BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din München (Germania)

Catedrala din München, capitala landului Bavaria din Germania, este cunoscută sub numele de Frauenkirche şi este sediul Arhiepiscopiei de München şi Freising. Cu turnurile sale distinctive, vizibile de departe, Catedrala din München - Frauenkirche, în stil gotic târziu, datând din secolul al XV-lea, este cel mai faimos punct de reper al oraşului, indică site-urile https://www.munich.travel/ şi https://www.muenchen.de/.
În München exista deja din anul 1240 o biserică la periferia oraşului, construită de dinastia Wittelsbach. Odată cu extinderea oraşului şi creşterea populaţiei acestuia, s-a hotărât în secolul al XV-lea construirea unei noi biserici, mai reprezentative.
Ridicată de arhitectul şi maestrul constructor Jörg von Halsbach (cunoscut şi ca Jörg Ganghofer) din München în secolul al XV-lea, clădirea Catedralei din München a fost construită folosindu-se cărămizi, din motive financiare şi dată fiind lipsa carierelor în regiune. Piatra de temelie a fost pusă în 1468. În afară de vârfurile celor două turnuri, clădirea a fost finalizată în 1488, după doar 20 de ani de lucrări de construcţie. Acoperişurile distinctive ale celor două turnuri au fost adăugate abia în 1525, iar stilul a fost adoptat după modelul Domului Stâncii din Ierusalim, despre care se credea la vremea aceea că era Templul antic al lui Solomon, se arată pe https://www.munich.travel/.
Sursa foto: muenchen.de
Frauenkirche este o biserică cu sală în stil gotic târziu, cu trei nave. Naosul are 109 metri lungime, 40 metri lăţime şi 37 metri înălţime şi poate găzdui 20.000 de persoane. Un semn tipic al stilului gotic sunt stâlpii din interiorul bisericii. Stâlpii albi şi boltele, alături de vitralii, creează o impresie luminoasă şi deschisă.
Clădirea a fost proiectată fără ornamente gotice bogate. Decorul interior al bisericii este simplu în comparaţie cu alte construcţii gotice. Zona altarului este încununată de douăsprezece lucrări în relief cu aspecte din viaţa Maicii Domnului şi de statuia Mariei Imaculata, iar picturile înfăţişează reprezentări ale Mariei cu Pruncul. În plus, pot fi admirate multe capele laterale decorate diferit, altare, sculpturi şi epitafe în interiorul catedralei, precum şi un ceas automat din secolul al XVI-lea, notează https://www.muenchen.de/.
Sursa foto: descoperalocuri.ro
Turnul de sud, care măsoară 98,45 metri în înălţime şi are şapte clopote uriaşe, este deschis vizitatorilor şi oferă o vedere asupra întregului oraş. Turnul de nord este înalt de 98,57 metri şi are trei clopote, se menţionează pe https://www.muenchen.de/. Mai recent, turnul de sud a fost renovat timp de zece ani, motiv pentru care nu a fost accesibil spre vizitare. Din martie 2022, vizitatorii pot merge din nou în acest turn, printr-o scară în spirală sau cu un lift. Astfel, de la o înălţime de aproape 99 de metri, ei se pot bucura de o vedere panoramică asupra Munchenului şi Alpilor, de la cele 16 ferestre.
Sursa foto: descoperalocuri.ro
Printre punctele de atracţie pentru vizitatori se numără şi Monumentul Wittelsbach (bogat decorat cu figuri şi simboluri din bronz), Cripta Episcopului (unde sunt înmormântaţi câţiva membri ai casei nobiliare Wittelsbach, dar şi arhiepiscopii de München şi Freising), precum şi aşa-numitul "Pasul diavolului".
Sursa foto: muenchen.de
Legat de Catedrala din München există o legendă potrivit căreia diavolul însuşi a lăsat o amprentă a piciorului - aşa-numitul "Pasul diavolului" - chiar la intrarea în biserică.
După ce a suferit pagube mari în timpul raidurilor aeriene din cel de-al Doilea Război Mondial, Catedrala din München a fost reconstruită între 1948 şi 1955, cu un design mai simplu şi mai puţine ornamente. În etapele ulterioare ale renovării, care au continuat până în 1994, au fost adăugate treptat mai multe elemente ornamentale. După ultimele restaurări, interiorul catedralei a fost redecorat cu numeroase opere de artă ale unor artişti notabili precum Erasmus Grasser, Jan Polack, Hans Krumpper şi Ignaz Günther.
Sursa foto: descoperalocuri.ro
Frauenkirche oferă în mod regulat concerte de orgă şi are mai multe coruri. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: muenchen.de
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie
Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe