UE 15 ANI: Cât primeşte România de la UE şi cu cât contribuie la bugetul Uniunii

România a primit de la Uniunea Europeană, de la data aderării şi până în prezent, 69,94 miliarde de euro (perioada 1 ianuarie 2007 - 31 ianuarie 2022) şi a contribuit la bugetul Uniunii cu 24,20 miliarde de euro, conform Evoluţiei fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană, publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, https://mfinante.gov.ro/.
România şi bugetul UE
Astfel, la 15 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, România are un sold pozitiv de 45,74 miliarde de euro, adică fonduri europene primite de ţara noastră peste banii cu care a contribuit la bugetul UE, conform Evoluţiei fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană, publicate la 31 ianuarie 2022.
Din totalul celor 69,94 miliarde euro primite de România de la data aderării, 36,68 miliarde euro au fost primite în cadrul financiar multianual 2007-2013, iar 33,16 miliarde euro au fost sume primite în cadrul bugetului multianual 2014-2020, conform site-ului https://mfinante.gov.ro/.
Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene a crescut, începând cu 1 ianuarie 2021, la 1,4% din Venitul Naţional Brut, faţă de 1,2% (2020), ridicându-se astfel la suma de 12,357 miliarde lei (2,357 miliarde euro), ca o consecinţă a Mecanismului European de Rezilienţă şi Redresare al Comisiei Europene, în urma căruia fiecare stat va contribui mai mult la bugetul UE. În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la 15 februarie 2021, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles, se arată pe site-ul https://www.presidency.ro/.
Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene va fi în 2022 de 12,878 miliarde lei, urmând ca, în 2023, să crească la 13,126 miliarde lei şi în 2024 la 13,376 miliarde lei, conform proiectului privind Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2022-2024, publicat la 19 decembrie 2021, pe site-ul Ministerul Finanţelor.
Contribuţia financiară a fiecărui stat membru al UE la bugetul Uniunii este calculată în mod echitabil, în funcţie de mijloacele de care acestea dispun. Cu cât este mai importantă economia unei ţări, cu atât este mai mare contribuţia sa. Bugetul UE nu este menit să redistribuie bogăţia, ci să răspundă nevoilor tuturor cetăţenilor europeni, informează site-ul https://european-union.europa.eu/.
Sumele cu care contribuie România la bugetul UE sunt direcţionate către finanţarea de programe şi proiecte în toate ţările UE (construcţii de drumuri, granturi pentru cercetători, protecţia mediului etc.).
Potrivit angajamentelor asumate prin Tratatul de aderare a Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, ratificat prin Legea nr. 157/2005, România, în calitate de stat membru, participă la finanţarea bugetului Uniunii Europene potrivit regulilor comunitare unitare care sunt direct aplicabile de la data aderării. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2007, România asigură plata contribuţiei sale pentru finanţarea bugetului Uniunii Europene în cadrul sistemului resurselor proprii ale bugetului comunitar, se arată în Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022 şi 2024, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Bugetul UE
Sursele de venit ale UE provin, în principal, de la contribuţiile din partea ţărilor membre, taxele la import pentru produsele din afara UE, o nouă contribuţie bazată pe deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate, amenzile impuse întreprinderilor care nu respectă normele UE. Bugetul UE este finanţat în proporţie de 98% din resursele proprii ale UE, la care se adaugă alte surse de venituri.
Iniţial, resursa proprie provenind din contribuţiile naţionale, bazată pe venitul naţional brut (VNB), a fost instituită ca o componentă-cheie "reziduală" a sistemului de resurse proprii, pentru a garanta că veniturile totale de la bugetul UE acoperă suficient toate cheltuielile convenite în bugetul anual.
Treptat, contribuţiile naţionale au devenit componenta predominantă a sistemului de resurse proprii, reprezentând peste 70% din veniturile UE.
Pentru că bugetul UE este dedicat în principal investiţiilor, Uniunea adoptă planuri de cheltuieli pe termen lung, cunoscute sub numele de cadre financiare multianuale (CFM), care se desfăşoară pe o perioadă de 5-7 ani. Bugetul pe termen lung stabileşte priorităţile şi limitele de cheltuieli ale UE. CFM-ul actual acoperă perioada 2021-2027.
Bugetul este decis în comun de Comisie, Consiliu şi Parlament. Comisia elaborează un proiect de buget pe care îl înaintează spre analiză Consiliului şi Parlamentului. Consiliul şi Parlamentul pot aduce modificări proiectului. În caz de dezacord, cele trei instituţii trebuie să negocieze până ajung la un compromis. Bugetul fiecărui an stabileşte sumele disponibile care urmează să fie cheltuite în limitele convenite în prealabil în cadrul financiar multianual. Acest fapt îi permite Uniunii Europene să planifice programele de cheltuieli cu câţiva ani înainte.
CFM 2021-2027 prevede un buget pe termen lung de 1 074,3 miliarde euro la preţurile din 2018, inclusiv integrarea Fondului european de dezvoltare. Împreună cu instrumentul de redresare Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde euro, acest buget va permite UE să asigure în anii următori o finanţare fără precedent, în valoare de 1,8 mii de miliarde euro, pentru a sprijini redresarea în urma pandemiei de COVID-19 şi priorităţile pe termen lung ale UE în diferite domenii de politică, scrie site-ul https://european-union.europa.eu/.
Bugetul pe termen lung al UE (CFM) va acoperi şapte domenii de cheltuieli. El va oferi cadrul pentru finanţarea a aproape 40 de programe de cheltuieli ale UE în următoarea perioadă de şapte ani.
Ce ţări contribuie cel mai mult la bugetul UE şi care contribuie cel mai puţin
Conform unei statistici a site-ului statista.com, ţările care au contribuit cel mai mult la bugetul UE în 2020, cu contribuţii naţionale de peste 10 miliarde de euro, erau: Germania (28,06 mld. euro), Franţa (23,68 mld. euro), Regatul Unit (17,07 mld. euro), Italia (16,59 mld. euro), Spania (11,04 mld. euro).
Au urmat: Olanda (5,84 mld. euro), Polonia (4,88 mld. euro), Belgia (4,66 mld. Euro), Suedia (4,09 mld euro), Austria (3,55 mld. euro), Danemarca (2,81 mld. euro), Irlanda (2,38 mld. euro), Finlanda (2,31 mld. euro), România (2,05 mld. euro), Cehia (2,02 mld. euro), Portugalia (2 mld. euro), Grecia (1,65 mld. euro), Ungaria (1,29 mld. euro), Slovacia (0,87 mld. euro), Bulgaria (0,58 mld. euro), Croaţia (0,5 mld. euro), Slovenia (0,45 mld. euro), Lituania (0,44 mld. euro), Luxemburg (0,38 mld. euro), Letonia (0,28 mld. euro), Estonia (0,27 mld. euro), Cipru (0,21 mld. euro), Malta (0,11 mld. euro). AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci