TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Supravieţuitorul" (2008)

Filmul "Supravieţuitorul", regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu scris de regizor şi de Adina Mutăr, a avut premiera în 11 aprilie 2008. Pelicula încheie seria "Comisarului" a filmelor regizate de Sergiu Nicolaescu, realizând un arc peste timp între filmele care au redat perioada anilor 1940 şi "Supravieţuitorul", în care este redată perioada anilor 1970.
"După război (Al Doilea Război Mondial - n.r), comisarul Moldovan (...) a făcut ani grei de puşcărie politică. Distracţia comandantului închisorii, un colonel sovietic (...), era să îl oblige să joace ruleta rusească. Numai norocul incredibil şi spiritul de supravieţuitor l-au făcut pe Moldovan să apuce ziua graţierii. Ieşit din puşcărie, fostul comisar intră într-un circuit internaţional de jocuri de ruletă rusească organizate clandestin pentru o elită amatoare de spectacole extreme", notează site-ul cinemagia.ro.
Filmul începe cu secvenţe din închisoarea de la Făgăraş, din 1960, unde fostul comisar Moldovan reuşeşte să scape de "ruleta rusească" de 11 ori. Colonelul rus, care era comandantul închisorii (interpretat de actorul Ion Dichiseanu), avea o plăcere diabolică de a-i supune pe deţinuţi acestui "joc" mortal. Colonelul rus punea chiar pariuri dacă deţinuţii aveau să moară sau nu. Unul dintre deţinuţii care participau şi asistau la acest "joc" era Goldberg.
Pelicula trece la un moment care se petrece "undeva în Europa, în 1978", în care comisarul coboară dintr-un tren, iese din gară, fiind reperat de mai multe persoane, şi urcă într-un taxi care este urmărit de o altă maşină. După ce taximetristul (interpretat de actorul Cristian Iacob) scapă de urmăritori, comisarul se cazează la un hotel unde îl reîntâleşte la Goldberg. Acesta îi spune că este invitat la "ruleta încrucişată", unde adversar îi va fi un anume "Latin Lover". Comisarul îl recunoaşte în acest personaj pe Cristian Vasile, fost cântăreţ, pe care îl ştia din tinereţe. Comisarul îl anunţă pe Goldberg că se retrage din "joc", dar când urcă în lift, doi indivizi sunt în spatele lui şi îl ameninţă cu arme. După ce scapă de ei, comisarul îl sună pe taximetrist să vină la hotel. În acelaşi timp, Goldberg şi colonelul rus negociază pariurile despre moartea comisarului la "ruletă".
Când comisarul iese din hotel, se întâlneşte întâmplător cu "Limbă" - celebrul personaj din filmele care fac parte din seria "Comisarului" (interpretat de actorul Jean Constantin). Cei doi discută:
" - Limbă, ce faci tu aici?
- Ce să fac, domnule comisar? M-a atras Occidentul. Dar dumneavoastră?
- Eşti singurul pe care nu mă aşteptam să-l văd aici, parcă te-am văzut şi la gară. Te ocupi tot cu...(comisarul face gestul de... a fura - n.r.)
- Ei, şi pe acolo, şi pe aici... Vă credeam de mult acolo, Sus, 'în concediu'...".
"Limbă" îi mărturiseşte că e o întreagă "reţea", îi spune că vrea să-l ajute şi îi dă comisarului adresa lui. Comisarul revine la hotel, asistă la alegerea armelor de către participanţii la "ruleta rusească încrucişată", apoi iese din încăpere. După ce se întâlneşte cu taximetristul şi îi spune planul său, comisarul îl anunţă pe Goldberg că va participa la "ruletă" doar dacă îi dă o anumită sumă în avans. Goldberg acceptă, îi trimite banii într-o geantă, iar comisarul îi aruncă geanta taximetristului, pe fereastra hotelului. Acesta demarează, însă este urmărit de oamenii lui Goldberg. Fiind avertizat, "Limbă" pleacă după ei şi reuşeşte să-i deturneze.
Comisarul găseşte un bilet pus pe uşa camerei de hotel şi pleacă, îl sună pe taximetrist, care vine după el. Îi arată biletul unde trebuie să-l ducă, taximetristul spune că acolo e un cimitir şi îi dă un pistol, ca să aibă cum să se apere. Comisarul intră în cimitir cu "Limbă", dar acolo îl aşteptau Uri şi Haral - vechi "cunoştinţe" ale comisarului, pe care îi urmărise în urmă cu 30 de ani -, împreună cu alţi acoliţi ai lor, care încep să tragă în el. Comisarul reuşeşte să-i anihileze pe Uri şi pe acoliţi, dar Haral îi spune, ascuns după o cruce din cimitir:
"- Al dracului noroc ai, comisare!
- Cât o fi norocul meu sau prostia ta, ţine tu socoteala, eu nu mai am timp", răspunde comisarul, după care îl împuşcă şi pe el.
Apoi se întoarce la hotel, pentru confruntarea din "ruleta rusească încrucişată". După mai multe încercări, în care niciunul dintre cei doi nu l-a împuşcat pe celălalt, înainte de ultima rundă, comisarul îi pune în faţă lui Cristian o cutie şi un boboc de trandafir. Urmează o succesiune de imagini din trecut şi din prezent. Cristian îşi aminteşte noaptea în care Zarada, iubita lui, a fost omorâtă, iar comisarul l-a ucis pe unul dintre atacatorii Zaradei.
În runda finală a "ruletei", când pistolul fiecăruia ar fi trebuit să aibă cinci gloanţe din şase posibile, Goldberg pune în pistolul lui Cristian şase gloanţe, ca să fie sigur că va fi ucis comisarul. Primul care trage este comisarul, îndreptând ţeava pistolului în sus. Cristian îndreaptă pistolul către comisar, dar îl întoarce, trage în propria tâmplă şi moare.
După acest deznodământ al "ruletei", colonelul rus, care pierduse mulţi bani la pariuri, îl ucide pe Goldberg. Comisarul intră în camera de hotel unde erau cei doi şi din nou filmul prezintă imagini din trecut, când colonelul rus, după a 11-a oară în care comisarul a scăpat de "ruletă", îi înmânează acestuia ordinul de graţiere. Şi atunci pierduse mulţi bani la pariul pus pe moartea comisarului.
"- Iată-ne împreună din nou, domnule colonel. Ştiam că e cineva în spatele lui Goldberg. Simţeam prezenţa. Domnule colonel, îţi acord aceeaşi şansă pe care mi-ai dat-o de 11 ori la Făgăraş!" - este replica finală a peliculei.
"Pentru rolul comisarului Moldovan la tinereţe, Nicolaescu s-a gândit iniţial la Dan Bittman şi la Mircea Badea. În cele din urmă l-a preferat pe neprofesionistul ceh (Petr Falc - n.r.), considerând că îi seamănă mai bine", notează site-ul aarc.ro.
Pentru majoritatea personajelor din film, regizorul a ales câte doi actori/două personalităţi distincte pentru a le interpreta. Astfel, din distribuţia filmului fac parte: Petr Falc (comisarul tânăr), Sergiu Nicolaescu (comisarul matur); Cristian Moţiu (Goldberg tânăr), Vladimir Găitan (Goldberg matur); Lucian Viziru (Cristian Vasile tânăr), Ion Riţiu (Cristian Vasile matur); Tudor Mihăiţă (Haral tânăr), George Mihăiţă (Haral matur); Tudor Munteanu (Uri tânăr), George Alexandru (Uri matur), conform site-ului imdb.com.
Totodată, în distribuţia peliculei se regăsesc Ileana Lazariuc (în rolul Zarada), Loredana Groza (în rolul Lorry), Bogdan Ioniţă (în rolul Zavaidoc), Sorin-Hroni Godi, Oltin Hurezeanu, Ion Lupu, Vitalie Ursu, Toma Cuzin, Vali Rupiţă, Cătălin Căţoiu, Mihai Bendeac, Cosmin Creţu, Radu Andrei Micu, Marian Simion, Ozana Barabancea, Simona Pătruleasa, Cristina Rus, Geo Dobre, Aurelian Burtea, Nicu Constantinescu, Cristian Şofron, Rodica Rusu şi cascadorul Cosmin Pădureanu.
Regizorul declara că îşi alege interpreţii rolurilor fără a-i pune să dea probe: ''Sunt primul care a făcut şcoală de cascadori în România, pentru că am făcut filme mari istorice, mondiale. Am făcut 'Dacii', 'Lupta pentru Roma' cu Orson Welles şi cu Laurence Harvey'', mărturisea pentru AGERPRES maestrul Sergiu Nicolaescu, în 2010, adăugând că alegea actorii pentru roluri după o metodă proprie: ''Cu tinerii am avut mână bună. Dar am şi nişte metode speciale. (...) La actori eu văd comportamentul, viaţa de toate zilele şi îi iau pentru roluri potrivite pentru fiecare în parte. Eu nu le mai cer să participe la probe. Nu contează că sunt profesionişti sau nu, cu oricare am aceeaşi metodă''.
La ultimele producţii pe care le-a realizat, Sergiu Nicolaescu a colaborat cu mulţi actori tineri, susţinând că nu există un conflict între generaţii în cinematografie.
''Niciodată nu a existat un conflict între generaţii în cinematografie. Nu a existat, pentru că, îmi aduc aminte de începuturile meseriei mele, vorbeam cu respect, aveam respect pentru cei care (...) erau o generaţie înaintea mea, le respectam eforturile, greutăţile pe care le au şi încercam să îmbunătăţesc atât situaţia noastră, cât şi cea din viitor, pentru că nu poţi să trăieşti numai în prezent. Trebuie să vezi cine sunt cei din trecut'', spunea regizorul în interviul amintit.
Vorbind despre producerea acestui film, Sergiu Nicolaescu a afirmat: "Nu a fost greu să filmez 'Supravieţuitorul', eu mănânc filmul cu pâine. Fac filme grele, nu uşoare. (...) 'Supravieţuitorul' este o încercare destul de curajoasă de-a mea de a readuce publicul la cinema, sper să reuşesc", conform volumului "Sergiu Nicolaescu - Viaţă, destin şi film" (ediţia a II-a revizuită, Editura Universitară, Bucureşti, 2011).
Coloana sonoră a filmului "Supravieţuitorul" include melodii celebre româneşti, dar şi din repertoriul internaţional - "Zaraza", "Ochi Chernie", "Kalinka", "De când m-a aflat mulţimea", "Pentru tine am făcut nebunii", "Habar n-ai tu", "Que sera, sera (Whatever will be, will be)", "Non, je ne regrette rien", "Lily Marlene" - cântate în film de Bogdan Bradu, Anastasia Lazariuc, Bogdan Mihai Ioniţă, Nicolae Niţescu, Loredana Groza, Mihaela Mihai. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat