FRAGMENT DE ISTORIE: Inaugurarea Ateneului Român (14 februarie 1888)

Ateneul Român, situat în centrul Bucureştiului, este unul dintre edificiile-simbol ale culturii noastre şi una dintre cele mai frumoase clădiri din Capitală. A fost construit între 1886-1888, iar fondurile pentru ridicarea sa au fost strânse dintr-o subscripţie publică, reprezentând răspunsul la faimosul apel "Daţi un leu pentru Ateneu", consemnează volumul "Construcţii monumentale" (Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1989).
Societatea "Ateneul Român", înfiinţată în 1865, din iniţiativa unor personalităţi culturale şi ştiinţifice precum Constantin Esarcu, V.A. Urechea, Nicolae Kretzulescu, Al. Odobescu ş.a., a funcţionat în casa prinţului Constantin Ghica, ce se afla lângă Grădina Cişmigiu. În 1873, ei au avut iniţiativa construirii unei săli proprii, destinată manifestărilor muzicale de înaltă ţinută artistică, dar şi ştiinţifice, ale Capitalei. Principalele fonduri au venit din subscripţie publică, în urma organizării unei loterii naţionale, autorizată de guvern, la care s-au adăugat donaţii, potrivit lucrării "Dicţionarul monumentelor şi locurilor celebre din Bucureşti" (Editura Meronia, 2011).
Intrând în posesia fondurilor, Societatea "Ateneul Român" a cumpărat, în 1886, de la Societatea Ecvestră Română, terenul pe care aceasta intenţiona să amenajeze un manej de mari dimensiuni şi imediat a început construirea edificiului. La elaborarea proiectului de construcţie, arhitectul francez Albert Galleron (1855-1904) i-a avut alături pe marii arhitecţi români ai epocii: Grigore Cerchez (1850-1927), Alexandru Orăscu (1817-1894), Ion Mincu (1852-1912), I.N. Socolescu (1856-1924). Clădirea a fost ridicată într-un timp scurt, 1886-1889, şi a fost inaugurată la 14/26 februarie 1888, când s-a deschis ciclul de conferinţe anuale.
Automobil Ford din prima generaţie, sosit dintr-un tur prin 55 de ţări, ce a durat 12 ani, întâmpinat in faţa Ateneului. (placă fotografică), 1935
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
De la această dată, Societatea "Ateneul Român" şi-a diversificat activitatea, a organizat conferinţe, concerte simfonice ale Societăţii Filarmonice Române (înfiinţată încă din 1868 de Eduard Wachmann), expoziţii de pictură, saloanele oficiale desfăşurându-se aici din 1894. La 5 martie 1889 în sala mare a Ateneului a fost audiat primul concert al Filarmonicii ''George Enescu'', iar în 1898 s-a înscris în repertoriul său prima audiţie a ''Poemei Române'' de George Enescu. În anii 1919-1920, clădirea a fost folosită ca sediu al Camerei Deputaţilor. Aici a avut loc ratificarea actului Marii Uniri din 1918, de primul Parlament al României Mari.
După o serie de transformări (1924-1928, arhitect I. Fonescu), clădirea Ateneului Român a adăpostit un cinematograf şi o bibliotecă, pentru ca, după 1958, să devină sediul Filarmonicii de Stat ''George Enescu''. Ateneul Român a găzduit prima ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu", ce s-a desfăşurat între 4 şi 22 septembrie 1958.
Clădirea Ateneului Român după bombardamentul german din 23 august 1944.
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
Monument de stil neoclasic, Ateneul Român este, prin varietatea materialelor, feroneria şi decoraţia interioară bogată, policromă, un exemplu reuşit de îmbinare a clasicismului cu spiritul eclectic francez de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Interior Ateneul Român (placă fotografică)
Foto: (c) AGERPRES FOTO
Faţada principală, cu perspectiva spre Calea Victoriei, cuprinde porticul principal, care precedă şi marchează intrarea, format din şase coloane ionice încununate cu un fronton, armonios şi simplu ca faţada unui templu grec. Spre deosebire de aceasta, cupola masivă - cu 28,5 metri în diametru şi înaltă de 41 de metri - de tip baroc, este amplu decorată. Marele hol circular de la intrare este înconjurat de 12 coloane dorice a căror tencuială de stuc imită marmura roz. O scară monumentală şi alte patru în spirală, din marmură de Carrara, formează balcoane la etajul intermediar şi fac legătura cu sala de concerte acoperită cu cupola decorată policrom. Acoperişurile celor patru scări formează mici cupole care înconjoară cupola mare înălţată pe un zid circular străpuns de 20 de ferestre. Interiorul vast cuprinde săli de expoziţie, vestiare, săli pentru artişti şi o mare sală de concerte şi conferinţe.
Clădirea Ateneului Român din Capitală , 1952.
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
Forma circulară a sălii Ateneului a fost determinată de existenţa fundaţiilor executate pentru destinaţia iniţială a construcţiei. Decoraţiile bogate, cu numeroase elemente zoo-, fito- şi antropomorfe, au fost realizate de italianul Napoleone d'Este şi germanii Kubles, N. Schwalbach şi F. Elsner. În contrast, fresca circulară, realizată de profesorul Costin Petrescu (1872-1954), a fost făcută într-un stil realist plat, cu o cromatică rece, abundând în cenuşiuri, cu un efect general uşor estompat, dar care imprimă lucrării discreţie. Realizată între 1933-1939, din subscripţie publică, aceasta este lată de 3 metri şi lungă de 75 de metri şi se întinde deasupra lojilor, de jur împrejurul tamburului cupolei, cu excepţia locului unde se află scena. Fresca este alcătuită din 25 de scene reprezentative din istoria României. Printre coloane se află cinci medalioane de mozaic care îi reprezintă pe domnii români, realizate de pictorul G.D. Mirea (1852-1934), notează volumele "Construcţii monumentale" (Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1989) şi "Dicţionarul monumentelor şi locurilor celebre din Bucureşti" (Editura Meronia, 2011).
Ateneul Roman din Bucureşti, 1994.
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
La iniţiativa marelui muzician George Enescu (1881-1955) au fost strânse fonduri pentru construcţia orgii de concert (1935), potrivit https://patrimoniu.ro/.
Clădirea Ateneului a cunoscut de-a lungul anilor mai multe lucrări de construcţie şi reconstrucţie. Între 1924-1927, o aripă a fost adaugată, mărind corpul central, după planurile arhitectului Leonida Negrescu, şi care a fost folosită multă vreme ca pinacotecă. A fost refăcut, prin generozitatea publicului român, după ce a suferit grave avarii în timpul bombardamentelor aviaţiei germane din 1944. După 1948, autorităţile comuniste au dispus distrugerea unor decoraţii interioare şi exterioare, care au fost refăcute abia după 1990. Distrugeri serioase au produs şi cutremurele din 1977, 1986 şi 1990, care au impus consolidarea şi restaurarea clădirii.
Ateneul Român din Bucureşti; interior
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
În scuarul din faţa Ateneului Român se află, din 1964, statuia poetului naţional Mihai Eminescu, executată în bronz de sculptorul Gheorghe Anghel (1904-1968).
O serie de ample lucrări de restaurare şi consolidare, care s-au întins pe durata mai multor ani, au fost demarate după 1990, sub acelaşi îndemn ''Daţi un leu pentru Ateneu''. O mică parte a costului lucrărilor a fost suportată de Ministerul Culturii, restul fondurilor fiind strânse de Filarmonica ''George Enescu''. Inaugurarea noii clădiri restaurate a Ateneului Român a avut loc la 27 august 2003, prilej cu care, în holul central a fost dezvelită o placă de marmură care evoca momentul.
La 21 martie 2007, a avut loc ceremonia dezvelirii unei plăci montate pe zidul Ateneului Român, fiind marcată astfel includerea acestui monument pe lista Patrimoniului Cultural European.
Ateneul Român este înscris în Lista Monumentelor Istorice din 2004 (actualizată în 2015), sub codul B-II-m-A-18789, fiind un monument de arhitectură de grupă valorică A, de valoare naţională şi universală, potrivit https://patrimoniu.ro/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa