O PERSONALITATE PE ZI: Alice Barb, actriţă şi regizor de teatru

Alice Barb (Alice Ramona Nagy), actriţă şi regizor, s-a născut la Hunedoara, la 14 februarie 1963. A studiat pianul la Şcoala de muzică din Hunedoara (1970-1974), apoi pian şi canto clasic la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca (1974-1980).
A obţinut licenţa în artele spectacolului la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) "I.L. Caragiale", secţia Actorie (1990-1993), la clasa Dem Rădulescu, şi secţia Regie (1993-1997), la clasa Cristian Hadjiculea, iar ulterior titlul de master în teatrologie, marketing şi management cultural la UNATC. Examenul de licenţă la regie l-a constituit spectacolul "Cabotinul", montat la Teatrul Naţional din Bucureşti (1996-1997), conform site-urilor https://theatrum.ro/ şi http://www.ceascadecultura.ro/.
Ca actriţă a jucat pe scenele Teatrului "Valea Jiului" din Petroşani (1985-1988), Teatrului "Ion Creangă" (1988-1990), Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" (1991-1993) şi Teatrului Odeon din Bucureşti (1993-1994), în piese precum "Cocoşelul neascultător", "Bolnavul închipuit", "Sâmbăta amăgirilor", "David Copperfield", "Vrăjitorul din Oz", "Turandot", "Merlin", "Visul unei nopţi de vară", "Cosma (coproducţie româno-franceză) şi altele.
Alice Barb, regizor de teatru, 2000.
Foto: (c) ANDREI POPA/Arhiva istorică AGERPRES
Între anii 1990 şi 1993 a jucat în filme studenţeşti şi a participat la emisiuni radiofonice şi televizate. A fost reporter colaborator la revistele "Zig-zag" şi "Trup şi suflet", apoi asistent de regie la Teatrul "Ion Creangă", Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional din Bucureşti.
Ca regizor artistic a fost angajată la Teatrul de Stat din Oradea, Theatrum Mundi şi Teatrul Naţional din Bucureşti. A montat peste 40 de spectacole, printre care "Bărbierul din Sevilla" de Beaumarchais, "Mutter Courage" de Bertolt Brecht, "Cabotinul" de J. Osborne, "Legenda ultimului împărat" de Valentin Nicolau, "Anna Karenina" de Lev Tolstoi, "Cartofi prăjiţi cu orice" de A. Wesker, "Căsătorie în stil olandez" de Carlo Goldoni, "Soare pentru doi" de Pierre Sauville, "Vassa Jeleznova" de Maxim Gorki.
Alte spectacole de teatru asupra cărora şi-a pus amprenta regizorală sunt "Noiembrie", "Hotelul dintre lumi", "Nebuna din Chaillot", "Alice în Ţara Minunilor", "O zi de vară", "Oscar şi Doamna nevăzută", "Floare de cactus", având colaborări şi cu Teatrul "C.I. Nottara", Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Metropolis.
Regizoarea Alice Barb, la Gala Premiilor UNITER - editia X, 2002.
Foto: (c) SORIN LUPŞA/AGERPRES FOTO
Între anii 1999-2000 a înfiinţat, împreună cu George Ivaşcu, Robert Nagy, fratele ei, prim solist al Operei Române din Bucureşti şi încă şapte prieteni, compania teatrală independentă "Of-Of", al cărei director şi regizor este din 1999. De atunci a pus în scenă spectacole ale companiei sale: "O zi de vară" de Slawomir Mrozek, "Poveste de cartier", după o idee din piesa "Connection" de Jack Gelber, la care semnează regia, scenariul şi concepţia muzicală, ambele jucate la Teatrul Act al lui Marcel Iureş.
Director artistic al Asociaţiei Culturale "QUO VADIS ROMÂNIA" (din 2011), director de imagine al Festivalului "Bucureştii lui Caragiale", ediţia I - 2012, director artistic al Centrului Cultural Casa Artelor Sector 3 din Bucureşti (2013-2017), director fondator al "Colecţiei Esenţial' (din 2016), director general al "Festivalului Mozartissimo" (din 2016), director general al "Festivalului I love Lipatti" (din 2017) şi director fondator al Casei Artelor "Dinu Lipatti" a Primăriei Municipiului Bucureşti.
Alice Barb şi George Ivaşcu, la Gala premiilor DeMolay 2010, eveniment organizat de Asociaţia DeMolay România, cu sprijinul Fundaţiei Culturale Delta, 2011.
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/ AGERPRES FOTO
Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti i-a găzduit spectacolul "Christine van Beethoven" de E. E. Schmitt, iar Teatrul "Luceafărul" din Iaşi - spectacolul "Trei poveşti cu zmei", după "Antologia Zmeilor" de Mircea Cărtărescu. În 2011 a montat, la Opera din Braşov, opereta "Liliacul" şi, în acelaşi an, Opera Naţională din Constanţa a invitat-o să regizeze musicalul "My Fair Lady".
A fost regizor artistic al Galelor VIP 2003, al Galelor "Studentul Anului", organizate de TVR2 şi Sindicatul studenţilor (2009-2010, 2010-2011), al Galelor Premiilor Consiliului de Cultură al Primăriei Municipiului Bucureşti, al Galei "Femeia contează", ediţia I - 2011, al Galelor Premiilor Marii Loji Naţionale din România şi Academiei Române, ediţia I - 2011 şi ediţia a II-a - 2012, precum şi al Galei Artelor, ediţia I - 2012.
A participat la festivaluri de teatru: "Uşi deschise" ATF, "StudentFest" din Timişoara, "Brouhaha" din Liverpool (Anglia, 1994-1995), Târgul Internaţional de Arte Vizuale din Bucureşti (1999), Festivalul "Humorror" din Bucureşti, Festivalul de Comedie din Galaţi, Festivalul Internaţional "Alternative" de la Sibiu, "AltFEST", Festivalul de Spectacol Alternativ în Spaţiu Neconvenţional din Bistriţa (2000), Festivalul Comediei Româneşti festCo 2006 cu spectacolul "Uşa" de Matei Vişniec, cu o distribuţie de excepţie: Cerasela Iosifescu, George Ivaşcu şi Claudiu Bleonţ.
Alice Barb, director fondator Casa Artelor 'Dinu Lipatti', participă la ediţia a II-a a Festivalului Iei, 2019.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Din anul 2000 este membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER).
Printre numeroasele premii obţinute se numără: Premiul de debut în regie pentru spectacolul "Priveşte înapoi cu mânie" la Festivalul Internaţional de Teatru din Piatra-Neamţ (1996), Premiul Consiliului Britanic pentru spectacolul "Cartofi prăjiţi cu orice", pentru cea mai bună montare a unui text englez contemporan de către un tânăr regizor român (2001), Ordinul "Meritul Cultural", clasa I (2005), Premiul pentru "Cel mai bun regizor" la Galele Consiliul de Cultură al Primăriei Municipiului Bucureşti (2009), Premiul "10 pentru România" la Galele TVR Internaţional (2010), Premiul pentru "Cel mai bun regizor de musical" (2012), Premiul pentru "Cel mai bun spectacol" la Galele VIP - Galele spectacolului muzical (2012).
(Surse text: site-urile theatrum.ro; cinemagia.ro; ceascadecultura.ro; yorick.ro; agenda.liternet.ro) AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu; redactor Arhiva Foto: Elena Bălan; editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc