Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 iulie 2021

Participarea preşedintelui Klaus Iohannis la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, revocarea ministrului Finanţelor Publice, Alexandru Nazare, prelungirea stării de alertă începând cu 12 iulie, finalizarea dezbaterilor privind proiectul prezidenţial "România Educată", discuţiile privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, afişarea rezultatelor finale la bacalaureat 2021 etc., reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale intervalului 5-9 iulie 2021.
Afaceri Europene
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
*Comisia Europeană a anunţat, la 5 iulie, că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin date de autorităţile române companiei aeriene TAROM sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate. TAROM, compania română de transporturi aeriene deţinută de stat, se confruntă de ani de zile cu dificultăţi financiare. TAROM a primit de la statul român un împrumut de salvare temporar de aproximativ 36,7 milioane de euro, după aprobarea de către Comisie, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020. La 28 mai 2021, autorităţile române au trimis Comisiei un plan de restructurare a companiei TAROM.
* Economia României va creşte cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% în 2022, după ce în luna mai se estima un avans de 5,1% anul acesta şi de 4,9% anul viitor, conform previziunilor interimare din vara anului 2021, publicate de Comisia Europeană, la 7 iulie.
Coronavirus
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
* Până la 9 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.081.174 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19) şi 34.197 decese. De asemenea, 1.045.351 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, conform comunicării Grupului de Comunicare Strategică din aceeaşi zi (ora 13.00).
Politic
Foto: (c) presidency.ro
* În intervalul 5-7 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a avut o serie de consultări cu mediul politic şi cu partenerii sociali în contextul finalizării dezbaterii publice pe tema proiectului "România Educată". Proiectul "România Educată" a fost iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis în primul său mandat şi cuprinde şapte rapoarte identificate ca fiind prioritare: "Cariera didactică", "Echitatea sistemului educaţional", "Profesionalizarea managementului educaţional", "Un învăţământ profesional şi tehnic de calitate", "Autonomie, calitate şi internaţionalizare în învăţământul superior", "Educaţie timpurie accesibilă tuturor", "Evaluarea elevilor şi studenţilor".
Bacalaureat unic axat pe competenţe minime, indiferent de forma de învăţământ, şi posibilitatea ca liceele, unde cererea depăşeşte oferta, să poată organiza examen de admitere înaintea Evaluării Naţionale, se află printre propunerile proiectului "România Educată", a anunţat la 6 iulie consilierul prezidenţial Ligia Deca. Consilierul prezidenţial a mai explicat că proiectul "România Educată" este o viziune şi nu o lege şi că urmează ca săptămâna viitoare Guvernul să adopte un memorandum prin care să fie asumate termene concrete cu privire la acest proiect.
* Premierul Florin Cîţu a anunţat, la 8 iulie, că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru de Finanţe. "După o discuţie cu membrii coaliţiei marţi seara, în care i-am anunţat că am cerut demisia ministrului Finanţelor Publice, acesta a informat că nu doreşte să-şi dea demisia şi preferă să fie revocat (...)", a declarat Cîţu, după şedinţa de Guvern.
Premierul a mai declarat că decizia sa a fost luată în contextul în care sunt "foarte multe" proiecte întârziate. "Decizia am luat-o după o analiză pe care am făcut-o la şase luni de zile. Astăzi, vorbim despre Ministerul Finanţelor. Avem proiecte întârziate la Ministerul de Finanţe, proiecte importante pentru a atrage fonduri europene, cât şi pentru eliminarea evaziunii fiscale. Din păcate, acolo sunt cele mai multe proiecte întârziate", a spus premierul.
La rândul său, ministrul revocat Alexandru Nazare a spus, la un post de televiziune, pe 8 iulie: "Dacă vorbim despre fonduri europene, vorbim la execuţia din mai, de o creştere de 39% faţă de anul trecut, adică 12 miliarde anul acesta, faţă de 8,9 anul trecut. Asta înseamnă 64%, faţă de primele 5 luni ale anului 2019. Dacă vorbim de investiţii, acestea au crescut cu 30%. Colectarea a crescut cu 23% la luna mai, 29,5% creştere a veniturilor fiscale".
"În privinţa deficitului, suntem în grafic, cu 1,4% mai puţin decât anul trecut. Dacă ne uităm la evaluările instituţiilor financiare internaţionale, vom vedea că toate sunt pozitive, ca atare nu putem vorbi de întârzieri la Ministerul Finanţelor", a mai punctat Nazare.
Decretul de revocare a lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru de Finanţe a fost semnat de preşedinte şi publicat, în aceeaşi zi, în Monitorul Oficial. Decretul privind desemnarea premierului Florin Cîţu ca ministru interimar al Finanţelor a fost publicat în Monitorul Oficial, tot pe 8 iulie.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
* Premierul Florin Cîţu a anunţat, pe 8 iulie, că Guvernul a aprobat o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă, începând cu data de 12 iulie. Cele mai importante modificări, potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat: creşterea de la 90 la 180 de zile a perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire şi control al răspândirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală; posibilitatea participării la activităţi de cultură în aer liber a 1000 de persoane pe scaune; eliminarea regulii privind prezenţa a 6 persoane la masă, la restaurant etc.
* Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în contextul participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Sofia (8-9), că România rămâne ''ferm angajată'' în Iniţiativa celor Trei Mări, prin ''acţiune pragmatică'', unde va susţine soluţii concrete pentru reducerea decalajelor şi consolidarea rezilienţei în regiune. Totodată, a amintit de inaugurarea în România, la 31 mai, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, ca o contribuţie a Bucureştiului la realizarea obiectivului-cheie al construirii rezilienţei.
Justiţie
Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO
* Referindu-se la proiectul de desfiinţare al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, la 5 iulie, că, din punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia aşa-zisele garanţii pentru magistraţi reprezintă în realitate "nişte imunităţi" care nu ar face decât "să arunce o umbră de îndoială asupra actului de justiţie". "(...) Este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Aceste chestiuni au fost la rândul lor analizate şi răspunsul pe care Comisia îl dă este unul foarte clar: Amendamentele introduse în Camera Deputaţilor, acele aşa-zise garanţii, reprezintă în realitate nişte imunităţi care, dimpotrivă, nu ar face decât să arunce o umbră de îndoială asupra actului de justiţie, n-ar face decât să creeze dubii cu privire la independenţa magistraţilor. Aceste garanţii suplimentare sunt criticate în mod foarte clar de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea acestor imunităţi", a declarat Stelian Ion.
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară pentru a discuta proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), după ce a fost primit în acest sens un aviz favorabil din partea Comisiei de la Veneţia, subliniind că aşteaptă ca Senatul să pună pe ordinea de zi acest proiect săptămâna viitoare.
Social
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
* Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, la 9 iulie, că rata de promovare la Bacalaureat în 2021, după soluţionarea contestaţiilor, este de 69,8%. Cîmpeanu a precizat, într-o conferinţă de presă, că 2.467 de candidaţi au promovat Bacalaureatul după contestaţii. În total, au promovat 88.587 de candidaţi. Rata cumulată de promovare la Bacalaureat, înainte de contestaţii, la nivelul ţării, a fost de 67,8%.
Sport
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
* Fostul tenisman Ion Ţiriac a anunţat, la 5 iulie, în cadrul unui eveniment organizat la complexul sportiv din Bucureşti care îi poartă numele, că renunţă la funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, el precizând că noul conducător trebuie să se dedice tenisului 12 ore pe zi.
* La 5 iulie, arbitrul român Ovidiu Haţegan a fost delegat ca al patrulea oficial la semifinala EURO 2020 dintre selecţionatele de fotbal ale Angliei şi Danemarcei, programată miercuri 7 iulie, pe stadionul Wembley din Londra (ora 22:00), a anunţat UEFA pe site-ul său oficial.
* România a cucerit medaliile de argint în proba masculină de ştafetă 4x100 m liber, la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Roma, prin David Popovici, Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu, cu timpul de 3 min 19 sec 93/100.
Diverse
Foto: SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO
* Actriţa Luminiţa Gheorghiu (n. 1 septembrie 1949), cunoscută pentru o bogată filmografie care include peliculele "Moromeţii", "Moartea domnului Lăzărescu", "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", a murit, la 5 iulie, la vârsta de 72 de ani. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiei din deschidere: www.presidency.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie
Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent
29 aprilie - Ziua internațională a dansului
La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer