BISERICI ŞI CATEDRALE: Bazilica Sfintei Cruci din Florenţa (Italia)
.jpg)
Bazilica Sfintei Cruci ("Basilica di Santa Croce" - în italiană) este o catedrală franciscană din Florenţa, Italia, situată în Piazza di Santa Croce, la circa 800 de metri sud-est de Domul din frumosul oraş din Toscana. Aici sunt înmormântaţi unii dintre cei mai iluştri artişti italieni, cum ar fi Michelangelo, Galileo, Machiavelli, poetul Ugo Foscolo, filosoful Giovanni Gentile şi compozitorul Rossini, catedrala fiind cunoscută şi sub numele de Templul Gloriilor Italiene ("Tempio dell'Itale Glorie").
Basilica di Santa Croce este cea mai mare biserică franciscană din lume, fiind asociată Sfântului Francisc de Assisi (canonizat în 1461), sfântul patron al Italiei, din anul 1939, potrivit www.santacroceopera.it.
Atribuită în mod tradiţional arhitectului şi sculptorului Arnolfo di Cambio, bazilica a fost înălţată începând cu 1295, pe locul unde, în jurul anului 1210, primii călugări franciscani sosiţi la Florenţa aveau un mic oratoriu, explică www.museumsinflorence.com. A fost sfinţită în 1442 de către Papa Eugeniu al IV-lea.
Basilica di Santa Croce a fost planificată şi construită ca o cruce egipteană, cu un acoperiş deschis din lemn; sunt multe plăci de mormânt aşezate în pavaj. Naosul este larg şi bine luminat, cu piloni masivi, distanţaţi, susţinând arcade ascuţite. La intrarea în bazilică, în stil gotic florentin, spre capătul de est sunt vitraliile înalte şi înguste care străpung pereţii de sub boltă. O caracteristică fundamentală a bisericilor franciscane timpurii a fost naraţiunea cu fresce, în termeni simpli şi clari, a vieţii lui Iisus Hristos, ale Sfântului Francisc şi ale altor sfinţi. Câteva dintre marile familii florentine, cum ar fi Bardi, Peruzzi, Alberti, Baroncelli şi Rinuccini, au dobândit patronajul capelelor din "Santa Croce", având astfel onoarea de a le decora şi a le mobila. O parte din această decoraţie din secolul al XIV-lea a supravieţuit până în prezent, inclusiv cea pictată de Giotto di Bondone, care a pictat în fresce capelele familiilor deţinătoare de bănci Bardi şi Peruzzi (1320-25), respectiv cu scene din viaţa Sfântului Francisc, Sfântului Ioan Botezătorul şi a Sfântului Ioan Evanghelistul.
Cei mai apropiaţi discipoli ai lui Giotto, Taddeo Gaddi, Bernardo Daddi şi Maso di Banco au pictat fresce în capelele patronate de Baroncelli, Pulci, Berardi şi Bardi di Vernio. De la mijlocul secolului al XIV-lea, pereţii coridoarelor şi Sacristia au fost pictaţi în frescă de Andrea Orcagna, Giovanni da Milano, Niccolo di Pietro Gerini şi Agnolo Gaddi. Decorul din secolul al XIV-lea a fost încununat de frescele lui Agnolo Gaddi pentru Capela altarului mare, comandate de Alberti şi ilustrând Povestea Adevăratei Cruci. Frescele bine conservate şi mobilierul original din secolul al XIV-lea oferă o idee bună despre cum trebuie să fi arătat întreaga biserică în secolul al XIV-lea, când a fost complet acoperită cu picturi.
În secolul următor, "Santa Croce" a primit câteva completări arhitecturale importante. În 1429 Andrea de Pazzi şi-a asumat construcţia sălii capitulare (cunoscută sub numele de Capela Pazzi), care a fost proiectată şi începută de Filippo Brunelleschi, dar nu a fost finalizată decât cu mult timp după moartea sa. Este una dintre cele mai armonioase clădiri ale Renaşterii florentine şi este decorată nu cu fresce, ci cu rotonde de teracotă smălţuită, realizate de Luca della Robbia şi ucenicii săi. Capela Noviciatul, pe care Michelozzo a construit-o în jurul anului 1445 pentru Cosimo de Medici, are un altar din teracotă smălţuită de Andrea della Robbia, al Madonei cu Pruncul cu Sfinţi. Crucifixul de lemn din Capela Bardi di Vernio din transeptul stâng şi Buna Vestire din piatră (comandată de Cavalcanti) din culoarul drept, sunt ambele opera lui Donatello. Amvonul sculptat în relief de Benedetto da Maiano (circa 1475), cu Scene din viaţa Sfântului Francisc, este unul dintre cele mai frumoase din Florenţa.
Este semnificativ faptul că "Santa Croce", care urma să devină locul de odihnă al personalităţilor italiene, are primul monument funerar cu adevărat renascentist: mormântul lui Leonardo Bruni, Cancelarul Republicii, sculptat de Bernardo Rossellino (1444). Succesorul lui Bruni, Carlo Marsuppini, este îngropat într-un alt mormânt renascentist fiind de cealaltă parte a naosului, de Desiderio da Settignano (circa 1455), care urmează aceeaşi schemă. De atunci, istoria "Santa Croce" este marcată de mormintele sale. Michelangelo, care a murit la Roma în 1564, a fost îngropat aici sub un monument cu figuri alegorice de sculptură, arhitectură şi pictură, proiectat de Giorgio Vasari. Mormântul lui Michelangelo a servit drept model pentru alţii, cum ar fi mormântul lui Galileo, care a murit în 1642 (monumentul său a fost realizat de Giovanni Battista Foggini).
În interior au continuat să fie adăugate monumente funerare, inclusiv cele ale lui Niccolo Machiavelli, Vittorio Alfieri, Gioachino Rossini şi cenotaful lui Dante Alighieri (1829). Poetul Ugo Foscolo, care a murit în Anglia, a fost reîngropat aici în 1871. În secolul al XIX-lea, biserica a primit o nouă clopotniţă (de Gaetano Baccani, 1847) şi o faţadă de marmură (proiectată de Nicola Matas, 1853-63), în stil neogotic. În biserică mai sunt îngropaţi, printre alţii: Leon Battista Alberti (arhitect şi teoretician artistic din secolul al XV-lea), Giovan Vincenzo Alberti (senator florentin şi ministru al primilor doi mari duci ai Lorenei), Vittorio Alfieri (poet şi dramaturg din secolul al XVIII-lea), Eugenio Barsanti (co-inventatorul motorului cu ardere internă), Lorenzo Bartolini (sculptor din secolul al XIX-lea), Julie Clary, soţia lui Joseph Bonaparte şi fiica lor Charlotte Napoléone Bonaparte, Leonardo da Vinci (placă comemorativă, îngropat în Château d'Amboise din Franţa), Dante (placă comemorativă, îngropat la Ravenna), Galileo Galilei, Michelangelo Buonarroti, Guglielmo Marconi (îngropat la Sasso Marconi, lângă Bologna), Enrico Fermi (fizician nuclear, doar memorial - este înmormântat în Chicago, Illinois, SUA).
Lângă bazilică se găseşte un complex mănăstiresc format din două mănăstiri, o capelă cunoscută sub numele de Capela Pazzi şi sala de mese care acum serveşte drept muzeu şi care găzduieşte lucrări de artă importante provenite din biserică şi din mănăstiri, arată www.tvl.ro.
De-a lungul secolelor, Basilica di Santa Croce şi complexul mănăstiresc au fost martorele evoluţiei vieţii religioase a comunităţii franciscane, milioane de turişti venind aici în vizită în fiecare an. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: visitflorence.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci