O PERSONALITATE PE ZI: Moliere, actor şi dramaturg francez

Unicul Moliere este considerat a fi cel mai mare scriitor de comedie franceză. Cu toate că autorităţile spirituale şi laice ale Franţei secolului al XVII-lea s-au unit adesea împotriva lui, geniul lui Moliere a apărut în cele din urmă aducându-i aprecieri universale.
S-a născut la 15 ianuarie 1622, la Paris, şi a fost creştinat cu numele de Jean-Baptiste Poquelin. Fiu al primului tapiţer al regelui, Moliere a primit o educaţie aleasă la Colegiul Clermont. În 1643, a renunţat la viaţa burgheză ce i se pregătise, ca urmaş la slujba tatălui său, şi a hotărât să devină actor, meserie considerată la vremea respectivă drept una înjositoare şi plină de riscuri. A adoptat pseudonimul Moliere şi a întemeiat cu actriţa Madeleine Bejart, trupa "Ilustrul teatru", cu care a susţinut turnee timp de 12 ani. În 1650, preia conducerea teatrului, funcţie pe care o va păstra până la moarte, notează https://www.britannica.com/.
În această perioadă, a compus primele sale comedii: "Gelozia mânjitului", "Medicul zburător" sau "Medicul îndrăgostit". Primele sale piese considerate de valoare sunt: "Nechibzuitul" (1655) şi "Dragoste cu toane" (1656).
La 24 octombrie 1658, Moliere şi trupa sa au jucat, la Luvru, în faţa regelui şi a curţii, tragedia "Nicomede", a dramaturgului Pierre Corneille. Spectacolul s-a încheiat cu farsa lui Moliere, "Medicul îndrăgostit", care s-a bucurat de un succes răsunător.
Moliere a obţinut, în 1660, protecţia fratelui regelui şi dreptul de a folosi fosta sală de teatru din Palatul lui Richelieu, denumit "Palais-Royal", unde a jucat până la moartea sa. În acelaşi an, a scris un nou succes, o farsă în versuri, "Sganarel sau încornoratul închipuit".
Tiberio Fiorilli ( Scaramouche)
Comedia în cinci acte, în versuri, "Şcoala femeilor", a stârnit un scandal la prima prezentare pe 26 decembrie 1662. Unii au considerat că aceasta este capodopera lui Moliere, cel mai înalt nivel de pură comedie atins vreodată. Moliere a transformat în mod inteligent ecoul produs de această piesă în meritul companiei, răspunzând astfel criticilor săi.
Discuţiile create de "Şcoala femeilor" au fost depăşite de prezentarea primei versiuni a piesei "Tartuffe" în mai 1664. Istoria acestei mari piese aruncă o lumină asupra condiţiilor în care a trebuit să lucreze Moliere şi poartă o mărturie remarcabilă a perseverenţei şi capacităţii sale de a-şi duce lupta până la capăt. A trebuit să aştepte cinci ani şi să rişte mijloacele de trai ale actorilor săi înainte ca recompensa să vină, dovedindu-se a fi cel mai mare succes al carierei sale. Majoritatea oamenilor ar fi renunţat cu siguranţă la luptă: de la prima reprezentaţie a ceea ce au fost probabil primul, al treilea şi al patrulea act al piesei, aşa cum este cunoscută acum, mulţi trebuie să se fi temut că Biserica Romano-Catolică nu va permite niciodată prezentarea sa publică.
A devenit autor şi actor cunoscut, regele acordându-i definitiv protecţia sa, precum şi o pensie. Au urmat 15 ani de creaţie neîncetată, de succese, dar şi de luptă împotriva cabalelor suscitate de satira pieselor sale. Înzestrat cu mult spirit critic, cu un adevărat dar al observaţiei, cu o exemplară seriozitate în tot ceea ce făcea, era convins că odată ce piesele sale au plăcut publicului, nimeni şi nimic nu le mai poate respinge.
În februarie 1664, a jucat, la Luvru, comedia-balet "Căsătorie cu de-a sila", iar în primăvara aceluiaşi an a realizat serbările de inaugurare ale primului palat de la Versailles, serbări numite "Plăcerile insulei fermecate". Pe scena de la Palais-Royal, alte două capodopere au văzut lumina rampei: "Don Juan", în 1665, şi "Mizantropul", în 1666. Din această perioadă datează şi primele comedii al căror subiect erau medicii: "Amorul medic" şi "Medicul fără voie".
1668 a fost anul a trei mari apariţii: "Amohitryon", "George Dandin" şi "Avarul". Pentru perioada în care curtea s-a aflat la castelul din Chambord, cu prilejul vânătorilor de toamnă, Moliere a compus alte două opere: "Domnul de Pourceaugnac" (1669) şi "Burghezul gentilom" (1670). În martie 1672, Moliere a reprezentat, la Palais-Royal, ultima sa capodoperă, "Femeile savante", reluând problemele ce l-au frământat în primii ani ai activităţii sale la Paris.
"Bolnavul închipuit", din 1673, care reprezenta un nou atac împotriva medicilor, a fost ultima piesă a marelui clasic. La 17 februarie, în cursul celei de-a patra reprezentaţii a "Bolnavului închipuit", Moliere a fost cuprins de un violent acces de tuse şi a fost transportat la locuinţa sa din strada Richelieu, unde s-a stins după câteva ore.
Opere artistice desăvârşite, îmbinând perfecţiunea formei cu mesajul moral educativ, comediile lui Moliere nu au încetat, nici în prezent, să farmece un public spectator universal. Părinte al marii comedii, a dat acesteia piese adevărate, care au corespuns altor legi decât cele de până atunci, în care se pot regăsi oamenii timpului său.
A fost căsătorit cu Armande Béjart, fiica lui Madeleine şi a contelui de Modene. Au avut trei copii, din care doar o fiică a supravieţuit până la maturitate. (surse: "Istoria literaturii franceze", Sorina Bercescu, Ed. Ştiinţifică, 1970; "Scriitori francezi", Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1978) AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: chateauversailles.fr
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa