TIMP LIBER: Staţiunea montană Straja din judeţul Hunedoara

Staţiunea Straja este situată pe panta ascensională nordică a Munţilor Vâlcan, în zona Văii Jiului, la o distanţă de aproximativ 8 km de municipiul Lupeni, în judeţul Hunedoara, potrivit discoverhunedoara.com.
Accesul în staţiune se poate face cu autovehiculul, cu plecare din Lupeni, cartierul Braia, urmându-se "Drumul Crucii" pe o distanţă de 7 km. Alternativ, din zona de agrement Brăiţa din Lupeni, se poate ajunge în staţiune prin intermediul telegondolei, după o călătorie de aproximativ 25 de minute.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
Staţiunea Straja se află la o altitudine de 1445 de metri şi este cunoscută, în special, pentru posibilităţile pe care le oferă practicanţilor sporturilor de iarnă. Cuprinde 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază de instalaţie de nocturnă. Domeniul schiabil pe care îl oferă Straja însumează aproximativ 26 km, arată skistraja.ro. În cazul în care condiţiile meteorologice nu sunt propice practicării sporturilor de iarnă, 20 km din totalul pârtiilor pot fi acoperiţi cu zăpadă artificială.
Pârtia Canal este preferata schiorilor versaţi, având o lungime de 1400 m şi un grad ridicat de dificultate. Pârtia Lupului are, de asemenea, un grad sporit de dificultate şi măsoară 520 m. Pârtii de nivel mediu sunt Mutu şi Telegondola, cea din urmă având lungimea de 3200 m, potrivit infoghidromania.com.
Foto: (c) SORIN BLADA/AGERPRES FOTO
Schiorii începători au la dispoziţie pârtia Platoul Soarelui (405 m lungime), pârtia Sf. Gheorghe (700 m lungime) şi cea denumită Platoul Constantinescu (1740 m lungime). Cea mai lungă pârtie din Straja e cea care poartă numele staţiunii, cu o lungime de 8,1 km, conform discoverhunedoara.com.
În staţiune există un parc de aventură, cu tiroliene, poduri suspendate şi pereţi de escaladă. Printre obiectivele naturale din zonă se numără Cheile Buţii, Cheile Baniţa şi Peştera Bolii. Aceasta din urmă a fost reamenajată în ultimii ani şi găzduieşte diverse manifestări artistice.
Foto: (c) SORIN BLADA/AGERPRES FOTO
Un alt punct de atracţie al staţiunii este schitul Straja, ale cărui lucrări de construcţie au început în anul 1999 şi s-au încheiat în 2006. Intrarea în curtea schitului se face printr-un tunel artificial, de beton, lung de 57 m. În interiorul acestuia pot fi văzute picturi ce reprezintă 365 de sfinţi din calendarul ortodox, alături de alte imagini inspirate din Vechiul şi Noul Testament. O candelă este aprinsă în permanenţă, fiind mutată în faţa icoanei sfântului care este sărbătorit în ziua respectivă, precizează basilica.ro.
Mica biserică din lemn poartă hramul Sfinţilor Constantin şi Elena.
Foto: (c) SORIN BLADA/AGERPRES FOTO
Staţiunea Straja este cunoscută şi datorită procesiunii "Drumul Crucii", organizată în Vinerea Mare a Sărbătorilor Pascale, cu începere din anul 2000. De-a lungul traseului există 14 popasuri, în dreptul fiecăruia aflându-se troiţe din piatră ce simbolizează scena respectivei opriri făcute de Mântuitor în drumul Său către muntele Golgota, arată crestinortodox.ro. Anual, numărul participanţilor la procesiune depăşeşte 4000 de persoane, însoţite de 20 de preoţi.
La altitudinea de 1485 m se află Crucea Eroilor de pe Muntele Straja, monument comemorativ al militarilor români care au căzut în luptele din Defileu Jiului în toamna anului 1916, în Primul Război Mondial. Crucea măsoară 18,6 m înălţime, are anvergura de 9 m, este realizată din oţel şi a fost sfinţită la 30 octombrie 1996 de stareţul Mănăstirii Lainici, Ioachim Pârvulescu.
Atât schitul, cât şi crucea din Straja au fost realizate la iniţiativa localnicului Emil Ilie Părău.
Mascota staţiunii Straja este simpaticul urs Baloo. Povestea lui a început în anul 2000, când puiul de urs a fost găsit inconştient în pădure de un angajat al Ocolului Silvic Petroşani. Extrem de slăbit, puiul de câteva săptămâni a fost dus de pădurar la spitalul din Petroşani, unde a fost salvat după ce i-au fost administrate perfuzii cu medicamente. Inspiraţi de ursul din "Cartea Junglei", oamenii l-au botezat Baloo, fiind apoi dus de Emil Părău în staţiune, unde i s-a pus la dispoziţie un ţarc cu o suprafaţă de 1200 metri pătraţi, cu bârlog şi bazin de apă. Anual, în luna februarie are loc Cupa Baloo la schi, eveniment dedicat copiilor.
Straja a fost declarată staţiune turistică locală în anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002, menţionează skistraja.ro. Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile.
Munţii Vâlcan se află în partea de V-SV a Carpaţilor Meridionali, între văile râurilor Jiu de Vest (la N) şi Jiu (defileul Jiului) la E, Subcarpaţii Olteniei (la S) şi valea superioară a Motrului (la V), notează Dan Ghinea în "Enciclopedia Geografică a României" (Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2002).
Versantul nordic, mai abrupt, domină Depresiunea Petroşani, pe când cel sudic se prelungeşte prin culmi secundare domoale, despărţite de văi înguste. În cadrul acestor văi s-au format Cheile Vaidei pe Şuşiţa şi Cheile Runcului pe Sohodol. Culmea centrală a Munţilor Vâlcan este dominată de vârfurile Straja (1868 m altitudine), Mutu (1737 m), Coarnele (1789 m), Şigleu Mare (1682 m), Arcanu (1815 m) şi altele. Vegetaţia este reprezentată de păduri de fag şi conifere, iar la peste 1400 m altitudine predomină pajiştile. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/
8 mai - Ziua internațională a talasemiei
Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien
8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu