DOCUMENTAR: Clubul italian Juventus Torino împlineşte 125 de ani de existenţă (1 noiembrie)

Clubul de fotbal profesionist Juventus Torino, al treilea cel mai vechi din Italia, a fost fondat la 1 noiembrie 1897, ca Sport Club Juventus, de un grup de tineri studenţi torinezi, printre care şi primul preşedinte al clubului, Eugenio Canfari, şi fratele său, Enrico, potrivit site-ului oficial, www.juventus.com. În cea mai mare parte a istoriei sale, cu excepţia sezonului 2006-2007, când a fost retrogradată în Serie B din cauza Scandalului Calciopoli, Juventus a jucat în prima ligă italiană.
Echipa torineză a evoluat pentru prima dată în campionatul italian de fotbal în 1900, purtând tricouri roz şi şorturi negre, echipamentul iniţial al echipei. Juventus a câştigat primul campionat în 1905, după o finală palpitantă în trei cu Genoa şi Milanese, perioadă în care a jucat pe stadionul Velodromo Umberto, într-un echipament cu dungi albe şi negre, pe care echipa îl foloseşte şi în prezent. Preşedintele de atunci, elveţianul Alfredo Dick, după câteva neînţelegeri în vestiar şi unele dispute în club, părăseşte echipa, fondând A.C. Torino. Pentru Juventus au urmat ani grei, până la izbucnirea Primului Război Mondial, echipa neputând concura cu noile puteri fotbalistice ale momentului, Pro Vercelli şi Casale. Imediat după război, Juventus revine în prim-plan, portarul Giacone şi fundaşii laterali Novo şi Bruna fiind primii jucători ai echipei "bianco-nera" care îmbracă tricoul naţionalei Italiei. În acea perioadă, clubul era condus de poetul Corradino Corradini, autor al imnului echipei, care a rezistat până în anii '60. Anul 1923 a fost unul special: Giampiero Combi, unul dintre cei mai mari portari ai tuturor timpurilor, a debutat în prima echipă şi a influenţat schimbarea conducerii clubului. Astfel, pe 24 iulie 1923, acţionarii aleg un nou preşedinte: Dr. Edoardo Agnelli, fiul fondatorului uzinei auto FIAT. Acesta a contribuit la câştigarea celui de-al doilea campionat, în 1925-1926. Echipa avea atunci şi propriul teren, în Corso Marseille.
Anii '30 au reprezentat o perioadă de glorie a clubului Juventus, acesta câştigând cinci titluri consecutive din 1930 până în 1935, cele mai multe dintre ele sub "bagheta" antrenorului Carlo Carcano. Tot în această perioadă au activat la club jucători ca Raimundo Orsi, Luigi Bertolini, Giovanni Ferrari şi Luis Monti. Între timp, Juventus şi-a construit un nou stadion, Stadio Comunale, deşi din 1935 până în 1940 nu a reuşit să mai câştige vreun campionat. În 1958, "Juve" devenea primul club din Italia care câştiga zece titluri în Italia şi şi-a pus prima stea pe emblemă, echivalentul obţinerii a zece campionate. În acelaşi sezon, argentinianul Omar Sivori devenea primul jucător al clubului care reuşea să câştige titlul de "Cel mai bun jucător european al anului". Un alt jucător celebru, Giampiero Boniperti, retras în 1961, devenea cel mai bun marcator al clubului cu 182 de goluri în toate competiţiile, record rămas în picioare timp de 45 de ani. În deceniul următor, Juventus a câştigat titlul doar o singură dată, în 1966-1967.
În anii '70, clubul torinez şi-a consolidat statutul de mare putere a fotbalului italian, câştigând campionatul în sezoanele 1971-1972 şi 1972-1973 cu jucători ca Roberto Bettega, Franco Causio, José Altafini. Perioada antrenoratului lui Giovanni Trapattoni a fost una dintre cele mai de succes perioade, "Bătrâna Doamnă", cum este denumită echipa, câştigând titlul de trei ori până în 1984, când numărul de titluri naţionale a ajuns la 20, iar clubul şi-a adăugat încă o stea pe emblemă, fiind singura echipă italiană care a realizat acest lucru. În această perioadă, jucătorii clubului au atras atenţia la nivel internaţional. Paolo Rossi a câştigat titlul de "Cel mai bun jucător european al anului" şi a fost artizanul titlului mondial obţinut de Italia în 1982. Francezul Michel Platini a câştigat şi el titlul de "Cel mai bun jucător european al anului" de trei ori consecutiv, între 1983 şi 1985.
Juventus este singurul club ai cărui jucători au obţinut acest titlu patru ani la rând. Cu excepţia câştigării campionatului din sezonul 1985-1986, restul anilor decadei '80 nu au fost prolifici pentru clubul din Torino. În 1990, Juventus s-a mutat pe noul stadion, denumit "Stadio delle Alpi". Acest stadion, cu aproape 68.000 de locuri, a fost construit din cauza micşorării capacităţii fostului stadion al echipei, dar şi pentru Campionatul Mondial din 1990 organizat de Italia. La 18 martie 2008, Consiliul de administraţie al lui Juventus aproba proiectul pentru noul stadion, proiectat pe locul lui "Delle Alpi". Inaugurarea noului stadion al echipei, Allianz Stadium, a avut loc la 8 septembrie 2011, arena având o capacitate de 41.147 de spectatori.
Juventus Torino este, în prezent, cea mai titrată echipă italiană, fiind de altfel şi prima care a cucerit toate cupele europene. De-a lungul timpului, Juventus a câştigat 38 de titluri naţionale (un record în Peninsulă), 14 Cupe ale Italiei, 9 Supercupe ale Italiei, Cupa Campionilor Europeni / Liga Campionilor în două rânduri, o dată Cupa Cupelor, trei Cupe UEFA, o Cupă UEFA Intertoto, două Supercupe ale Europei, două Cupe Intercontinentale.
Fondată în 2017, echipa feminină a Juventus Torino este o forţă în fotbalul italian de profil, cucerind deja cinci titluri naţionale, două Cupe ale Italiei şi trei Supercupe. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: (c) Juventus/facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.