TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Concert din muzică de Bach" (1974)

Piesa de teatru "Concert din muzică de Bach" este o dramatizare/ecranizare a romanului omonim scris de Hortensia Papadat-Bengescu, realizată pentru televiziune în 1974, scenariul şi regia fiind semnate de Dinu Tănase, potrivit site-ului tvr.ro.
Acţiunea se petrece în Bucureştii din primii ani de după Primul Război Mondial şi are în centru un eveniment monden de prim rang patronat de Elena Hallipa-Drăgănescu (interpretată de actriţa Irina Petrescu). Elena îşi transformase saloanele casei de pe bulevardul Lascăr Catargiu în spaţii pentru recepţii mondene la care participau oameni din protipendada capitalei. Acolo erau organizate serate muzicale în fiecare joi, dar şi două concerte anuale cu mulţi invitaţi.
Personajele sunt prinse în căsătorii de convenienţă sau din interes, au secrete bine ascunse, care până la urmă ies la iveală. Elena s-a căsătorit cu Drăgănescu pentru a se răzbuna pe prinţul Maxenţiu, care rupsese logodna cu ea şi se însurase cu Ada Razu. Doctoriţa Lina (interpretată de actriţa Ica Matache) se căsătorise cu profesorul Rim (interpretat de actorul Fory Eterle) pentru a căpăta un statut social superior, iar prinţul Maxenţiu şi Ada Razu au încheiat o căsătorie din care el a făcut rost de bani pentru a răscumpăra moşia Plăesele, iar ea a obţinut un titlu nobiliar.
Un personaj aparte este Lică Petrescu (interpretat de actorul Ovidiu Iuliu Moldovan) - un fante de mahala poreclit "Trubadurul", fost plutonier-major de cavalerie şi verişorul Linei. El şi Lina au o fiică, Sia, pe care Lică o lasă în casa profesorului Rim, pe post de infirmieră. Ulterior o cunoaşte pe Ada Razu, care îl angajează pe postul de maestru dresor al grajdurilor princiare ş apoi ca profesor de echitaţie, iar cei doi devin amanţi. Ada vrea să evite bârfele cu privire la relaţia ei cu un bărbat de rang inferior şi urmăreşte să fie invitată la concertul din casa familiei Drăgănescu pentru a-şi introduce amantul în lumea mondenă. Prinţul Maxenţiu este bolnav de tuberculoză şi medicul îi recomandă internarea în sanatoriul de la Leysins (Elveţia). La început Ada nu e de acord, invocând cheltuielile prea mari, dar după ce soseşte în ţară muzicianul de talie europeană Victor Marcian (văr cu Maxenţiu), ea îl convinge să cânte la concertul din muzică de Bach. Astfel, ţelul ei era atins, avea să ajungă în saloanele Elenei şi acceptă trimiterea prinţului în Elveţia, la tratament.
Aflat acum în ascensiune socială, Lică începe să o evite pe Sia, fiica sa. Ea acceptă avansurile profesorului Rim, motiv pentru care e alungată din casă de Lina. Gemenii Halippa se oferă să o găzduiască, dar profită de ea, fata rămâne însărcinată, iar în urma unei întreruperi de sarcină realizate rudimentar, face o infecţie şi moare.
La înmormântarea Siei participă toate personajele dar abia aşteaptă să se termine funeraliile, toţi fiind nerăbdători să asiste la concertul din muzică de Bach care avea loc în acea seară. Tot atunci soseşte vestea că prinţul Maxenţiu murise în Elveţia, iar Lică deja a uitat de moartea fiicei şi se gândeşte la continuarea ascensiunii sale sociale - un post de deputat.
Criticul Călin Căliman considera că această dramatizare/ecranizare realizată de Dinu Tănase constituie "un exerciţiu de stil incitant şi convingător". O recenzie publicată în Almanahul Cinema din 1976 consemna: "Dinu Tănase, de data asta scenarist şi regizor, a întârziat asupra romanului cu o înţelegere complexă şi subtilă a universului de neliniştită sensibilitate în care se desfăşoară întâmplările de pe 'ecranul' literar al Hortensiei Papadat Bengescu. O lume 'de ieri', dezarticulată, o lume de panopticum, peste care muzica lui Bach, gravă, pluteşte ca o ameninţare", potrivit volumului "Istoria filmului românesc (1897-2000)" scris de Călin Căliman şi apărut la Editura Fundaţiei Culturale Române în 2000.
Din distribuţie mai făceau parte actorii Dana Comnea, Carmen Strujac, Cornel Coman, Mihaela Gagiu, Dorin Varga, Ioana Ciomartan, Ada Azimioară, Radu Ionescu, Ovidiu Scumacher, Liane Birenberg.
Romanul "Concert din muzică de Bach" a fost adaptat pentru teatru radiofonic în 1981, de Alexandru Babeş, în regia artistică a lui Constantin Dinischiotu. Distribuţia a fost formată din Ileana Predescu, George Constantin, Adela Mărculescu, Constantin Dinulescu, Valeria Gagealov, Rodica Popescu-Bitănescu, Olga Bucătaru, Ion Marinescu, Adina Popescu, Corado Negreanu, Ion Pavlescu, Nicolae Grigore Bălănescu, Virgil Ogăşanu, Elena Sereda, Hamdi Cerchez, Florian Pittiş, Sorin Gheorghiu, Eugen Cristea, Sorin Medeleni, Mihai Dobre, Dana Cosma, Violeta Berbiuc, Jean Ionescu, Radu Panamarenco, George Ulmeni, potrivit site-ului https://tnr.srr.ro/.AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.goodreads.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.