logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa Audrey Hepburn

Image

Actriţa Audrey Hepburn a fost una dintre cele mai talentate şi elegante actriţe de la Hollywood, câştigătoare a celor mai importante premii din industria cinematografică. S-a implicat în diverse acţiuni de apărare a drepturilor copiilor în unele dintre cele mai sărace comunităţi din Africa, America de Sud şi Asia, fiind Ambasador al Binevoinţei UNICEF din 1988 şi până la moartea sa, în 1993. A fost modelul perfect pentru designerul francez Hubert de Givenchy, colaborarea lor punând bazele unei îndelungate prietenii. Împreună au reuşit să creeze ceea ce s-a numit "stilul Audrey Hepburn".

Audrey Kathleen Ruston, pe numele său real, s-a născut la 4 mai 1929, în cartierul Ixelles din Bruxelles, Belgia, potrivit https://www.imdb.com/. Tatăl său, Joseph Hepburn-Ruston, era un bancher britanic iar mama sa a fost baroneasa olandeză Ella van Heemstra. După divorţul părinţilor săi, a mers cu mama sa în Anglia unde a studiat la o şcoală particulară de fete. Mai târziu, ele s-au întors în Ţările de Jos, unde Audrey a urmat în continuare şcoli particulare. În 1940, în timp ce se afla cu mama ei în vacanţă, în oraşul olandez Arnhem, a fost martora ocupaţiei germane naziste. În această perioadă, mama sa a înscris-o la lecţiile de balet de la Conservatorul din Arnhem. A susţinut, apoi, efortul rezistenţei olandeze, cu mici spectacole de dans şi cu lecţii de balet pentru fetele refugiate. În 1945, când s-a încheiat războiul, Audrey, la doar 16 ani, avea numeroase probleme de sănătate (anemie, astm şi malnutriţie).

 

 

Audrey Hepburn, elevă, 1935.


A studiat, apoi, baletul la Amsterdam şi mai târziu la Londra, unde a lucrat ocazional ca model şi a început să audieze piese de cabaret. În această perioadă, a primit vestea nefericită potrivit căreia nu va putea fi niciodată primă balerină din cauza problemelor de sănătate, dar şi a înălţimii sale, de 1,70 m.

 

 

Audrey Hepburn la Teatrul Cambridge din Londra, 1949. 


La sfârşitul anului 1948, şi-a făcut debutul pe scenă în spectacolul de cabaret "High Button Shoes", urmat de piesa "Sauce Piquante" (1950). A jucat şi în filmele "Young Wives' Tales" (1951) şi în "The Lavender Hill Mob" (1951), cu Alec Guinness în rol principal.

 



La 22 de ani a plecat la New York. La 24 noiembrie 1951, a jucat în spectacolul de teatru "Gigi", o adaptare după cartea omonimă a scriitoarei franceze Colette. Acest prim rol pe Broadway i-a adus premiul pentru debut în teatru - Theatre World Award. Tot pe Broadway a jucat şi în 1954, în spectacolul "Ondine", câştigând Premiul Tony pentru cea mai bună interpretare feminină în rol principal.

 

În lumea cinematografiei, succesul mondial a venit odată cu filmul "Vacanţă la Roma" (1953), în care a jucat alături de Gregory Peck, fiind, totodată, prima actriţă care a primit, pentru acelaşi film, cele mai importante premii: Oscar, Globul de Aur şi BAFTA pentru cea mai bună actriţă. Stilul actriţei, în acest film, reprezentat de o tunsoare scurtă, de fuste ample, strânse pe talie, cămăşi încheiate în nasturi, pardesie elegante şi poşete perfecte, a fost copiat de femeile din lumea întreagă.

 


A urmat filmul "Sabrina" (1954), în care a jucat alături de Humphrey Bogart şi William Holden, fiind nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă. Garderoba ei a fost creată de tânărul designer francez Hubert de Givenchy. Silueta şi chipul delicat al lui Audrey erau perfecte pentru simplitatea austeră, geometrică a lui Givenchy şi culorile preferate de acesta: negru, alb, pasteluri. Distribuită în rolul lui Holly Golightly din "Breakfast at Tiffany's" (1961), film care a fost nominalizat la cinci categorii ale Premiilor Oscar, între care şi cel pentru cea mai bună actriţă, Audrey Hepburn a impus un nou stil, nemuritor - ''little black dress".

 


Actriţa a mai jucat în: "War and Peace" (1956), "Funny Face" (1957), "Love in the Afternoon" (1957), "The Nun's Story" (1959, premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Premiul criticilor de film din New York pentru cea mai bună actriţă, precum şi o nominalizare la Oscar), "Breakfast at Tiffany's" (1961), "The Children's Hour" (1962), "Charade" (1963), "My Fair Lady" (1964), "Paris When it Sizzles" (1964), "How to Steal a Million" (1966), "Wait Until Dark" (1967), potrivit www.cinemagia.ro.

 

Audrey Hepburn şi Hubert de Givenchy 



În 1967, a decis să se retragă din industria cinematografică şi să se dedice în totalitate familiei. În 1968, a divorţat de actorul Mel Ferrer, alături de care a jucat în spectacolul "Ondine". Cei doi se căsătoriseră în 1954, şi au avut un fiu, Sean. Actriţa s-a stabilit împreună cu acesta la Roma, unde l-a întâlnit pe psihologul italian Andrea Dotti, cu care s-a căsătorit în 1969. Din relaţia lor s-a născut al doilea fiu al actriţei, Luca Dotti. În 1980 au divorţat. Actriţa a avut, apoi, o relaţie cu actorul olandez Robert Wolders.

 

 

Audrey Hepburn şi fiul acesteia, Sean, 1980. 


Din când în când actriţa a mai acceptat să joace, apărând în filmele: "Robin and Marian" (1976), "Bloodline" (1979), "They All Laughed" (1981), "Love Among Thieves" (1987). Ultimul film în care a jucat a fost "Always" (1989), potrivit https://www.imdb.com/.

 


În 1988, Audrey Hepburn a fost numită Ambasador UNICEF al Bunăvoinţei, conform https://www.unicef.org/, plecând la scurt timp într-o misiune în Etiopia, unde anii de secetă şi luptele civile provocaseră o foamete teribilă. După ce a vizitat activităţile de urgenţă ale UNICEF, Audrey a vorbit despre proiectele sale, presei din Statele Unite, Canada şi Europa timp de câteva săptămâni, oferind până la 15 interviuri pe zi. A creat un precedent pentru angajamentul ei faţă de organizaţie.

 



În anii care au urmat, Audrey a făcut o serie de vizite pe teren, urmărind implementarea unui proiect de vaccin antipolio în Turcia, programe de formare pentru femei în Venezuela, iniţiative pentru copiii care trăiau şi lucrau pe stradă în Ecuador, proiecte de furnizare de apă potabilă în Guatemala şi Honduras, programe de alfabetizare radio în El Salvador. Ea a vizitat şcoli în Bangladesh, a iniţiat servicii pentru copiii săraci din Thailanda, precum şi proiecte de nutriţie în Vietnam şi tabere pentru copiii strămutaţi din Sudan.

 



A depus mărturie în faţa Congresului SUA, a participat la Summit-ul Mondial pentru Copii, a lansat rapoartele UNICEF privind starea copiilor în lume, a găzduit ceremoniile de decernare a premiilor internaţionale pentru copii "Danny Kaye", a conceput carduri de strângere de fonduri, a participat la turnee de concerte benefice şi a susţinut numeroase discursuri şi interviuri pentru promovarea activităţii UNICEF.

Ea a primit cel mai înalt premiu civil al Statelor Unite, Medalia prezidenţială a Libertăţii, în 1992. În acel an, deşi bolnavă, Audrey şi-a continuat munca pentru UNICEF, călătorind în Franţa, Kenya, Somalia, Elveţia, Regatul Unit şi SUA.

 



Între distincţiile acordate, se află: titlul de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor pentru contribuţia importantă adusă artelor în Franţa şi în întreaga lume (1987), Premiul internaţional pentru copii "Danny Kaye" (UNICEF, 1988), Premiul "Cecil B. DeMille" pentru întreaga activitate (1990), Premiul BAFTA pentru întreaga activitate (1992).

În noiembrie 1992, medicii au descoperit că avea un cancer de colon inoperabil. Actriţa a murit câteva luni mai târziu, la 20 ianuarie 1993, la Tolochenaz, Vaud, în Elveţia.

 



Academia de Artă şi Film a onorat-o postum, cu Premiul pentru umanitate ''Jean Hersholt'' pentru contribuţia sa adusă umanităţii (1993).

Munca ei de a ajuta copiii din întreaga lume continuă. Fiii săi, Sean şi Luca, împreună cu partenerul său, Robert Wolders, au înfiinţat Fondul Memorial "Audrey Hepburn" la UNICEF pentru a continua activitatea umanitară a actriţei în 1994. Astăzi, este cunoscut ca Societatea "Audrey Hepburn" la Fondul SUA pentru UNICEF, notează https://www.unicef.org/. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: Audrey Hepburn/Facebook

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read

Documentare 30-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1

Documentare 30-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie

Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 29-04-2025 17:01

Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)

O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.

Documentare 29-04-2025 14:14

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de