logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Alice Barb, actriţă şi regizor de teatru

Imagine din galeria Agerpres

Alice Barb (Alice Ramona Nagy), actriţă şi regizor, s-a născut la Hunedoara, la 14 februarie 1963. A studiat pianul la Şcoala de muzică din Hunedoara (1970-1974), apoi pian şi canto clasic la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca (1974-1980).

A obţinut licenţa în artele spectacolului la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) "I.L. Caragiale", secţia Actorie (1990-1993), la clasa Dem Rădulescu, şi secţia Regie (1993-1997), la clasa Cristian Hadjiculea, iar ulterior titlul de master în teatrologie, marketing şi management cultural la UNATC. Examenul de licenţă la regie l-a constituit spectacolul "Cabotinul", montat la Teatrul Naţional din Bucureşti (1996-1997), conform site-urilor https://theatrum.ro/ şi http://www.ceascadecultura.ro/.

 


Ca actriţă a jucat pe scenele Teatrului "Valea Jiului" din Petroşani (1985-1988), Teatrului "Ion Creangă" (1988-1990), Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" (1991-1993) şi Teatrului Odeon din Bucureşti (1993-1994), în piese precum "Cocoşelul neascultător", "Bolnavul închipuit", "Sâmbăta amăgirilor", "David Copperfield", "Vrăjitorul din Oz", "Turandot", "Merlin", "Visul unei nopţi de vară", "Cosma (coproducţie româno-franceză) şi altele.

 

 

 Alice Barb, regizor de teatru, 2000.

Foto: (c)  ANDREI POPA/Arhiva istorică AGERPRES 


Între anii 1990 şi 1993 a jucat în filme studenţeşti şi a participat la emisiuni radiofonice şi televizate. A fost reporter colaborator la revistele "Zig-zag" şi "Trup şi suflet", apoi asistent de regie la Teatrul "Ion Creangă", Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional din Bucureşti.

Ca regizor artistic a fost angajată la Teatrul de Stat din Oradea, Theatrum Mundi şi Teatrul Naţional din Bucureşti. A montat peste 40 de spectacole, printre care "Bărbierul din Sevilla" de Beaumarchais, "Mutter Courage" de Bertolt Brecht, "Cabotinul" de J. Osborne, "Legenda ultimului împărat" de Valentin Nicolau, "Anna Karenina" de Lev Tolstoi, "Cartofi prăjiţi cu orice" de A. Wesker, "Căsătorie în stil olandez" de Carlo Goldoni, "Soare pentru doi" de Pierre Sauville, "Vassa Jeleznova" de Maxim Gorki.

 


Alte spectacole de teatru asupra cărora şi-a pus amprenta regizorală sunt "Noiembrie", "Hotelul dintre lumi", "Nebuna din Chaillot", "Alice în Ţara Minunilor", "O zi de vară", "Oscar şi Doamna nevăzută", "Floare de cactus", având colaborări şi cu Teatrul "C.I. Nottara", Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Metropolis.

 

 

Regizoarea Alice Barb, la Gala Premiilor UNITER - editia X, 2002.

Foto: (c) SORIN LUPŞA/AGERPRES FOTO 


Între anii 1999-2000 a înfiinţat, împreună cu George Ivaşcu, Robert Nagy, fratele ei, prim solist al Operei Române din Bucureşti şi încă şapte prieteni, compania teatrală independentă "Of-Of", al cărei director şi regizor este din 1999. De atunci a pus în scenă spectacole ale companiei sale: "O zi de vară" de Slawomir Mrozek, "Poveste de cartier", după o idee din piesa "Connection" de Jack Gelber, la care semnează regia, scenariul şi concepţia muzicală, ambele jucate la Teatrul Act al lui Marcel Iureş.

Director artistic al Asociaţiei Culturale "QUO VADIS ROMÂNIA" (din 2011), director de imagine al Festivalului "Bucureştii lui Caragiale", ediţia I - 2012, director artistic al Centrului Cultural Casa Artelor Sector 3 din Bucureşti (2013-2017), director fondator al "Colecţiei Esenţial' (din 2016), director general al "Festivalului Mozartissimo" (din 2016), director general al "Festivalului I love Lipatti" (din 2017) şi director fondator al Casei Artelor "Dinu Lipatti" a Primăriei Municipiului Bucureşti.

 

 

Alice Barb şi George Ivaşcu, la Gala premiilor DeMolay 2010, eveniment organizat de Asociaţia DeMolay România, cu sprijinul Fundaţiei Culturale Delta, 2011.

Foto: (c)  LUCIAN TUDOSE/ AGERPRES FOTO  


Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti i-a găzduit spectacolul "Christine van Beethoven" de E. E. Schmitt, iar Teatrul "Luceafărul" din Iaşi - spectacolul "Trei poveşti cu zmei", după "Antologia Zmeilor" de Mircea Cărtărescu. În 2011 a montat, la Opera din Braşov, opereta "Liliacul" şi, în acelaşi an, Opera Naţională din Constanţa a invitat-o să regizeze musicalul "My Fair Lady".

 


A fost regizor artistic al Galelor VIP 2003, al Galelor "Studentul Anului", organizate de TVR2 şi Sindicatul studenţilor (2009-2010, 2010-2011), al Galelor Premiilor Consiliului de Cultură al Primăriei Municipiului Bucureşti, al Galei "Femeia contează", ediţia I - 2011, al Galelor Premiilor Marii Loji Naţionale din România şi Academiei Române, ediţia I - 2011 şi ediţia a II-a - 2012, precum şi al Galei Artelor, ediţia I - 2012.

A participat la festivaluri de teatru: "Uşi deschise" ATF, "StudentFest" din Timişoara, "Brouhaha" din Liverpool (Anglia, 1994-1995), Târgul Internaţional de Arte Vizuale din Bucureşti (1999), Festivalul "Humorror" din Bucureşti, Festivalul de Comedie din Galaţi, Festivalul Internaţional "Alternative" de la Sibiu, "AltFEST", Festivalul de Spectacol Alternativ în Spaţiu Neconvenţional din Bistriţa (2000), Festivalul Comediei Româneşti festCo 2006 cu spectacolul "Uşa" de Matei Vişniec, cu o distribuţie de excepţie: Cerasela Iosifescu, George Ivaşcu şi Claudiu Bleonţ.

 

 

Alice Barb, director fondator Casa Artelor 'Dinu Lipatti', participă la ediţia a II-a a Festivalului Iei, 2019.

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO 


Din anul 2000 este membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Printre numeroasele premii obţinute se numără: Premiul de debut în regie pentru spectacolul "Priveşte înapoi cu mânie" la Festivalul Internaţional de Teatru din Piatra-Neamţ (1996), Premiul Consiliului Britanic pentru spectacolul "Cartofi prăjiţi cu orice", pentru cea mai bună montare a unui text englez contemporan de către un tânăr regizor român (2001), Ordinul "Meritul Cultural", clasa I (2005), Premiul pentru "Cel mai bun regizor" la Galele Consiliul de Cultură al Primăriei Municipiului Bucureşti (2009), Premiul "10 pentru România" la Galele TVR Internaţional (2010), Premiul pentru "Cel mai bun regizor de musical" (2012), Premiul pentru "Cel mai bun spectacol" la Galele VIP - Galele spectacolului muzical (2012).

(Surse text: site-urile theatrum.ro; cinemagia.ro; ceascadecultura.ro; yorick.ro; agenda.liternet.ro) AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu; redactor Arhiva Foto: Elena Bălan; editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 62

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice

Documentare 17-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie

Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 16-04-2025 15:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.

Documentare 16-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)

Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe

Documentare 16-04-2025 09:00

Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural

În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro. Cu acest prilej, personalități a că

Documentare 16-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Fericirea personală a noastră depinde întotdeauna de fericirea generală. Tot așa și mântuirea noastră depinde totdeauna de raportul dintre noi și semenii noștri, de cât de bine le-am făcut, câtă dragoste le-am arătat.' - Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI

Documentare 16-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia Greco-catolice Sf. m. Agapia, Irina și Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous Romano-catolice Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre În

Documentare 16-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 aprilie

Este a 106-a zi a anului 2025. Au mai rămas 259 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 30 m și apune la 20 h 02 m. Luna răsare la 24 h 00 m și apune la 07 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)