O PERSONALITATE PE ZI: Bogdan Petriceicu Hasdeu, filolog, scriitor, jurnalist, folclorist

Bogdan Petriceicu Hasdeu, filolog, poet, prozator, dramaturg, jurnalist şi folclorist, descendent al unei familii de boieri cu vechi origini, s-a născut la 26 februarie 1838, la Cristineşti, în ţinutul Hotin (Bucovina).
A urmat şcoala mai întâi la Cameniţa, Viniţa şi Rovno, apoi liceul la Chişinău, iar în perioada 1855-1857 a urmat studii de drept şi a audiat şi cursuri de filologie şi istorie la Universitatea din Harkov, fără a obţine însă vreo diplomă, după cum indică "Dicţionarul general al literaturii române", apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005). "Îndrumat de tatăl său care, în cultul nobleţii cărturăreşti a familiei, îi propune lecturi dificile şi lucrul neîntrerupt la masa de scris, citeşte enorm şi proiectează îndrăzneţ lucrări despre mitologia dacică, despre limba şi literatura populară română, culege folclor", scrie sursa citată.
Venit la Iaşi la începutul anului 1857, a fost apoi, în 1858, judecător la Cahul, după care a revenit din nou la Iaşi. A editat o serie de publicaţii cu profil predominant istorico-filologic: "România" (1858-1859), "Foaie de storiă română" (1859), "Foiţa de istoriă şi literatură" (1860), "Din Moldova", devenită apoi "Lumina" (1862-1863). A publicat, totodată, în "Zimbrul şi vulturul", "Ateneul român", "Trecutul", "Tribuna română", "Dacia".
În 1859 este numit custode al Bibliotecii Şcoalelor, căreia îi donează patru mii de volume, iar de la începutul anului 1860, timp de un an, a fost şi profesor de istorie, geografie şi statistică. În 1862 şi-a reluat postul de bibliotecar şi pe cel de profesor la Gimnaziul Central din Iaşi. În mai 1863 este destituit din învăţământ, în urma acţiunilor unei grupări conduse de V.A. Urechia, Titu Maiorescu ş.a. şi i se intentează un proces de presă, capul de acuzare fiind imoralitatea unor pasaje din nuvela "Duduca Mamuca". Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a apărat magistral şi obţine achitarea în iunie acelaşi an, menţionează sursa citată mai sus.
În vara anului 1863 s-a mutat la Bucureşti, unde, cu sprijinul lui Vasile Alecsandri, fusese numit membru în Comisia moşiilor mănăstireşti. Aici editează mai multe periodice: "Aghiuţă" (1863-1864), "Satyrul" (febr.-iun. 1866), "Traian" (1869-1870), "Columna lui Traian" (1870-1877, 1882-1883). De asemenea, a fost director la "Foaia societăţii 'Românismul' " (1870-1871) şi la "Revista literară şi ştiinţifică" (1876), şi a colaborat la alte gazete ale vremii precum "Buciumul", "Familia", "Sentinela română", "Românul", "Perseverenţa", "Ghimpele" etc. În 1864 i-a fost încredinţată conducerea revistei "Arhiva istorică a României". "Chiar dacă treptat revistele lui Hasdeu vor fi orientate spre istorie, filologie, folcloristică, ele relevă un gazetar de o forţă puţin obişnuită, conştient de nevoia depăşirii diletantismului în publicistică şi capabil să facă acest pas pe cont propriu. Spirit independent, îşi exprimă clar atitudinea democratică, ideile despre destinul românilor în etapa de după Unire" ("Dicţionarul general al literaturii române", Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).
Castelul Iulia Haşdeu din orasul Câmpina.
Foto: (c) MIHAI ALEXE/Arhiva istorică AGERPRES
S-a dedicat în continuare ştiinţei, iar lucrările sale îl vor consacra drept o personalitate enciclopedică a culturii române şi universale.
Începând din anul 1874 ţine un curs de filologie comparată la Universitatea din Bucureşti ("Principie de filologie comparativă ario-europea", publicat în 1875), iar în perioada 1876-1900 a fost director al Arhivelor Statului. În martie 1882 a fost desemnat, pentru o perioadă de trei ani, decan al Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti, iar în februarie 1883 a fost ales preşedinte al Societăţii Presei Române.
Castelul Iulia Haşdeu din orasul Câmpina.
Foto: (c) MIHAI ALEXE/Arhiva istorică AGERPRES
A lăsat lucrări importante de istorie, de dimensiuni impresionante, între care se numără "Istoria critică a românilor", din care nu au apărut decât două volume (în 1873, respectiv 1875), monografia "Ion Vodă cel Cumplit" (1865) ş.a.
Lui Hasdeu îi revine meritul de a fi aşezat pe baze ştiinţifice filologia românească. A avut o însemnată contribuţie la relevarea fondului autohton al limbii române. Dintre principalele sale lucrări în acest sens amintim "Cuvente den bătrâni" (I-III, 1878-1881, Premiul "I.Heliade-Rădulescu" al Academiei Române, în 1880) şi studiul "Principie de lingvistică", pentru care i s-a acordat din nou, în 1881, Premiul "I. Heliade-Rădulescu" al Academiei Române. În 1884, Academia Română i-a încredinţat elaborarea unui mare dicţionar etimologic al limbii române. Lucrarea sa fundamentală în domeniul lingvisticii, "Etymologicum Magnum Romaniae" (I-IV), apare între anii 1886-1898.
Rotonda scriitorilor (Rondul Roman) din Parcul Cişmigiu; statuia lui Bogdan Petriceicu Haşdeu.
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
Alte scrieri ale lui Bogdan Petriceicu Hasdeu: poema "Cântec popular moldovenesc" (1850), studiul de folclor "Inelul şi năframa" (1856), nuvela "Duduca Mamuca", drama "Răposatul postelnic" (1862), nuvela "Micuţa" (1864), drama istorică "Răzvan-Vodă" (1867, apărută de la ediţia a treia, din 1869, cu titlul "Răzvan şi Vidra"), volumul "Poezie" (1873), studiul "Obiceiele juridice ale poporului român" (1878), piesa "Trei crai de la Răsărit" (premiera în ianuarie 1879, la Teatrul Naţional din Bucureşti, editată şi în volum), volumul "Sarcasm şi ideal" (1897).
La 13 septembrie 1877 a devenit membru titular al Societăţii Academice Române. A fost şi vicepreşedinte al Academiei Române (1885-1886, 1887-1888 şi 1889-1892). A fost, de asemenea, membru al Academiei Regale Sârbe (1871), membru al Societăţii de Lingvistică din Paris (1882), membru corespondent al Academiei Imperiale de Ştiinţe din Sankt Petersburg (1884), membru de onoare al Academiei de Ştiinţe din New York (1895) ş.a.
Sursa foto: radioromaniacultural.ro
Zguduit de moartea fiicei sale, Iulia, în 1888, Bogdan Petriceicu Hasdeu va trăi din ce în ce mai departe de lume, în credinţa comuniunii centrate pe o formă de spiritism cu fiinţa dispărută ("Dicţionarul general al literaturii române"). În amintirea fiicei sale, a construit, între 1894-1896, la Câmpina, un castel (azi Muzeul memorial "B.P. Hasdeu"), "al cărui proiect ar fi fost transmis de Iulia prin efluvii de natură mistică" ("Dicţionarul general al literaturii române", Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005). În această clădire din Câmpina, Hasdeu a trăit şi a lucrat în ultimii ani ai vieţii.
Bogdan Petriceicu Hasdeu a murit la 25 august 1907, la Câmpina. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti, în cavoul pe care îl construise pentru fiica sa. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: radioromaniacultural.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda
Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război
DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)
Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)
În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform