Şedinţă solemnă a Parlamentului pentru comemorarea victimelor Pogromului de la Iaşi (iunie 1941)

Pentru prima dată în istoria sa, Parlamentul României organizează, pe 30 iunie, o şedinţă solemnă a camerelor reunite pentru comemorarea victimelor Pogromului de la Iaşi, din iunie 1941, după cum informează un comunicat de presă din 17 iunie 2021 al deputatului PNL, Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei.
"Prin iniţiativa de a comemora 80 de ani de la cel mai mare masacru petrecut pe teritoriul României în epoca modernă în cadrul unei şedinţe solemne, organul reprezentativ suprem al tuturor cetăţenilor români va transmite un mesaj puternic de recunoaştere a suferinţei victimelor şi supravieţuitorilor Pogromului, iar acele evenimente istorice vor beneficia astfel de atenţia semnificativă din partea opiniei publice interne şi internaţionale", afirmă deputatul Alexandru Muraru în comunicat.
"În luna iunie a acestui an se împlinesc 8 decenii de la cel mai cunoscut eveniment din toată istoria asasinatelor antievreieşti din România. Pogromul de la Iaşi a fost un asasinat de mari proporţii, de o violenţă şi sălbăticie extreme. Pogromul din Iaşi a determinat distrugerea fizică a unei părţi semnificative din populaţia de origine evreiască a oraşului, schimbând dramatic istoria şi destinul fostei capitale a Moldovei", se mai menţionează, între altele, în comunicat.
***
În iunie 1941, a avut loc, în Iaşi, "cel mai cumplit pogrom din România", după cum se arată pe site-ul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", http://www.inshr-ew.ro/. Acesta a început la 27 iunie 1941, din ordinul generalului Ion Antonescu, şeful Consiliului de Miniştri, către Constantin Lupu, comandantul garnizoanei Iaşi. Ordinul viza "curăţarea Iaşiului de populaţia evreiască", se menţionează pe site-ul amintit.
Acest ordin a fost dat în contextul în care România intrase în război de partea Germaniei naziste împotriva Uniunii Sovietice, notează site-ul menţionat mai sus. La 22 iunie 1941, România a intrat în război, alături de Germania, împotriva URSS, Ion Antonescu ordonând armatei să treacă Prutul şi să elibereze Basarabia şi nordul Bucovinei.
În Iaşi, evreii au început să se stabilească la sfârşitul secolului al XV-lea. Majoritatea se întreţineau din comerţul local şi din diferite meşteşuguri, se menţionează pe site-ul https://www.yadvashem.org/. Iaşiul a devenit un centru important al vieţii evreieşti, în el existând aproximativ 90 de sinagogi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, aproximativ jumătate din populaţia oraşului erau evrei. Această perioadă a cunoscut o înflorire a activităţilor culturale evreieşti, mai ales a celor organizate de grupuri sioniste. În Iaşi, Avram Goldfaden (1840-1908) a pus bazele primului teatru profesionist de limba idiş. Pe lângă renaşterea culturală evreiască, s-a manifestat şi o intensificare a antisemitismului local şi a acţiunilor violente împotriva evreilor, mai ales în cadrul universităţii locale. În 1930, evreii constituiau 30% din populaţia oraşului, însumând 35.465 de persoane, indică, de asemenea, https://www.yadvashem.org.
"În noaptea de 28 spre 29 iunie (1941, n. red.), patrule formate din civili, gardieni publici, politişti şi soldaţi români şi germani au exercitat violenţe asupra evreilor. În acelaşi timp, forţe armate au încercuit casele unde locuiau evrei sub pretextul că ar fi colaborat cu forţele sovietice. În dimineaţa zilei de duminică, 29 iunie, în curtea Chesturii din Iaşi (str.Vasile Alecsandri), erau strânşi câteva mii de evrei (potrivit unor estimări, numărul era de 12.000). În câteva ore, o mare parte dintre aceştia a căzut secerată de rafalele mitralierelor.Trupuri ale evreilor omorâţi se găseau pe drumul de la chestură la gară, pe străzile care duceau la chestură şi prin cartierele în care locuiau evrei", indică site-ul http://www.inshr-ew.ro/.
În dimineaţa zilei de sâmbătă, 28 iunie 1941, soldaţi români şi germani, membri ai serviciului român de siguranţă, poliţia şi mase de locuitori au comis crime şi jafuri la adresa evreilor din Iaşi, potrivit https://www.yadvashem.org/. Mii dintre aceştia au fost ucişi în casele lor şi pe stradă, iar alte mii au fost arestaţi de patrule de soldaţi români şi germani şi duşi la sediile poliţiei. În următoarea zi, ''Duminica neagră'', soldaţii români au împuşcat mii de evrei care fuseseră încarceraţi în secţia de poliţie.
"Supravieţuitorii masacrului din oraş au fost îmbarcaţi în două trenuri cu vagoane de marfă, potrivit ordinului dat de Mihai Antonescu pentru încheierea operaţiunii. Primul tren cu destinaţia Călăraşi a avut 33 de vagoane şi aproximativ 5000 de persoane. Al doilea tren avea destinaţia Podu Iloaiei, 18 vagoane şi 1902 persoane. Aceste garnituri au rămas cunoscute în istorie drept "trenurile morţii." Drumul interminabil şi condiţiile grele au făcut ca cea mai mare parte dintre evreii din trenuri să-şi găsească acolo sfârşitul. De altfel, nu a fost un simplu transport, o simplă deplasare, ci o strategie de a ucide lent, prin metode greu de imaginat", se arată pe site-ul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".
"O mare parte dintre evreii aflaţi în cele două trenuri a murit din cauza condiţiilor de transport: supraaglomerarea (de exemplu: într-un tren cu 33 de vagoane au fost urcaţi 2.500 de oameni); deplasarea s-a făcut în plină vară; vagoanele erau închise ermetic şi s-au supraîncălzit rapid (multe dintre ele aveau pe jos bălegar peste care s-a aruncat var, emanând şi mai multă căldură); distanţe scurte au fost parcurse într-un timp îndelungat (distanţa Iaşi - Podu Iloaiei de 23 km a fost străbătută în 8 ore; distanţa Iaşi-Călăraşi de circa 500 km a fost străbătută în 7 zile)". (http://www.inshr-ew.ro/)
Aproximativ 4000 de evrei, strânşi din toate părţile oraşului, au fost înghesuiţi în vagoane şi camioane de marfă. "Trenurile morţii" au fost închise ermetic şi au circulat dus-întors între mai multe gări. 2650 de evrei au murit de sufocare sau de sete, iar alţii şi-au pierdut minţile, se aminteşte şi pe site-ul https://www.yadvashem.org/. Potrivit aceleiaşi surse, la data de 30 august 1941, cei 980 de evrei care au supravieţuit torturii au fost aduşi înapoi în Iaşi.
Într-un interviu acordat AGERPRES în 2019, Iancu Zuckerman, unul dintre puţinii supravieţuitori ai pogromului, încă în viaţă la acea dată (născut în 1922, la Iaşi, a decedat la 8 ianuarie 2021), arăta: "Am fost îmbarcaţi în gara Iaşi 2.000 de evrei, în 20 de vagoane, în medie, câte 100 într-un vagon. Am ajuns la Podu Iloaiei supravieţuitori 800, deci în medie 40 de vagon (...).". Iancu Zuckerman a reuşit să fie supravieţuitor dintr-un vagon în care au fost înghesuiţi 137 de evrei şi din care au ieşit opt, după cum amintea acesta în interviu.
În urma evenimentelor, au fost peste 13.000 de victime, dintre care 5.193 numai în "trenurile morţii". O treime din populaţia evreiască din Iaşi a murit, se arată pe site-ul http://www.inshr-ew.ro/. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Ionela Gavril)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Papa Francisc (fișă biografică)
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &