logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Summit NATO prin videoconferinţă, la 25 februarie 2022

Image

La 25 februarie 2022, se desfăşoară, prin format videoconferinţă, reuniunea de urgenţă la nivel înalt a Consiliului Nord-Atlantic, pe fondul situaţiei de criză din Ucraina, conform agenţiilor internaţionale de presă.

În data de 24 februarie 2022, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovenia, state membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), au cerut, pe fondul incursiunii forţelor militare ruse în teritoriul naţional al Ucrainei, invocarea Articolului 4 din Tratatul Atlanticului de Nord şi declanşarea consultărilor la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, potrivit AFP, EFE şi Reuters. Cu prilejul reuniunii de urgenţă a ambasadorilor statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurate la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat activarea planurilor de apărare, la cererea formulată de Înaltul comandant al NATO, generalul american Tod Wolters, pentru a desfăşura forţe militare suplimentare în ţările membre ale organizaţiei din Europa de Est, şi organizarea unui summit extraordinar la data de 25 februarie 2022, pentru ''a analiza calea de urmat'', potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Planurile de apărare conferă autoritate comandanţilor militari să mobilizeze trupe şi resurse mult mai repede ''în cadrul principiilor politice stabilite anterior''. În acest context, atribuţiile secretarului general al Alianţei sporesc, având la îndemână posibilitatea să ceară şi să aprobe desfăşurarea de trupe militare, conform agenţiei dpa. Alianţa a cerut, recent, la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO, desfăşurată în luna februarie a acestui an, comandanţilor militari, să pregătească planuri de luptă pentru sud-estul Europei, în acord cu situaţia de criză de la graniţa de est a Ucrainei. Această măsură permite relocarea efectivelor Forţei de reacţie rapidă a NATO, estimată la circa 40.000 de soldaţi, oriunde în spaţiul nord-atlantic. Este pentru prima dată când NATO anunţă public activarea planurilor sale de apărare.

***

În contextul altor reuniuni la nivel înalt ale Consiliului Nord-Atlantic, liderii statelor membre au discutat situaţia din Ucraina.

La Bucureşti, în aprilie 2008, cu prilejul summit-ului organizaţiei, chestiunea aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică a constituit un subiect important al agendei de discuţii între liderii NATO. În declaraţia adoptată la 3 aprilie 2008, şefii de stat şi de guvern ai NATO au salutat ''aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei de apartenenţă la NATO. Am hotărât astăzi că aceste state vor deveni membre ale NATO. Ambele naţiuni au adus contribuţii valoroase la operaţiunile Alianţei. Salutăm reformele democratice din Ucraina şi Georgia. (...) Planul de Acţiune pentru Aderare este următorul pas pentru Ucraina şi Georgia pe calea lor direct spre aderare.'', conform www.mae.ro şi www.nato.int.

La reuniunea la nivel înalt a NATO de la Varşovia, din 8-9 iulie 2016, liderii statelor membre au adoptat, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina şi ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă în martie 2014, sprijinul practic al NATO pentru Ucraina, prin Pachetul de asistenţă extinsă pentru Ucraina. În declaraţia comună a liderilor statelor membre se stipulează: ''Ucraina independentă, suverană şi stabilă, ferm angajată în democraţie şi statul de drept, este esenţială pentru securitatea euro-atlantică. Suntem fermi în sprijinul nostru pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional şi în ce priveşte dreptul Ucrainei să îşi decidă propriul viitor şi parcursul de politică externă liber de orice amestec, aşa cum este stipulat în Actul Final de la Helsinki. (...) Susţinem o soluţie paşnică pentru conflictul din estul Ucrainei'', conform www.nato.int.

Liderii statelor membre NATO au reiterat, la reuniunea la nivel înalt a Alianţei, desfăşurată la Bruxelles, în iunie 2018, ''sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. (...), potrivit declaraţiei finale a summitului, conform www.mae.ro. NATO a cerut, cu acelaşi prilej, liderilor statelor membre să ''intensificăm sprijinul pentru Ucraina. (...) Facem apel la implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk de către toate părţile implicate şi sprijinim eforturile formatului Normandia şi ale Grupului Trilateral de Contact''. De asemenea, documentul final al reuniunii mai stipulează: ''Reiterăm decizia adoptată la Summit-ul NATO de la Bucureşti din anul 2008, prin care Ucraina va deveni membru al Alianţei, cu Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP) ca parte integrantă a procesului; reafirmăm toate elementele deciziei respective, precum şi deciziile ulterioare, inclusiv pe aceea potrivit căreia fiecare partener va fi evaluat pe baza meritelor proprii. Rămânem fermi în sprijinul dreptului Ucrainei de a-şi decide propriul viitor şi parcursul de politica externă fără interferenţe străine.'', potrivit www.mae.ro şi www.nato.int.  

***

Consiliul Nord-Atlantic a formulat declaraţii cu privire la situaţia din Ucraina şi cu prilejul unor momente distincte de reuniunile la nivel înalt ale liderilor statelor membre.

La 18 martie 2018, Consiliul Nord-Atlantic a reiterat, într-o declaraţie, ''sprijinul deplin pentru integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei în graniţele sale naţionale, recunoscute la nivel internaţional, şi a apelor sale teritoriale. Crimeea este teritoriul Ucrainei''.

În contextul ''utilizării de către Rusia a forţei militare faţă de Ucraina în Marea Azov şi în Strâmtoarea Kerci'', Aliaţii NATO au cerut Rusiei, într-o declaraţie emisă de Consiliul Nord-Atlantic la 27 noiembrie 2018, ''să asigure accesul liber la porturile ucrainene şi să permită libertatea navigaţiei.'', conform www.nato.int.

La 16 decembrie 2021, Consiliul Nord-Atlantic exprimă ''îngrijorarea faţă de creşterea substanţială, nejustificată şi neprovocată a Federaţiei Ruse la graniţele Ucrainei'', cerând, totodată, ''Rusiei dezescaladarea imediată, adoptarea căii diplomatice şi respectarea angajamentelor internaţionale privind transparenţa activităţilor militare'', conform www.nato.int.

La 24 februarie 2022, Consiliului Nord-Atlantic ''a condamnat în modul cel mai ferm posibil atacul îngrozitor al Rusiei asupra Ucrainei, care este pe deplin nejustificat şi neprovocat. (...) Este o încălcare gravă a dreptului internaţional, inclusiv a Cartei ONU şi este în deplină contradicţie cu angajamentele Rusiei în ce priveşte Actul Final de la Helsinki, Memorandumul de la Budapesta şi Actul Fondator NATO-Rusia. Constituie un act de agresiune împotriva unei ţări independente paşnice. (...) Cerem Rusiei să înceteze acţiunea militară şi să îşi retragă toate forţele din interiorul şi împrejurul Ucrainei, să respecte pe deplin dreptul internaţional umanitar şi să permită acces umanitar liber şi în siguranţă şi asistenţă tuturor persoanelor care au nevoie.'', potrivit documentului citat de www.nato.int.

***

Dialogul şi cooperarea între NATO şi Ucraina au început în momentul în care noul stat independent Ucraina s-a alăturat Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic în 1991 şi, ulterior, cu prilejul semnării documentului-cadru al Parteneriatului pentru Pace, în 1994. Relaţiile au intrat într-o etapă de consolidare, odată cu semnarea, la 9 iulie 1997, la Madrid, a Cartei privind Parteneriatul Distinct. Consultările permanente în cadrul dialogului dintre Alianţa Nord-Atlantică şi statul ucrainean se desfăşoară şi la nivelul Comisiei NATO-Ucraina. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Andreea Onogea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

VIDEO LIVE UPDATE Operaţiune militară în Ucraina, anunţată de Vladimir Putin. În România, CSAT şi un task-force pentru gestionarea situaţiei, la nivelul Guvernului

 

Preşedintele Iohannis participă la reuniunea Formatului B9 şi la summitul NATO

Afisari: 52

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice

Documentare 17-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie

Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 16-04-2025 15:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.