A murit actriţa Olivia Newton-John, vedeta filmului "Grease" (fişă biografică)

Actriţa Olivia Newton-John, vedeta filmului "Grease" a murit la vârsta de 73 de ani, a anunţat la 8 august 2022 soţul ei, John Easterling, într-un comunicat postat pe reţelele sociale, transmit AFP şi Reuters. Actriţa, de origine britanică, "a murit în linişte la ferma ei din sudul Californiei, înconjurată de familie şi prieteni", se arată în comunicat. Într-un mesaj postat pe Instagram, John Easterling, a scris: "Cerem tuturor să respecte intimitatea familiei în această perioadă foarte dificilă".
Hollywood-ul, lumea muzicală şi industria divertismentului în general au deplâns moartea cântăreţei şi actriţei Olivia Newton-John, după mai bine de trei decenii de luptă cu cancerul la sân, relatează EFE.
John Travolta, partenerul ei din musicalul "Grease" (1978), a fost unul dintre primii care i-a dedicat câteva cuvinte colegei sale de scenă: "Draga mea Olivia, ne-ai făcut vieţile mult mai bune. Influenţa ta a fost incredibilă. Te iubesc atât de mult. Ne vom vedea mai târziu şi vom fi din nou împreună. Al tău, din prima clipă şi pentru totdeauna". Travolta şi-a încheiat mesajul, postat pe Instagram, cu "Danny al tău, John al tău", referire la personajul pe care l-a interpretat în film, amintit de nenumăraţi actori, regizori şi artişti ca fiind una dintre cele mai mari surse de inspiraţie ale lor.
La câteva minute după ce a aflat de moartea sa, regizorul filmului "Grease", Randal Kleiser, a trimis o declaraţie pentru The Hollywood Reporter în care a spus că are "inima frântă" şi a amintit de prietenia lor de 40 de ani. ''A fost unică şi amabilă. În peste patru decenii de prietenie, nu a arătat decât dragoste faţă de toţi cei pe care i-a întâlnit. Olivia era exact aşa cum ţi-ai fi imaginat-o. Îmi va lipsi pentru totdeauna", a adăugat el.
Viola Davis, Antonio Banderas, George Takei, Mia Farrow şi James Gunn s-au numărat printre numele din showbiz care şi-au exprimat condoleanţele.
***
Cântăreaţa şi actriţa Olivia Newton-John s-a născut la 26 septembrie 1948, la Cambridge, Marea Britanie. Cel mai mic copil al profesorului Brin Newton-John şi al Irenei, fiica fizicianului câştigător al Premiului Nobel Max Born, Olivia s-a mutat la Melbourne, Australia, împreună cu familia, la vârsta de cinci ani, potrivit www.olivianewton-john.com.
Primul său succes a fost câştigarea unui concurs de talente la o emisiune populară, "Sing, Sing, Sing", prin care a obţinut o excursie la Londra. Până la vârsta de cincisprezece ani, a înfiinţat un grup de fete numit "Sol Four" şi, în 1963, a apărut în emisiuni locale de televiziune şi în programe săptămânale de muzică pop în Australia. Când a mers la Londra, în excursie, a colaborat cu prietena sa din Melbourne, Pat Carroll (în prezent Farrar), pentru a crea un duet, "Pat & Olivia", şi a călătorit în baze militare şi cluburi din Marea Britanie şi Europa.
Olivia Newton-John a înregistrat primul său single pentru Decca Records în 1966, o versiune a lui Jackie DeShannon - "Till You Say You'll Be Me", iar în 1971 a înregistrat un cover al piesei lui Bob Dylan "If Not For You", co-produsă de Bruce Welch şi John Farrar, cu care continuă să colaboreze şi în prezent.
A lansat în 1973 albumul de debut "Let Me Be There", intrând în primele zece single-uri din SUA şi fiind onorată de "Academy Of Country Music" ca vocea feminină cea mai promiţătoare şi cu un Premiu Grammy pentru cea mai bună voce Country. Ulterior, a realizat şi alte materiale discografice între care: "Olivia" (1972), "Long Live Love" (1974) şi "First Impressions" (1974).
În 1974, a lansat un alt material discografic, "If You Love Me (Let Me Know)", care a reprezentat un adevărat succes, piesa "I Love You, I Honestly love You", inclusă pe acesta, ajungând numărul unu în lume. Anul următor a reprezentat, de asemenea, un an important pentru cântăreaţă. "Have You Never Been Melow" a fost cel de-al doilea hit care s-a situat pe locul 1 în toate topurile. Tot în această perioadă, a realizat albumul "Clearly Love" (1975), ce conţine piesele de succes "Something Better To Do" şi "Let It Shine". În 1976, a realizat două materiale discografice "Don't Stop Belevin" şi "Come On Over". Un an mai târziu, a scos materialele "Making a Good Thing Better" şi "Olivia Newton-John's Greatest Hits".
În 1977, a fost distribuită în rolul principal în filmul "Grease", care a apărut în 1978, o adaptare după un musical de pe Broadway, în care a jucat alături de cântăreţul şi actorul John Travolta. Albumul de pe coloana sonoră a filmului a staţionat timp de 12 săptămâni pe locul 1: a obţinut discul de platină pentru "You're The One That I Want", un duet cu John Travolta, şi discuri de aur pentru "Hopelessly Devoted to You" şi "Summer Nights" cu John Travolta. Ultimele două single-uri au fost în Billboard Top 5 simultan.
Interpretarea Oliviei Newton-John i-a adus un Premiu People's Choice. A fost nominalizată la Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un musical şi la un Premiu al Academiei, în 1979, pentru interpretarea melodiei "Hopelessly Devoted to You". Popularitatea filmului s-a menţinut în timp, fiind relansat cu prilejul împlinirii a 20 de ani, în 1998. Până în prezent, "Grease" rămâne cel mai de succes film muzical din istorie. Printre alte filme de lung metraj în care a jucat Olivia Newton-John se numără: "Funny Things Happen Down Under" (1965), "Toomorrow" (1970), "Xanadu" (1980), "Two Of A Kind" (1983), "It's My Party" (1996), "Sordid Lives" (2000), "Score: A Hockey Musical" (2010) şi "A Few Best Men" (2011).
În 1978, cântăreaţa şi-a schimbat stilul muzical, trecând de la pop la rock şi scoţând pe piaţa muzicală "Totally Hot", care a reprezentat un real succes, fiind incluse pe acesta piese precum "A Little More Love", "Deeper Than Me Night", "Totally Hot" şi "Dancin'Round and'Round".
Din 1985, succesul comercial al cântăreţei nu mai este acelaşi. Albumele sale "Soul Kiss", "The Rumor", "Warm & Tender", "Back To Basics" şi "Gaia" nu mai reprezintă succese atât de mari precum cele anterioare.
În 1998, a realizat single-ul "Back With a Heart", o excelentă combinaţie între pop şi country. În februarie şi martie acelaşi an, a cântat în duet cu Cliff Richard înregistrând un adevărat succes. În 2000, a concertat împreună cu australianul John Farnham în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Sydney. În 2001, a efectuat un turneu în SUA pentru a marca 30 de ani de carieră muzicală.
Ultimele sale albume sunt: "Christmas Wish" (2007), "A Celebration in Song" (2008) şi "This Christmas" (2012).
A mai apărut în producţii precum: "Dancing with the Stars" (2005), "Monster House" (2006), "Veronica Mars" (2006), "Charlie talisman" (2007), "Naufragiaţii" (2008), "Miranda", "Angela and Friends" (2010), "Dancing on Ice", "20 to 1" (2006-2010), "Animal Practice" (2012).
A fost câştigătoare a patru premii Grammy. A fost nominalizată la premiile Globul de Aur. În noiembrie 2015, Billboard Magazine a inclus "Physical" pe locul al optulea pe lista celor mai bune 100 de melodii ale tuturor timpurilor, iar în 2010 l-a enumerat ca fiind "Cel mai sexy cântec al tuturor timpurilor". În 2015, Olivia Newton-John a fost clasată pe locul 20 în topul Billboard - "Cei mai mari 100 de artişti din toate timpurile".
S-a implicat în acţiuni umanitare legate de mediu şi lupta împotriva cancerului la sân, potrivit CineMagia - www.cinemagia.ro.
La 2 iulie 1992, Olivia Newton-John a fost diagnosticată cu cancer la sân. A fost operată şi a urmat o perioadă de chimioterapie. Propria luptă cu cancerul la sân a inspirat albumul "Gaia". Boala ei a recidivat în 2018 şi a fost identificată sub forma unei tumori localizate în partea inferioară a coloanei sale vertebrale.
A încheiat un parteneriat cu Austin Health şi a anunţat în 2012 crearea unui centru oncologic ce îi poartă numele - Olivia Newton-John Cancer and Wellness Center, din campusul Austin din Melbourne, Australia.
În 1992, a creat Ziua Naţională a Arborilor, responsabilă pentru plantarea a peste zece milioane de copaci în Australia. A fost numită primul Ambasador al Bunăvoinţei la Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu.
În noiembrie 2019, celebra geacă din piele neagră, pe care actriţa Olivia Newton-John a purtat-o în secvenţele finale ale filmului 'Grease', s-a vândut la o licitaţie organizată în Beverly Hills, California, pentru suma de 243.200, potrivit dpa. Actriţa australiană a organizat această licitaţie în scopuri caritabile pentru strângerea de fonduri pentru spitalul oncologic pe care l-a înfiinţat la Melbourne. Celebra geacă a fost purtată de Olivia Newton-John în scena finală a musicalului 'Grease' când a cântat alături de partenerul său din film, John Travolta, cântecele 'You're the One That I Want' şi 'We Go Together.'
Alături de geaca model motociclist, actriţa a scos la vânzare şi pantalonii din piele neagră, precum şi o fotografie care îi purta autograful pentru suma de 162.500 de dolar. Actriţa britanico-australiană a jucat rolul blondei Sandy, care se îndrăgosteşte de tânărul rebel Danny, interpretat de Travolta în acest film cult din anul 1978. Pe lângă costumul din piele, aproximativ alte 500 de obiecte ale vedetei au fost scoase la licitaţie.
În decembrie 2019, Olivia Newton-John şi regizorul Sam Mendes s-au numărat printre personalităţile decorate de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, conform tradiţionalei liste cu distincţii regale de Anul Nou, informa AFP. Olivia Newton-John a primit titlul de Damă Comandor al Ordinului Imperiului Britanic pentru implicarea în lupta contra cancerului şi pentru contribuţia sa în domeniul artelor.
Olivia Newton-John a fost căsătorită cu Matt Lattanzi (1984-1995), potrivit www.olivianewton-john.com. În 2007, s-a căsătorit cu omul de afaceri american John Easterling. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025
Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai
30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari
iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT
30 aprilie - Ziua Infanteriei Române
Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)
La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c
Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025
Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel
CITATUL ZILEI
''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.
CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024
Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie
Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent