagi (3.253 metri) la celălalt. Densitatea încăperilor săpate în stâncă, a bisericilor, a satelor troglodite şi a oraşelor subterane din cadrul formaţiunilor stâncoase îl fac unul dintre cele mai interesante şi mai mari complexe de peşteri locuite din lume. Deşi interesant din punct de vedere geologic şi etnologic, frumuseţea incomparabilă a decorului sanctuarelor creştine face din Capadocia unul dintre mărturiile de frunte ale perioadei de artă bizantină post-iconoclastă.
Se presupune că primele dovezi ale activităţii monahale din Capadocia datează din secolul al IV-lea, moment în care micile comunităţi anahorite, acţionând după învăţăturile lui Vasile cel Mare, arhiepiscop al Cezareei Capadociei, au început să locuiască în chilii săpate în stâncă. În perioadele următoare, pentru a rezista invaziilor arabe, au început să se adune în sate troglodite sau oraşe subterane, cum ar fi Kaymaklî sau Derinkuyu, care au servit drept locuri de refugiu.
Atât de uimitoare sunt oraşele subterane din Capadocia, încât sunt considerate a fi a opta minune a lumii, conform www.crestinortodox.ro. Ele au luat naştere ca locuri de refugiu pentru populaţiile din zonă în timpul invaziilor arabe din secolul al VII-lea d.Hr. Nefiind războinici, oamenii au preferat să se retragă, având pregătit în subteran un adevărat oraş-labirint cu diferite încăperi, cu depozite de alimente, cu locuri de rugăciune, inclusiv cu sisteme de ventilaţie. Mulţi localnici folosesc şi în prezent încăperile subterane, la care au acces chiar din curţile gospodăriilor lor.
Oraşele subterane sunt muzee şi pot fi vizitate de turişti pe trasee fixe, pentru că tunelurile sunt pline cu pământ rezultat din eroziunile şi surpările produse de-a lungul veacurilor. Cele mai multe tuneluri pot fi vizitate până la 30 metri adâncime. Sunt numeroase oraşe subterane la Kaymaklî, la Derinkuyu, la Ürgüp, la Avanos şi sub alte sate. Dintre acestea, aşezarea de la Kaymaklî pare că era cea mai mare şi mai bine organizată pentru adăpostire şi trai în condiţii de supravieţuire chiar mai mult de o lună.
Monahismul din Capadocia era deja bine definit în perioada iconoclastă (anii 725-842), aşa cum o ilustrează decorarea multor sanctuare care păstrau un minim strict de simboluri (cel mai adesea cruci sculptate sau pictate în tempera). Cu toate acestea, după anul 842, au apărut multe biserici rupestre, bogat decorate cu picturi figurative viu coloratem cum ar fi cele din Valea Göreme: Tokali şi El Nazar (secolul al X-lea), Sf. Barbara şi Sakli (secolul al XI-lea) şi Elmali şi Karanlik (sfârşitul secolului al XII-lea - începutul secolului al XIII-lea).
Locuinţele rupestre, satele, mănăstirile şi bisericile din Capadocia păstrează imaginea fosilizată a unei provincii a Imperiului Bizantin între secolul al IV-lea şi sosirea turcilor selgiucizi (1071), notează site-ul UNESCO. Acestea sunt vestigiile esenţiale ale unei civilizaţii dispărute.
Procesele de eroziune care au format structurile distinctive de rocă conică vor continua să creeze noi "coşuri de zâne" şi stâlpi de rocă. Cu toate acestea, din cauza ritmului eroziunii, valorile naturale ale zonei pot fi încă ameninţate de utilizarea nesustenabilă. Caracteristicile culturale, inclusiv bisericile cioplite în stâncă şi structurile culturale aferente, riscă să fie subminate de eroziune şi alte procese naturale destructive, la care se adaugă turismul de masă şi presiunile de dezvoltare a regiunii. Proprietatea Patrimoniului Mondial Parcul Naţional Göreme şi siturile de stânci din Capadocia fac obiectul protecţiei legale în conformitate atât cu Legea privind protecţia resurselor culturale şi naturale nr. 2863, cât şi cu Legea parcurilor naţionale nr. 2873. Întregul teritoriu dintre oraşele Nevşehir, Ürgüp şi Avanos este parc naţional. În plus, zone naturale, arheologice, urbane şi mixte arheologice şi naturale de conservare, două oraşe subterane, cinci sate troglodite şi peste 200 de biserici cioplite în stâncă, dintre care unele conţin numeroase fresce, au fost înscrise în registrul monumentelor şi siturilor imobile. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.whc.unesco.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit