Consiliul European se reuneşte în videoconferinţă în zilele de 25-26 martie 2021

Consiliul European se reuneşte în sistem videoconferinţă, în zilele de 25 şi 26 martie 2021, pentru a discuta, printre altele, despre răspunsul Uniunii Europene (UE) la pandemia de COVID-19, piaţa unică europeană, politica industrială a UE, tranformare digitală şi economie, situaţia din Estul Mării Mediterane, relaţiile cu Rusia etc, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Cu privire la pandemia de COVID-19, liderii vor face un bilanţ al introducerii vaccinurilor şi al situaţiei epidemiologice şi vor continua răspunsul coordonat la criza provocată de pandemie. Subiectul a fost abordat şi la anterioara reuniune a Consiliului din 25-26 februarie 2021. În declaraţia membrilor de la acea dată, liderii UE au precizat că situaţia epidemiologică este în continuare gravă, iar noile variante de virus prezintă provocări suplimentare. Prin urmare, trebuie menţinute restricţii riguroase şi, în acelaşi timp, să fie intensificate eforturile de a accelera furnizarea de vaccinuri. Liderii au subliniat, de asemenea, că, pentru moment, călătoriile neesenţiale trebuie restricţionate.
"Trebuie să accelerăm de urgenţă autorizarea, producţia şi distribuirea vaccinurilor, precum şi vaccinarea. De asemenea, trebuie să ne consolidăm capacitatea de supraveghere şi depistare în vederea identificării cât mai rapide a variantelor, pentru a controla răspândirea acestora, astfel cum se prevede în Comunicarea Comisiei intitulată 'Incubatorul Hera: anticipând împreună ameninţarea pe care o reprezintă variantele virusului care cauzează COVID-19' ", se arată în Declaraţia liderilor din 25-26 februarie 2021.
Cu privire la piaţa unică, politica industrială, transformare digitală şi economie, liderii vor analiza instrumentul Busola pentru dimensiunea digitală, inclusiv obiectivele stabilite pentru 2030, şi vor examina lucrările privind impozitarea digitalului. Busola digitală este o propunere recentă a Comisiei Europene, din 9 martie 2021, prin care se doreşte transpunerea ambiţiilor digitale ale UE pentru 2030 în dispoziţii concrete. Aceste ambiţii se axează pe patru elemente esenţiale: cetăţeni cu competenţe digitale şi profesionişti cu înaltă calificare în domeniul digital (cel puţin 80% până în 2030); infrastructuri digitale securizate, performante şi sustenabile; digitalizarea serviciilor publice până în 2030, conform https://ec.europa.eu/.
De asemenea, Consiliul European va aborda priorităţile pentru semestrul european 2021, iar liderii vor fi invitaţi să aprobe Recomandarea privind politica economică a zonei euro. La reuniunea extraordinară din 1-2 octombrie 2020, liderii UE au subliniat necesitatea de a se reveni cât mai curând cu putinţă la o piaţă unică pe deplin funcţională, solicitând, printre altele: punerea în aplicare şi asigurarea cu stricteţe a respectării normelor privind piaţa unică, înlăturarea obstacolelor nejustificate, în special în domeniul serviciilor, configurarea noului sistem de guvernanţă economică globală etc, scrie site-ul Consiliului.
Un alt subiect de pe agenda Consiliului este estul Mării Mediterane, preconizându-se că Înaltul Reprezentant şi Comisia vor prezenta înainte de reuniune un raport privind relaţiile UE-Turcia, în urma concluziilor Consiliului European din decembrie 2020. În decembrie 2020, Consiliul European îndemna Consiliul UE să adopte liste suplimentare în temeiul Deciziei sale din 11 noiembrie 2019 privind măsuri restrictive având în vedere activităţile de foraj neautorizate desfăşurate de Turcia în estul Mării Mediterane.
Nu în ultimul rând, liderii UE vor purta, în cadrul reuniunii din 25-26 martie, o dezbatere strategică privind relaţiile cu Rusia.
***
Anterioara reuniune a Consiliului European a avut loc în zilele de 25-26 februarie 2021, tot prin videoconferinţă, context în care liderii au convenit asupra necesităţii de a restricţiona, la acel moment, călătoriile neesenţiale şi de a accelera de urgenţă autorizarea, producţia şi distribuirea vaccinurilor, precum şi vaccinarea. Totodată, liderii au invitat Comisia să prezinte, până în iunie 2021, un raport referitor la bunele practici desprinse până la acea dată din pandemia de COVID-19, mai scrie https://www.consilium.europa.eu/.
***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul "concluziilor" adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
* Expliaţie foto din deschidere: Videconferinţa Consiliului European din 25-26 februarie 2021
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul