logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Raliul" (1984)

Image

Filmul "Raliul", regizat de Mircea Drăgan, a avut premiera în 1984 şi prezintă lupta cu dificultăţile vieţii a unei fete ambiţioase şi curajoase, care vrea să-şi urmeze visul de a deveni pilot de curse.

" 'Raliul' este povestea tinerei care refuză să fie victimă şi învaţă să fie puternică, un film despre cum trebuie să lupţi pentru a-ţi împlini visul, despre peripeţiile unui echipaj de raliu în campionatul naţional. Tânăra Tasica Pribeag, care lucrează la un service auto, doreşte să participe la raliul României", notează site-ul tvr.ro în prezentarea filmului.

Pelicula se derulează pe două paliere - unul în prezent, cu tânăra Tasica Pribeag care îşi urmează pasiunea pentru maşini şi raliuri, ajungând să participe la raliul României, în calitate de copilot, apoi pilot, iar altul în trecut, fata amintindu-şi frânturi din momentele care au adus-o la volanul unei maşini de curse.

Criticul de film Alice Mănoiu nota, într-o cronică publicată în revista "Cinema" nr. 1 din ianuarie 1985, că "proba de viteză a unui bolid, producţie autohtonă într-o competiţie internaţională, e asigurată - scenaristic - de o ziaristă, Melania Chiriacescu, într-un debut promiţător, ea concepând o poveste cvasi-sentimentală, cvasi-automobilistică scrisă alert", potrivit site-ului http://aarc.ro/.

 


"O fată, care după un eşec şcolar (nu reuşeşte la Politehnică) şi după alte două sentimentale (sugerate discret), îşi ia soarta în mâini şi, ajutată de oameni de bine, se antrenează temeinic la poligonul de autoturisme, pentru cursa cea mare. La propriu şi la figurat. Pentru ca în acest permanent raliu al vieţii, 'important e să treci linia de sosire', ne asigură simpaticul Constantin Diplan pe post de experimentat pilot, şi el ghinionist în raliul cu pricina, dar care nu dezarmează. De câştigat, câştigă cel care nu abandonează. Merge până la capăt chiar atunci când accidentele nu-l ocolesc", notează Alice Mănoie.

În opinia sa, scenarista a ilustrat cursa cu obstacole cu "mici crochiuri de povestire: îndrăgostirea rapidă a fetei (în câteva imagini), de un don Juan de Popa Nan, o primă vacanţă terminată cu o prima dezamăgire, o altă experienţă cu un escroc".

"Oricum, Mircea Drăgan reuşeşte să-şi desfăşoare raliul alegoric pe o rută cotidiană normală, fără retorisme şi artificiozităţi dintre acelea care reduc, de obicei, bunele intenţii ale unor filme contemporane până sub linia de admitere în concurs. (...) În prim plan, cu înţelegere pentru vârsta limpezirilor repezi, ades brutale, portretul unui caracter modern: o fetişcană băieţoasă, hotărâtă, ce nu se pierde cu firea, interpelând viaţa cu energie şi curaj. O tânără - după părerea mea, bine distribuită (Diana Gheorghian) care chiar şi fără nervul reclamat de text, îndreaptă spre spectatori o privire albastră, limpede, directă, fără fasoanele începătorilor în faţa aparatului. Însoţind-o când cu tandreţea momentelor lirice, când cu vioiciunea pasiunii sale automobilistice, muzica lui Florin Bogardo iese câştigătoare în competiţie. În roluri de mai mică întindere, dar cu umor rotunjite, 'mama' (Lucia Mureşan) şi tatăl (jucat de Mircea Başta)", mai precizează conica publicată în revista "Cinema" nr. 1 din ianuarie 1985, conform site-ului http://aarc.ro/.

Din distribuţia filmului fac parte actorii: Diana Gheorghian, Constantin Diplan, Ştefan Sileanu, Monica Ghiuţă, Mircea Başta, Lucia Mureşan, Eugeniu Ungureanu, Adrian Păduraru, George Oancea, Răzvan Popa, Eugenia Bosînceanu, Radu Vasiliu, Dumitru Drăgan, Constantin Ciucă, Alexandru Lazăr, Gheorghe Tomescu.

"În filmul 'Raliul' din 1984 apar multe automobile Dacia 1300 şi 1310, dar şi Dacia Sport. Pe lângă maşinile româneşti Dacia şi Oltcit, mai sunt prezente în film şi automobile Fiat x19, Ford Escort mk1, Renault 5 Turbo RWD, Lada 1300, Skoda Rapid, Mercedes, Audi, Opel, Volkswagen, Porsche", precizează site-ul https://www.4tuning.ro/.

În film apar imagini reale din Raliul Dunării 1983, care era înscris în calendarul Campionatului European de Raliuri, şi care strângea mulţi campioni străini valoroşi, ca Röhrl, Ferjancz, Ciubrikov (ultimii doi, cu coechipierii lor, Tandari şi, respectiv, Kazankov, apar şi în acest film), notează site-ul https://www.daciaclub.ro/.

"În distribuţia filmului îl găsim pe Eugen Ionescu-Cristea (pilotul şi proprietarul maşinuţei de raliu Fiat Sport, pe care o vedem în film ca 'aparţinând echipajului italiencelor', cu care face câteva derapaje controlate, şi un tete-a-queue tipic pentru maşinile cu 'totul la spate'), care apare în rolul şoferului maşinii de asistenţă Dacia - break-ul superlung galben (cu jante Gotti pe acoperiş), o altă invenţie Dacia autohtonă, şi echipajul Vasile-Scobai (care aproape sigur sunt în Dacia neagră cu dungi roşii şi galbene, cu farurile interioare obturate). Ovidiu Scobai este şi consultant tehnic al filmului. Dintre mărcile de maşini străine regăsim Lada 1500, Lada 1200, Opel Commodore, FSO Polonez 2000, Polski Fiat 125, Trabant-ul de grupa 2 (filmat doar din lateral, o secundă), Oltcit Club, Škoda 130 RS de 130 de cai (urmaşa lui 110 Rallye), Porsche 911, şi primele Renault 5 Turbo, care aveau la bază... acelaşi motor (mai degrabă aceeaşi cilindree...) de 1397 cmc ca al Daciei Sport", menţionează site-ul https://www.daciaclub.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.tvr.ro

Afisari: 63

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.