logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Summit NATO prin videoconferinţă, la 25 februarie 2022

Image

La 25 februarie 2022, se desfăşoară, prin format videoconferinţă, reuniunea de urgenţă la nivel înalt a Consiliului Nord-Atlantic, pe fondul situaţiei de criză din Ucraina, conform agenţiilor internaţionale de presă.

În data de 24 februarie 2022, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovenia, state membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), au cerut, pe fondul incursiunii forţelor militare ruse în teritoriul naţional al Ucrainei, invocarea Articolului 4 din Tratatul Atlanticului de Nord şi declanşarea consultărilor la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, potrivit AFP, EFE şi Reuters. Cu prilejul reuniunii de urgenţă a ambasadorilor statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurate la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat activarea planurilor de apărare, la cererea formulată de Înaltul comandant al NATO, generalul american Tod Wolters, pentru a desfăşura forţe militare suplimentare în ţările membre ale organizaţiei din Europa de Est, şi organizarea unui summit extraordinar la data de 25 februarie 2022, pentru ''a analiza calea de urmat'', potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Planurile de apărare conferă autoritate comandanţilor militari să mobilizeze trupe şi resurse mult mai repede ''în cadrul principiilor politice stabilite anterior''. În acest context, atribuţiile secretarului general al Alianţei sporesc, având la îndemână posibilitatea să ceară şi să aprobe desfăşurarea de trupe militare, conform agenţiei dpa. Alianţa a cerut, recent, la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO, desfăşurată în luna februarie a acestui an, comandanţilor militari, să pregătească planuri de luptă pentru sud-estul Europei, în acord cu situaţia de criză de la graniţa de est a Ucrainei. Această măsură permite relocarea efectivelor Forţei de reacţie rapidă a NATO, estimată la circa 40.000 de soldaţi, oriunde în spaţiul nord-atlantic. Este pentru prima dată când NATO anunţă public activarea planurilor sale de apărare.

***

În contextul altor reuniuni la nivel înalt ale Consiliului Nord-Atlantic, liderii statelor membre au discutat situaţia din Ucraina.

La Bucureşti, în aprilie 2008, cu prilejul summit-ului organizaţiei, chestiunea aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică a constituit un subiect important al agendei de discuţii între liderii NATO. În declaraţia adoptată la 3 aprilie 2008, şefii de stat şi de guvern ai NATO au salutat ''aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei de apartenenţă la NATO. Am hotărât astăzi că aceste state vor deveni membre ale NATO. Ambele naţiuni au adus contribuţii valoroase la operaţiunile Alianţei. Salutăm reformele democratice din Ucraina şi Georgia. (...) Planul de Acţiune pentru Aderare este următorul pas pentru Ucraina şi Georgia pe calea lor direct spre aderare.'', conform www.mae.ro şi www.nato.int.

La reuniunea la nivel înalt a NATO de la Varşovia, din 8-9 iulie 2016, liderii statelor membre au adoptat, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina şi ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă în martie 2014, sprijinul practic al NATO pentru Ucraina, prin Pachetul de asistenţă extinsă pentru Ucraina. În declaraţia comună a liderilor statelor membre se stipulează: ''Ucraina independentă, suverană şi stabilă, ferm angajată în democraţie şi statul de drept, este esenţială pentru securitatea euro-atlantică. Suntem fermi în sprijinul nostru pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional şi în ce priveşte dreptul Ucrainei să îşi decidă propriul viitor şi parcursul de politică externă liber de orice amestec, aşa cum este stipulat în Actul Final de la Helsinki. (...) Susţinem o soluţie paşnică pentru conflictul din estul Ucrainei'', conform www.nato.int.

Liderii statelor membre NATO au reiterat, la reuniunea la nivel înalt a Alianţei, desfăşurată la Bruxelles, în iunie 2018, ''sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. (...), potrivit declaraţiei finale a summitului, conform www.mae.ro. NATO a cerut, cu acelaşi prilej, liderilor statelor membre să ''intensificăm sprijinul pentru Ucraina. (...) Facem apel la implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk de către toate părţile implicate şi sprijinim eforturile formatului Normandia şi ale Grupului Trilateral de Contact''. De asemenea, documentul final al reuniunii mai stipulează: ''Reiterăm decizia adoptată la Summit-ul NATO de la Bucureşti din anul 2008, prin care Ucraina va deveni membru al Alianţei, cu Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP) ca parte integrantă a procesului; reafirmăm toate elementele deciziei respective, precum şi deciziile ulterioare, inclusiv pe aceea potrivit căreia fiecare partener va fi evaluat pe baza meritelor proprii. Rămânem fermi în sprijinul dreptului Ucrainei de a-şi decide propriul viitor şi parcursul de politica externă fără interferenţe străine.'', potrivit www.mae.ro şi www.nato.int.  

***

Consiliul Nord-Atlantic a formulat declaraţii cu privire la situaţia din Ucraina şi cu prilejul unor momente distincte de reuniunile la nivel înalt ale liderilor statelor membre.

La 18 martie 2018, Consiliul Nord-Atlantic a reiterat, într-o declaraţie, ''sprijinul deplin pentru integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei în graniţele sale naţionale, recunoscute la nivel internaţional, şi a apelor sale teritoriale. Crimeea este teritoriul Ucrainei''.

În contextul ''utilizării de către Rusia a forţei militare faţă de Ucraina în Marea Azov şi în Strâmtoarea Kerci'', Aliaţii NATO au cerut Rusiei, într-o declaraţie emisă de Consiliul Nord-Atlantic la 27 noiembrie 2018, ''să asigure accesul liber la porturile ucrainene şi să permită libertatea navigaţiei.'', conform www.nato.int.

La 16 decembrie 2021, Consiliul Nord-Atlantic exprimă ''îngrijorarea faţă de creşterea substanţială, nejustificată şi neprovocată a Federaţiei Ruse la graniţele Ucrainei'', cerând, totodată, ''Rusiei dezescaladarea imediată, adoptarea căii diplomatice şi respectarea angajamentelor internaţionale privind transparenţa activităţilor militare'', conform www.nato.int.

La 24 februarie 2022, Consiliului Nord-Atlantic ''a condamnat în modul cel mai ferm posibil atacul îngrozitor al Rusiei asupra Ucrainei, care este pe deplin nejustificat şi neprovocat. (...) Este o încălcare gravă a dreptului internaţional, inclusiv a Cartei ONU şi este în deplină contradicţie cu angajamentele Rusiei în ce priveşte Actul Final de la Helsinki, Memorandumul de la Budapesta şi Actul Fondator NATO-Rusia. Constituie un act de agresiune împotriva unei ţări independente paşnice. (...) Cerem Rusiei să înceteze acţiunea militară şi să îşi retragă toate forţele din interiorul şi împrejurul Ucrainei, să respecte pe deplin dreptul internaţional umanitar şi să permită acces umanitar liber şi în siguranţă şi asistenţă tuturor persoanelor care au nevoie.'', potrivit documentului citat de www.nato.int.

***

Dialogul şi cooperarea între NATO şi Ucraina au început în momentul în care noul stat independent Ucraina s-a alăturat Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic în 1991 şi, ulterior, cu prilejul semnării documentului-cadru al Parteneriatului pentru Pace, în 1994. Relaţiile au intrat într-o etapă de consolidare, odată cu semnarea, la 9 iulie 1997, la Madrid, a Cartei privind Parteneriatul Distinct. Consultările permanente în cadrul dialogului dintre Alianţa Nord-Atlantică şi statul ucrainean se desfăşoară şi la nivelul Comisiei NATO-Ucraina. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Andreea Onogea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

VIDEO LIVE UPDATE Operaţiune militară în Ucraina, anunţată de Vladimir Putin. În România, CSAT şi un task-force pentru gestionarea situaţiei, la nivelul Guvernului

 

Preşedintele Iohannis participă la reuniunea Formatului B9 şi la summitul NATO

Afisari: 57

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f