logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Fotbal: Cupa Mondială 1990 - Italia

Image

Cupa Mondială, ajunsă la cea de-a XIV-a ediţie, s-a desfăşurat în Italia, între 8 iunie şi 8 iulie 1990. Astfel, italienii deveneau gazde pentru a doua oară, după turneul final din 1934, când au triumfat pe teren propriu.

Mai multe ţări europene au fost interesate să găzduiască turneul final: Austria, Anglia, Franţa, Grecia, Germania de Vest, Uniunea Sovietică, Italia şi Iugoslavia. Cu toate acestea, majoritatea dintre ele şi-au retras oferta înainte de începerea votului pentru stabilirea ţării gazdă. La 19 mai 1984, la Zürich, Comitetul Executiv al FIFA a anunţat că Italia a obţinut 11 voturi, iar URSS doar cinci. În preliminarii s-au înscris echipe reprezentând 116 asociaţii naţionale de fotbal.

 


Sursa foto: FIFA World Cup / Facebook


Formatul prevedea participarea a 24 de echipe din cinci confederaţii, repartizate astfel: 14 din Europa (Anglia, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Italia, Irlanda, Iugoslavia, Ţările de Jos, Republica Federală Germania, România, Scoţia, Spania, Suedia şi URSS), patru din America de Sud (Argentina, Brazilia, Columbia şi Uruguay), două din America de Nord şi Centrală (Costa Rica şi SUA), două din Africa (Egipt şi Camerun) şi două din Asia (Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite), notează site-ul oficial al FIFA, www.fifa.com.

 


Sursa foto: FIFA World Cup / Facebook


Formatul din 1990 a fost exact acelaşi cu cel folosit anterior la Cupa Mondială din 1986. A fost ultima ediţie a Cupei Mondiale la care au fost acordate două puncte pentru victorie. A fost, de asemenea, ultimul turneu la care a participat o echipă din Germania de Vest, ţara fiind reunificată cu Republica Democrată Germană câteva luni mai târziu, precum şi echipe fost comuniste, URSS şi Cehoslovacia având ultimele apariţii sub această denumire. Costa Rica, Republica Irlanda şi Emiratele Arabe Unite au fost prezente pentru prima oară la un turneu final.

 


Sursa foto: FIFA World Cup / Facebook


Partidele "Coppei del Mondo" s-au disputat pe 12 stadioane impecabile, amplasate în tot atâtea oraşe: "Stadio Olimpico" din Roma, "Stadio Comunale" din Florenţa, "Giuseppe Meazza" din Milano, arena "San Nicola" din Bari, "San Paolo" din Napoli, "Stadio Delle Alpi" din Torino, "Luigi Ferraris" din Genova, "Renato Dall Ara" din Bologna, "Marc Antonio Bentegodi" din Verona, "Friuli" din Udine, "Sant Elia" din Cagliari şi arena "Della Favorita" din Palermo.

 


Sursa foto: FIFA World Cup / Facebook


Turneul final a imprimat un stil de joc ultradefensiv, notează site-ul https://historyofsoccer.info. Cu toate acestea, echipa care jucat mult mai deschis, mai ofensiv, a fost Camerun, surpriza turneului. Conduşi de carismaticul Roger Milla, camerunezii au făcut istorie încă din primul lor meci, învingând cu 1-0 Argentina, campioana mondială en-titre. Apoi, au învins România şi s-au calificat de pe primul loc în grupă, învingând Columbia în optimile de finală. Prima echipă africană care a ajuns în sferturile de finală, Camerunul a trebuit să-şi ia rămas bun de la competiţie când Anglia i-a învins în prelungiri.

 


Foto: (c) CORNEL MOCANU / AGERPRES FOTO/ARHIVA


Din faza grupelor au mers mai departe Brazilia, Argentina, Spania, Iugoslavia, Irlanda, România, Italia, Uruguay, Cehoslovacia, Costa Rica, R.F. Germania, Ţările de Jos, Camerun, Columbia, Anglia şi Belgia, menţionează site-ul www.footballhistory.org. În optimile de finală, au câştigat Argentina, Iugoslavia, Irlanda, Italia, Cehoslovacia, RFG, Camerun şi Anglia, iar în sferturi Argentina, Italia, RFG şi Anglia. În semifinale, Argentina a învins Italia, iar RFG a bătut Anglia. Italia s-a consolat cu medalia de bronz, după ce a învins Anglia cu 2-1 în finala mică.

 


Sursa foto: FIFA World Cup / Facebook


Pentru prima dată în istorie, finaliştii unei Cupe Mondiale anterioare au ajuns din nou în actul final al următoarei Cupe Mondiale. Finala dintre RFG şi Argentina a fost un meci sărac în faze de poartă, europenii încununându-se campioni mondiali printr-un penalty transformat de Andreas Brehme în minutul 85. Scor final: 1-0. Meciul s-a disputat la 8 iulie 1990, pe "Stadio Olimpico" din Roma, în prezenţa a 70.000 de suporteri. Meciul a fost arbitrat de mexicanul Edgardo Codesal Mendez, care a acordat două cartonaşe roşii, lăsând argentinienii în nouă oameni după eliminările lui Pedro Monzon (min. 65) şi Gustavo Dezotti (min. 87). Pedro Troglio şi Diego Maradona au fost şi ei sancţionaţi, dar cu cartonaş galben. Argentina a fost cea mai indisciplinată echipă a acelui turneu final. RFG şi-a luat revanşa în faţa Argentinei, triumfând pentru a treia oară la o Cupă Mondială. În 1986, pe Azteca din Ciudad de Mexico, nemţii pierduseră finala cu 2-3 în favoarea argentinienilor. Ultimul act din 1990 a stabilit "un record nedorit", după cum citează site-ul oficial al FIFA. Argentina a devenit prima echipă care nu a reuşit să marcheze într-o finală, fiind totodată singura echipă care a terminat ultimul act cu doi jucători eliminaţi.

 


La acest turneu final a luat parte şi naţionala României, care după ce a dispus în grupe de URSS cu 2-0, a terminat la egalitate, 1-1, cu campioana en-titre, Argentina, şi a cedat cu 1-2 în faţa Camerunului. În optimi, România a pierdut după loviturile de departajare în faţa Irlandei. În 1990, a început evoluţia aşa-zisei "generaţii de aur" a fotbalului românesc. Cu "decarul" Hagi la timonă, naţionala de fotbal a României a dat startul unui deceniu de rezultate notabile. Antrenorul selecţionatei noastre era Emeric Ienei.

 


Foto: (c) CORNEL MOCANU / AGERPRES FOTO/ARHIVA


Lotul României era format din 22 de jucători: portari - Silviu Lung, Bogdan Stelea şi Gheorghe Liliac, fundaşi - Mircea Rednic, Michael Klein, Ioan Andone, Iosif Rotariu, Adrian Popescu şi Emil Săndoi, mijlocaşi - Gheorghe Popescu, Ioan Ovidiu Sabău, Gheorghe Hagi, Dănuţ Lupu, Dorin Mateuţ, Daniel Timofte, Zsolt Muzsnai şi Ioan Lupescu; atacanţi - Marius Lăcătuş, Rodion Cămătaru, Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu şi Gavril Balint. Cel mai tânăr component al echipei noastre era Răducioiu, pe atunci în vârstă de 20 de ani, în timp ce decanul era Silviu Lung, de aproape 34 de ani.

 


Foto: (c) CORNEL MOCANU / AGERPRES FOTO/ARHIVA


La turneul final din 1986, s-au înscris în total 115 goluri în cele 52 de jocuri disputate, media reuşitelor pe meci fiind de 2,21. S-a înregistrat cea mai slabă medie de goluri din istoria de până atunci a Cupei Mondiale.

 


Sursa foto: FIFA World Cup / Facebook


Câştigătorul Ghetei de Aur a fost italianul Salvatore (Toto) Schillaci, care a marcat de şase ori. În urma lui, s-a clasat cehoslovacul Tomas Skuhravy, cu cinci goluri marcate, urmat de camerunezul Roger Milla, spaniolul Michel, germanul Lothar Matthäus şi englezul Gary Lineker, care au înscris de patru ori. Tot Schillaci a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului şi a primit distincţia Balonul de Aur de la FIFA pentru evoluţia sa la Cupa Mondială, urmat în clasament de Lothar Matthäus şi de Diego Maradona.

 


Sursa foto: FIFA World Cup / Facebook


În clasamentul golurilor pe echipe, prima a fost RFG cu 15 reuşite, urmată de Italia şi Cehoslovacia, fiecare cu câte zece goluri marcate. La meciurile din turneul final au asistat 2.516.215 (48.389 pe meci) şi au fost acordate 16 cartonaşe roşii, un record negativ. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: FIFA World Cup / Facebook

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci