Regele Mihai I, 100 de ani: Abdicarea forţată şi anii de exil

În noiembrie 1947, regele Mihai I împreună cu regina-mamă Elena au făcut o vizită la Londra, la invitaţia regelui George al VI-lea, pentru a asista la căsătoria principesei Elisabeta, viitoarea regină Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu ducele de Edinburgh. Cu prilejul acestei căsătorii, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra, regele Mihai a cunoscut-o pe principesa Ana de Bourbon-Parma.
De la Londra, regele Mihai, principesa Ana de Bourbon-Parma şi mamele lor au mers câteva zile la Lausanne, prilej cu care regele Mihai a cerut-o în căsătorie pe principesă. (volumul "Nunta de diamant", RAO International Publishing Company, Grupul Editorial RAO, Bucureşti, 2008)
Sosirea de la Londra in ţară, a Regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947) şi a Reginei Mama, Elena, unde au participat la nunta reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Au fost întâmpinaţi în gara Băneasa de preşedintele Consiliului de Miniştri, dr. Petru Groza.
Foto: (c) AGERPRES FOTO/ARHIVA
În prezenţa MS Regele Mihai I (stg.), a avut loc ceremonia investiturii Înalt Prea Sfinţitului Justinian (ctr.), Arhiepiscop al Iaşilor si Mitropolit al Moldovei, a Înalt Prea Sfintitului Firmilian (ctr. stg.) şi a Prea Sfinţitului Sebastian (dr.), Episcop al Maramureşului. În cadrul acestei solemnităţi, desfăşurată la Palatul Regal, MS Regele Mihai I a înmânat inalţilor Prelaţi carjele Arhiepiscopale.
Foto: (c) AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA
Reveniţi în ţară în luna decembrie, regele Mihai şi regina-mamă Elena s-au retras la Sinaia pentru sărbătorile de iarnă. Pe 29 decembrie 1947, regele Mihai a primit un telefon de la mareşalul Curţii, care-l informa că Petru Groza, preşedintele Consiliului de Miniştri, doreşte ca regele să revină cât mai repede la Bucureşti, pentru a discuta despre o "problemă de familie". (volumul "Majestatea Sa Regele Mihai al României - O domnie întreruptă" - convorbiri cu Philippe Viguie Desplaces; Editura Libra, Bucureşti, 1995).
La 30 decembrie 1947, dr. Petru Groza, preşedintele Consiliului de Miniştri, a venit la palatul Elisabeta, însoţit de Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretarul general al CC al PCR. Regele Mihai I a fost silit, prin şantaj şi ameninţare (uciderea a cca. 1.000 de tineri, mulţi dintre ei studenţi arestaţi în cursul manifestărilor promonarhiste), de către cei doi oameni politici (care aveau asupra lor câte un pistol), să abdice, se arată în volumul "Istoria României în date" (Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 2003). După ce, în prealabil, palatul fusese înconjurat de unităţi ale Diviziei "Tudor Vladimirescu", formată în URSS, cei doi demnitari au dat regelui spre semnare actul de abdicare (fără a i se permite să facă vreo modificare), mai arată sursa menţionată. În aceeaşi zi, Adunarea Deputaţilor a adoptat Legea nr. 363, prin care România era proclamată republică populară.
În volumul "Majestatea Sa Regele Mihai al României - O domnie întreruptă" - convorbiri cu Philippe Viguie Desplaces (Editura Libra, Bucureşti, 1995), regele Mihai I descrie astfel momentele din 30 decembrie 1947 de la Palatul Elisabeta: "Tonul discuţiei a urcat, s-a transformat într-o adevărată altercaţie verbală. Principalul meu argument a constat în faptul că demersul lor era anticonstituţional. Numai printr-o consultare populară se va putea hotărî o modificare a Constituţiei. (...) Pentru a câştiga timp, le-am cerut să citesc cu capul limpede actul pe care l-au redactat în numele meu. Părăsind încăperea, m-am retras într-un mic salon, la celălalt capăt al casei. Imediat, am pus mâna pe telefon pentru a-l chema pe mareşalul Curţii. Linia era tăiată...M-am reîntors în salonul mare şi i-am cerut lui Groza să îmi dea nişte explicaţii. Mi-a răspuns că trebuie să semnez pe loc, adăugând că, dacă refuz, va dispune să fie executaţi imediat o mie de studenţi care fuseseră arestaţi pentru că şi-au manifestat ataşamentul faţă de tron. Nu-mi puteam asuma riscul de a pune la îndoială cuvântul său. Nu-mi puteam asuma responsabilitatea de a trimite la moarte nişte tineri pentru a mă agăţa de tron - pentru cât timp încă? (...) Garda mea arestată, telefonul tăiat, casa noastră încercuită, eu nu puteam face absolut nimic. Constrâns şi forţat, am semnat actul meu de abdicare."
La 3 ianuarie 1948, regele Mihai I, însoţit de regina-mamă Elena şi de câteva persoane (mareşalul Curţii, secretarul particular al regelui, un aghiotant şi câţiva funcţionari de la Palat, conform cărţii "Majestatea Sa Regele Mihai al României - O domnie întreruptă"), a părăsit România cu un tren special, îndreptându-se spre Lausanne, în Elveţia.
În luna mai 1948, autorităţile comuniste de la Bucureşti au retras regelui Mihai şi tuturor membrilor Familiei Regale, printr-un decret, cetăţenia română.
Cocktail in foaierul Ateneului Roman organizat de Casa Regală pentru marcarea a 60 de ani de căsătorie a Regelui Mihai I cu Regina Ana. În imagine: Regele Mihai I, Regina Ana, Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei, Principesa Margareta şi Principele Radu de Hohenzollern-Veringen.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/ ROMPRES FOTO
Regele Mihai I al României s-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma la 10 iunie 1948, în Palatul Regal de la Atena, în religia ortodoxă. În anul 1966, şi-au reînnoit jurămintele conjugale la Monaco, în cadrul unei ceremonii religioase catolice, potrivit site-ului www.familiaregala.ro. Au avut cinci fiice: Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) şi Maria (n. 1964).
Majestăţile Lor Regina Ana şi Regele Mihai I în balconul Castelului Peleş, cu ocazia întoarcerii oficiale pe proprietatea lor de drept - Domeniul Regal Sinaia.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/ ROMPRES/FOTO
Regele Mihai şi regina Ana aveau să înfrunte împreună greutăţile unui exil care a durat aproape cinci decenii. Prima locuinţă stabilă a cuplului regal a fost o căsuţă în suburbia "La Conversion" a oraşului Lausanne din Elveţia. Apoi s-au mutat în Anglia, între 1950 şi 1956, doi ani în satul Bramshill, comitatul Berkshire, iar restul perioadei în satul Ayot Saint Lawrence, comitatul Hertfordshire. Începând cu anul 1956, şi până în 1976, regele Mihai şi regina Ana au locuit în satul Versoix, pe malul lacului Leman, în Elveţia, în "Vila Fantasia", între 1976 şi 2004 - în Vila Serena din satul Versoix, potrivit site-ului www.familiaregala.ro. Din 2004, cuplul regal a locuit la Aubonne, în Elveţia.
În primii ani de exil, regele Mihai şi regina Ana au întemeiat, în satul din Anglia unde se stabiliseră, o fermă agricolă. Din 1955, când a fost înfiinţată în Elveţia o filială a "Lear Inc." (cu sediul central în SUA) - o mică întreprindere care fabrica aparate de radio şi o staţiune service care se ocupa de întreţinerea şi repararea avioanelor particulare - , regele Mihai s-a angajat aici ca pilot de încercare. Apoi, împreună cu doi parteneri, a înfiinţat o mică întreprindere de electronică, care a funcţionat din 1958 până în 1966. Mai târziu, regele Mihai a lucrat ca agent de bursă la New York.
"Singurul meu contact cu România era radioul, BBC-ul sau Radio Europa Liberă. Şi mai puteam, de asemenea, conta pe unele persoane, străini, care transmiteau anumite informaţii în România. Era o cale indirectă, dar la urma urmelor era totuşi o cale!" spunea regele Mihai, în legătură cu perioada exilului, în volumul "Majestatea Sa Regele Mihai al României - O domnie întreruptă".
În perioada în care s-a aflat în exil, regele Mihai I a adresat, ani la rând, poporului român, cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi de Anul Nou, mesaje tradiţionale, radiodifuzate prin intermediul posturilor Radio Europa Liberă şi BBC.
Conferinţa de presă a M.S. Regele Mihai I, în urma intâlnirii cu reprezentanţii societăţii civile.
Foto: (c) MARCELA MACSIM/AGERPRES ARHIVA
"(...) În cursul unei lungi şi dureroase istorii, poporul român a suferit, a răbdat, dar a învins. Căci nimeni nu a putut doborî voinţa sa de viaţă naţională şi nimeni nu a putut înfrânge vocaţia sa pentru libertate şi civilizaţie. El a rămas credincios datinilor şi idealurilor sale, prietenilor şi ocrotitorilor săi. Aşa va fi şi de acum înainte. (...) ", arăta regele Mihai I în Mesajul său către ţară, de Anul Nou 1951, potrivit volumului "Convorbiri cu Mihai I al României'" (Mircea Ciobanu, Ed. Humanitas, Bucureşti, 1991).
Principesa Margareta, Regele Mihai şi Principele Radu au ieşit la balcon şi au salutat mulţimea venită la Palatul Elisabeta pentru evenimentul 'Porţi Deschise', în cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea regelui Mihai I.
Foto: (c) ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO
Iar în Mesajul său către ţară de Anul Nou 1990, regele Mihai I spunea: "Români, eliberaţi acum de dictatură, să punem umărul cu toţii pentru a reface ţara din dezastrul moral şi material în care a adus-o regimul comunist. Trista experienţă, trăită aproape o jumătate de veac din pricina dictaturilor şi ideologiilor, să ne înveţe pe toţi că nimic nu e mai de preţ decât libertatea individuală şi democraţia care dă cuvântul tuturor, într-o ţară suverană şi independentă. Să jurăm cu toţii, pe zbuciumata noastră istorie, pe credinţa şi lupta strămoşilor noştri, pe conştiinţa noastră morală şi pe mormintele martirilor noştri din această jumătate de veac, că nu vom mai îngădui niciodată în ţara noastră dictatura şi extremismele (...)". AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; redactori Arhivă foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Ceremonia plecării Regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947) şi a Reginei Mama, Elena, la Londra pentru a participa la nunta reginei Elisabeta a II-a, a Marii Britanii; pe aeroport sunt insoţiţi de preşedintele Consiliului de Miniştri, dr. Petru Groza.
Citiţi şi:
Regele Mihai I, 100 de ani: Momente importante din viaţa suveranului (25 octombrie)
Regele Mihai I, 100 de ani : Revenirea în ţară după anii de exil
Regele Mihai I, 100 de ani: Prima (1927-1930) şi a doua domnie (1940-1947)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate